2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kétoldalú és kölcsönös

Hosz  |  2010. 06. 30., 21:31

Szakszervezetünk vezető tisztségviselőivel, Szincsák Gyula ügyvezető alelnökkel és dr. Heiling Ottó alelnökkel folytatott megbeszélést - június 30-án - Benkő Tibor altábornagy. A HM Honvéd Vezérkar főnöke az egyeztetésen hangsúlyozta: kétoldalú és tovább folytatódó kölcsönös együttműködést szeretne a következő időszakban megvalósítani. Az elképzelést üdvözlő vezetőink több mint egy órás egyeztetést folytattak az első számú katonai vezetővel...

A megbeszélésen - vezető tisztségviselőink kezdeményezésére - szó esett az MH Támogató Dandár Zách utcai objektumában funkcionáló katonai szervezetek elköltöztetéséről, illetve annak következményeiről, a Honvédelmi Törvény és a Hjt. várható módosításáról, az alacsony keresetü szerződéses katonák illetményemelésének szükségességéről, a katonák szolgálati- élet- és munkakörülményeinek javításáról, a napokban feloldott létszámstopról, az augusztusi repülőnapról, valamint az előmeneteli- és illetményrendszer átalakításáról is. Itt azt kérte szakszervezetünk, hogy a Hosz is szeretne részt venni a kidolgozást végző csoportok munkájában. A katonanői szekciónk és az MH Katonanői Bizottsága elmaradt rendezvényével kapcsolatban elhangzott, hogy az őszi megrendezést támogatni fogja a HM HVK főnöke, viszont némilegmás formában és más üzenettel, fő mottóval jobbnak tartaná.

Benkő altábornagy - szakszervezetünk vezetői által megfogalmazott témakörökre reagálva - elmondta, hogy az új helyre költözött katonai szervezetek számára mindenhol igyekeznek megfelelő körülményeket biztosítani, azt is hangsúlyozta, hogy a HM háttérintézményeinél és a HM HVK-nál várható lényeges átszervezés. Ezt pedig az a törekvés irányítja, miszerint - a jövőben - minden katona a vezérkar főnöknek legyen alárendelve. Ahol nem katonai feladatokat kell ellátni, ott nem kell katonáknak szolgálniuk. Csak akkor tudok minden katona cselekedetéért felelősséget vállalni, ha minden katona az énalárendeltségemben teljesít szolgálatot - tette hozzá.

A ZMNE-vel kapcsolatban elmondta: a tisztképzés gyakorlatában is meghatározó szerepe lesz majd a vezérkarnak. Benkő tábornok hozzátette: a létszámstop feloldása után a parancsnokok már újra élhetnek a munkaerő-felvétel lehetőségével.

A vezérkar által a katonacsaládok találkozójára szánt - egyedül általa felajánlott - pénzt a repülőnapon úgy használják fel, hogy korlátozott számban, de kedvezményes belépést biztosítanak a katonacsaládoknak és családonként egy-két gyermeknek - mondta az augusztusi katonai rendezvényről Benkő tábornok.

Szakszervezeti vezetőink azt is megtudták a vezérkar főnökétől, hogy nem lesz leszervezés, mindenkinek megmarad a munkahelye. Az alacsony illetményü szerződéses katonák helyzetével kapcsolatban kijelentette: tisztában vagyok vele, hogy az adójogszabályok tervezett változása /egykulcsos SZJA, adójóváírás megszünése stb./ az alacsony jövedelmü - de nem csak a szerződéses - katonák számára nemlesz előnyös, ezért a probléma kezelésére hamarosan előállok az elképzelésemmel.

A megbeszélés fontos üzenete volt, hogy Benkő Tibor nem jelölt ki a HM HVK és a Hosz között külön kapcsolattartót. A vezérkar főnöke - mint mondta - amennyiben megkeressük, a lehető legrövidebb időn belül megtalálja a lehetőséget, hogy szakszervezetünk rendelkezésére álljon. A HM HVK főnöke nyomatékosította, hogy a kétoldalú és kölcsönös együttmüködés híve.

A megbeszélésen részt vett Sajner Gyula ezredes, a HM HVK titkárságának kommunikációs vezetője is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.