2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyeztetést kezdeményez az FRDÉSZ

Hosz  |  2010. 05. 31., 15:49

Elnökségi ülést, majd sajtótájékoztatót tartott az FRDÉSZ. Napirenden az aktuális szakszervezet-politikai ügyek megtárgyalása, az Új Kormányzati struktúrából adódó álláspont kialakítása, illetve a tagszervezetek teendői, valamint a nyári szakszervezeti programok megszervezése, lebonyolítása szerepelt. A tagszervezetek vezetői részvételével megtartott ülésen és sajtótájékoztatón Kónya Péter FRDÉSZ elnök bejelentette, hogy egyeztetést kezdeményez az új kormánnyal. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte... 

Az ülésen az aktuális ügyek megvitatása során Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta, hogy a két rendőrszakszervezet (FRSZ, RV) kiválásával meggyengült az önálló konföderáció létrejöttének lehetősége, de nem adjuk fel egyeztető tárgyalásokat kezdünk a BRDSZ és az RKDSZ képviselőivel.

Ennél a napirendi témánál dr. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: Az Euromil, melynek a Hosz is tagja benyújtotta felvételi kérelmét az Európai Szakszervezeti Szövetséghez. Döntés várhatóan 2011-ben lesz. Ez olyan lépés lehet, amely az FRDÉSZ megerősödése esetén kapaszkodót jelenthet majd.

Az FRDÉSZ-LIGA per állásáról beszámoló Kónya Péter hangsúlyozta, hogy nagyon erős a lobbi, hogy ne legyünk továbbra se Liga tagok.

Ezt követően az új szakszervezeti tisztségviselőket mutatták be az egyes tagszervezetek, elhangzott, hogy  a Hosz-t Szincsák Gyula ügyvezető alelnök vezeti, a HTFSZ új elnöke pedig árok Kornél, bemutatkozott az EGYSÉG 2002 Kft új ügyvezetője, Bagdi Sándor is.

Az Új Kormányzati struktúrából adódó feladatok meghatározása során Kónya Péter elmondta, hogy a múlt héten sajtótájékoztató keretében közösen fejtette ki álláspontját a SZEF, az ÉSZT és az FRDÉSZ a kormányprogrammal kapcsolatban.

Ebben a témában, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetőjének írt FRDÉSZ elnöki levélre még nem érkezett válasz.

Dr. Heiling Ottó a napirendi témához hozzátette: az új honvédelmi kabinet a korrupció felszámolását, az önkéntes tartalékos haderő felállítását és a honvédség imázsának visszaállítását, annak megerősítését tartja elsődleges feladatnak. Az informális bemutatkozás a HM vezetője és a Hosz ügyvezető alelnöke között megtörtént. A kormánypártok - szerintünk - olyan felhatalmazást kaptak, hogy csak a szükséges ügyekben fog párbeszédet, illetve egyeztetést kezdeményezni a szakszervezetekkel. A honvédelmi tárcánál szinte megkerülhetetlen a Hosz, hiszen minden második katona tagja a szakszervezetünknek, így természetesen mihamarabb kezdeményezzük az új összetételü Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) összehívását. Továbbra is az az álláspontunk, hogy az FRDÉSZ-t meg kell erősíteni, így támogatunk minden pozitív és előremutató szövetségi kezdeményezést.  

Ezt követően elhangzott, hogy az NBH megszünt, helyette a hagyományos struktúrával Alkotmányvédelmi Hivatal jött létre.

Egyebekben az FRDÉSZ, illetve az egyes tagszervezetek nyári programjairól adtak felvilágosítást a tagszervezetek. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy június 11-30-ig Holecz Gábor VPFSZ elnök helyettesíti a szabadságon lévő Kónya Pétert. Június 13-án gyermeknapi előadás lesz a Fővárosi Nagycirkuszban - ezt a VPFSZ szervezi, a HTFSZ képviselői elmondták, hogy augusztus 20-án Velencén Kéklámpás Nap lesz, míg az FBVSZOSZ vezetője arról informálta a résztvevőket, hogy július 2-4 között Gyulán szerveznek motoros túrát.

Az elnökségi ülés után sajtótájékoztatót tartott az FRDÉSZ elnöksége. Itt dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a kormányprogram sokat nem beszél az MH-ról, a nyilatkozatok arról szólnak, hogy a visszaéléseket, korrupciót felszámolják, illetve az önkéntes tartalékos rendszer megerősítik.

- Rövid időn belül nyilvánvalóvá kell tenni, hogy mi az elvárás. A széles nyilvánosság elé kell tárni, mi a szándék a katonákkal. A szerződéses állomány alacsony jövedelmü, ezért - illetményrendezés hiányában - hamar vissza fog térni a munkaerő-piacra - tette hozzá az alelnök.

Tovább információk a www.frdesz.org.hu weblapon olvashatók - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.