2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás, újdonságokkal

Hosz  |  2010. 08. 20., 18:26

Szent István napján, augusztus 20-án, a Hősök terén — a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt — tett ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén végzett hatvankilenc (58 férfi és 11 nő) ifjú tiszt. Az újdonságokat sem nélkülöző ünnepséget megelőzően a budapesti helyőrségi, a székesfehérvári, a szolnoki, a veszprémi és a szentendrei zenekarok katonazenével szórakoztatták az Andrássy út közönségét és az Oktogontól vonultak a tisztavatás helyszínére, a Hősök Terére. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a 2010-es tisztavatáson..

Az újdonságokról: 2010-ben először – Ludovikás hagyományokat felelevenítve – a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegtek a honvédtisztek. A díszzászlóalj egyik hallgatói százada a tisztjelöltek új díszegyenruháját viselte.

Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a katonaember legfőbb erénye a Bátorság, a Vitézség és az Emberség - csupa nagybetüvel. A katonalét vágya benne él mindenkiben. Aztán az évek múlásával szünik, átalakul az érdeklődési kör. Mindenkiből más és más lesz, máshol találja meg a boldogulását. De egy dolgot senkinek sem szabadna szem elől tévesztenie, egyetlen hivatásban sem: A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG!

A Magyar Honvédség főparancsnoka záró gondolataiban arra hívta fel az ifjú tisztek figyelmét, hogy: legyenek büszkék hivatásukra. Szeressék azt, adjanak ennek, a XX. században elfáradt nemzetnek - az előttünk álló időkre - vitézségből, emberségből példát, önbizalmat, bátorságot. 

Az avatáson a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának díszelgő katonái, a MH Központi Kiképző Bázis tiszthelyettesei és szerződéses állománya, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tisztjei, pilótái, a katonazenekarok, valamint a Honvéd Együttes Férfikara is közremüködött.

Ebben az esztendőben 69-en (58 férfi, és 11 hölgy) kaptak hadnagyi rendfokozatot. A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 21-en, a Bolyai János Katonai Müszaki Karon 48-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 11 hölgy is volt. Az esküt előmondó honvédtiszt, Kiss Balázs - az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként - a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtotta dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Köztársaság elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kardrántás gesztusa súlyos pillanatot állít elénk: sok száz meg száz éven át az ütközet, a harc előtti utolsó mozdulatot jelentette. Azt jelentette: készen vagyok a harcra – győzni, és ha kell meg is halni. A miniszter azt is elmondta, hogy a honvéd szó azt a katonát illeti, aki a magyar hazát védi. A magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja – nem valamely birodalomét, ideológiáét, vagy üzleti csoportét.

Dr. Hende Csaba kiemelte: Meghirdettük a Magyar Honvédség újjáépítését. Visszatérünk a helyes irányba: a katonai szakma vérrel írott évezredes vastörvényéhez, amelyet minden, a polgáraiért felelősséget viselő állam és nemzet tiszteletben tart. Felszereli és felkészíti egyedülállóan fontos munkájának elvégzésére, megbecsüli és értékeli katonáinak hivatását. szövetségeseinket az USA-tól Németországig, Franciaországtól Lengyelországig ez teszi naggyá és erőssé. Ezen az úton indultunk el két és fél hónappal ezelőtt. Tiszti pályájuk kezdetén, miután igent mondtak a nemzet mindhalálig történő szolgálatára, ebbe a munkába fognak beállni. Nagyon hosszú utat kell bejárnunk – de együtt végig fogunk menni rajta. Újjá fogjuk építeni a Magyar Honvédséget. Ehhez a feladathoz kérem az Önök elkötelezett munkáját. Ehhez a küldetéshez várom és elvárom az Önök pontos és bátor kötelességteljesítését.A honvédelmi miniszter ezekkel a szavakkal zárta gondolatait: azt kívánom, tegye boldoggá Önöket választott hivatásuk. Tegye boldoggá a kimondott szó, az eskü életre váltása. Minden nehézség és baj ellenére, amellyel a katonasors együtt járhat, éljék boldogan az életüket. Az életüket, amely a mai napon összeforrt e három szóval: „A hazáért mindhalálig!”

A tér felett a harci helikopterek és a Magyar Honvédség utasszállító- és vadászgépeinek átrepülése színesítette a programot.

A térre kilátogató közönség statikus technikai bemutató ismertette meg a Magyar Honvédség csapatainál rendszeresített technikai eszközökkel.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.