2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Több kérdésben még nincs kompromisszum

Hosz  |  2010. 08. 30., 19:25

A hosszú nyári szünetet követően – az új kormányzati ciklusban – először ült össze a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF). Augusztus 30-án oldalegyeztetéssel indult, majd plenáris ülésen folytatódott a SZÉF. Napirenden ,,Koncepció a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai illetmény- és nyugdíjrendszerének átalakításához” , valamint a ,,Koncepció a rendvédelmi szervek egységes moduláris alapú képzési rendszerének kialakításához” című témák szerepeltek. A munkaadói oldal képviseletében dr. Pintér Sándor belügyminiszter jelent meg, az oldal ügyvivője dr. Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára volt, a honvédelmi miniszter képviseletében Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM HVK főnök-helyettese jelent meg. A munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a Hosz-t Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte...

Az érdekegyeztető fórum elején egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg az egy héttel korábban Afganisztánban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyról. 

 

 

 

 

 

 

A fórum elején a munka a Hszt. folyamatban lévő, de eddig még nem egyeztetett részmódosításairól, illetve az egyeztetés mielőbbi megkezdéséről zajlott. Ezzel párhuzamosan a Hszt. koncepcionális módosítását jelentő szolgálati nyugdíj- illetmény- és képzés új rendszeréről is tárgyaltak. Az érintett érdekvédelmi szervezetek az állomány nevében elutasították a kormány-tervezetet, majd a részletkérdésekben sürgették a szakértői egyeztetést. Két fontos területen ismételten kifejezte tiltakozását az érdekvédelmi oldal, egyrészt a választójog korlátozása kapcsán, másrészt a felmentési időre járó juttatásokra kirótt adóterhek miatt.

A második kérdéssel kapcsolatban az FRDÉSZ elnöke átadta az oldal által jegyzett, a miniszterelnöknek fogalmazott tiltakozó levelet. Azt is megtudta honlapunk, hogy mindkét kérdés ügyében, ha szükség lesz rá, az Alkotmánybírósághoz fordul az FRDÉSZ.

 

 

 

 

A vita során Szincsák Gyula megkérdezte, hogy a kormányzatnak szándékában áll-e a Hszt.-ben elfogadandó koncepció átültetése a Hjt.-be. Szakszervezeti vezetőnk kérdésére reagáló Orosz vezérőrnagy elmondta, hogy a HM tárcánál a koncepció átültetésével összefüggő munka nem folyik.

 

 

 

 

Felkai államtitkár pedig megerősítette, hogy nincs ilyen kormányzati szándék, senki nem szabott a HM tárca felé ezzel kapcsolatos feladatot.

Az is elhangzott a SZÉF-en, hogy a Hosz továbbra is vitatja a Hjt. szolgálat-teljesítési idő fejezetének az állomány irányában méltánytalan rendelkezéseit (a 24 órás szolgálatok utáni pihenőidő, a készenléti jellegü beosztásokban szolgálat-teljesítők heti munkaideje, a gyakorlatokon megnövelt szolgálat-teljesítési idő). A Hosz újragondolást kért a kormányzati oldaltól a jelenlegi Hjt.-módosítás 3 olyan kérdésében (szerződéshosszabbítási díjat kaphassák meg a 11 évnél több szolgálati idővel rendelkezők is, a különleges müveleti kiképzés során az indokolatlannak ítélt személyes szabadság korlátozását, illetve a heti 100 órás szolgálat-teljesítést ne vezessék be, illetve álljanak el a várakozási idő parancsnoki kezdeményezésre történő egyoldalú meghosszabbításától), amelyben nem sikerült kompromisszumot elérni.

A vezérkar főnökének helyettese kijelentette, hogy jelenleg tárcaközi egyeztetésen van a módosítás. A Hosz javaslatát egyébként két fenti kérdésben is támogatja a HM, viszont továbbra is ragaszkodnak a várakozási idő parancsnoki kezdeményezésre történő egyoldalú meghosszabbításához.

A számos egyéb napirendi téma során a SZÉF tárgyalt a munkába járási költségtérítésről is, ekkor sürgette az oldal a saját gépjármühasználatra vonatkozó 9 Ft/km díj, illetve a 30.000 Ft/hó maximalizált költség megemelését is. Munkavállalói kezdeményezésre szó volt a 25 év feletti szolgálati idővel rendelkezők hüségpénzének – a teljes fegyveres- és rendvédelmi szektor hivatásos állományára történő – kiterjesztéséről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.