2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás, újdonságokkal

Hosz  |  2010. 08. 20., 18:26

Szent István napján, augusztus 20-án, a Hősök terén — a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt — tett ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén végzett hatvankilenc (58 férfi és 11 nő) ifjú tiszt. Az újdonságokat sem nélkülöző ünnepséget megelőzően a budapesti helyőrségi, a székesfehérvári, a szolnoki, a veszprémi és a szentendrei zenekarok katonazenével szórakoztatták az Andrássy út közönségét és az Oktogontól vonultak a tisztavatás helyszínére, a Hősök Terére. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a 2010-es tisztavatáson..

Az újdonságokról: 2010-ben először – Ludovikás hagyományokat felelevenítve – a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegtek a honvédtisztek. A díszzászlóalj egyik hallgatói százada a tisztjelöltek új díszegyenruháját viselte.

Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a katonaember legfőbb erénye a Bátorság, a Vitézség és az Emberség - csupa nagybetüvel. A katonalét vágya benne él mindenkiben. Aztán az évek múlásával szünik, átalakul az érdeklődési kör. Mindenkiből más és más lesz, máshol találja meg a boldogulását. De egy dolgot senkinek sem szabadna szem elől tévesztenie, egyetlen hivatásban sem: A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG!

A Magyar Honvédség főparancsnoka záró gondolataiban arra hívta fel az ifjú tisztek figyelmét, hogy: legyenek büszkék hivatásukra. Szeressék azt, adjanak ennek, a XX. században elfáradt nemzetnek - az előttünk álló időkre - vitézségből, emberségből példát, önbizalmat, bátorságot. 

Az avatáson a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának díszelgő katonái, a MH Központi Kiképző Bázis tiszthelyettesei és szerződéses állománya, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tisztjei, pilótái, a katonazenekarok, valamint a Honvéd Együttes Férfikara is közremüködött.

Ebben az esztendőben 69-en (58 férfi, és 11 hölgy) kaptak hadnagyi rendfokozatot. A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 21-en, a Bolyai János Katonai Müszaki Karon 48-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 11 hölgy is volt. Az esküt előmondó honvédtiszt, Kiss Balázs - az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként - a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtotta dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Köztársaság elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kardrántás gesztusa súlyos pillanatot állít elénk: sok száz meg száz éven át az ütközet, a harc előtti utolsó mozdulatot jelentette. Azt jelentette: készen vagyok a harcra – győzni, és ha kell meg is halni. A miniszter azt is elmondta, hogy a honvéd szó azt a katonát illeti, aki a magyar hazát védi. A magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja – nem valamely birodalomét, ideológiáét, vagy üzleti csoportét.

Dr. Hende Csaba kiemelte: Meghirdettük a Magyar Honvédség újjáépítését. Visszatérünk a helyes irányba: a katonai szakma vérrel írott évezredes vastörvényéhez, amelyet minden, a polgáraiért felelősséget viselő állam és nemzet tiszteletben tart. Felszereli és felkészíti egyedülállóan fontos munkájának elvégzésére, megbecsüli és értékeli katonáinak hivatását. szövetségeseinket az USA-tól Németországig, Franciaországtól Lengyelországig ez teszi naggyá és erőssé. Ezen az úton indultunk el két és fél hónappal ezelőtt. Tiszti pályájuk kezdetén, miután igent mondtak a nemzet mindhalálig történő szolgálatára, ebbe a munkába fognak beállni. Nagyon hosszú utat kell bejárnunk – de együtt végig fogunk menni rajta. Újjá fogjuk építeni a Magyar Honvédséget. Ehhez a feladathoz kérem az Önök elkötelezett munkáját. Ehhez a küldetéshez várom és elvárom az Önök pontos és bátor kötelességteljesítését.A honvédelmi miniszter ezekkel a szavakkal zárta gondolatait: azt kívánom, tegye boldoggá Önöket választott hivatásuk. Tegye boldoggá a kimondott szó, az eskü életre váltása. Minden nehézség és baj ellenére, amellyel a katonasors együtt járhat, éljék boldogan az életüket. Az életüket, amely a mai napon összeforrt e három szóval: „A hazáért mindhalálig!”

A tér felett a harci helikopterek és a Magyar Honvédség utasszállító- és vadászgépeinek átrepülése színesítette a programot.

A térre kilátogató közönség statikus technikai bemutató ismertette meg a Magyar Honvédség csapatainál rendszeresített technikai eszközökkel.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.