2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondtak az alelnökök, rendkívüli kongresszus lesz

Hosz  |  2010. 09. 17., 15:02

A szeptember 17-i elnökségi ülés végén, - az elnökségen belül kialakult helyzet tarthatatlansága miatt - szeptember 30-i hatállyal lemondott ügyvezető alelnöki tisztségéről Szincsák Gyula, alelnöki tisztéről dr. Heiling Ottó. A bejelentések következtében Czövek János főtitkárnak október 1-től számított 30 napon belül össze kell hívnia a Honvédszakszervezet rendkívüli kongresszusát, melyet október 1-től számított 60 napon belül le kell bonyolítani...

Az elnökségi ülés elején, még a napirendi témák megvitatása előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002 Kft. könyvvizsgálói jelentéséről. Vizi Sarolta könyvvizsgáló a megállapításait összefoglalva elmondta: nem tudom visszaigazolni a korábbi könyvvizsgálói jelentéseket. A részletes jelentésemben megfogalmazott problémák, a valódiság elvének megsértése, valamint a vagyonvédelem és az ellenőrzés szabályainak sérülése miatt nem tudom igazolni a 2007-es évtől a Kft. gazdasági beszámolóit. 

Napirend szerint elsőként az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének tájékoztatója hangzott el. Bagdi Sándor ügyvezető igazgató a meglévő főkönyvi adatok alapján elmondta, hogy szinte minden tevékenységi körben, valamint a napi üzemeltetésben is azonnali változtatásokra van szükség.  

Ezt követően Szincsák Gyula ügyvezető alelnök arról tájékoztatott, hogy a Kft. gazdálkodásával kapcsolatban született büntető-feljelentés ügyében megtörtént az első meghallgatás a VPOP nyomozó hivatalánál. Az ügyvezető alelnök arra tett javaslatot, hogy a gazdasági tisztánlátás és kilábalás érdekében megfelelő szakmai kompetenciákat kérjen fel a szakszervezet. Czövek János főtitkár pedig azonnali tennivalókat fogalmazott meg – ezekről a feladatokról tulajdonosi határozatban intézkedik majd szakszervezetünk.  

Ezt követően az Egység 2002 Kft-re vonatkozó egyéb tulajdonosi határozatokat fogadta el egyhangúan az elnökség.

A tisztségviselői képzésről szóló napirend során az elnökség támogatta, hogy Mészáros Mária elnökségi tag 7 féléves tanulmányait – a Katonákért Alapítványon keresztül – finanszírozza.  

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Szincsák Gyula - egyebek mellett - elmondta, hogy a munkaidő-kedvezmény megváltásából származó forrásaink beérkezése késik, a HM KPÜ előkészítette már az utalást, a jövő hét elején várhatóan rendeződik ez az ügy.  

Ezt követően dr. Heiling Ottó alelnök az FRDÉSZ elnökségi és a SZÉF plenáris ülésén történtekről tájékoztatta a megjelenteket. Részleteket a honlapunkon található cikkben olvashatnak. Az alelnök a szeptember 20-22 közötti lengyel katona-érdekképviselet (Konvent) kongresszusán, a szeptember 29-i brüsszeli demonstráción és a november 27-28-i németországi tagszervezési konferencián történő szakszervezeti képviseletről is tájékoztatott. Részletesen is szólt az alelnök az októberi – Erdőbényén rendezendő – Visegrádi Négyek Találkozója megszervezéséről. Czövek János főtitkár pedig szervezeti ügyekről adott információkat.

A tagfelvételről szóló döntés során – Szincsák Gyula ügyvezető alelnök javaslatára – kettő nyugállományú és kettő pártoló tag felvételéről döntött az elnökség.

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről, illetve a szükséges átcsoportosításokról szóló napirendi témát dr. Heiling Ottó terjesztette elő.

Annak ellenére, hogy nem folyt be még a munkaidő-kedvezmény megváltásból származó összeg, átcsoportosításra nem lesz szükség – mondta az alelnök. 

Légierő képviselet-vezető ügyéről szóló napirendi téma során Bácskai István elnökségi tag miután felvázolta a személye körül, illetve a jelölőgyülésen történtekkel összefüggésben kialakult helyzetet, az ügyvezető alelnök azt mondta, hogy semmisnek tartja a korábbi jelölőgyülést és – a légierős alapszervezetekkel egyeztetve – hamarosan összehívja azt újra. A szárazföldi képviselő és az érintett elnökségi tag kivonulása miatt, határozatképtelenség hiányában az ügyvezető alelnök hamarosan javaslatot fog tenni az Alapszabály-ellenes helyzet kiküszöbölésére.  

Az egyebek napirendi téma során a SZKOT megszervezésének előkészületeiről tájékoztatott az ügyvezető alelnök. Elhangzott, hogy az október végi időpont pontosítása – a honvédelmi miniszter és a vezérkar-főnök programjának egyeztetése miatt – folyamatban van, a helyszín Tata lesz.   

Ezt követően a női szekció november 3-ra tervezett küldöttgyüléséről és konferenciájáról, valamint az elmaradt Életmódnap 2011-ben történő megszervezésének lehetőségéről tárgyaltak, majd a szárazföldi képviselő előző elnökségi ülésen feltett kérdéseire adtak feleleteket a vezető tisztségviselők.

Dr. Heiling Ottó alelnök az ülés végén elmondta: sajnos tarthatatlanná vált a helyzet szakszervezetünknél. Közmegítélésünk nagyon mélyen van, ilyen körülmének között sajnos nem látom értelmét, hogy folytassam, ezért szeptember 30-i hatállyal lemondok alelnöki tisztségemről.

Szincsák Gyula ügyvezető alelnök miután sajnálatát fejezte ki az alelnök lemondása miatt, megfelelő támasz híján, szeptember 30-i hatállyal benyújtotta az elnökségnek az ügyvezető alelnöki tisztségről történő lemondását. Ezt követően felolvasta döntése hátterét. 

Mindkét vezető tisztségviselőnk lemondásának teljes szövegét elolvashatják a cikkhez kapcsolódó anyagaink között.

A fennálló helyzetben, az Alapszabály értelmében Czövek János főtitkárnak október 1-jétől számított 30 napon belül össze kell hívnia szakszervezetünk rendkívüli kongresszusát, melyet 60 napon belül meg kell rendezni. A legfőbb döntéshozó fórum egyetlen napirendi témája a tisztségviselő-választás lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.