2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Akcióegység szükséges!

Hosz  |  2010. 02. 02., 09:48

Vigyük végig a belső, szervezeti megújulást célzó teendőinket, ehhez pedig akcióegység szükséges - többek között ezt mondta szakszervezetünk alelnöke, Szincsák Gyula az FRDÉSZ idei első elnökségi ülésén. A február elsejei fórumon az FRDÉSZ-Liga konfliktus aktualitásairól, az Alapszabály módosításáról, valamint a balatonföldvári Küldöttgyűlés előkészítéséről is egyeztettek a tagszervezetek képviselői...

Napirend előtt arról tájékoztatott Kónya Péter FRDÉSZ elnök, hogy az FRSZ és az RV felfüggesztette tagsági viszonyát. Az előbbi szervezet 2009. III. negyedéve óta, utóbbi pedig 2010. január elsejétől nem teljesíti tagdíjfizetési kötelezettségét, ezért képviselőik a február 1-jei elnökségi ülésen már csak tanácskozási joggal vehettek részt. 

A napirendi témák között elsőként a Liga-FRDÉSZ konfliktus aktualitásairól folytattak megbeszélést. Elhangzott, hogy miután a Fővárosi Bíróság január 8-án felfüggesztette a Liga Tanács határozatait, április 19-re kitüzte a tárgyalás időpontját. A megváltozott helyzetben Kónya Péter azt javasolta, hogy fegyveres és rendvédelmi érdekvédelem megerősítése érdekében az Alapszabály-módosítást a Küldöttgyülés elé kell vinni, míg a tagdíjfizetés mértékének megváltoztatását 2010 végére kellene átütemezni. Az FRDÉSz megerősítésére szánt forrásokkal kapcsolatban Kónya Péter azt kérte, hogy a tagszervezetek egyelőre helyezzék azokat tartalékba.

Ezt követően az egyes tagszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell vizsgálni, hogy ebben a jogi helyzetben van-e tagdíjfizetési kötelezettsége az FRDÉSZ-nek a Liga felé.

Szincsák Gyula Hosz alelnök miután az akcióegység fontosságára hívta fel a figyelmet, elmondta: az FRDÉSZ-t a Liga Szakszervezeteken kívül kívántuk összekovácsolni, megerősíteni. Mivel az FRDÉSZ-Liga konfliktus, az ezzel összefüggő bírósági ügy akár évekig is eltarthat, azt javaslom, hogy meneteljünk tovább, vigyük végig a belső szervezeti megújulást célzó teendőinket. Szövetségünk új tisztségviselőit – kellő felkészülést követően – legkésőbb az őszi Küldöttgyülésen válasszuk meg. Emellett – kedvező bírósági döntés után – az FRDÉSZ Ligával összefüggő reformgondolatait is újra kellene tárgyalni.       

Ezt követően határozatokat hozott az elnökség. Miután a Liga Szakszervezetek elnöke - a Liga jogtanácsosán keresztül - 2010. január 29-én kelt levélben megtagadta az FRDÉSZ elnökének azon kérését, hogy a Fővárosi Bíróság végzése értelmében és alapján az FRDÉSZ Ligából történő kizárását követő, Liga testületi döntésekről a jegyzőkönyveket hivatalosan megküldjék, Kónya Péter olyan felhatalmazást kért és kapott az elnökségtől, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mérlegelje, hogy az időközben meghozott döntések hátrányosak-e az FRDÉSZ részére, a jogvesztő határidőn belül pedig tegye meg a szükséges jogi lépéseket, ezen döntések bírósági úton történő megsemmisítése érdekében.

Elhangzott az is, hogy a bírósági döntés jogerőre emelkedését – várhatóan február 15. – követően Kónya Péter FRDÉSZ elnök kezdeményezzen egyeztető tárgyalásokat a Liga jelenlegi vezetésével. Kónya Péter arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkezndő napokban felkeres minden tagszervezetet, és a vezetőkkel tárgyalásokat folytat az FRDÉSZ, mint önálló szövetség jövőjéről, valamint az FRDÉSZ-Liga konfliktus aktualitásairól is.

Arról is döntöttek a tagszervezetek vezetői, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetségbe történő felvételi kérelemmel kapcsolatban Küldöttgyülési határozati javaslat készül.  

Ezt követően a március 3-4-én, Balatonföldváron rendezendő Küldöttgyülés előkészítésével foglalkoztak, majd az Alapszabály módosításáról, és a programról is egyeztettek.

A Dél-Alföldi Rendőrszakszervezet (DARSZ) tagfelvételi kérelmének megtárgyalása során - Katus Károly RV elnök bevezetője után - arról határozott az elnökség, hogy a felvételről szóló döntést későbbre halassza. Az egyebekben elhangzott, hogy a választásokat követően az FRDÉSZ – kiegészülve valamennyi a szférához tartozó szakszervezettel – kormányzati szinten tárgyaljon majd az új kormánnyal.

Az FRDÉSZ elnöksége a márciusi Küldöttgyülés előtt még egy alkalommal, várhatóan két hét múlva újra összeül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.