2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormányzati ciklus utolsó HÉF ülése

Hosz  |  2010. 05. 12., 13:35

A 2006/2010-es kormányzati ciklus utolsó ülését tartotta a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A május 12-i fórumon Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte szakszervezetünket. Jelen volt még Mészáros Mária elnökségi tag, valamint dr. Mészáros Melinda, Jeszenyi Ildikó és Bazsik István szakmai ügyvivők...

A HÉF soros elnöke Szabó József ezredes, a HM TKF főosztályvezető-helyettese volt, a munkáltatói oldal ügyvivőjeként Horváth János ezredes, a HM SZEF helyettes vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivőjeként Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke tevékenykedett.

A napirendi kérdések előtt a HM államtitkára, dr. Vadai Ágnes köszönt el a résztvevőktől. Elmondta, hogy véleménye szerint sok jó előterjesztést tárgyaltak meg az ülések során, a viták előrevitték az ügyeket a megoldások felé. Azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a honvédelem ügye nemzeti ügy, akik a hazát szolgálják, politikamentesen teszik azt.

Azt kérte a jelenlevőktől, hogy a nyugállományú katonák sorsát segítsék. Megköszönte a hozzászólásokat, a háttérmunkát, amelyet a munkavállalói oldal felkészültségében megnyilvánult. Sok sikert kívánt a további munkához. Megköszönte a munkáltatói oldal iránta tanúsított türelmét, a támogatását és az előremutató gondolataikat. Megköszönte a HÉF titkárának, dr. Remek Évának is a kitartó, precíz munkavégzését.

A munkavállalói oldal részéről Sipos Géza köszönte meg az államtitkár asszony munkáját, külön tekintettel a nyugállományú klubok iránti elkötelezettségét, segítségét. Ezt követően eltávozott az Országházba, hogy átvegye képviselői mandátumát.

A továbbiakban Horváth János ezredes képviselte a honvédelmi minisztert.

Tájékoztató a civil fejlesztési források felkutatásáról, közös pályázati projektek kialakításáról, az önerő biztosításáról, a pályázati referensek felkészítéséről - volt a címe az elős előterjesztésnek. A napirendi témához szóbeli kiegészítést tett Magyar Ferenc ezredes. A HM TKF osztályvezetője elmondta: a társadalmi szervezetek által benyújtott és megnyert Uniós pályázatok felsorolásából hiányzott a Honvédszakszervezet által elnyert, - Társadalmi Mobilitás Operatív Program, a szervezetek kapacitásának fejlesztésére, az érdekvédelmi munka hatékonyabbá tételére,- konzorciumban megvalósított program.

Ezt követően bemutatta a jelenlevőknek a disszeminációs táblát és elolvasta a rajta levő szövegezést, gratulált az elnyert 13 564 452 Ft támogatáshoz. Jelezte, hogy a pályázatokhoz biztosított önrész felhasználásáról munkatársai már készítik a HM utasítás tervezetet, hogy annak felhasználásának módja szabályozott legyen.

Szincsák Gyula elmondta, hogy ezt a napirendi témát a Hosz kezdeményezte, mivel fontosnak tartja az uniós pénzek rendszerbe emelését, melyek a reintegrációt hivatottak elősegíteni, és/vagy a rendszerben maradást eredményezik. Szakszervezetünk ügyvezető alelnök rákérdezett, hogy az írásos anyagban szereplő önrész szerény mértékén mit kell érteni, valamint, hogy van-e pályázatfigyelő cég melyet a HM TKF alkalmaz?

Magyar Ferenc válaszában elmondta, hogy 2007. óta létezik a HM utasítás, így a tárca is pályázhat EU-s forrásokra, 25 millió Ft önrészt tud biztosítani, nem alkalmaz pályázatfigyelő céget. Profi pályázatírót nem foglalkoztatnak, viszont folyik a pályázatírók képzése. A HM utasítást úgy kívánják módosítani, hogy az együttmüködő felek kategóriáját kiterjesztik a társadalmi és érdekvédelmi szervezetek irányába.

