2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Kivonult a munkavállalói oldal

Hosz  |  2010. 09. 16., 19:47

A Hszt. módosítása kapcsán Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolta, hogy az állomány tagjait vessék alá egy úgy nevezett megbízhatósági vizsgálatnak, ezzel is kiszűrve azt, aki nem odavaló. - A korrupció ma is jelentős résztvevője az állomány mindennapjainak – tetszik, nem tetszik ez így van. Ettől szeretném a teljes állományt megvédeni, a teljes állományról szeretném ezt lemosni és azt szeretném, hogy a későbbiekben ennek a vágya sem hangozna el az állományban dolgozóknál – mondta dr. Pintér Sándor a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) szeptember 15-én megrendezett plenáris ülésén. A SZÉF munkavállalói oldala felháborodott a belügyminiszter kijelentésén, a megbízhatósági vizsgálatot pedig elvetették. Kónya Péter oldalügyvivő, az FRDÉSZ elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen vizsgálat alá vessék az állomány tagjait. Az emellett is  rengeteg aggályos törvény-módosítási elképzelés miatt a munkavállalói oldal kivonult az ülésteremből és bejelentette, hogy demonstrációs bizottságot alakít, melynek első ülése szeptember 20-án lesz. Szakszervezetünket dr. Heiling Ottó alelnök képviselte, a munkában részt vett dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezető is…

A SZÉF plenáris ülése előtt az FRDÉSZ elnökség, majd a munkavállalói oldal is egyeztetett a Gogol utcai székházban. 

- Aggályosnak tartjuk azt, hogy környezettanulmány tekintetében majd – teszem fel – a szomszédomtól kérdezzék meg azt, hogy a hivatásos állomány adott tagja megfelelő életvitelt folytat-e. lehet, hogy éppen a szomszédjával vitában áll, ennek következtében a szomszéd olyan rágalmakat fog szórni a hivatásos állományú kollégára, ami miatt ő majd elveszítheti szolgálati jogviszonyát. Az 1980-as években volt ez a ,,feddhetetlenségi vizsgálat”, jól emlékszünk rá, hogy még arra is engedélyt kellett kérni, hogy elvegyük a szívünk választottját feleségül, vagy egyáltalán házasságot köthessünk. nem szeretnénk ezt a rendszert visszakapni - mondta a SZÉF plenáris ülésén Kónya Péter.

A megbízhatósági vizsgálat helyett a szakszervezeti oldal azt követelte, hogy alkalmazzanak ún. ,C’ típusú átvilágítást, és azt terjesszék ki a közigazgatásban dolgozókra és a politikusokra is. A belügyi tárca vezetője írásban kérte a konkrét javaslatot.

Kónya Péter honlapunknak elmondta: megdöbbenve tapasztalta a munkavállalói oldal, hogy miközben a SZÉF múlt heti alakuló ülésén azt javasoltuk, hogy szeretnénk tovább müködtetni ezt a tárcaközi érdekegyeztető fórumot, és a SZÉF-re vonatkozó kormánymegállapodást is szeretnénk megújítani, addig a Hszt. módosítási tervezetben a SZÉF megszüntetésére tett javaslatot a kormányzati oldal. Az ülésen egyébként ezt dr. Pintér Sándor belügyminiszter ezt meg is erősítette. Indoklásban pedig azt mondta el, hogy szerintük csak akkor lenne értelme a SZÉF-nek, ha egy tárca alá tartozna valamennyi fegyveres és rendvédelmi dolgozó. Mivel azonban a katonák már korábban kikerültek a Hszt. hatálya alól és önálló törvényük van, nem látják értelmét annak, hogy tovább müködtessék a SZÉF-et.

Az oldalügyvivő azt hangsúlyozta, hogy a munkavállalói oldal egyöntetüen ragaszkodik a SZÉF müködtetéséhez, mert hasonló jogviszonyban állunk, hasonló az életpályánk, és valamennyi érdekelt tárca munkavállalója azt igényli, hogy a vitás kérdésekben szükség van a kormányzati szintü fórumra. Mondatai ellenére a belügyminiszter továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy a kormány elé változatlan formában kerüljön a törvénymódosítás e szakasza.

Ezt követően kivonult a munkavállalói oldal, majd eldöntöttük, hogy amennyiben a kormány nem változtat az álláspontján, akkor bejelentjük a demonstrációs bizottság megalakulását. Emellett az egyéb törvénymódosítással kapcsolatos aggályainkat is megfogalmaztuk. Elmondtuk, hogy egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a fegyveres és rendvédelmi szerveknél a korrupciós ügyeket fel kell számolni, meg kell szüntetni. Tudjuk, hogy arra is szükség van, hogy a szervezeteknél feddhetetlen, olyan emberek szolgáljanak, akiket példaként állíthatunk mind magatartásukkal, mind szakmai tevékenységükkel a társadalom elé. Ugyanakkor mi pedig elvárjuk, hogy a társadalom mind anyagilag, mind erkölcsileg becsülje meg a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjait. Ezt a célt közös célnak, a hozzá vezető utat azonban különbözőnek látjuk, az eszközt pedig alkalmatlannak ítéljük.

Aggályosnak tartjuk azt is, hogy az állomány tagját vizsgáló szerv akár büncselekményt is elkövethet a bevizsgálás során, aggályos az is, hogy amikor ezt a szolgálatot vállalták a kollégák ilyen vizsgálatra még nem volt szükség. Az aggályok miatt a munkavállalói oldal véleménye szerint elfogadhatatlan ez a törvénymódosítás.

Az ülés menete közben kiderült, hogy a kormányzati oldal teljesen más anyagból tárgyalt, mint, amit számunkra rendelkezésre bocsátottak, így – a süketek párbeszéde miatt – úgy értékeltük, hogy nincs értelme a további egyeztetésnek, félbeszakítottuk az ülést, az egyéb témák tárgyalására már nem is került sor.

Bejelentettük, hogy demonstrációs bizottságot alakítottunk, amelynek első ülését szeptember 20-án tartjuk az FRDÉSz székházában. Ezt követően dr. Pintér Sándor megígérte, hogy másnap megkapjuk az új törvény-változatot, amit szakértői egyeztetésen tekinthetünk át közösen. Az is elhangzott, hogy a következő héten újra összehívja a SZÉF plenáris ülését, amire viszont reakciónkban elmondtuk, hogy ott leszünk az egyeztetéseken, de párhuzamosan a demonstrációs bizottság is megkezdi a munkáját. Szeptember 17-én SZÉF szakértői egyeztetés lesz az FRDÉSZ székházban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.