2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább Honvédszakszervezet?

Hosz  |  2010. 03. 22., 21:50

Március 22-23-án Bujákon, a Honvéd Üdülőben rendeztük meg a Hosz Nyugállományú Tagozatának 2010. évi továbbképzését. Sörös István tagozatelnök bevezetőjében megfogalmazta: célunk, hogy előre tekintve meghatározzuk, merre tovább Honvédszakszervezet, merre tovább Nyugállományú Tagozat...

A rendezvény elején - Sörös István tagozatelnök javaslatára - a közelmúltban elhunyt Szilágyi István kecskeméti nyugállományú csoportvezetőre néma tiszteletadással emlékeztek a megjelentek. Nagyszerü ember volt, önfeléldozó módon dolgozott másokért - mondta Szincsák Gyula alelnök.

 

 

 

 

 

 

A Tagozat elnökségi tagjai, alapszervezeti vezetői, önálló csoportvezetői, csoportvezetői, valamint a tagozat titkára részvételével lebonyolított eseményen az elnöki jogkörrel felruházott elnök elmondta, hogy az utóbbi időben nem a megfelelő fórumokon történtek meg a döntések.

Az elnöki jogkörrel felruházott Szincsák Gyula alelnök elmondta:

A területi és a haderőnemi elv együttes jelenléte, valamint a tisztségviselők juttatási rendszere a mai napig feszültséget jelent.  Az elnök lemondása után nem szeretnénk arculatváltást, stílusváltást azonban szükséges végrehajtani. A tekintélyünk, az egységünk, az érdekképviseleti erőnk nem szenvedhet csorbát.

 

Ezt követően többen is megfogalmazták, hogy eltévedtünk, de még senki sem vallotta be, hogy hibáztunk. Csak úgy gondolhatunk a jövőre, ha a múlt minden történésével tisztában vagyunk.

,,A feltételezéseket el kell felejteni, az ismeretlenségeket pedig fel kell tárni. Nem a hajóskapitánynak kell elmenni elsőként, nem az első embernek kell elhagyni elsőként a süllyedő hajót.” - tették hozzá többen is.

 

A ,,Rólunk – nélkülünk ne döntsenek” szlogen szellemében szólt az FRDÉSZ-Liga konfliktussal kapcsolatos aktuális kérdésekről Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke elmondta, hogy manapság egyre inkább osztályidegen lesz a közösségi munka, a szakszervezeti élet. A fiatal kollégáknak alig-alig van közösségtudatuk, mindez pedig kihat a fegyveres- és rendvédelmi szervezetek mindennapi életére, de a szolgálati életre is.

 

 

Meggyőződésem, hogy a szakszervezetet nem lehet parancsnoki munkamódszerekkel irányítani, demokratikus elveknek kell érvényesülni.

Mivel a szakszervezeti mozgalomban a konföderációs elvek érvényesültek, és érvényesülnek a mai napig is, 2005-ben elgondolkodtunk merre tovább, a hat meglévő közül melyik nagy konföderációhoz csatlakozzunk. A megkeresést követően, a tagság érdekében az akkor pártpolitikailag naturálisnak látszó, de az érdekeket markánsan érvényesítő Liga Szakszervezetekhez csatlakoztunk. Amíg nem hoztunk lényeges áldozatokat a Liga érdekében, addig nem voltunk kellően radikálisak. Aztán az idő közeledtével, a 2009-es kongresszus előtt már kiszivárogtak azok az elképzelések, amelyeket az FRDÉSZ képviselt volna, így aztán a jó kapcsolatból hamar feszültség lett. Az intenzív megosztás kezdődött, ennek érdekében az FRDÉSZ egyes tagszervezeteit, köztük természetesen a Hosz-t is beszervezte és önállóan ,,visszaléptette" a Liga. Aztán a Hosz bölcs döntésének köszönhetően felfüggesztette a katona-szakszervezet a Liga tagságát. Bírósági végzés keletkezett: az első fokú tárgyalás lezárásáig a bíróság visszahelyezte az FRDÉSZ-t teljes jogú tagnak. Közben a Liga fellebbezett, az első fokú tárgyalás a két választási forduló között, áprilisban lesz.

Noha azt látom, hogy ebben a Liga Szakszervezetekben nincs helyünk, a tisztességünk érdekében végig kell vinnünk a bírósági ügyet. Szerintem a Hosz-nak meg kell erősíteni a korábbi döntését, a tagdíjfizetési moratóriumot, azért is, mert az ellenkező eset – a jelenlegi helyzetben – jogi nonszensznek tünik.

Ezt követően az FRDÉSZ legutóbbi Küldöttgyülésének legutóbbi döntéseiről tájékoztatott, majd a szélesebb körü, az FRDÉSz tagszervezetein átívelő nyugdíjas összefogásra buzdított.  

 

 

Az előadást követő vitát Sörös István tagozatelnök moderálta. Ekkor többen is megfogalmazták, hogy jelen helyzetben nem szabad befizetni a Liga tagdíjat, ki kell lépni, az FRDÉSZ-t pedig meg kell erősíteni.

 

Ezt követően rövid tájékoztató hangzott el az Idősügyi Tanács legutóbbi üléseiről. Sörös István kiemelte: az Idősügyi stratégiát elfogadta az országgyülés, amit a HM a HIT támogatásával már korábban megtárgyalt. A tagozatelnök a NYOK jubileumi állásfoglalásáról is beszélt.   

 

A vacsorát követő kötetlen beszélgetés során ,,Merre tovább Hosz" címmel a jövőről, illetve a nyugállományúak érdekében képviselendő állásfoglalásokról egyeztettek.

 

Ezután a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programjáról, vagyis a norvég projektről tájékoztatott Jászai László. A kelet-magyarországi regionális irodavezető beszámolt a sikerekről és a december 31-ig tartó projekt még hátralévő feladatairól is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A választmányi ülés második napján, az éves adminisztrációs teendőkről, a tagnyilvántartásról, a tagdíjbefizetések rendjéről, és további aktuális ügyekről Dr. Kántor Raimund, titkár tájékoztatott.

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Dobai Pál a nyugdíjas otthonok aktualitásairól tájékoztatott, majd  az aktuális teendőket folytattak megbeszélést Sörös István tagozatelnök vezetésével.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.