2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Markáns katonai arculat az egyetemen

Hosz  |  2010. 09. 03., 12:09

Dr. Heiling Ottó alelnök és Sörös István elnökségi tag volt a vendége a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektori jogkörben eljáró főtitkárának. Prof. Dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy - a szeptember 3-i találkozón - kiemelte: az őszi törvénymódosítások alkalmával rendezni kívánja a ZMNE a hallgatói állomány jogállását, katonai státuszát. Az elképzelések szerint a hallgatók, mint oktatási alany továbbra is a Hft. alá tartoznának, mint katonák azonban a Hjt. hatálya alá kerülnének. Lakatos tábornok azt is aláhúzta, hogy az egyetem már rövid távon markáns katonai arculatot kíván adni az intézménynek...

A megbeszélésen dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a törvénymódosítással a hallgatók ellátásával kapcsolatos anomáliák is rendeződhetnek. Emellett, mint tényleges állományba tartozóknak a szolgálati idejük megállapítása is megoldódhat.

A ZMNE főtitkára a hosszútávú konvepcióról szólva kiemelte a - három felsőoktatási intézmény fúziójával létrehozandó - közszolgálati egyetem szükségességét. Arról is beszélt a rektori jogkörben eljáró tábornok, hogy a katonai jelleget erősítendő, a nyugállományú katona oktatók neveinek feltüntetésekor használni fogják az aktívként elért rendfokozatot.

A ZMNE és a Hosz együttmüködéséről szólva elhangzott, hogy az egyetem továbbra is fontosnak tartja a reprezentatív szakszervezetekkel történő együttmüködést, így az elkövetkezendő időszakban is nyitottak lesznek az egyetem vezetői a Hosz javaslataira.  

Sörös István elnökségi tag, a Nyugállományú Tagozat elnöke azt kérte, hogy bizonyos szakszervezeti és nyugállományú rendezvények számára biztosítson otthont a ZMNE.

A megbeszélésen a kapcsolattartó személyekről és az együttmüködés további lehetőségeiről is egyeztettek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.