2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bőny: Szakszervezeti tagok az árvíz ellen

Hosz  |  2010. 06. 04., 14:20

Ha utánpótlást kap a Cuhai-Bakony-ér, akkor Bőnynél csak péntek este-szombat reggel indulhat meg az apadás - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.A június 4-i közlés szerint Győr-Moson-Sopron megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt \"az egész völgyben jön a víz\", amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat. A lakosság félelmét, aggodalmát váltotta ki, hogy - a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében - több ponton megnyitották a homokzsák-falat. Így ugyanis katonai egységek kezdtek dolgozni a gátakon, ami kiszámíthatóbbá tette a védekezésben részt vevő erőt. Szakszervezetünk tisztségviselői a gátakon dolgozó győri katonákat látogatták meg...

Bőny, június 3.

A katonák bevetésére azért volt szükség, mert a helyiek nagy erőkkel vettek részt a védekezésben, csütörtök hajnalra azonban elfáradtak, s alig maradt közülük valaki a gátakon.

A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett újságírókkal dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor megnézte a védekezési munkálatokat.Elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet. A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít. Ezen a területen 12 órás váltásokban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 60-60 katonája rakja a 25-30 kilós zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.

Bőny, június 4.

Még mindig harminc katona rakodta a homokzsákokat a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny határában, amikor a Honvédszakszervezet nevében Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő megannyi karton ásványvizet adott át a Bőny térségében dolgozó katonák képviselőjének.

Jól jön minden segítség

A helyszínen Muraközi László bőnyi polgármester honlapunknak elmondta:

- A Bakony-ér az elmúlt 24 órában 8-10 cm-t apadt, ez jót, nagy örömet jelent nekünk. Ám a Bakonyban ismét árad, állítólag megint 1 méterrel magasabb a vízállás. Ez a víztömeg 24-36 óra múlva ér hozzánk. Abban bízunk, hogy az apadás addigra olyan szintü lesz, hogy ez már nem okoz újabb katasztrófát. A katonák, köztük a Honvédszakszervezet tagjai nagyon sokat segítettek, áldozatos munkájukat és a szakszervezet adományát ezúton is megköszönöm.

Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó segélycsomagokat osztott a rászorultaknak.

A miniszterelnök felesége - miután átadta a tartós élelmiszereket - rövid beszélgetést is folytatott a szerencsétlenül járt bőnyiekkel.

Ellátás

A helyiek pedig finom zsíroskenyérrel kedveskedtek mindenkinek, aki részt vett a bőnyi árvízi vészhelyzet elhárításában.

Katonák a gátakon

A győri katonák munkáját Ferenczi Zsolt őrnagy, a védelmi-romeltakarító kézi munkacsoport második váltásának parancsnoka irányította. A győri tisztek, tiszthelyettesek és szerződéses katonák reggel váltottak, tizenkét órán keresztül lesznek kint a gátakon. Az állomány zöme önkéntes, számos szakszervezeti tag is van közöttük. Az elmúlt két nap során rengeteg homokzsákot mozgattak meg, az időjárás javulása miatt az elmúlt éjszaka pedig járőrözve ellenőrizték a gátakat. Elhárították a szivárgásokat, ma pedig újabb nagyobb munkába kezdtek, falat építenek a homokzsákokból. Megtudtuk, hogy két héttel ezelőtt komolyabb baj volt, akkor a szükséges kitelepítések meg is történtek, most már ,,csak” belvízveszély van.

Sajnálatos, hogy az érintett családoknak ki kellett pakolniuk bútoraikat, személyes tárgyaikat az udvarra. A víz azonban senki és semmit sem kímélt, hiába volt megannyi előkészület, az ár mindenhová betört.

Előrejelzés

A vízügyi szakemberek a helyszínen apadásról beszélnek, bár az újabb esőzések miatt megint kisebb áradás várható, így a vízügyi szakemberek, a tüzoltók és a katonák továbbra is – a biztonság kedvéért – a legveszélyeztetettebb utcákban maradnak.

Bőny térségébe Németh Péter munkavédelmi szakértőnk is elkísérte ügyvivőnket.


A www.hm.gov.hu írja:

A veszélyhelyzet béke időbeni elhárítására fenntartott létszámon túli erők gátakra történő vezényléséről intézkedett Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ennek értelmében tehát az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévő katonákat. A Magyar Honvédség tehát a lehető legnagyobb erőkkel vesz részt országszerte az árvízzel szembeni élet- és vagyonmentésben.

A Magyar Honvédség mind személyi állományával, mind technikai eszközeivel részt vesz az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentési, valamint szállítási és ellátási feladatokban, jelenleg összesen 835 fővel és 96 technikai eszközzel vesz részt az árvízi védekezésben.I. fokú árvízvédelmi készültségben jelenleg 135 fő van, de további mintegy 300 fő a délelőtt folyamán éri el a készenlétet. A Magyar Honvédség árvízi védekezésbe bevont erői péntek reggel:

- 57 fő Ócsalános-Várdomberdő térségében, 57 fő Gesztelyen, 55 fő Belegrád térségében, 52 fő Felsődobsza térségében, 71 fő Ócsalános térségében, 117 fő Bőny térségében hajt végre védelmi és romeltakarító feladatokat.- Összekötő Csoport, logisztikai támogató csoport támogatja a védekezési feladatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.- Gesztelyen további 6 fő Nehéz Kétéltü Munkacsoport is készenlétben van.- 2 db PTSZ usz. lánctalpas harcjármü, kezelő személyzettel és szállító eszközzel, a Székesfehérvár közelében elhullott állatok tetemének elszállítására. A feladatot 2010. június 4-én 07.00-kor kezdik meg.- 2010. június 3-án 22.15-kor a Tatáról, Szolnokról, Debrecenből összesen 215 fővel és 10 db technikai eszközzel útba indult Edelénybe árvízvédelmi feladatok végrehajtására, amelyet 2010. június 4-én 07.00 órakor megkezdtek.- 2010. június 3-án 22.19-kor kirendelték a Légi Szállító Csoport (LSZCS) állománya 2 db MI-17 helikopterrel. A feladatát tervezetten 2010. június 4-én 06.00-tól Edelény településen hajtja végre. A földi kiszolgáló állomány 13 fővel és 8 db technikai eszközzel útba indult Miskolcra.

Az árvízi védekezésben résztvevő alakulatok:

- MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Debrecen);- MH 25. Klapka György Lövészdandár (Tata);- MH 25/88 Könnyü Vegyes Zászlóalj (Szolnok);- MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr);- MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.