2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodás az illetményekről és a béren kívüli juttatásokról

Hosz  |  2010. 03. 05., 12:26

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a honvédségi szakszervezetek vezetői a mai napon kézjegyükkel látták el a hivatásos és szerződéses katonák, illetve a honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak 2010. évi illetményére és egyes béren kívüli juttatásaira vonatkozó megállapodást. A Honvédelmi Minisztérium a juttatások többségét a 2009. évi szinten tartja, de több juttatást illetően – a nehéz gazdasági körülmények ellenére, lehetőségeihez mérten – emeli is azokat. Szakszervezetünk részéről Mészáros Géza elnök, míg a Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Szekeres Imre szakminiszter írta alá a megállapodást. Az ünnepélyes ceremónián dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök is részt vettek...

A munkaadói és munkavállalói oldal által is elfogadott bérmegállapodás értelmében a személyi állomány kereset-kiegészítésben részesül 2010-ben: ennek éves mértéke 340.000 Ft havi bruttó illetményhatárig bruttó 98.000 Ft, melyek kifizetésére két egyenlő részletben kerül sor. Az első részletet a jogosultak a januári illetménnyel együtt már megkapták, a másodikat a márciusi illetménnyel együtt, április elején fizetik ki.

 

A hivatásos és szerződéses, az önkéntes tartalékos katonák és a köztisztviselők esetében az illetménypótlékok, valamint egyes illetménykiegészítés-fajták megállapításánál rögzítésre kerültek az illetményalapok. Ugyanígy rögzítésre került az az illetményalap is, amely a költségtérítések, megbízási díjak és segélyek megállapításánál képez számítási alapot.

 

            A honvédségi közalkalmazottak a közalkalmazotti törvényben garantált illetményükön kívül – az elmúlt évekhez hasonlóan - idén is az illetményük 2 százalékának megfelelő mértékü kereset-kiegészítést kapnak.

 

            A fentieken túlmenően a Honvédelmi Minisztérium a megállapodásban számos kiegészítő juttatás biztosítását vállalta. Így például vállalta azt, hogy az összes katonai szervezet étkezdéjét még az év első felében meleg étkezési utalvány-elfogadóhellyé alakítja, az étkezési költségtérítésesek ebédjének árát pedig nem emeli meg. Szintén nem emelkednek az idén a honvédségi üdültetés térítési díjai. A helyi közlekedési bérletek utáni adóvonzatot magára vállalja a tárca, csakúgy, mint az illetményelőlegek területén bevezetett kamatadó megfizetését.

 

            A vállalások között szerepel továbbá az iskolakezdési támogatás 600 Ft-tal történő megemelése, valamint a hivatásos és szerződéses, illetve a közalkalmazotti állomány részére biztosított nettó 6.000 Ft/hó összegü meleg étkezési utalvány nettó 9.000 Ft/hó/fő mértékre emelése, áprilistól.

 

            A közalkalmazottak idén egyszeri, 50.000 Ft összegü ruházati költségtérítést kapnak. A hivatásos és szerződéses tisztek és tiszthelyettesek ruházati illetményének összegét a minisztérium 2010. évben a csekkfüzetbe bepecsételve 101.000 Ft-ban és a normaösszeg terhére, illetőleg azon felül készpénzben történő kifizetésként 35.000 Ft-ban állapította meg. A szerződéses legénységi állomány 20.000 Ft egyszeri ruházati költségtérítésben részesül.

 

            A nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulások mértékét az önkéntes pénztárak esetében a távolléti díj alapját képező jövedelem összegének 3,2 százalékában, a magán nyugdíjpénztárak esetében pedig a nyugdíjjárulék alapot képező jövedelem összegének 1,6 százalékában határozták meg, a szerződések módosításáig, amelyeket a tárca március végéig kezdeményezni fog. A nyugdíjpénztárakkal történt szerződésmódosításokat követően a munkáltatói hozzájárulás mértéke az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében 4 százalék, a magán nyugdíjpénztárak esetében pedig 0,9 százalék lesz.

 

            Az egészségbiztosítási pénztári munkáltatói hozzájárulás mértékét pedig 400 Ft-tal felemelve 3.600 Ft-ban biztosítja a HM.

 

A megállapodás záró pontjában a felek rögzítették, hogy a munkavállalói oldal nem él a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményez aláírásgyüjtést, illetve demonstrációt, amennyiben a Honvédelmi Minisztérium teljesíti fenti vállalásait. A vállalások időarányos teljesülését az érdekképviseletek és minisztérium szakemberei 2010. szeptember 30-ig fogják értékelni.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.