Szekeres István nyá. dandártábornok a norvég projekt nehézségeiről beszélt. A Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programja parnerségi munkatársa a pályázatírást, a közbeszerzést hangsúlyozta ki, elmondta, hogy mindegyik elkészítéséhez igénybe kellett venni profi céget.

Szincsák Gyula elmondta, hogy véleménye szerint a katonaállományt két módon lehet képezni, vagy intézményesített formában a HM költségvetéséből, vagy EU-s pályázatok igénybe vételével, mely elősegíti a katonák reintegrációját, illetve pályán maradását.

A szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámításának tapasztalatai - volt a címe a második napirendi témának. Az előterjesztéshez Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója nem kívánt szóbeli kiegészítést tenni.

Szincsák Gyula ügyvezető alelnök kijelentette: A szakközépiskolai szolgálati idő beszámítása hosszú és küzdelmes harc árán valósult meg.

Ezt követően sérelmezte, hogy míg a jubileumi jutalomba a Hszt. hatálya alá tartozóknál beszámítható, addig a Hjt. esetében ez nem lehetséges. Az ügyvezető alelnök elismerését fejezte ki a HM KPÜ irányába az elért eredmény miatt, mert munkatársaik gigászi munkát végeztek a határozatok tömeges megjelenése miatt.

Dr. Mészáros Melinda is megköszönte a HM KPÜ ezirányú tevékenységét. Szakszervezetünk jogsegély-szolgálatának vezetője elmondta, hogy tagjaink nagy számban adtak be fellebbezést, így a HM JIF főosztályvezetőjétől megkérdezte, hogy milyen határidővel kapják majd kézhez az érintettek a határozatokat.

 

 

Dr. Till Szabolcs, a HM JIF vezetője válaszolt a feltett kérdésre, elmondta, hogy az elkészült határozatokból 50 már aláírásra került, 60-at jóváhagyásra felterjesztettek és a maradék 20-at a jövő héten terjesztik fel jóváhagyásra.

Az önkéntes pénztár (nyugdíj) tájékoztatója arról, hogy tagdíjuk mértékét hány Ft-ban (%-ban) határozták meg 2010-ben, a miniszteri munkáltatói hozzájárulás mértékére vonatkozó döntés ismeretében - volt a címe dr. Szenes Zoltán előterjesztésének. A Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a pénztár túljutott a válságon. A május 25-i közgyülést követően valószínüsíthető, hogy a portfólió-választás nem csak félévente, hanem negyedévente is lehetségessé válik.

Hozzászólásában Szincsák Gyula a béren kívüli juttatásokról aláírt megállapodás teljesülésére kérdezett rá a HM KPÜ felé. A bérmegállapodás tartalmazta az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás munkáltatói emelését, melyet még nem kapott meg az érintett állomány - mondta.

Dr. Mészáros Melinda további kérdése a más szervhez vezényeltekre vonatkozott, akik a HM KPÜ-től levelet kaptak. Ennek a levélnek az értelmezéséhez kérte a HM KPÜ jelenlevő vezetőjének segítségét.

Pál István ezredes, a HM KPÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a feltett kérdésekre írásban kívánnak reagálni.

Szincsák Gyula megkérdezte a Nyugdíjpénztár vezetőjétől, hogy kell-e nyugdíjpénztári beleegyezés ahhoz, ha a munkáltató megemeli a hozzájárulás mértékét. Szenes Zoltán egyértelmüen válaszolt a kérdésre: a munkáltató emelheti a hozzájárulás mértékét, a pénztár beleegyezése nélkül is.

Az ülés végén Szabó József mk. ezrdes megköszönte a kormányzati ciklus utolsó HÉF ülésén résztvevők munkáját. Folytatás az ősszel...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.