2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetést kezdeményez az FRDÉSZ

Hosz  |  2010. 05. 31., 15:49

Elnökségi ülést, majd sajtótájékoztatót tartott az FRDÉSZ. Napirenden az aktuális szakszervezet-politikai ügyek megtárgyalása, az Új Kormányzati struktúrából adódó álláspont kialakítása, illetve a tagszervezetek teendői, valamint a nyári szakszervezeti programok megszervezése, lebonyolítása szerepelt. A tagszervezetek vezetői részvételével megtartott ülésen és sajtótájékoztatón Kónya Péter FRDÉSZ elnök bejelentette, hogy egyeztetést kezdeményez az új kormánnyal. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte... 

Az ülésen az aktuális ügyek megvitatása során Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta, hogy a két rendőrszakszervezet (FRSZ, RV) kiválásával meggyengült az önálló konföderáció létrejöttének lehetősége, de nem adjuk fel egyeztető tárgyalásokat kezdünk a BRDSZ és az RKDSZ képviselőivel.

Ennél a napirendi témánál dr. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: Az Euromil, melynek a Hosz is tagja benyújtotta felvételi kérelmét az Európai Szakszervezeti Szövetséghez. Döntés várhatóan 2011-ben lesz. Ez olyan lépés lehet, amely az FRDÉSZ megerősödése esetén kapaszkodót jelenthet majd.

Az FRDÉSZ-LIGA per állásáról beszámoló Kónya Péter hangsúlyozta, hogy nagyon erős a lobbi, hogy ne legyünk továbbra se Liga tagok.

Ezt követően az új szakszervezeti tisztségviselőket mutatták be az egyes tagszervezetek, elhangzott, hogy  a Hosz-t Szincsák Gyula ügyvezető alelnök vezeti, a HTFSZ új elnöke pedig árok Kornél, bemutatkozott az EGYSÉG 2002 Kft új ügyvezetője, Bagdi Sándor is.

Az Új Kormányzati struktúrából adódó feladatok meghatározása során Kónya Péter elmondta, hogy a múlt héten sajtótájékoztató keretében közösen fejtette ki álláspontját a SZEF, az ÉSZT és az FRDÉSZ a kormányprogrammal kapcsolatban.

Ebben a témában, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetőjének írt FRDÉSZ elnöki levélre még nem érkezett válasz.

Dr. Heiling Ottó a napirendi témához hozzátette: az új honvédelmi kabinet a korrupció felszámolását, az önkéntes tartalékos haderő felállítását és a honvédség imázsának visszaállítását, annak megerősítését tartja elsődleges feladatnak. Az informális bemutatkozás a HM vezetője és a Hosz ügyvezető alelnöke között megtörtént. A kormánypártok - szerintünk - olyan felhatalmazást kaptak, hogy csak a szükséges ügyekben fog párbeszédet, illetve egyeztetést kezdeményezni a szakszervezetekkel. A honvédelmi tárcánál szinte megkerülhetetlen a Hosz, hiszen minden második katona tagja a szakszervezetünknek, így természetesen mihamarabb kezdeményezzük az új összetételü Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) összehívását. Továbbra is az az álláspontunk, hogy az FRDÉSZ-t meg kell erősíteni, így támogatunk minden pozitív és előremutató szövetségi kezdeményezést.  

Ezt követően elhangzott, hogy az NBH megszünt, helyette a hagyományos struktúrával Alkotmányvédelmi Hivatal jött létre.

Egyebekben az FRDÉSZ, illetve az egyes tagszervezetek nyári programjairól adtak felvilágosítást a tagszervezetek. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy június 11-30-ig Holecz Gábor VPFSZ elnök helyettesíti a szabadságon lévő Kónya Pétert. Június 13-án gyermeknapi előadás lesz a Fővárosi Nagycirkuszban - ezt a VPFSZ szervezi, a HTFSZ képviselői elmondták, hogy augusztus 20-án Velencén Kéklámpás Nap lesz, míg az FBVSZOSZ vezetője arról informálta a résztvevőket, hogy július 2-4 között Gyulán szerveznek motoros túrát.

Az elnökségi ülés után sajtótájékoztatót tartott az FRDÉSZ elnöksége. Itt dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a kormányprogram sokat nem beszél az MH-ról, a nyilatkozatok arról szólnak, hogy a visszaéléseket, korrupciót felszámolják, illetve az önkéntes tartalékos rendszer megerősítik.

- Rövid időn belül nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mi az elvárás. A széles nyilvánosság elé kell tárni, mi a szándék a katonákkal. A szerződéses állomány alacsony jövedelmü, ezért - illetményrendezés hiányában - hamar vissza fog térni a munkaerő-piacra - tette hozzá az alelnök.

Tovább információk a www.frdesz.org.hu weblapon olvashatók - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.