2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább Honvédszakszervezet?

Hosz  |  2010. 03. 22., 21:50

Március 22-23-án Bujákon, a Honvéd Üdülőben rendeztük meg a Hosz Nyugállományú Tagozatának 2010. évi továbbképzését. Sörös István tagozatelnök bevezetőjében megfogalmazta: célunk, hogy előre tekintve meghatározzuk, merre tovább Honvédszakszervezet, merre tovább Nyugállományú Tagozat...

A rendezvény elején - Sörös István tagozatelnök javaslatára - a közelmúltban elhunyt Szilágyi István kecskeméti nyugállományú csoportvezetőre néma tiszteletadással emlékeztek a megjelentek. Nagyszerü ember volt, önfeléldozó módon dolgozott másokért - mondta Szincsák Gyula alelnök.

 

 

 

 

 

 

A Tagozat elnökségi tagjai, alapszervezeti vezetői, önálló csoportvezetői, csoportvezetői, valamint a tagozat titkára részvételével lebonyolított eseményen az elnöki jogkörrel felruházott elnök elmondta, hogy az utóbbi időben nem a megfelelő fórumokon történtek meg a döntések.

Az elnöki jogkörrel felruházott Szincsák Gyula alelnök elmondta:

A területi és a haderőnemi elv együttes jelenléte, valamint a tisztségviselők juttatási rendszere a mai napig feszültséget jelent.  Az elnök lemondása után nem szeretnénk arculatváltást, stílusváltást azonban szükséges végrehajtani. A tekintélyünk, az egységünk, az érdekképviseleti erőnk nem szenvedhet csorbát.

 

Ezt követően többen is megfogalmazták, hogy eltévedtünk, de még senki sem vallotta be, hogy hibáztunk. Csak úgy gondolhatunk a jövőre, ha a múlt minden történésével tisztában vagyunk.

,,A feltételezéseket el kell felejteni, az ismeretlenségeket pedig fel kell tárni. Nem a hajóskapitánynak kell elmenni elsőként, nem az első embernek kell elhagyni elsőként a süllyedő hajót.” - tették hozzá többen is.

 

A ,,Rólunk – nélkülünk ne döntsenek” szlogen szellemében szólt az FRDÉSZ-Liga konfliktussal kapcsolatos aktuális kérdésekről Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke elmondta, hogy manapság egyre inkább osztályidegen lesz a közösségi munka, a szakszervezeti élet. A fiatal kollégáknak alig-alig van közösségtudatuk, mindez pedig kihat a fegyveres- és rendvédelmi szervezetek mindennapi életére, de a szolgálati életre is.

 

 

Meggyőződésem, hogy a szakszervezetet nem lehet parancsnoki munkamódszerekkel irányítani, demokratikus elveknek kell érvényesülni.

Mivel a szakszervezeti mozgalomban a konföderációs elvek érvényesültek, és érvényesülnek a mai napig is, 2005-ben elgondolkodtunk merre tovább, a hat meglévő közül melyik nagy konföderációhoz csatlakozzunk. A megkeresést követően, a tagság érdekében az akkor pártpolitikailag naturálisnak látszó, de az érdekeket markánsan érvényesítő Liga Szakszervezetekhez csatlakoztunk. Amíg nem hoztunk lényeges áldozatokat a Liga érdekében, addig nem voltunk kellően radikálisak. Aztán az idő közeledtével, a 2009-es kongresszus előtt már kiszivárogtak azok az elképzelések, amelyeket az FRDÉSZ képviselt volna, így aztán a jó kapcsolatból hamar feszültség lett. Az intenzív megosztás kezdődött, ennek érdekében az FRDÉSZ egyes tagszervezeteit, köztük természetesen a Hosz-t is beszervezte és önállóan ,,visszaléptette" a Liga. Aztán a Hosz bölcs döntésének köszönhetően felfüggesztette a katona-szakszervezet a Liga tagságát. Bírósági végzés keletkezett: az első fokú tárgyalás lezárásáig a bíróság visszahelyezte az FRDÉSZ-t teljes jogú tagnak. Közben a Liga fellebbezett, az első fokú tárgyalás a két választási forduló között, áprilisban lesz.

Noha azt látom, hogy ebben a Liga Szakszervezetekben nincs helyünk, a tisztességünk érdekében végig kell vinnünk a bírósági ügyet. Szerintem a Hosz-nak meg kell erősíteni a korábbi döntését, a tagdíjfizetési moratóriumot, azért is, mert az ellenkező eset – a jelenlegi helyzetben – jogi nonszensznek tünik.

Ezt követően az FRDÉSZ legutóbbi Küldöttgyülésének legutóbbi döntéseiről tájékoztatott, majd a szélesebb körü, az FRDÉSz tagszervezetein átívelő nyugdíjas összefogásra buzdított.  

 

 

Az előadást követő vitát Sörös István tagozatelnök moderálta. Ekkor többen is megfogalmazták, hogy jelen helyzetben nem szabad befizetni a Liga tagdíjat, ki kell lépni, az FRDÉSZ-t pedig meg kell erősíteni.

 

Ezt követően rövid tájékoztató hangzott el az Idősügyi Tanács legutóbbi üléseiről. Sörös István kiemelte: az Idősügyi stratégiát elfogadta az országgyülés, amit a HM a HIT támogatásával már korábban megtárgyalt. A tagozatelnök a NYOK jubileumi állásfoglalásáról is beszélt.   

 

A vacsorát követő kötetlen beszélgetés során ,,Merre tovább Hosz" címmel a jövőről, illetve a nyugállományúak érdekében képviselendő állásfoglalásokról egyeztettek.

 

Ezután a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programjáról, vagyis a norvég projektről tájékoztatott Jászai László. A kelet-magyarországi regionális irodavezető beszámolt a sikerekről és a december 31-ig tartó projekt még hátralévő feladatairól is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A választmányi ülés második napján, az éves adminisztrációs teendőkről, a tagnyilvántartásról, a tagdíjbefizetések rendjéről, és további aktuális ügyekről Dr. Kántor Raimund, titkár tájékoztatott.

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Dobai Pál a nyugdíjas otthonok aktualitásairól tájékoztatott, majd  az aktuális teendőket folytattak megbeszélést Sörös István tagozatelnök vezetésével.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.