2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pénteken folytatódnak a kereset-tárgyalások

Hosz  |  2010. 02. 17., 09:34

Kétnapos, együttes értekezletet tartott szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése. Az erdőbényei Honvéd Üdülőben - február 15-16-án - megtartott fórum középpontjában, az aktuális szakszervezet-politikai történések között a 2010. évi kereset-tárgyalások tapasztalatai, a szakmai és plenáris egyeztetések folytatása, illetve az ott képviselendő álláspont kialakítása szerepelt. Emellett az FRDÉSZ és a Hosz közötti munkakapcsolat, a jogsegélyszolgálatunk tevékenységéről szóló beszámoló, valamint a családi rendezvényekre kiírt pályázat is napirendi téma volt. Az ülést Mészáros Géza elnök vezette...

A kétnapos rendezvény elején szakszervezetünk elnöksége és ügyvezetése közösen tekintette át a belső szervezeti életet, az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve mindenki elmondhatta problémáit, de arra is lehetőség nyílt, hogy a négy vezető tisztségviselőnek kérdéseket fogalmazzanak meg az elnökségi tagok, az ügyvivők, a titkárok és a szekcióelnökök.

A 2009. november 18-i és a december 10-i elnökségi ülések javított jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el.

Mészáros Géza elnök először arról tájékoztatott, hogy a HM KPÜ vezérigazgatója telefonon azt kérte, hogy február 19-én péntek 9 órakor újabb fordulója legyen a kereset-tárgyalásoknak. Azt már most tudni lehet, hogy a meleg étkezési utalványok értékét – még mindig csak megközelítve a szakszervezeti javaslatot – az új ajánlat szerint 8 ezer Ft-ra szándékoznak emelni.

Ezt követően a radar alapszervezetnél és a Tatán tett látogatásokról, majd az FRDÉSZ szakértői, és elnökségi ülésen elhangzottakról, a kereset-tárgyalások lezajlott fordulóiról, valamint a Hosz és a Hodosz között kialakult egységfrontról is beszélt.

Az elnök beszámolt a lapindító értekezletről, a szerződéses szekció elnökségi értekezletről, valamint a szolnoki miniszteri feladatszabó értekezlet történéseiről is, de a HÉF ülésről is beszélt röviden.

Ezt követően Szincsák Gyula részletesen is beszélt a kereset-tárgyalásokon történtekről. Az alelnök elmondta: már az egyeztetések elején leszögeztük, hogy az szja változásokból adódó kereset-emelkedést nem vagyunk hajlandóak illetmény-emelkedésnek elkönyvelni, figyelembe venni! Fontos, hogy tudjuk, mit jelent a meleg étkezési utalvány az egyes állománykategóriákat tekintve.

Kiemelte, hogy a munkáltató idei ajánlata köszönő viszonyban sincs a 2009-es kondíciókkal. Nagyon széles bázis szükséges az idei megállapodáshoz, ezért a kompromisszum csak úgy vállalható fel, ha minden alapszervezet felvállalja ezt. Amennyiben február végéig az egyezség nem jön létre, akkor közös demonstrációs bizottságot hoz létre a két reprezentatív szakszervezet - tette hozzá.

Az alelnök ezután a HÉF legutóbbi ülésén, a napirendi témák előtt szereplő, a szakszervezetünk által megfogalmazott kérdéseket (ki nem fizetett tüzszerész pótlék, szerződés hosszabbítási díj, konyhai dolgozók reggeli- ebéd- és vacsora hányadának befizetése, stb.) elevenítette fel. 

Dr. Heiling Ottó alelnök arról tájékoztatta az elnökséget, hogy alapító tagunk, dr. Paraizs József ügyvéd felvállalta, hogy elkészíti azt az Alkotmánybírósági beadványt, amely a szakszervezeti jogok korlátozásáról, az egyenruhás demonstráció megtiltásának problematikájáról szól.

A nemzetközi szövetségi kapcsolatokról szólva az FRDÉSz Köldöttgyülésének előkészületeiről, az ott részt vevők köréről szólt.

A nemzetközi kapcsolatokat fókuszba állítva elmondta, hogy mivel mi töltjük be a soros elnöki szerepet a Visegrádi Négyeknél, október közepén Erdőbényén látjuk vendégül a Visegrádi Négyek soros találkozójának résztvevőit. Ezt követően beszélt az Euromil március 16-18 között, Berlinben rendezendő elnökségi üléséről is.

A gazdasági ügyekről elmondta, hogy a könyvelő cégünk és a Hosz közötti információáramlás jó, a tavaszi választmányi ülésen nagy biztonsággal fogunk tudni beszámolni szakszervezetünk pénzügyi-gazdasági helyzetéről, a bevételek, kiadások teljesüléséről.

Ezt követően a meleg étkezési utalványok laktanyai elfogadóhellyé nyilvánításának hogyanjáról érdeklődött Bátor Ferenc, amire a HM KPÜ vezérigazgatójának szavait idézte (korábbi cikkünkben elolvasható - a szerk.)Mészáros Géza és Szincsák Gyula.

Andor Tamás a szerződés hosszabbítási díjjal kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan, illetve ezekben a hónapokban, években járnak le az első szerződések. Ezért kérésüket tolmácsolva, elmondta, hogy – a nyugati haderőkhöz hasonlóan – nálunk is járadékot, járulékot kellene kapniuk.

