2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondtak az alelnökök, rendkívüli kongresszus lesz

Hosz  |  2010. 09. 17., 15:02

A szeptember 17-i elnökségi ülés végén, - az elnökségen belül kialakult helyzet tarthatatlansága miatt - szeptember 30-i hatállyal lemondott ügyvezető alelnöki tisztségéről Szincsák Gyula, alelnöki tisztéről dr. Heiling Ottó. A bejelentések következtében Czövek János főtitkárnak október 1-től számított 30 napon belül össze kell hívnia a Honvédszakszervezet rendkívüli kongresszusát, melyet október 1-től számított 60 napon belül le kell bonyolítani...

Az elnökségi ülés elején, még a napirendi témák megvitatása előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002 Kft. könyvvizsgálói jelentéséről. Vizi Sarolta könyvvizsgáló a megállapításait összefoglalva elmondta: nem tudom visszaigazolni a korábbi könyvvizsgálói jelentéseket. A részletes jelentésemben megfogalmazott problémák, a valódiság elvének megsértése, valamint a vagyonvédelem és az ellenőrzés szabályainak sérülése miatt nem tudom igazolni a 2007-es évtől a Kft. gazdasági beszámolóit. 

Napirend szerint elsőként az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének tájékoztatója hangzott el. Bagdi Sándor ügyvezető igazgató a meglévő főkönyvi adatok alapján elmondta, hogy szinte minden tevékenységi körben, valamint a napi üzemeltetésben is azonnali változtatásokra van szükség.  

Ezt követően Szincsák Gyula ügyvezető alelnök arról tájékoztatott, hogy a Kft. gazdálkodásával kapcsolatban született büntető-feljelentés ügyében megtörtént az első meghallgatás a VPOP nyomozó hivatalánál. Az ügyvezető alelnök arra tett javaslatot, hogy a gazdasági tisztánlátás és kilábalás érdekében megfelelő szakmai kompetenciákat kérjen fel a szakszervezet. Czövek János főtitkár pedig azonnali tennivalókat fogalmazott meg – ezekről a feladatokról tulajdonosi határozatban intézkedik majd szakszervezetünk.  

Ezt követően az Egység 2002 Kft-re vonatkozó egyéb tulajdonosi határozatokat fogadta el egyhangúan az elnökség.

A tisztségviselői képzésről szóló napirend során az elnökség támogatta, hogy Mészáros Mária elnökségi tag 7 féléves tanulmányait – a Katonákért Alapítványon keresztül – finanszírozza.  

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Szincsák Gyula - egyebek mellett - elmondta, hogy a munkaidő-kedvezmény megváltásából származó forrásaink beérkezése késik, a HM KPÜ előkészítette már az utalást, a jövő hét elején várhatóan rendeződik ez az ügy.  

Ezt követően dr. Heiling Ottó alelnök az FRDÉSZ elnökségi és a SZÉF plenáris ülésén történtekről tájékoztatta a megjelenteket. Részleteket a honlapunkon található cikkben olvashatnak. Az alelnök a szeptember 20-22 közötti lengyel katona-érdekképviselet (Konvent) kongresszusán, a szeptember 29-i brüsszeli demonstráción és a november 27-28-i németországi tagszervezési konferencián történő szakszervezeti képviseletről is tájékoztatott. Részletesen is szólt az alelnök az októberi – Erdőbényén rendezendő – Visegrádi Négyek Találkozója megszervezéséről. Czövek János főtitkár pedig szervezeti ügyekről adott információkat.

A tagfelvételről szóló döntés során – Szincsák Gyula ügyvezető alelnök javaslatára – kettő nyugállományú és kettő pártoló tag felvételéről döntött az elnökség.

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről, illetve a szükséges átcsoportosításokról szóló napirendi témát dr. Heiling Ottó terjesztette elő.

Annak ellenére, hogy nem folyt be még a munkaidő-kedvezmény megváltásból származó összeg, átcsoportosításra nem lesz szükség – mondta az alelnök. 

Légierő képviselet-vezető ügyéről szóló napirendi téma során Bácskai István elnökségi tag miután felvázolta a személye körül, illetve a jelölőgyülésen történtekkel összefüggésben kialakult helyzetet, az ügyvezető alelnök azt mondta, hogy semmisnek tartja a korábbi jelölőgyülést és – a légierős alapszervezetekkel egyeztetve – hamarosan összehívja azt újra. A szárazföldi képviselő és az érintett elnökségi tag kivonulása miatt, határozatképtelenség hiányában az ügyvezető alelnök hamarosan javaslatot fog tenni az Alapszabály-ellenes helyzet kiküszöbölésére.  

Az egyebek napirendi téma során a SZKOT megszervezésének előkészületeiről tájékoztatott az ügyvezető alelnök. Elhangzott, hogy az október végi időpont pontosítása – a honvédelmi miniszter és a vezérkar-főnök programjának egyeztetése miatt – folyamatban van, a helyszín Tata lesz.   

Ezt követően a női szekció november 3-ra tervezett küldöttgyüléséről és konferenciájáról, valamint az elmaradt Életmódnap 2011-ben történő megszervezésének lehetőségéről tárgyaltak, majd a szárazföldi képviselő előző elnökségi ülésen feltett kérdéseire adtak feleleteket a vezető tisztségviselők.

Dr. Heiling Ottó alelnök az ülés végén elmondta: sajnos tarthatatlanná vált a helyzet szakszervezetünknél. Közmegítélésünk nagyon mélyen van, ilyen körülmének között sajnos nem látom értelmét, hogy folytassam, ezért szeptember 30-i hatállyal lemondok alelnöki tisztségemről.

Szincsák Gyula ügyvezető alelnök miután sajnálatát fejezte ki az alelnök lemondása miatt, megfelelő támasz híján, szeptember 30-i hatállyal benyújtotta az elnökségnek az ügyvezető alelnöki tisztségről történő lemondását. Ezt követően felolvasta döntése hátterét. 

Mindkét vezető tisztségviselőnk lemondásának teljes szövegét elolvashatják a cikkhez kapcsolódó anyagaink között.

A fennálló helyzetben, az Alapszabály értelmében Czövek János főtitkárnak október 1-jétől számított 30 napon belül össze kell hívnia szakszervezetünk rendkívüli kongresszusát, melyet 60 napon belül meg kell rendezni. A legfőbb döntéshozó fórum egyetlen napirendi témája a tisztségviselő-választás lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.