2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Akcióegység szükséges!

Hosz  |  2010. 02. 02., 09:48

Vigyük végig a belső, szervezeti megújulást célzó teendőinket, ehhez pedig akcióegység szükséges - többek között ezt mondta szakszervezetünk alelnöke, Szincsák Gyula az FRDÉSZ idei első elnökségi ülésén. A február elsejei fórumon az FRDÉSZ-Liga konfliktus aktualitásairól, az Alapszabály módosításáról, valamint a balatonföldvári Küldöttgyűlés előkészítéséről is egyeztettek a tagszervezetek képviselői...

Napirend előtt arról tájékoztatott Kónya Péter FRDÉSZ elnök, hogy az FRSZ és az RV felfüggesztette tagsági viszonyát. Az előbbi szervezet 2009. III. negyedéve óta, utóbbi pedig 2010. január elsejétől nem teljesíti tagdíjfizetési kötelezettségét, ezért képviselőik a február 1-jei elnökségi ülésen már csak tanácskozási joggal vehettek részt. 

A napirendi témák között elsőként a Liga-FRDÉSZ konfliktus aktualitásairól folytattak megbeszélést. Elhangzott, hogy miután a Fővárosi Bíróság január 8-án felfüggesztette a Liga Tanács határozatait, április 19-re kitüzte a tárgyalás időpontját. A megváltozott helyzetben Kónya Péter azt javasolta, hogy fegyveres és rendvédelmi érdekvédelem megerősítése érdekében az Alapszabály-módosítást a Küldöttgyülés elé kell vinni, míg a tagdíjfizetés mértékének megváltoztatását 2010 végére kellene átütemezni. Az FRDÉSz megerősítésére szánt forrásokkal kapcsolatban Kónya Péter azt kérte, hogy a tagszervezetek egyelőre helyezzék azokat tartalékba.

Ezt követően az egyes tagszervezetek vezetői mondták el véleményeiket. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell vizsgálni, hogy ebben a jogi helyzetben van-e tagdíjfizetési kötelezettsége az FRDÉSZ-nek a Liga felé.

Szincsák Gyula Hosz alelnök miután az akcióegység fontosságára hívta fel a figyelmet, elmondta: az FRDÉSZ-t a Liga Szakszervezeteken kívül kívántuk összekovácsolni, megerősíteni. Mivel az FRDÉSZ-Liga konfliktus, az ezzel összefüggő bírósági ügy akár évekig is eltarthat, azt javaslom, hogy meneteljünk tovább, vigyük végig a belső szervezeti megújulást célzó teendőinket. Szövetségünk új tisztségviselőit – kellő felkészülést követően – legkésőbb az őszi Küldöttgyülésen válasszuk meg. Emellett – kedvező bírósági döntés után – az FRDÉSZ Ligával összefüggő reformgondolatait is újra kellene tárgyalni.       

Ezt követően határozatokat hozott az elnökség. Miután a Liga Szakszervezetek elnöke - a Liga jogtanácsosán keresztül - 2010. január 29-én kelt levélben megtagadta az FRDÉSZ elnökének azon kérését, hogy a Fővárosi Bíróság végzése értelmében és alapján az FRDÉSZ Ligából történő kizárását követő, Liga testületi döntésekről a jegyzőkönyveket hivatalosan megküldjék, Kónya Péter olyan felhatalmazást kért és kapott az elnökségtől, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mérlegelje, hogy az időközben meghozott döntések hátrányosak-e az FRDÉSZ részére, a jogvesztő határidőn belül pedig tegye meg a szükséges jogi lépéseket, ezen döntések bírósági úton történő megsemmisítése érdekében.

Elhangzott az is, hogy a bírósági döntés jogerőre emelkedését – várhatóan február 15. – követően Kónya Péter FRDÉSZ elnök kezdeményezzen egyeztető tárgyalásokat a Liga jelenlegi vezetésével. Kónya Péter arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkezndő napokban felkeres minden tagszervezetet, és a vezetőkkel tárgyalásokat folytat az FRDÉSZ, mint önálló szövetség jövőjéről, valamint az FRDÉSZ-Liga konfliktus aktualitásairól is.

Arról is döntöttek a tagszervezetek vezetői, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetségbe történő felvételi kérelemmel kapcsolatban Küldöttgyülési határozati javaslat készül.  

Ezt követően a március 3-4-én, Balatonföldváron rendezendő Küldöttgyülés előkészítésével foglalkoztak, majd az Alapszabály módosításáról, és a programról is egyeztettek.

A Dél-Alföldi Rendőrszakszervezet (DARSZ) tagfelvételi kérelmének megtárgyalása során - Katus Károly RV elnök bevezetője után - arról határozott az elnökség, hogy a felvételről szóló döntést későbbre halassza. Az egyebekben elhangzott, hogy a választásokat követően az FRDÉSZ – kiegészülve valamennyi a szférához tartozó szakszervezettel – kormányzati szinten tárgyaljon majd az új kormánnyal.

Az FRDÉSZ elnöksége a márciusi Küldöttgyülés előtt még egy alkalommal, várhatóan két hét múlva újra összeül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.