2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pénteken folytatódnak a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2010. 02. 17., 09:34

Kétnapos, együttes értekezletet tartott szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése. Az erdőbényei Honvéd Üdülőben - február 15-16-án - megtartott fórum középpontjában, az aktuális szakszervezet-politikai történések között a 2010. évi kereset-tárgyalások tapasztalatai, a szakmai és plenáris egyeztetések folytatása, illetve az ott képviselendő álláspont kialakítása szerepelt. Emellett az FRDÉSZ és a Hosz közötti munkakapcsolat, a jogsegélyszolgálatunk tevékenységéről szóló beszámoló, valamint a családi rendezvényekre kiírt pályázat is napirendi téma volt. Az ülést Mészáros Géza elnök vezette...

A kétnapos rendezvény elején szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése közösen tekintette át a belső szervezeti életet, az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve mindenki elmondhatta problémáit, de arra is lehetőség nyílt, hogy a négy vezető tisztségviselőnek kérdéseket fogalmazzanak meg az elnökségi tagok, az ügyvivők, a titkárok és a szekcióelnökök.

A 2009. november 18-i és a december 10-i elnökségi ülések javított jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elnök először arról tájékoztatott, hogy a HM KPÜ vezérigazgatója telefonon azt kérte, hogy február 19-én péntek 9 órakor újabb fordulója legyen a kereset-tárgyalásoknak. Azt már most tudni lehet, hogy a meleg étkezési utalványok értékét – még mindig csak megközelítve a szakszervezeti javaslatot – az új ajánlat szerint 8 ezer Ft-ra szándékoznak emelni.

Ezt követően a radar alapszervezetnél és a Tatán tett látogatásokról, majd az FRDÉSZ szakértői, és elnökségi ülésen elhangzottakról, a kereset-tárgyalások lezajlott fordulóiról, valamint a Hosz és a Hodosz között kialakult egységfrontról is beszélt.

Az elnök beszámolt a lapindító értekezletről, a szerződéses szekció elnökségi értekezletről, valamint a szolnoki miniszteri feladatszabó értekezlet történéseiről is, de a HÉF ülésről is beszélt röviden.

Ezt követően Szincsák Gyula részletesen is beszélt a kereset-tárgyalásokon történtekről. Az alelnök elmondta: már az egyeztetések elején leszögeztük, hogy az szja változásokból adódó kereset-emelkedést nem vagyunk hajlandóak illetmény-emelkedésnek elkönyvelni, figyelembe venni! Fontos, hogy tudjuk, mit jelent a meleg étkezési utalvány az egyes állománykategóriákat tekintve.

Kiemelte, hogy a munkáltató idei ajánlata köszönő viszonyban sincs a 2009-es kondíciókkal. Nagyon széles bázis szükséges az idei megállapodáshoz, ezért a kompromisszum csak úgy vállalható fel, ha minden alapszervezet felvállalja ezt. Amennyiben február végéig az egyezség nem jön létre, akkor közös demonstrációs bizottságot hoz létre a két reprezentatív szakszervezet - tette hozzá.

Az alelnök ezután a HÉF legutóbbi ülésén, a napirendi témák előtt szereplő, a szakszervezetünk által megfogalmazott kérdéseket (ki nem fizetett tüzszerész pótlék, szerződés hosszabbítási díj, konyhai dolgozók reggeli- ebéd- és vacsora hányadának befizetése, stb.) elevenítette fel. 

Dr. Heiling Ottó alelnök arról tájékoztatta az elnökséget, hogy alapító tagunk, dr. Paraizs József ügyvéd felvállalta, hogy elkészíti azt az Alkotmánybírósági beadványt, amely a szakszervezeti jogok korlátozásáról, az egyenruhás demonstráció megtiltásának problematikájáról szól.

A nemzetközi szövetségi kapcsolatokról szólva az FRDÉSz Köldöttgyülésének előkészületeiről, az ott részt vevők köréről szólt.

A nemzetközi kapcsolatokat fókuszba állítva elmondta, hogy mivel mi töltjük be a soros elnöki szerepet a Visegrádi Négyeknél, október közepén Erdőbényén látjuk vendégül a Visegrádi Négyek soros találkozójának résztvevőit. Ezt követően beszélt az Euromil március 16-18 között, Berlinben rendezendő elnökségi üléséről is.

A gazdasági ügyekről elmondta, hogy a könyvelő cégünk és a Hosz közötti információáramlás jó, a tavaszi választmányi ülésen nagy biztonsággal fogunk tudni beszámolni szakszervezetünk pénzügyi-gazdasági helyzetéről, a bevételek, kiadások teljesüléséről.

Ezt követően a meleg étkezési utalványok laktanyai elfogadóhellyé nyilvánításának hogyanjáról érdeklődött Bátor Ferenc, amire a HM KPÜ vezérigazgatójának szavait idézte (korábbi cikkünkben elolvasható - a szerk.)Mészáros Géza és Szincsák Gyula.

Andor Tamás a szerződés hosszabbítási díjjal kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan, illetve ezekben a hónapokban, években járnak le az első szerződések. Ezért kérésüket tolmácsolva, elmondta, hogy – a nyugati haderőkhöz hasonlóan – nálunk is járadékot, járulékot kellene kapniuk.

Szincsák Gyula alelnök reakciójában kifejtette: a járulék, de még az adókedvezmény megfizetését is elhárította már korábban a HM tárca. Ennek ellenére továbbra is képviselni fogjuk a szerződéses katonák ez irányú kéréseit, de sok reményt sajnos nem lehet füzni ennek teljesüléséhez.

