2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz-Hodosz közös közlemény a kereset-tárgyalásokról

Hosz  |  2010. 02. 11., 13:46

2010. február 11-ére a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere által felhatalmazott HM KPÜ vezérigazgató újabb tárgyalásra hívta a HÉF munkavállalói oldalát a 2010. évre tervezett bér- és keresetnövelő kérdések, illetve a melegétkezési utalványok honvédségi étkezdékben történő elfogadása tárgyában...

A HM teljes felhatalmazással rendelkező képviselője e tárgyaláson a szakszervezetek korábbi javaslatainak ismeretében lényegében megismételte a tárca 2009. december 07-i vállalásait. Néhány kevésbé fajsúlyos kérdésben (pl. az üdülési térítési díjak 2010-ben nem emelkednek, a segélykeretek a 2009-es szinten maradnak, a közalkalmazottak esetében a munkaközi szünettel nem emelkedik a munkaidő, a katonák ruházati kifizetése tízezer Ft/évvel nő) elmozdulás történt a korábbi ajánlathoz képest, viszont a szakszervezeteknek azzal kellett szembesülniük, hogy a három legfontosabb, a veszteségeket leginkább kompenzálni képes területen (a melegétkezési utalvány hatezer nettó Ft-ról történő felemelése, az önkéntes pénztárak 2009. évi nettó munkáltatói támogatásának megőrzése terén, illetve a ruházati illetmények összege vonatkozásában) nem történt előrelépés.

A szakszervezeti tárgyalók jelezték, hogy az elhangzott ajánlatot olyan mértékünek ítélték, amelyik nem módosítja a szakszervezeti testületek korábbi álláspontját. Ennek figyelembevételével kérték, hogy a tárca még a jövő heti testületi ülések előtt változtasson merev álláspontján, tegyen új ajánlatot a szakszervezetek által legfontosabbnak tartott kérdésekben. Megerősítették, hogy a testületek felhatalmazása 2010. február 27-ig teszi lehetővé a tárgyalásokat.

Ugyanakkor megnyugvással fogadták a szakszervezeti tárgyalók, hogy a melegétkezési utalvány elfogadása tárgyában szakértői szinten megegyezés született, melynek eredményeként várhatóan és legkorábban 2010 áprilisában már elfogadóhelyek lesznek a honvédségi étkezdék.

A szakszervezetek vezetői még mindig bíznak abban, hogy a HM tárca hamarosan új és a katonatársadalom, valamint a civil munkavállalók számára is elfogadható ajánlatot tesz.

Mészáros Géza sk.                    Breuer László sk.

Hosz elnök                        Hodosz vezető titkár

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.