2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormányzati ciklus utolsó HÉF ülése

Hosz  |  2010. 05. 12., 13:35

A 2006/2010-es kormányzati ciklus utolsó ülését tartotta a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A május 12-i fórumon Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte szakszervezetünket. Jelen volt még Mészáros Mária elnökségi tag, valamint dr. Mészáros Melinda, Jeszenyi Ildikó és Bazsik István szakmai ügyvivők...

A HÉF soros elnöke Szabó József ezredes, a HM TKF főosztályvezető-helyettese volt, a munkáltatói oldal ügyvivőjeként Horváth János ezredes, a HM SZEF helyettes vezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivőjeként Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke tevékenykedett.

A napirendi kérdések előtt a HM államtitkára, dr. Vadai Ágnes köszönt el a résztvevőktől. Elmondta, hogy véleménye szerint sok jó előterjesztést tárgyaltak meg az ülések során, a viták előrevitték az ügyeket a megoldások felé. Azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a honvédelem ügye nemzeti ügy, akik a hazát szolgálják, politikamentesen teszik azt.

Azt kérte a jelenlevőktől, hogy a nyugállományú katonák sorsát segítsék. Megköszönte a hozzászólásokat, a háttérmunkát, amelyet a munkavállalói oldal felkészültségében megnyilvánult. Sok sikert kívánt a további munkához. Megköszönte a munkáltatói oldal iránta tanúsított türelmét, a támogatását és az előremutató gondolataikat. Megköszönte a HÉF titkárának, dr. Remek Évának is a kitartó, precíz munkavégzését.

A munkavállalói oldal részéről Sipos Géza köszönte meg az államtitkár asszony munkáját, külön tekintettel a nyugállományú klubok iránti elkötelezettségét, segítségét. Ezt követően eltávozott az Országházba, hogy átvegye képviselői mandátumát.

A továbbiakban Horváth János ezredes képviselte a honvédelmi minisztert.

Tájékoztató a civil fejlesztési források felkutatásáról, közös pályázati projektek kialakításáról, az önerő biztosításáról, a pályázati referensek felkészítéséről - volt a címe az elős előterjesztésnek. A napirendi témához szóbeli kiegészítést tett Magyar Ferenc ezredes. A HM TKF osztályvezetője elmondta: a társadalmi szervezetek által benyújtott és megnyert Uniós pályázatok felsorolásából hiányzott a Honvédszakszervezet által elnyert, - Társadalmi Mobilitás Operatív Program, a szervezetek kapacitásának fejlesztésére, az érdekvédelmi munka hatékonyabbá tételére,- konzorciumban megvalósított program.

Ezt követően bemutatta a jelenlevőknek a disszeminációs táblát és elolvasta a rajta levő szövegezést, gratulált az elnyert 13 564 452 Ft támogatáshoz. Jelezte, hogy a pályázatokhoz biztosított önrész felhasználásáról munkatársai már készítik a HM utasítás tervezetet, hogy annak felhasználásának módja szabályozott legyen.

Szincsák Gyula elmondta, hogy ezt a napirendi témát a Hosz kezdeményezte, mivel fontosnak tartja az uniós pénzek rendszerbe emelését, melyek a reintegrációt hivatottak elősegíteni, és/vagy a rendszerben maradást eredményezik. Szakszervezetünk ügyvezető alelnök rákérdezett, hogy az írásos anyagban szereplő önrész szerény mértékén mit kell érteni, valamint, hogy van-e pályázatfigyelő cég melyet a HM TKF alkalmaz?

Magyar Ferenc válaszában elmondta, hogy 2007. óta létezik a HM utasítás, így a tárca is pályázhat EU-s forrásokra, 25 millió Ft önrészt tud biztosítani, nem alkalmaz pályázatfigyelő céget. Profi pályázatírót nem foglalkoztatnak, viszont folyik a pályázatírók képzése. A HM utasítást úgy kívánják módosítani, hogy az együttmüködő felek kategóriáját kiterjesztik a társadalmi és érdekvédelmi szervezetek irányába.

