2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Kivonult a munkavállalói oldal

Hosz  |  2010. 09. 16., 19:47

A Hszt. módosítása kapcsán Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolta, hogy az állomány tagjait vessék alá egy úgy nevezett megbízhatósági vizsgálatnak, ezzel is kiszűrve azt, aki nem odavaló. - A korrupció ma is jelentős résztvevője az állomány mindennapjainak – tetszik, nem tetszik ez így van. Ettől szeretném a teljes állományt megvédeni, a teljes állományról szeretném ezt lemosni és azt szeretném, hogy a későbbiekben ennek a vágya sem hangozna el az állományban dolgozóknál – mondta dr. Pintér Sándor a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) szeptember 15-én megrendezett plenáris ülésén. A SZÉF munkavállalói oldala felháborodott a belügyminiszter kijelentésén, a megbízhatósági vizsgálatot pedig elvetették. Kónya Péter oldalügyvivő, az FRDÉSZ elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen vizsgálat alá vessék az állomány tagjait. Az emellett is  rengeteg aggályos törvény-módosítási elképzelés miatt a munkavállalói oldal kivonult az ülésteremből és bejelentette, hogy demonstrációs bizottságot alakít, melynek első ülése szeptember 20-án lesz. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte, a munkában részt vett dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető is…

A SZÉF plenáris ülése előtt az FRDÉSZ elnökség, majd a munkavállalói oldal is egyeztetett a Gogol utcai székházban. 

- Aggályosnak tartjuk azt, hogy környezettanulmány tekintetében majd – teszem fel – a szomszédomtól kérdezzék meg azt, hogy a hivatásos állomány adott tagja megfelelő életvitelt folytat-e. lehet, hogy éppen a szomszédjával vitában áll, ennek következtében a szomszéd olyan rágalmakat fog szórni a hivatásos állományú kollégára, ami miatt ő majd elveszítheti szolgálati jogviszonyát. Az 1980-as években volt ez a ,,feddhetetlenségi vizsgálat”, jól emlékszünk rá, hogy még arra is engedélyt kellett kérni, hogy elvegyük a szívünk választottját feleségül, vagy egyáltalán házasságot köthessünk. nem szeretnénk ezt a rendszert visszakapni - mondta a SZÉF plenáris ülésén Kónya Péter.

A megbízhatósági vizsgálat helyett a szakszervezeti oldal azt követelte, hogy alkalmazzanak ún. ,C’ típusú átvilágítást, és azt terjesszék ki a közigazgatásban dolgozókra és a politikusokra is. A belügyi tárca vezetője írásban kérte a konkrét javaslatot.

Kónya Péter honlapunknak elmondta: megdöbbenve tapasztalta a munkavállalói oldal, hogy miközben a SZÉF múlt heti alakuló ülésén azt javasoltuk, hogy szeretnénk tovább müködtetni ezt a tárcaközi érdekegyeztető fórumot, és a SZÉF-re vonatkozó kormánymegállapodást is szeretnénk megújítani, addig a Hszt. módosítási tervezetben a SZÉF megszüntetésére tett javaslatot a kormányzati oldal. Az ülésen egyébként ezt dr. Pintér Sándor belügyminiszter ezt meg is erősítette. Indoklásban pedig azt mondta el, hogy szerintük csak akkor lenne értelme a SZÉF-nek, ha egy tárca alá tartozna valamennyi fegyveres és rendvédelmi dolgozó. Mivel azonban a katonák már korábban kikerültek a Hszt. hatálya alól és önálló törvényük van, nem látják értelmét annak, hogy tovább müködtessék a SZÉF-et.

Az oldalügyvivő azt hangsúlyozta, hogy a munkavállalói oldal egyöntetüen ragaszkodik a SZÉF müködtetéséhez, mert hasonló jogviszonyban állunk, hasonló az életpályánk, és valamennyi érdekelt tárca munkavállalója azt igényli, hogy a vitás kérdésekben szükség van a kormányzati szintü fórumra. Mondatai ellenére a belügyminiszter továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy a kormány elé változatlan formában kerüljön a törvénymódosítás e szakasza.

Ezt követően kivonult a munkavállalói oldal, majd eldöntöttük, hogy amennyiben a kormány nem változtat az álláspontján, akkor bejelentjük a demonstrációs bizottság megalakulását. Emellett az egyéb törvénymódosítással kapcsolatos aggályainkat is megfogalmaztuk. Elmondtuk, hogy egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a fegyveres és rendvédelmi szerveknél a korrupciós ügyeket fel kell számolni, meg kell szüntetni. Tudjuk, hogy arra is szükség van, hogy a szervezeteknél feddhetetlen, olyan emberek szolgáljanak, akiket példaként állíthatunk mind magatartásukkal, mind szakmai tevékenységükkel a társadalom elé. Ugyanakkor mi pedig elvárjuk, hogy a társadalom mind anyagilag, mind erkölcsileg becsülje meg a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjait. Ezt a célt közös célnak, a hozzá vezető utat azonban különbözőnek látjuk, az eszközt pedig alkalmatlannak ítéljük.

Aggályosnak tartjuk azt is, hogy az állomány tagját vizsgáló szerv akár büncselekményt is elkövethet a bevizsgálás során, aggályos az is, hogy amikor ezt a szolgálatot vállalták a kollégák ilyen vizsgálatra még nem volt szükség. Az aggályok miatt a munkavállalói oldal véleménye szerint elfogadhatatlan ez a törvénymódosítás.

Az ülés menete közben kiderült, hogy a kormányzati oldal teljesen más anyagból tárgyalt, mint, amit számunkra rendelkezésre bocsátottak, így – a süketek párbeszéde miatt – úgy értékeltük, hogy nincs értelme a további egyeztetésnek, félbeszakítottuk az ülést, az egyéb témák tárgyalására már nem is került sor.

Bejelentettük, hogy demonstrációs bizottságot alakítottunk, amelynek első ülését szeptember 20-án tartjuk az FRDÉSz székházában. Ezt követően dr. Pintér Sándor megígérte, hogy másnap megkapjuk az új törvény-változatot, amit szakértői egyeztetésen tekinthetünk át közösen. Az is elhangzott, hogy a következő héten újra összehívja a SZÉF plenáris ülését, amire viszont reakciónkban elmondtuk, hogy ott leszünk az egyeztetéseken, de párhuzamosan a demonstrációs bizottság is megkezdi a munkáját. Szeptember 17-én SZÉF szakértői egyeztetés lesz az FRDÉSZ székházban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.