2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfontosabb az ember

Hosz  |  2010. 09. 02., 18:16

A rekonverzió, mint a professzionális haderő humánerőforrás gazdálkodásának egyik stratégiai kérdése – volt a címe Benkő Tibor altábornagy doktori disszertációjának. A HM Honvéd Vezérkar főnöke által írt, a norvég projekt fő célkitűzéseivel is kapcsolatos dolgozat – Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi termében, szeptember 2-án megrendezett – nyilvános védésén többek között az is elhangzott, hogy a hazáját évekig szolgáló katona társadalomba történő visszailleszkedése nehézkes, ezért valós, elfogadható pályaképre van szükség…

A doktori védésen elhangzott, hogy a dolgozat erős oldala az az elemző munka, amivel érdekessé és színvonalassá vált az olvasmány. A ZMNE Zrínyi termében Dr. Kovács Zoltán ny. dandártábornok, volt személyzeti főosztályvezető elmondta, hogy a kiképzési rendszer létrehozhat olyan tudást, mely a civil életben is eredményeket hozhat a majdani kiválóknak. Egy szakmából, ha valaki 10-15 évig kiesik, akkor nem vagy csak nehezen tud ugyanoda sikeresen visszatérni, holott a Magyar Honvédség alapvető érdeke, hogy zökkenőmentesen visszatérjen a katona a civil életbe.

Malomsoki professzor opponensi véleményében pedig azt mondta el, hogy az értekezés időszerü, a szerző részletesen elemzi a haderő foglalkoztatás-politikáját, emellett már az alapgondolat is érdekes, hiszen számol a jövő kihívásaival is. Elhangzott, hogy a szerző otthonosan mozog a nemzetközi szakirodalomban is, bemutatja a külföldi a haderők hasonló témákban szerzett tapasztalatait, de nem veszi át egyiket sem alkalmazandó, követendő elemként. Nincs jól kialakított információs rendszere a Magyar Honvédségnek, pedig ez nagyon fontos lenne a civil életbe történő visszailleszkedés során – tette hozzá a professzor.

Összegzésként elhangzott, hogy a phd-jelölt a téma jó ismerője, a dolgozat menete jól követhető, a disszertáció szerkezete koherens, a grafikonok és a táblázatok segítik a megértést, az értekezés informatív, rendkívül sok háttéranyagot tartalmaz. Benkő Tibor dolgozata jelentős mértékben gazdagítja a magyar haderő ez irányú szakirodalmát.

Befolyásolja-e a szerződéses állomány társadalomba való visszailleszkedését a katonai szervezet társadalmi környezete kérdésre a jelölt határozott igennel válaszollt.

A katonai képzést bizonyos területeken, szakágaknál, szakmáknál erősíteni kell, mely csak fokozza a piacképes értéket, más területen viszont a hivatásra, a szakirányú felkészítésre kell fordítani, hogy az minél eredményesebb és hatékonyabb legyen, ezzel elősegítve a pályakezdő érvényesülését.  Ezzel együtt gondoskodnunk kell a pályát önhibáján kívül elhagyók polgári életbe történő  visszaillesztéséről is.  A HM kabinet már megtárgyalta a szerződéses katonák új pályamodelljét. Intézményesíteni kell a rekonverziót, június 6-óta dolgozom a HM-ben, azt tudom jelenteni, hogy jó irányban haladunk – mondta Benkő Tibor.

A nyilvános védés elnöke, prof. dr. Szabó Miklós, a ZMNE korábbi rektora, az MTA akadémikusa, a dolgozat tudományos vezetője pedig dr. habil. Kiss Zoltán alezredes, tanszékvezető volt. 

A hozzászólásában Győrössy Ferenc ny. altábornagy, volt szárazföldi parancsnok elmondta, hogy a doktori értekezésből kiderült, hogy a jövőben egyáltalán nem lesz mindegy, hogy a haderőből kiválók milyen szájízzel mennek el, hagyják el a sereget. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges lesz a katonai pálya presztízsének növelése. Dr. Ronkovics nyugállományú tábornok pedig azt emelte ki a dolgozatból, hogy a szerződéses állomány kiválása bizonyos térségekben nagyon magas, akárcsak az elvesztett hitü katonák száma is, ők már nem hisznek a koncepciókban. Nagyon fontos lenne, ha a hivatásos és szerződéses katonák is visszanyernék a Magyar Honvédségbe fektetett bizalmukat.

A rövid szünet után a bírálóbizottság döntését kihirdető akadémikus elmondta, hogy a maximális 35 pontot, tehát a 100%-ot érte el a jelölt, így azt kérte, hogy ítélje oda a doktori tanács Benkő altábornagynak a phd fokozatot. Prof. dr. Szabó Miklós akadémikus hozzátette, hogy történelmi pillanat ez, hiszen sok jó dolgozat született már eddig, aztán a könyvtárban elfeküdteke zek. Most azonban a katonai pálya csúcsára érve, nagyon reméli, hogy nemcsak írott malaszt lesz, hanem müködtethető lesz ez a dolgozat. De nincs mindez befejezve, van még több lépcsőfok is, akár az MTA doktora is lehet a jelölt.

A bírálóbizottság titkára, prof. Dr. Harai Dénes az indoklásban elmondta: a vizsgálat a probléma lényegére irányult, hipotézisei alkalmasak voltak a mélységi kutatás elvégzéshez. A felelősségtudat sok esetben nem érzékelhető ezen a területen. Honvédségi szinten jelenleg nincs hosszútávon müködő szervezeti modell a probléma kezelésére. Az összehasonlító elemzések azt jelzik, hogy a külföldi tapasztalatok bemutatják a pozitív példákat is, tehát müködtethető a rendszer. A hazáját szolgáló katona visszailleszkedése nehézkes, ezért valós, elfogadható pályaképre van szükség. A jelenségnek médiavonatkozása is létezik.

Benkő Tibor altábornagy zárszavában köszönetet mondott mindenkinek, aki elolvasta a munkáját, de saját családjának is megköszönte, hogy ,,az egy életen át tartó tanulását” támogatták.

Pohárköszöntőjében Dr. Deák János ny. vezérezredes, a HM tanácsadói bizottságának vezetője elmondta, hogy több alkalommal is meggyőződött arról, hogy Benkő Tibort szeretik a katonák, majd hozzátette, hogy ebből a dolgozatból is világossá vált: a legfontosabb az ember.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.