2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pénteken folytatódnak a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2010. 02. 17., 09:34

Kétnapos, együttes értekezletet tartott szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése. Az erdőbényei Honvéd Üdülőben - február 15-16-án - megtartott fórum középpontjában, az aktuális szakszervezet-politikai történések között a 2010. évi kereset-tárgyalások tapasztalatai, a szakmai és plenáris egyeztetések folytatása, illetve az ott képviselendő álláspont kialakítása szerepelt. Emellett az FRDÉSZ és a Hosz közötti munkakapcsolat, a jogsegélyszolgálatunk tevékenységéről szóló beszámoló, valamint a családi rendezvényekre kiírt pályázat is napirendi téma volt. Az ülést Mészáros Géza elnök vezette...

A kétnapos rendezvény elején szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése közösen tekintette át a belső szervezeti életet, az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve mindenki elmondhatta problémáit, de arra is lehetőség nyílt, hogy a négy vezető tisztségviselőnek kérdéseket fogalmazzanak meg az elnökségi tagok, az ügyvivők, a titkárok és a szekcióelnökök.

A 2009. november 18-i és a december 10-i elnökségi ülések javított jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elnök először arról tájékoztatott, hogy a HM KPÜ vezérigazgatója telefonon azt kérte, hogy február 19-én péntek 9 órakor újabb fordulója legyen a kereset-tárgyalásoknak. Azt már most tudni lehet, hogy a meleg étkezési utalványok értékét – még mindig csak megközelítve a szakszervezeti javaslatot – az új ajánlat szerint 8 ezer Ft-ra szándékoznak emelni.

Ezt követően a radar alapszervezetnél és a Tatán tett látogatásokról, majd az FRDÉSZ szakértői, és elnökségi ülésen elhangzottakról, a kereset-tárgyalások lezajlott fordulóiról, valamint a Hosz és a Hodosz között kialakult egységfrontról is beszélt.

Az elnök beszámolt a lapindító értekezletről, a szerződéses szekció elnökségi értekezletről, valamint a szolnoki miniszteri feladatszabó értekezlet történéseiről is, de a HÉF ülésről is beszélt röviden.

Ezt követően Szincsák Gyula részletesen is beszélt a kereset-tárgyalásokon történtekről. Az alelnök elmondta: már az egyeztetések elején leszögeztük, hogy az szja változásokból adódó kereset-emelkedést nem vagyunk hajlandóak illetmény-emelkedésnek elkönyvelni, figyelembe venni! Fontos, hogy tudjuk, mit jelent a meleg étkezési utalvány az egyes állománykategóriákat tekintve.

Kiemelte, hogy a munkáltató idei ajánlata köszönő viszonyban sincs a 2009-es kondíciókkal. Nagyon széles bázis szükséges az idei megállapodáshoz, ezért a kompromisszum csak úgy vállalható fel, ha minden alapszervezet felvállalja ezt. Amennyiben február végéig az egyezség nem jön létre, akkor közös demonstrációs bizottságot hoz létre a két reprezentatív szakszervezet - tette hozzá.

Az alelnök ezután a HÉF legutóbbi ülésén, a napirendi témák előtt szereplő, a szakszervezetünk által megfogalmazott kérdéseket (ki nem fizetett tüzszerész pótlék, szerződés hosszabbítási díj, konyhai dolgozók reggeli- ebéd- és vacsora hányadának befizetése, stb.) elevenítette fel. 

Dr. Heiling Ottó alelnök arról tájékoztatta az elnökséget, hogy alapító tagunk, dr. Paraizs József ügyvéd felvállalta, hogy elkészíti azt az Alkotmánybírósági beadványt, amely a szakszervezeti jogok korlátozásáról, az egyenruhás demonstráció megtiltásának problematikájáról szól.

A nemzetközi szövetségi kapcsolatokról szólva az FRDÉSz Köldöttgyülésének előkészületeiről, az ott részt vevők köréről szólt.

A nemzetközi kapcsolatokat fókuszba állítva elmondta, hogy mivel mi töltjük be a soros elnöki szerepet a Visegrádi Négyeknél, október közepén Erdőbényén látjuk vendégül a Visegrádi Négyek soros találkozójának résztvevőit. Ezt követően beszélt az Euromil március 16-18 között, Berlinben rendezendő elnökségi üléséről is.

A gazdasági ügyekről elmondta, hogy a könyvelő cégünk és a Hosz közötti információáramlás jó, a tavaszi választmányi ülésen nagy biztonsággal fogunk tudni beszámolni szakszervezetünk pénzügyi-gazdasági helyzetéről, a bevételek, kiadások teljesüléséről.

Ezt követően a meleg étkezési utalványok laktanyai elfogadóhellyé nyilvánításának hogyanjáról érdeklődött Bátor Ferenc, amire a HM KPÜ vezérigazgatójának szavait idézte (korábbi cikkünkben elolvasható - a szerk.)Mészáros Géza és Szincsák Gyula.

Andor Tamás a szerződés hosszabbítási díjjal kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan, illetve ezekben a hónapokban, években járnak le az első szerződések. Ezért kérésüket tolmácsolva, elmondta, hogy – a nyugati haderőkhöz hasonlóan – nálunk is járadékot, járulékot kellene kapniuk.

Szincsák Gyula alelnök reakciójában kifejtette: a járulék, de még az adókedvezmény megfizetését is elhárította már korábban a HM tárca. Ennek ellenére továbbra is képviselni fogjuk a szerződéses katonák ez irányú kéréseit, de sok reményt sajnos nem lehet füzni ennek teljesüléséhez.

