2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiszthelyettesek avatása Szentendrén

Hosz  |  2010. 07. 10., 21:27

Ünnepélyes keretek között került sor a tiszthelyettesek avatására és eskütételére július 10-én, Szentendrén, a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában. A 98 fő nappali tagozaton végzett hallgató híradó, repülésbiztosító, szerelő, hadtáp és parancsnoki ágazatokon szerzett képesítést. Az ünnepségen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte szakszervezetünket...

A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere 2001 augusztusában hozta létre a Magyar Honvédség egyetlen tiszthelyettes képző intézményét, mely napjainkban is igen népszerü az érettségivel rendelkező fiatalok körében. A tavalyi év során hatszoros volt a túljelentkezés, közel 600 fő jelentkezett a 100 helyre. Az iskola, figyelembe véve a Magyar Honvédség érdekeit, biztosítja a szerződéses tiszthelyettesi pályára jelentkezők, valamint a már pályán lévők alap-, át- és továbbképzését, illetve nyelvi képzését, továbbá a MagyarHonvédség tiszthelyettesi és zászlósi állományának utánpótlását, katonai pályán történő előmenetelét.Idén, a Himnusz, a történelmi zászlók bevonulása, majd az eskütétel – az esküt Boros József őrmester mondta – után Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere köszöntötte az ünnepélyre felsorakozott állományt.

- A világon élni csak hősként érdemes - ezzel kezdte ünnepi beszédét a honvédelmi miniszter, majd így folytatta: Számtalan hőssel találkoztam az elmúlt hónapban, akik ugyanazt az egyenruhát viselték, mint Önök.

Az árvíznél emberéletet és anyagi javakatmentettek, a levegőből homokzsákkal zárták  el az átszakadt gátat. Afganisztánban életveszélyes körülmények között, az ellenség napi támadásainak kitett útvonalakon utánpótlást szállítanak, gyermekeket gyógyítanak, katonákat képeznek ki hazájuk védelmére.

Dr. Hende Csaba ünnepi beszédében kiemelte azt is, hogy a katonai hivatás társadalmi rangja ismét magas lesz. A honvéd karrierjét kiszámítható életpálya modell alapján tervezheti, egzisztenciális biztonságban és kiszámítható, teljesítményalapú előmeneteli rendszerben. A katonák méltó szolgálati körülmények között fogják végezni munkájukat.

A honvédelmi miniszter beszéde, valamint a Szózat elhangzása után átadásra került a Kéri Kálmán vezérezredesről elnevezett tőr is, melyet minden évben egyetlen kiválóan végzett hallgató kaphat meg tanulmányai elismeréséül. Ez a díszoldalfegyver néhai Kéri Kálmán vezérezredes emlékét, valamint a katonai hagyományok tiszteletét jeleníti meg. 2010-ben Vona József őrmester vehette át a tőrt.

A frissen avatott tiszthelyettesek egy hét szabadság után kezdik meg munkájukat szolgálati helyükön.

Az esküt előmondó Boros József őrmester és a dísztőrt kiérdemlő Vona József őrmester is a Honvédszakszervezet tagjai közé tartoznak. Az eseményt követő állófogadáson dr. Heiling Ottó alelnök találkozott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.