Szekeres István nyá. dandártábornok a norvég projekt nehézségeiről beszélt. A Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programja parnerségi munkatársa a pályázatírást, a közbeszerzést hangsúlyozta ki, elmondta, hogy mindegyik elkészítéséhez igénybe kellett venni profi céget.

Szincsák Gyula elmondta, hogy véleménye szerint a katonaállományt két módon lehet képezni, vagy intézményesített formában a HM költségvetéséből, vagy EU-s pályázatok igénybe vételével, mely elősegíti a katonák reintegrációját, illetve pályán maradását.

A szakközépiskolai évek szolgálati időbe történő beszámításának tapasztalatai - volt a címe a második napirendi témának. Az előterjesztéshez Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója nem kívánt szóbeli kiegészítést tenni.

Szincsák Gyula ügyvezető alelnök kijelentette: A szakközépiskolai szolgálati idő beszámítása hosszú és küzdelmes harc árán valósult meg.

Ezt követően sérelmezte, hogy míg a jubileumi jutalomba a Hszt. hatálya alá tartozóknál beszámítható, addig a Hjt. esetében ez nem lehetséges. Az ügyvezető alelnök elismerését fejezte ki a HM KPÜ irányába az elért eredmény miatt, mert munkatársaik gigászi munkát végeztek a határozatok tömeges megjelenése miatt.

Dr. Mészáros Melinda is megköszönte a HM KPÜ ezirányú tevékenységét. Szakszervezetünk jogsegély-szolgálatának vezetője elmondta, hogy tagjaink nagy számban adtak be fellebbezést, így a HM JIF főosztályvezetőjétől megkérdezte, hogy milyen határidővel kapják majd kézhez az érintettek a határozatokat.

 

 

Dr. Till Szabolcs, a HM JIF vezetője válaszolt a feltett kérdésre, elmondta, hogy az elkészült határozatokból 50 már aláírásra került, 60-at jóváhagyásra felterjesztettek és a maradék 20-at a jövő héten terjesztik fel jóváhagyásra.

Az önkéntes pénztár (nyugdíj) tájékoztatója arról, hogy tagdíjuk mértékét hány Ft-ban (%-ban) határozták meg 2010-ben, a miniszteri munkáltatói hozzájárulás mértékére vonatkozó döntés ismeretében - volt a címe dr. Szenes Zoltán előterjesztésének. A Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a pénztár túljutott a válságon. A május 25-i közgyülést követően valószínüsíthető, hogy a portfólió-választás nem csak félévente, hanem negyedévente is lehetségessé válik.

Hozzászólásában Szincsák Gyula a béren kívüli juttatásokról aláírt megállapodás teljesülésére kérdezett rá a HM KPÜ felé. A bérmegállapodás tartalmazta az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás munkáltatói emelését, melyet még nem kapott meg az érintett állomány - mondta.

Dr. Mészáros Melinda további kérdése a más szervhez vezényeltekre vonatkozott, akik a HM KPÜ-től levelet kaptak. Ennek a levélnek az értelmezéséhez kérte a HM KPÜ jelenlevő vezetőjének segítségét.

Pál István ezredes, a HM KPÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a feltett kérdésekre írásban kívánnak reagálni.

Szincsák Gyula megkérdezte a Nyugdíjpénztár vezetőjétől, hogy kell-e nyugdíjpénztári beleegyezés ahhoz, ha a munkáltató megemeli a hozzájárulás mértékét. Szenes Zoltán egyértelmüen válaszolt a kérdésre: a munkáltató emelheti a hozzájárulás mértékét, a pénztár beleegyezése nélkül is.

Az ülés végén Szabó József mk. ezrdes megköszönte a kormányzati ciklus utolsó HÉF ülésén résztvevők munkáját. Folytatás az ősszel...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.