2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondott elnöki funkciójáról Mészáros Géza

Hosz  |  2010. 03. 11., 10:07

A Honvédszakszervezet elnöke március 11-én - a Debrecenben megrendezett kihelyezett elnökségi ülés elején - nyilatkozatban tette közzé, hogy március 15-i hatállyal lemond elnöki funkciójáról. Részletek az alábbiakban...

Honvédszakszervezet elnökének nyilatkozata

Tisztelt Barátaim!

A Honvédszakszervezet rendkívüli kongresszusa 2005. április 9–én választott meg elnöknek, majd a 2007. évi soros kongresszus megerősített tisztségemben.

Tisztségbe kerülésem időszakában - szervezeti müködés tekintetében - feszült és rendezetlen volt a viszonyunk az ágazatban müködő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetekkel (Hodosz, CSÉSZ, BEOSZ). A szervezet akkori bizonytalan anyagi helyzetét tovább fokozta a Honvédelmi Minisztérium által már korábban felmondott kétoldalú megállapodás, mely nehéz helyzetbe hozta szervezetünket. Nem vettünk részt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) munkájában, illetve nem voltunk jelen az ágazati érdekegyeztető színtereken sem.

A rendkívüli kongresszus után, a tisztségek átadása és átvétele során sok nehézségbe ütköztünk. Nem voltak jelen az átadó személyek, illetve nem álltak rendelkezésre az átadást segítő alapdokumentumok, bizonytalan volt a függetlenített tisztségviselők helyzete is. A tárcával elmérgesedett viszony nehéz helyzetet teremtett az alapszervezeti és önálló csoportok vezetők számára is.

Megválasztásomat követően visszaültünk a HÉF munkavállalói oldalára. Rendeztük kapcsolatainkat a meghatározó (reprezentatív) érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetekkel, mert azt gondolom (hiszem), hogy ez szolgálta, szolgálja a katonák érdekeit. Kétoldalú megállapodás keretében rögzítettük a tárca és szakszervezetünk közötti együttmüködés feltételeit. Többek között ez teremtett – törvényes – lehetőséget arra, hogy megteremtsük a tartalmas, eredményes érdekképviseleti és érdekvédelmi tevékenység tárgyi, környezeti, infrastrukturális, gazdasági (a tagok után járó munkaidő kedvezmény megváltásának rendszeres megfizetése, szolgálati gépjármüvek, ingatlan stb.) feltételeit.

Elnöki müködésem időszakában stabilizálódott szakszervezetünk gazdasági helyzete, számottevően nőtt ingatlan- és pénzvagyonunk. Konszolidálódtak a tisztségviselők munkavégzésének morális körülményei, kiszámíthatóvá vált és nem utolsósorban vonzó lett a tisztségviselői státusz.

Tartósan tízezer, vagy a fölöttivé vált az aktív katona tagok létszáma. Szervezetünk alrendszereinek (alapszervezetek, csoportok, szerződéses szekció, női szekció) müködése tartalmassá, dinamikussá vált.

Kiemelkedően javultak – egy-egy esettől eltekintve – az érdekvédelmi és érdekképviseleti munka személyi feltételei.

Érdekvédelmi és érdekképviseleti munka területén - elnöki regnálásom idején - ugyan nem tudtuk megállítani a katonák helyzetének romlását, de minden lehetséges és törvényes nyomásgyakorló eszközt felhasználtunk a fentiek megakadályozására. Tavaly, 2009–ben szervezetünk történetének legnagyobb önálló demonstrációját bonyolítottuk le a költségkímélő keresetelemek és a juttatások adómentességének megőrzésére, 2008-ban pedig a szolgálati nyugdíj intézményének megőrzésére törekedtünk, alkotmánybírósági beadványokkal, nagygyülésekkel hívtuk fel a figyelmet megoldandó problémáinkra. Kihasználtuk az érdekvédelem és érdekképviselet minden színterét, így a HÉF-et, a szakértői egyeztetéseket, a lobbi tereket, a HM kollégium üléseket, a Humánpolitikai Kabinet üléseket,  a SZÉF-et, valamint a hazai és a nemzetközi szövetségesi kapcsolatainkat (Liga, FRDÉSZ, Euromil, Visegrádi Négyek).

Minden évben megkötöttük a kereset-megállapodást a munkáltatóval, míg az első években illetményalap növekedést is el tudtunk érni, úgy 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben illetményalap növekedés nélkül olyan költségkímélő keresetelemeket (üdülési csekk stb.) emeltünk be a megállapodásba, amelyek lehetővé tették a tizenharmadik havi különjuttatás kompenzálását, illetve reálszinten tartották az előző év, évek viszonylatában a katonák reálkeresetét.

A törvény, rendelet és intézkedés alkotó-módosító munkánk során sikerült megőrizni a katonai szolgálát vonzóvá tételét, a szolgálat megbecsülését biztosító törvényi elemek nagyobb részét, lelassítottuk a katonák helyzetének elerodálódását szolgáló térnyerését.

Az elmúlt évek során nem lettünk volna, nem lehettem volna sikeres, ha elődeim, az elődök – a lehetőségeik mértékében – nem teremtik meg az alapját egy európai léptékü érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetnek, nem alapítják meg a Katonák Érdekvédelmi Szövetségét, majd a Honvédszakszervezetet.

Azt gondolom, hogy Honvédszakszervezet az a szervezet, aki erejénél, tapasztalatánál, szürkeállományánál fogva legalkalmasabb a katonatársadalom érdekeinek védelmére, annak képviseletére.

Kedves Barátaim!

Az elmúlt időszakban történt változásokkal, megindult folyamatokkal, melyek a szervezetben, a szervezeten kívül történtek nem minden esetben tudtam, illetve tudok azonosulni, ezért elnöki munkámat befejezem.

Azt gondolom, mint mindig, úgy most is a szervezet megoldja külső konfliktusait és belső müködési zavarait, ez által méltán számíthat tagsága bizalmára, támogatására.

Köszönöm szervezetünk tagságának a támogatást, a szeretet, a bizalmat, melyet elnöki munkám során irányomba tanúsított.

Budapest, 2010. március 11.

                                                                        Mészáros Géza

                                                            a Honvédszakszervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.