Czövek János főtitkár az elnökségi ülésekről készített jegyzőkönyvek CD formátumra történő írásáról adott tájékoztatást.

A tagfelvételről szóló napirend során Hegedüs Mónikát, Titli Imrét, Púpos Gábort, Visegrádi Andreát pártoló taggá vette fel az elnökség.

A jogsegélyszolgálat 2009-es tevékenységéről szóló tájékoztató során dr. Mészáros Melinda elmondta: a költségvetési tervezet szerint tevékenykedtünk. A keret legnagyobb részét ügyvédi munkadíjakra fizettük ki.

Költségvonzattal járó vesztes pereink nem voltak, a Hosz történetében először perköltség bevétel is keletkezett. 139 szakközépiskolai pert képviseltünk, 2 fő esetében egyéb társadalom biztosítási ügyben, 114 munkaügyi, 2 büntető eljárásban láttunk el védelmet.

4 ügyvédi irodánk müködik. Ezek forgalma csekély. A szolgálati kötelmekkel összefüggő két esetben vállaltunk büntető ügyben képviseletet. A jövőt illető javaslatom: célszerü lenne a jogsegély-szolgálat létszámának egy jogásszal való növelése - mondta a jogsegélyszolgálat vezetője.

Ezt követően kérdéseket tettek fel a jelenlévők, majd a Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről kaptunk tájékoztatást Szincsák Gyula alelnöktől. A pihenőhelyek kihasználtságáról, a bevételekről és a kiadásokról szóló adatokat áttekintve arról döntött elnökségünk, hogy - a tagság szociális körülményeire tekintettel - idén nem emeljük a térítési díjakat. Emellett a partneri együttmüködéseket folytatva, a keszthelyi üdülőkben továbbra is lehetőséget biztosítunk a pihentetésre.   

A családi napokra, rendezvényekre kiírt pályázati felhívásról is Szincsák Gyula tájékoztatta a megjelenteket. Az Aktivitás Kupa szüneteltetése miatt fennmaradt összeget is itt használnánk fel, ezzel kibontakozási lehetőséget nyújtanánk az átlagosnál nehezebb körülmények között tevékenykedő csoportjaink számára is. A pályázati kiírást az elnökség elfogadta és hamarosan közzé is teszi.  

Az egyebek napirendi téma során elsőként a 2010-től alkalmazandó számlatükör elfogadásáról egyeztettek dr. Heiling Ottó vezetésével. Miután elfogadták, a tervezet a tavaszi választmányi ülés elé kerül.

Alelnökünk ezt követően a 2010. évi költségvetés átcsoportosításáról (rendezvényszervezésről a biztosítási adatok állománykezelése tételre) is tájékoztatta a megjelenteket.  

Andor Tamás elnökségi tag felolvasta saját haderőnemi értekezletén készült feljegyzést. Ennek értelmében az eddigiektől eltérő javaslatokat fogalmazott meg a létszámarányos képviseletről, az alapszervezetek hovatartozásáról, majd az FRDÉSz-Liga konfliktus részleteiről, ennek megoldási lehetőségeiről érdeklődött, végül az Egység újság lapstruktúrájának átalakításáról is beszélt.

Bátor Ferenc elnökségi tag arról érdeklődött, hogy a szárazföldi haderőnem által már korábban feltett kérdéseket mikor válaszolják meg a vezető tisztségviselők.

Gáspár Tamásné elnökségi tag pedig megköszönte a múlt havi elnökségi ülésről készült részletes tudósítást.

Miután a képviseletek által feltett kérdésekre válaszoltak a vezető tisztségviselők, az FRDÉSZ struktúrájáról, koncepciójáról, az Alapszabály tervezetéről, valamint a rövid- közép- és hosszú távú programjáról is beszélt dr. Heiling Ottó. Az előterjesztést követően, az elnökség döntött: a jelenlegi programtervezet beterjesztésével értünk egyet.

A záró rendelkezések közé kerüljön be, hogy az FRDÉSZ-Liga vita fennállása miatt az Alapszabály, a halasztott hatályba lépés miatt csak szeptembertől lépjen életbe - tették hozzá. A költségvetési koncepció tervezetről szóló egyeztetés során többen is megfogalmazták, hogy ez elég nagy terheket ró szakszervezetünkre.

Az alelnök ezt követően arról tájékoztatta az elnökséget, hogy február 19-én találkoznak a vezető tisztségviselők Kónya Péter FRDÉSZ elnökkel, amire ezúton is meghívta a képviseletek vezetőit.

Több képviseletvezető javaslatára az FRDÉSz-hez kötődő személyi ügyekről a későbbiekben dönt majd az elnökség. 

Ezt követően a légierő képviseletvezető Újvári Attila századost javasolta a koszovói szakszervezeti megbízottnak. A javaslatot az elnökség támogatta.

Mészáros Géza elnök a HM KPÜ 8 ezer forintos meleg étkezési utalvány ajánlatával kapcsolatban azt kérte, hogy február 19-ig minden alapszervezet és csoport nyilatkozzon, hogy milyen tárgyalási pozíciót képviseljenek a vezető tisztségviselők az új ajánlattal kapcsolatban. 

A következő elnökségi ülést március 9-re hívta össze a döntéshozó fórum, a helyszín Debrecen lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.