2017. 12. 14. csütörtök
Szilárda
: 314 Ft   : 268 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bőny: Szakszervezeti tagok az árvíz ellen

Hosz  |  2010. 06. 04., 14:20

Ha utánpótlást kap a Cuhai-Bakony-ér, akkor Bőnynél csak péntek este-szombat reggel indulhat meg az apadás - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.A június 4-i közlés szerint Győr-Moson-Sopron megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt \"az egész völgyben jön a víz\", amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat. A lakosság félelmét, aggodalmát váltotta ki, hogy - a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében - több ponton megnyitották a homokzsák-falat. Így ugyanis katonai egységek kezdtek dolgozni a gátakon, ami kiszámíthatóbbá tette a védekezésben részt vevő erőt. Szakszervezetünk tisztségviselői a gátakon dolgozó győri katonákat látogatták meg...

Bőny, június 3.

A katonák bevetésére azért volt szükség, mert a helyiek nagy erőkkel vettek részt a védekezésben, csütörtök hajnalra azonban elfáradtak, s alig maradt közülük valaki a gátakon.

A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett újságírókkal dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor megnézte a védekezési munkálatokat.Elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet. A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít. Ezen a területen 12 órás váltásokban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 60-60 katonája rakja a 25-30 kilós zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.

Bőny, június 4.

Még mindig harminc katona rakodta a homokzsákokat a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny határában, amikor a Honvédszakszervezet nevében Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivő megannyi karton ásványvizet adott át a Bőny térségében dolgozó katonák képviselőjének.

Jól jön minden segítség

A helyszínen Muraközi László bőnyi polgármester honlapunknak elmondta:

- A Bakony-ér az elmúlt 24 órában 8-10 cm-t apadt, ez jót, nagy örömet jelent nekünk. Ám a Bakonyban ismét árad, állítólag megint 1 méterrel magasabb a vízállás. Ez a víztömeg 24-36 óra múlva ér hozzánk. Abban bízunk, hogy az apadás addigra olyan szintü lesz, hogy ez már nem okoz újabb katasztrófát. A katonák, köztük a Honvédszakszervezet tagjai nagyon sokat segítettek, áldozatos munkájukat és a szakszervezet adományát ezúton is megköszönöm.

Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó segélycsomagokat osztott a rászorultaknak.

A miniszterelnök felesége - miután átadta a tartós élelmiszereket - rövid beszélgetést is folytatott a szerencsétlenül járt bőnyiekkel.

Ellátás

A helyiek pedig finom zsíroskenyérrel kedveskedtek mindenkinek, aki részt vett a bőnyi árvízi vészhelyzet elhárításában.

Katonák a gátakon

A győri katonák munkáját Ferenczi Zsolt őrnagy, a védelmi-romeltakarító kézi munkacsoport második váltásának parancsnoka irányította. A győri tisztek, tiszthelyettesek és szerződéses katonák reggel váltottak, tizenkét órán keresztül lesznek kint a gátakon. Az állomány zöme önkéntes, számos szakszervezeti tag is van közöttük. Az elmúlt két nap során rengeteg homokzsákot mozgattak meg, az időjárás javulása miatt az elmúlt éjszaka pedig járőrözve ellenőrizték a gátakat. Elhárították a szivárgásokat, ma pedig újabb nagyobb munkába kezdtek, falat építenek a homokzsákokból. Megtudtuk, hogy két héttel ezelőtt komolyabb baj volt, akkor a szükséges kitelepítések meg is történtek, most már ,,csak” belvízveszély van.

Sajnálatos, hogy az érintett családoknak ki kellett pakolniuk bútoraikat, személyes tárgyaikat az udvarra. A víz azonban senki és semmit sem kímélt, hiába volt megannyi előkészület, az ár mindenhová betört.

Előrejelzés

A vízügyi szakemberek a helyszínen apadásról beszélnek, bár az újabb esőzések miatt megint kisebb áradás várható, így a vízügyi szakemberek, a tüzoltók és a katonák továbbra is – a biztonság kedvéért – a legveszélyeztetettebb utcákban maradnak.

Bőny térségébe Németh Péter munkavédelmi szakértőnk is elkísérte ügyvivőnket.


A www.hm.gov.hu írja:

A veszélyhelyzet béke időbeni elhárítására fenntartott létszámon túli erők gátakra történő vezényléséről intézkedett Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ennek értelmében tehát az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévő katonákat. A Magyar Honvédség tehát a lehető legnagyobb erőkkel vesz részt országszerte az árvízzel szembeni élet- és vagyonmentésben.

A Magyar Honvédség mind személyi állományával, mind technikai eszközeivel részt vesz az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentési, valamint szállítási és ellátási feladatokban, jelenleg összesen 835 fővel és 96 technikai eszközzel vesz részt az árvízi védekezésben.I. fokú árvízvédelmi készültségben jelenleg 135 fő van, de további mintegy 300 fő a délelőtt folyamán éri el a készenlétet. A Magyar Honvédség árvízi védekezésbe bevont erői péntek reggel:

- 57 fő Ócsalános-Várdomberdő térségében, 57 fő Gesztelyen, 55 fő Belegrád térségében, 52 fő Felsődobsza térségében, 71 fő Ócsalános térségében, 117 fő Bőny térségében hajt végre védelmi és romeltakarító feladatokat.- Összekötő Csoport, logisztikai támogató csoport támogatja a védekezési feladatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.- Gesztelyen további 6 fő Nehéz Kétéltü Munkacsoport is készenlétben van.- 2 db PTSZ usz. lánctalpas harcjármü, kezelő személyzettel és szállító eszközzel, a Székesfehérvár közelében elhullott állatok tetemének elszállítására. A feladatot 2010. június 4-én 07.00-kor kezdik meg.- 2010. június 3-án 22.15-kor a Tatáról, Szolnokról, Debrecenből összesen 215 fővel és 10 db technikai eszközzel útba indult Edelénybe árvízvédelmi feladatok végrehajtására, amelyet 2010. június 4-én 07.00 órakor megkezdtek.- 2010. június 3-án 22.19-kor kirendelték a Légi Szállító Csoport (LSZCS) állománya 2 db MI-17 helikopterrel. A feladatát tervezetten 2010. június 4-én 06.00-tól Edelény településen hajtja végre. A földi kiszolgáló állomány 13 fővel és 8 db technikai eszközzel útba indult Miskolcra.

Az árvízi védekezésben résztvevő alakulatok:

- MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Debrecen);- MH 25. Klapka György Lövészdandár (Tata);- MH 25/88 Könnyü Vegyes Zászlóalj (Szolnok);- MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr);- MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.