Czövek János főtitkár az elnökségi ülésekről készített jegyzőkönyvek CD formátumra történő írásáról adott tájékoztatást.

A tagfelvételről szóló napirend során Hegedüs Mónikát, Titli Imrét, Púpos Gábort, Visegrádi Andreát pártoló taggá vette fel az elnökség.

A jogsegélyszolgálat 2009-es tevékenységéről szóló tájékoztató során dr. Mészáros Melinda elmondta: a költségvetési tervezet szerint tevékenykedtünk. A keret legnagyobb részét ügyvédi munkadíjakra fizettük ki.

Költségvonzattal járó vesztes pereink nem voltak, a Hosz történetében először perköltség bevétel is keletkezett. 139 szakközépiskolai pert képviseltünk, 2 fő esetében egyéb társadalom biztosítási ügyben, 114 munkaügyi, 2 büntető eljárásban láttunk el védelmet.

4 ügyvédi irodánk müködik. Ezek forgalma csekély. A szolgálati kötelmekkel összefüggő két esetben vállaltunk büntető ügyben képviseletet. A jövőt illető javaslatom: célszerü lenne a jogsegély-szolgálat létszámának egy jogásszal való növelése - mondta a jogsegélyszolgálat vezetője.

Ezt követően kérdéseket tettek fel a jelenlévők, majd a Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről kaptunk tájékoztatást Szincsák Gyula alelnöktől. A pihenőhelyek kihasználtságáról, a bevételekről és a kiadásokról szóló adatokat áttekintve arról döntött elnökségünk, hogy - a tagság szociális körülményeire tekintettel - idén nem emeljük a térítési díjakat. Emellett a partneri együttmüködéseket folytatva, a keszthelyi üdülőkben továbbra is lehetőséget biztosítunk a pihentetésre.   

A családi napokra, rendezvényekre kiírt pályázati felhívásról is Szincsák Gyula tájékoztatta a megjelenteket. Az Aktivitás Kupa szüneteltetése miatt fennmaradt összeget is itt használnánk fel, ezzel kibontakozási lehetőséget nyújtanánk az átlagosnál nehezebb körülmények között tevékenykedő csoportjaink számára is. A pályázati kiírást az elnökség elfogadta és hamarosan közzé is teszi.  

Az egyebek napirendi téma során elsőként a 2010-től alkalmazandó számlatükör elfogadásáról egyeztettek dr. Heiling Ottó vezetésével. Miután elfogadták, a tervezet a tavaszi választmányi ülés elé kerül.

Alelnökünk ezt követően a 2010. évi költségvetés átcsoportosításáról (rendezvényszervezésről a biztosítási adatok állománykezelése tételre) is tájékoztatta a megjelenteket.  

Andor Tamás elnökségi tag felolvasta saját haderőnemi értekezletén készült feljegyzést. Ennek értelmében az eddigiektől eltérő javaslatokat fogalmazott meg a létszámarányos képviseletről, az alapszervezetek hovatartozásáról, majd az FRDÉSz-Liga konfliktus részleteiről, ennek megoldási lehetőségeiről érdeklődött, végül az Egység újság lapstruktúrájának átalakításáról is beszélt.

Bátor Ferenc elnökségi tag arról érdeklődött, hogy a szárazföldi haderőnem által már korábban feltett kérdéseket mikor válaszolják meg a vezető tisztségviselők.

Gáspár Tamásné elnökségi tag pedig megköszönte a múlt havi elnökségi ülésről készült részletes tudósítást.

Miután a képviseletek által feltett kérdésekre válaszoltak a vezető tisztségviselők, az FRDÉSZ struktúrájáról, koncepciójáról, az Alapszabály tervezetéről, valamint a rövid- közép- és hosszú távú programjáról is beszélt dr. Heiling Ottó. Az előterjesztést követően, az elnökség döntött: a jelenlegi programtervezet beterjesztésével értünk egyet.

A záró rendelkezések közé kerüljön be, hogy az FRDÉSZ-Liga vita fennállása miatt az Alapszabály, a halasztott hatályba lépés miatt csak szeptembertől lépjen életbe - tették hozzá. A költségvetési koncepció tervezetről szóló egyeztetés során többen is megfogalmazták, hogy ez elég nagy terheket ró szakszervezetünkre.

Az alelnök ezt követően arról tájékoztatta az elnökséget, hogy február 19-én találkoznak a vezető tisztségviselők Kónya Péter FRDÉSZ elnökkel, amire ezúton is meghívta a képviseletek vezetőit.

Több képviseletvezető javaslatára az FRDÉSz-hez kötődő személyi ügyekről a későbbiekben dönt majd az elnökség. 

Ezt követően a légierő képviseletvezető Újvári Attila századost javasolta a koszovói szakszervezeti megbízottnak. A javaslatot az elnökség támogatta.

Mészáros Géza elnök a HM KPÜ 8 ezer forintos meleg étkezési utalvány ajánlatával kapcsolatban azt kérte, hogy február 19-ig minden alapszervezet és csoport nyilatkozzon, hogy milyen tárgyalási pozíciót képviseljenek a vezető tisztségviselők az új ajánlattal kapcsolatban. 

A következő elnökségi ülést március 9-re hívta össze a döntéshozó fórum, a helyszín Debrecen lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.