2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Több kérdésben még nincs kompromisszum

Hosz  |  2010. 08. 30., 19:25

A hosszú nyári szünetet követően – az új kormányzati ciklusban – először ült össze a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF). Augusztus 30-án oldalegyeztetéssel indult, majd plenáris ülésen folytatódott a SZÉF. Napirenden ,,Koncepció a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai illetmény- és nyugdíjrendszerének átalakításához” , valamint a ,,Koncepció a rendvédelmi szervek egységes moduláris alapú képzési rendszerének kialakításához” című témák szerepeltek. A munkaadói oldal képviseletében dr. Pintér Sándor belügyminiszter jelent meg, az oldal ügyvivője dr. Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára volt, a honvédelmi miniszter képviseletében Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM HVK főnök-helyettese jelent meg. A munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a Hosz-t Szincsák Gyula ügyvezető alelnök képviselte...

Az érdekegyeztető fórum elején egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg az egy héttel korábban Afganisztánban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyról. 

 

 

 

 

 

 

A fórum elején a munka a Hszt. folyamatban lévő, de eddig még nem egyeztetett részmódosításairól, illetve az egyeztetés mielőbbi megkezdéséről zajlott. Ezzel párhuzamosan a Hszt. koncepcionális módosítását jelentő szolgálati nyugdíj- illetmény- és képzés új rendszeréről is tárgyaltak. Az érintett érdekvédelmi szervezetek az állomány nevében elutasították a kormány-tervezetet, majd a részletkérdésekben sürgették a szakértői egyeztetést. Két fontos területen ismételten kifejezte tiltakozását az érdekvédelmi oldal, egyrészt a választójog korlátozása kapcsán, másrészt a felmentési időre járó juttatásokra kirótt adóterhek miatt.

A második kérdéssel kapcsolatban az FRDÉSZ elnöke átadta az oldal által jegyzett, a miniszterelnöknek fogalmazott tiltakozó levelet. Azt is megtudta honlapunk, hogy mindkét kérdés ügyében, ha szükség lesz rá, az Alkotmánybírósághoz fordul az FRDÉSZ.

 

 

 

 

A vita során Szincsák Gyula megkérdezte, hogy a kormányzatnak szándékában áll-e a Hszt.-ben elfogadandó koncepció átültetése a Hjt.-be. Szakszervezeti vezetőnk kérdésére reagáló Orosz vezérőrnagy elmondta, hogy a HM tárcánál a koncepció átültetésével összefüggő munka nem folyik.

 

 

 

 

Felkai államtitkár pedig megerősítette, hogy nincs ilyen kormányzati szándék, senki nem szabott a HM tárca felé ezzel kapcsolatos feladatot.

Az is elhangzott a SZÉF-en, hogy a Hosz továbbra is vitatja a Hjt. szolgálat-teljesítési idő fejezetének az állomány irányában méltánytalan rendelkezéseit (a 24 órás szolgálatok utáni pihenőidő, a készenléti jellegü beosztásokban szolgálat-teljesítők heti munkaideje, a gyakorlatokon megnövelt szolgálat-teljesítési idő). A Hosz újragondolást kért a kormányzati oldaltól a jelenlegi Hjt.-módosítás 3 olyan kérdésében (szerződéshosszabbítási díjat kaphassák meg a 11 évnél több szolgálati idővel rendelkezők is, a különleges müveleti kiképzés során az indokolatlannak ítélt személyes szabadság korlátozását, illetve a heti 100 órás szolgálat-teljesítést ne vezessék be, illetve álljanak el a várakozási idő parancsnoki kezdeményezésre történő egyoldalú meghosszabbításától), amelyben nem sikerült kompromisszumot elérni.

A vezérkar főnökének helyettese kijelentette, hogy jelenleg tárcaközi egyeztetésen van a módosítás. A Hosz javaslatát egyébként két fenti kérdésben is támogatja a HM, viszont továbbra is ragaszkodnak a várakozási idő parancsnoki kezdeményezésre történő egyoldalú meghosszabbításához.

A számos egyéb napirendi téma során a SZÉF tárgyalt a munkába járási költségtérítésről is, ekkor sürgette az oldal a saját gépjármühasználatra vonatkozó 9 Ft/km díj, illetve a 30.000 Ft/hó maximalizált költség megemelését is. Munkavállalói kezdeményezésre szó volt a 25 év feletti szolgálati idővel rendelkezők hüségpénzének – a teljes fegyveres- és rendvédelmi szektor hivatásos állományára történő – kiterjesztéséről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.