2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább Honvédszakszervezet?

Hosz  |  2010. 03. 22., 21:50

Március 22-23-án Bujákon, a Honvéd Üdülőben rendeztük meg a Hosz Nyugállományú Tagozatának 2010. évi továbbképzését. Sörös István tagozatelnök bevezetőjében megfogalmazta: célunk, hogy előre tekintve meghatározzuk, merre tovább Honvédszakszervezet, merre tovább Nyugállományú Tagozat...

A rendezvény elején - Sörös István tagozatelnök javaslatára - a közelmúltban elhunyt Szilágyi István kecskeméti nyugállományú csoportvezetőre néma tiszteletadással emlékeztek a megjelentek. Nagyszerü ember volt, önfeléldozó módon dolgozott másokért - mondta Szincsák Gyula alelnök.

 

 

 

 

 

 

A Tagozat elnökségi tagjai, alapszervezeti vezetői, önálló csoportvezetői, csoportvezetői, valamint a tagozat titkára részvételével lebonyolított eseményen az elnöki jogkörrel felruházott elnök elmondta, hogy az utóbbi időben nem a megfelelő fórumokon történtek meg a döntések.

Az elnöki jogkörrel felruházott Szincsák Gyula alelnök elmondta:

A területi és a haderőnemi elv együttes jelenléte, valamint a tisztségviselők juttatási rendszere a mai napig feszültséget jelent.  Az elnök lemondása után nem szeretnénk arculatváltást, stílusváltást azonban szükséges végrehajtani. A tekintélyünk, az egységünk, az érdekképviseleti erőnk nem szenvedhet csorbát.

 

Ezt követően többen is megfogalmazták, hogy eltévedtünk, de még senki sem vallotta be, hogy hibáztunk. Csak úgy gondolhatunk a jövőre, ha a múlt minden történésével tisztában vagyunk.

,,A feltételezéseket el kell felejteni, az ismeretlenségeket pedig fel kell tárni. Nem a hajóskapitánynak kell elmenni elsőként, nem az első embernek kell elhagyni elsőként a süllyedő hajót.” - tették hozzá többen is.

 

A ,,Rólunk – nélkülünk ne döntsenek” szlogen szellemében szólt az FRDÉSZ-Liga konfliktussal kapcsolatos aktuális kérdésekről Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke elmondta, hogy manapság egyre inkább osztályidegen lesz a közösségi munka, a szakszervezeti élet. A fiatal kollégáknak alig-alig van közösségtudatuk, mindez pedig kihat a fegyveres- és rendvédelmi szervezetek mindennapi életére, de a szolgálati életre is.

 

 

Meggyőződésem, hogy a szakszervezetet nem lehet parancsnoki munkamódszerekkel irányítani, demokratikus elveknek kell érvényesülni.

Mivel a szakszervezeti mozgalomban a konföderációs elvek érvényesültek, és érvényesülnek a mai napig is, 2005-ben elgondolkodtunk merre tovább, a hat meglévő közül melyik nagy konföderációhoz csatlakozzunk. A megkeresést követően, a tagság érdekében az akkor pártpolitikailag naturálisnak látszó, de az érdekeket markánsan érvényesítő Liga Szakszervezetekhez csatlakoztunk. Amíg nem hoztunk lényeges áldozatokat a Liga érdekében, addig nem voltunk kellően radikálisak. Aztán az idő közeledtével, a 2009-es kongresszus előtt már kiszivárogtak azok az elképzelések, amelyeket az FRDÉSZ képviselt volna, így aztán a jó kapcsolatból hamar feszültség lett. Az intenzív megosztás kezdődött, ennek érdekében az FRDÉSZ egyes tagszervezeteit, köztük természetesen a Hosz-t is beszervezte és önállóan ,,visszaléptette" a Liga. Aztán a Hosz bölcs döntésének köszönhetően felfüggesztette a katona-szakszervezet a Liga tagságát. Bírósági végzés keletkezett: az első fokú tárgyalás lezárásáig a bíróság visszahelyezte az FRDÉSZ-t teljes jogú tagnak. Közben a Liga fellebbezett, az első fokú tárgyalás a két választási forduló között, áprilisban lesz.

Noha azt látom, hogy ebben a Liga Szakszervezetekben nincs helyünk, a tisztességünk érdekében végig kell vinnünk a bírósági ügyet. Szerintem a Hosz-nak meg kell erősíteni a korábbi döntését, a tagdíjfizetési moratóriumot, azért is, mert az ellenkező eset – a jelenlegi helyzetben – jogi nonszensznek tünik.

Ezt követően az FRDÉSZ legutóbbi Küldöttgyülésének legutóbbi döntéseiről tájékoztatott, majd a szélesebb körü, az FRDÉSz tagszervezetein átívelő nyugdíjas összefogásra buzdított.  

 

 

Az előadást követő vitát Sörös István tagozatelnök moderálta. Ekkor többen is megfogalmazták, hogy jelen helyzetben nem szabad befizetni a Liga tagdíjat, ki kell lépni, az FRDÉSZ-t pedig meg kell erősíteni.

 

Ezt követően rövid tájékoztató hangzott el az Idősügyi Tanács legutóbbi üléseiről. Sörös István kiemelte: az Idősügyi stratégiát elfogadta az országgyülés, amit a HM a HIT támogatásával már korábban megtárgyalt. A tagozatelnök a NYOK jubileumi állásfoglalásáról is beszélt.   

 

A vacsorát követő kötetlen beszélgetés során ,,Merre tovább Hosz" címmel a jövőről, illetve a nyugállományúak érdekében képviselendő állásfoglalásokról egyeztettek.

 

Ezután a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programjáról, vagyis a norvég projektről tájékoztatott Jászai László. A kelet-magyarországi regionális irodavezető beszámolt a sikerekről és a december 31-ig tartó projekt még hátralévő feladatairól is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A választmányi ülés második napján, az éves adminisztrációs teendőkről, a tagnyilvántartásról, a tagdíjbefizetések rendjéről, és további aktuális ügyekről Dr. Kántor Raimund, titkár tájékoztatott.

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Dobai Pál a nyugdíjas otthonok aktualitásairól tájékoztatott, majd  az aktuális teendőket folytattak megbeszélést Sörös István tagozatelnök vezetésével.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.