2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Kivonult a munkavállalói oldal

Hosz  |  2010. 09. 16., 19:47

A Hszt. módosítása kapcsán Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolta, hogy az állomány tagjait vessék alá egy úgy nevezett megbízhatósági vizsgálatnak, ezzel is kiszűrve azt, aki nem odavaló. - A korrupció ma is jelentős résztvevője az állomány mindennapjainak – tetszik, nem tetszik ez így van. Ettől szeretném a teljes állományt megvédeni, a teljes állományról szeretném ezt lemosni és azt szeretném, hogy a későbbiekben ennek a vágya sem hangozna el az állományban dolgozóknál – mondta dr. Pintér Sándor a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) szeptember 15-én megrendezett plenáris ülésén. A SZÉF munkavállalói oldala felháborodott a belügyminiszter kijelentésén, a megbízhatósági vizsgálatot pedig elvetették. Kónya Péter oldalügyvivő, az FRDÉSZ elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen vizsgálat alá vessék az állomány tagjait. Az emellett is  rengeteg aggályos törvény-módosítási elképzelés miatt a munkavállalói oldal kivonult az ülésteremből és bejelentette, hogy demonstrációs bizottságot alakít, melynek első ülése szeptember 20-án lesz. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte, a munkában részt vett dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető is…

A SZÉF plenáris ülése előtt az FRDÉSZ elnökség, majd a munkavállalói oldal is egyeztetett a Gogol utcai székházban. 

- Aggályosnak tartjuk azt, hogy környezettanulmány tekintetében majd – teszem fel – a szomszédomtól kérdezzék meg azt, hogy a hivatásos állomány adott tagja megfelelő életvitelt folytat-e. lehet, hogy éppen a szomszédjával vitában áll, ennek következtében a szomszéd olyan rágalmakat fog szórni a hivatásos állományú kollégára, ami miatt ő majd elveszítheti szolgálati jogviszonyát. Az 1980-as években volt ez a ,,feddhetetlenségi vizsgálat”, jól emlékszünk rá, hogy még arra is engedélyt kellett kérni, hogy elvegyük a szívünk választottját feleségül, vagy egyáltalán házasságot köthessünk. nem szeretnénk ezt a rendszert visszakapni - mondta a SZÉF plenáris ülésén Kónya Péter.

A megbízhatósági vizsgálat helyett a szakszervezeti oldal azt követelte, hogy alkalmazzanak ún. ,C’ típusú átvilágítást, és azt terjesszék ki a közigazgatásban dolgozókra és a politikusokra is. A belügyi tárca vezetője írásban kérte a konkrét javaslatot.

Kónya Péter honlapunknak elmondta: megdöbbenve tapasztalta a munkavállalói oldal, hogy miközben a SZÉF múlt heti alakuló ülésén azt javasoltuk, hogy szeretnénk tovább müködtetni ezt a tárcaközi érdekegyeztető fórumot, és a SZÉF-re vonatkozó kormánymegállapodást is szeretnénk megújítani, addig a Hszt. módosítási tervezetben a SZÉF megszüntetésére tett javaslatot a kormányzati oldal. Az ülésen egyébként ezt dr. Pintér Sándor belügyminiszter ezt meg is erősítette. Indoklásban pedig azt mondta el, hogy szerintük csak akkor lenne értelme a SZÉF-nek, ha egy tárca alá tartozna valamennyi fegyveres és rendvédelmi dolgozó. Mivel azonban a katonák már korábban kikerültek a Hszt. hatálya alól és önálló törvényük van, nem látják értelmét annak, hogy tovább müködtessék a SZÉF-et.

Az oldalügyvivő azt hangsúlyozta, hogy a munkavállalói oldal egyöntetüen ragaszkodik a SZÉF müködtetéséhez, mert hasonló jogviszonyban állunk, hasonló az életpályánk, és valamennyi érdekelt tárca munkavállalója azt igényli, hogy a vitás kérdésekben szükség van a kormányzati szintü fórumra. Mondatai ellenére a belügyminiszter továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy a kormány elé változatlan formában kerüljön a törvénymódosítás e szakasza.

Ezt követően kivonult a munkavállalói oldal, majd eldöntöttük, hogy amennyiben a kormány nem változtat az álláspontján, akkor bejelentjük a demonstrációs bizottság megalakulását. Emellett az egyéb törvénymódosítással kapcsolatos aggályainkat is megfogalmaztuk. Elmondtuk, hogy egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a fegyveres és rendvédelmi szerveknél a korrupciós ügyeket fel kell számolni, meg kell szüntetni. Tudjuk, hogy arra is szükség van, hogy a szervezeteknél feddhetetlen, olyan emberek szolgáljanak, akiket példaként állíthatunk mind magatartásukkal, mind szakmai tevékenységükkel a társadalom elé. Ugyanakkor mi pedig elvárjuk, hogy a társadalom mind anyagilag, mind erkölcsileg becsülje meg a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjait. Ezt a célt közös célnak, a hozzá vezető utat azonban különbözőnek látjuk, az eszközt pedig alkalmatlannak ítéljük.

Aggályosnak tartjuk azt is, hogy az állomány tagját vizsgáló szerv akár büncselekményt is elkövethet a bevizsgálás során, aggályos az is, hogy amikor ezt a szolgálatot vállalták a kollégák ilyen vizsgálatra még nem volt szükség. Az aggályok miatt a munkavállalói oldal véleménye szerint elfogadhatatlan ez a törvénymódosítás.

Az ülés menete közben kiderült, hogy a kormányzati oldal teljesen más anyagból tárgyalt, mint, amit számunkra rendelkezésre bocsátottak, így – a süketek párbeszéde miatt – úgy értékeltük, hogy nincs értelme a további egyeztetésnek, félbeszakítottuk az ülést, az egyéb témák tárgyalására már nem is került sor.

Bejelentettük, hogy demonstrációs bizottságot alakítottunk, amelynek első ülését szeptember 20-án tartjuk az FRDÉSz székházában. Ezt követően dr. Pintér Sándor megígérte, hogy másnap megkapjuk az új törvény-változatot, amit szakértői egyeztetésen tekinthetünk át közösen. Az is elhangzott, hogy a következő héten újra összehívja a SZÉF plenáris ülését, amire viszont reakciónkban elmondtuk, hogy ott leszünk az egyeztetéseken, de párhuzamosan a demonstrációs bizottság is megkezdi a munkáját. Szeptember 17-én SZÉF szakértői egyeztetés lesz az FRDÉSZ székházban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.