Szincsák Gyula alelnök reakciójában kifejtette: a járulék, de még az adókedvezmény megfizetését is elhárította már korábban a HM tárca. Ennek ellenére továbbra is képviselni fogjuk a szerződéses katonák ez irányú kéréseit, de sok reményt sajnos nem lehet füzni ennek teljesüléséhez.

Czövek János főtitkár az elnökségi ülésekről készített jegyzőkönyvek CD formátumra történő írásáról adott tájékoztatást.

A tagfelvételről szóló napirend során Hegedüs Mónikát, Titli Imrét, Púpos Gábort, Visegrádi Andreát pártoló taggá vette fel az elnökség.

A jogsegélyszolgálat 2009-es tevékenységéről szóló tájékoztató során dr. Mészáros Melinda elmondta: a költségvetési tervezet szerint tevékenykedtünk. A keret legnagyobb részét ügyvédi munkadíjakra fizettük ki.

Költségvonzattal járó vesztes pereink nem voltak, a Hosz történetében először perköltség bevétel is keletkezett. 139 szakközépiskolai pert képviseltünk, 2 fő esetében egyéb társadalom biztosítási ügyben, 114 munkaügyi, 2 büntető eljárásban láttunk el védelmet.

4 ügyvédi irodánk müködik. Ezek forgalma csekély. A szolgálati kötelmekkel összefüggő két esetben vállaltunk büntető ügyben képviseletet. A jövőt illető javaslatom: célszerü lenne a jogsegély-szolgálat létszámának egy jogásszal való növelése - mondta a jogsegélyszolgálat vezetője.

Ezt követően kérdéseket tettek fel a jelenlévők, majd a Hosz kezelésében lévő üdülők helyzetéről kaptunk tájékoztatást Szincsák Gyula alelnöktől. A pihenőhelyek kihasználtságáról, a bevételekről és a kiadásokról szóló adatokat áttekintve arról döntött elnökségünk, hogy - a tagság szociális körülményeire tekintettel - idén nem emeljük a térítési díjakat. Emellett a partneri együttmüködéseket folytatva, a keszthelyi üdülőkben továbbra is lehetőséget biztosítunk a pihentetésre.   

A családi napokra, rendezvényekre kiírt pályázati felhívásról is Szincsák Gyula tájékoztatta a megjelenteket. Az Aktivitás Kupa szüneteltetése miatt fennmaradt összeget is itt használnánk fel, ezzel kibontakozási lehetőséget nyújtanánk az átlagosnál nehezebb körülmények között tevékenykedő csoportjaink számára is. A pályázati kiírást az elnökség elfogadta és hamarosan közzé is teszi.  

Az egyebek napirendi téma során elsőként a 2010-től alkalmazandó számlatükör elfogadásáról egyeztettek dr. Heiling Ottó vezetésével. Miután elfogadták, a tervezet a tavaszi választmányi ülés elé kerül.

Alelnökünk ezt követően a 2010. évi költségvetés átcsoportosításáról (rendezvényszervezésről a biztosítási adatok állománykezelése tételre) is tájékoztatta a megjelenteket.  

Andor Tamás elnökségi tag felolvasta saját haderőnemi értekezletén készült feljegyzést. Ennek értelmében az eddigiektől eltérő javaslatokat fogalmazott meg a létszámarányos képviseletről, az alapszervezetek hovatartozásáról, majd az FRDÉSz-Liga konfliktus részleteiről, ennek megoldási lehetőségeiről érdeklődött, végül az Egység újság lapstruktúrájának átalakításáról is beszélt.

Bátor Ferenc elnökségi tag arról érdeklődött, hogy a szárazföldi haderőnem által már korábban feltett kérdéseket mikor válaszolják meg a vezető tisztségviselők.

Gáspár Tamásné elnökségi tag pedig megköszönte a múlt havi elnökségi ülésről készült részletes tudósítást.

Miután a képviseletek által feltett kérdésekre válaszoltak a vezető tisztségviselők, az FRDÉSZ struktúrájáról, koncepciójáról, az Alapszabály tervezetéről, valamint a rövid- közép- és hosszú távú programjáról is beszélt dr. Heiling Ottó. Az előterjesztést követően, az elnökség döntött: a jelenlegi programtervezet beterjesztésével értünk egyet.

A záró rendelkezések közé kerüljön be, hogy az FRDÉSZ-Liga vita fennállása miatt az Alapszabály, a halasztott hatályba lépés miatt csak szeptembertől lépjen életbe - tették hozzá. A költségvetési koncepció tervezetről szóló egyeztetés során többen is megfogalmazták, hogy ez elég nagy terheket ró szakszervezetünkre.

Az alelnök ezt követően arról tájékoztatta az elnökséget, hogy február 19-én találkoznak a vezető tisztségviselők Kónya Péter FRDÉSZ elnökkel, amire ezúton is meghívta a képviseletek vezetőit.

Több képviseletvezető javaslatára az FRDÉSz-hez kötődő személyi ügyekről a későbbiekben dönt majd az elnökség. 

Ezt követően a légierő képviseletvezető Újvári Attila századost javasolta a koszovói szakszervezeti megbízottnak. A javaslatot az elnökség támogatta.

Mészáros Géza elnök a HM KPÜ 8 ezer forintos meleg étkezési utalvány ajánlatával kapcsolatban azt kérte, hogy február 19-ig minden alapszervezet és csoport nyilatkozzon, hogy milyen tárgyalási pozíciót képviseljenek a vezető tisztségviselők az új ajánlattal kapcsolatban. 

A következő elnökségi ülést március 9-re hívta össze a döntéshozó fórum, a helyszín Debrecen lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.