2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás, újdonságokkal

Hosz  |  2010. 08. 20., 18:26

Szent István napján, augusztus 20-án, a Hősök terén — a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt — tett ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén végzett hatvankilenc (58 férfi és 11 nő) ifjú tiszt. Az újdonságokat sem nélkülöző ünnepséget megelőzően a budapesti helyőrségi, a székesfehérvári, a szolnoki, a veszprémi és a szentendrei zenekarok katonazenével szórakoztatták az Andrássy út közönségét és az Oktogontól vonultak a tisztavatás helyszínére, a Hősök Terére. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a 2010-es tisztavatáson..

Az újdonságokról: 2010-ben először – Ludovikás hagyományokat felelevenítve – a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegtek a honvédtisztek. A díszzászlóalj egyik hallgatói százada a tisztjelöltek új díszegyenruháját viselte.

Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a katonaember legfőbb erénye a Bátorság, a Vitézség és az Emberség - csupa nagybetüvel. A katonalét vágya benne él mindenkiben. Aztán az évek múlásával szünik, átalakul az érdeklődési kör. Mindenkiből más és más lesz, máshol találja meg a boldogulását. De egy dolgot senkinek sem szabadna szem elől tévesztenie, egyetlen hivatásban sem: A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG!

A Magyar Honvédség főparancsnoka záró gondolataiban arra hívta fel az ifjú tisztek figyelmét, hogy: legyenek büszkék hivatásukra. Szeressék azt, adjanak ennek, a XX. században elfáradt nemzetnek - az előttünk álló időkre - vitézségből, emberségből példát, önbizalmat, bátorságot. 

Az avatáson a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának díszelgő katonái, a MH Központi Kiképző Bázis tiszthelyettesei és szerződéses állománya, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tisztjei, pilótái, a katonazenekarok, valamint a Honvéd Együttes Férfikara is közremüködött.

Ebben az esztendőben 69-en (58 férfi, és 11 hölgy) kaptak hadnagyi rendfokozatot. A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 21-en, a Bolyai János Katonai Müszaki Karon 48-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 11 hölgy is volt. Az esküt előmondó honvédtiszt, Kiss Balázs - az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként - a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtotta dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Köztársaság elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kardrántás gesztusa súlyos pillanatot állít elénk: sok száz meg száz éven át az ütközet, a harc előtti utolsó mozdulatot jelentette. Azt jelentette: készen vagyok a harcra – győzni, és ha kell meg is halni. A miniszter azt is elmondta, hogy a honvéd szó azt a katonát illeti, aki a magyar hazát védi. A magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja – nem valamely birodalomét, ideológiáét, vagy üzleti csoportét.

Dr. Hende Csaba kiemelte: Meghirdettük a Magyar Honvédség újjáépítését. Visszatérünk a helyes irányba: a katonai szakma vérrel írott évezredes vastörvényéhez, amelyet minden, a polgáraiért felelősséget viselő állam és nemzet tiszteletben tart. Felszereli és felkészíti egyedülállóan fontos munkájának elvégzésére, megbecsüli és értékeli katonáinak hivatását. szövetségeseinket az USA-tól Németországig, Franciaországtól Lengyelországig ez teszi naggyá és erőssé. Ezen az úton indultunk el két és fél hónappal ezelőtt. Tiszti pályájuk kezdetén, miután igent mondtak a nemzet mindhalálig történő szolgálatára, ebbe a munkába fognak beállni. Nagyon hosszú utat kell bejárnunk – de együtt végig fogunk menni rajta. Újjá fogjuk építeni a Magyar Honvédséget. Ehhez a feladathoz kérem az Önök elkötelezett munkáját. Ehhez a küldetéshez várom és elvárom az Önök pontos és bátor kötelességteljesítését.A honvédelmi miniszter ezekkel a szavakkal zárta gondolatait: azt kívánom, tegye boldoggá Önöket választott hivatásuk. Tegye boldoggá a kimondott szó, az eskü életre váltása. Minden nehézség és baj ellenére, amellyel a katonasors együtt járhat, éljék boldogan az életüket. Az életüket, amely a mai napon összeforrt e három szóval: „A hazáért mindhalálig!”

A tér felett a harci helikopterek és a Magyar Honvédség utasszállító- és vadászgépeinek átrepülése színesítette a programot.

A térre kilátogató közönség statikus technikai bemutató ismertette meg a Magyar Honvédség csapatainál rendszeresített technikai eszközökkel.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.