2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lemondtak az alelnökök, rendkívüli kongresszus lesz

Hosz  |  2010. 09. 17., 15:02

A szeptember 17-i elnökségi ülés végén, - az elnökségen belül kialakult helyzet tarthatatlansága miatt - szeptember 30-i hatállyal lemondott ügyvezető alelnöki tisztségéről Szincsák Gyula, alelnöki tisztéről dr. Heiling Ottó. A bejelentések következtében Czövek János főtitkárnak október 1-től számított 30 napon belül össze kell hívnia a Honvédszakszervezet rendkívüli kongresszusát, melyet október 1-től számított 60 napon belül le kell bonyolítani...

Az elnökségi ülés elején, még a napirendi témák megvitatása előtt tájékoztató hangzott el az Egység 2002 Kft. könyvvizsgálói jelentéséről. Vizi Sarolta könyvvizsgáló a megállapításait összefoglalva elmondta: nem tudom visszaigazolni a korábbi könyvvizsgálói jelentéseket. A részletes jelentésemben megfogalmazott problémák, a valódiság elvének megsértése, valamint a vagyonvédelem és az ellenőrzés szabályainak sérülése miatt nem tudom igazolni a 2007-es évtől a Kft. gazdasági beszámolóit. 

Napirend szerint elsőként az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjének tájékoztatója hangzott el. Bagdi Sándor ügyvezető igazgató a meglévő főkönyvi adatok alapján elmondta, hogy szinte minden tevékenységi körben, valamint a napi üzemeltetésben is azonnali változtatásokra van szükség.  

Ezt követően Szincsák Gyula ügyvezető alelnök arról tájékoztatott, hogy a Kft. gazdálkodásával kapcsolatban született büntető-feljelentés ügyében megtörtént az első meghallgatás a VPOP nyomozó hivatalánál. Az ügyvezető alelnök arra tett javaslatot, hogy a gazdasági tisztánlátás és kilábalás érdekében megfelelő szakmai kompetenciákat kérjen fel a szakszervezet. Czövek János főtitkár pedig azonnali tennivalókat fogalmazott meg – ezekről a feladatokról tulajdonosi határozatban intézkedik majd szakszervezetünk.  

Ezt követően az Egység 2002 Kft-re vonatkozó egyéb tulajdonosi határozatokat fogadta el egyhangúan az elnökség.

A tisztségviselői képzésről szóló napirend során az elnökség támogatta, hogy Mészáros Mária elnökségi tag 7 féléves tanulmányait – a Katonákért Alapítványon keresztül – finanszírozza.  

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Szincsák Gyula - egyebek mellett - elmondta, hogy a munkaidő-kedvezmény megváltásából származó forrásaink beérkezése késik, a HM KPÜ előkészítette már az utalást, a jövő hét elején várhatóan rendeződik ez az ügy.  

Ezt követően dr. Heiling Ottó alelnök az FRDÉSZ elnökségi és a SZÉF plenáris ülésén történtekről tájékoztatta a megjelenteket. Részleteket a honlapunkon található cikkben olvashatnak. Az alelnök a szeptember 20-22 közötti lengyel katona-érdekképviselet (Konvent) kongresszusán, a szeptember 29-i brüsszeli demonstráción és a november 27-28-i németországi tagszervezési konferencián történő szakszervezeti képviseletről is tájékoztatott. Részletesen is szólt az alelnök az októberi – Erdőbényén rendezendő – Visegrádi Négyek Találkozója megszervezéséről. Czövek János főtitkár pedig szervezeti ügyekről adott információkat.

A tagfelvételről szóló döntés során – Szincsák Gyula ügyvezető alelnök javaslatára – kettő nyugállományú és kettő pártoló tag felvételéről döntött az elnökség.

A költségvetés II. negyedéves helyzetéről, illetve a szükséges átcsoportosításokról szóló napirendi témát dr. Heiling Ottó terjesztette elő.

Annak ellenére, hogy nem folyt be még a munkaidő-kedvezmény megváltásból származó összeg, átcsoportosításra nem lesz szükség – mondta az alelnök. 

Légierő képviselet-vezető ügyéről szóló napirendi téma során Bácskai István elnökségi tag miután felvázolta a személye körül, illetve a jelölőgyülésen történtekkel összefüggésben kialakult helyzetet, az ügyvezető alelnök azt mondta, hogy semmisnek tartja a korábbi jelölőgyülést és – a légierős alapszervezetekkel egyeztetve – hamarosan összehívja azt újra. A szárazföldi képviselő és az érintett elnökségi tag kivonulása miatt, határozatképtelenség hiányában az ügyvezető alelnök hamarosan javaslatot fog tenni az Alapszabály-ellenes helyzet kiküszöbölésére.  

Az egyebek napirendi téma során a SZKOT megszervezésének előkészületeiről tájékoztatott az ügyvezető alelnök. Elhangzott, hogy az október végi időpont pontosítása – a honvédelmi miniszter és a vezérkar-főnök programjának egyeztetése miatt – folyamatban van, a helyszín Tata lesz.   

Ezt követően a női szekció november 3-ra tervezett küldöttgyüléséről és konferenciájáról, valamint az elmaradt Életmódnap 2011-ben történő megszervezésének lehetőségéről tárgyaltak, majd a szárazföldi képviselő előző elnökségi ülésen feltett kérdéseire adtak feleleteket a vezető tisztségviselők.

Dr. Heiling Ottó alelnök az ülés végén elmondta: sajnos tarthatatlanná vált a helyzet szakszervezetünknél. Közmegítélésünk nagyon mélyen van, ilyen körülmének között sajnos nem látom értelmét, hogy folytassam, ezért szeptember 30-i hatállyal lemondok alelnöki tisztségemről.

Szincsák Gyula ügyvezető alelnök miután sajnálatát fejezte ki az alelnök lemondása miatt, megfelelő támasz híján, szeptember 30-i hatállyal benyújtotta az elnökségnek az ügyvezető alelnöki tisztségről történő lemondását. Ezt követően felolvasta döntése hátterét. 

Mindkét vezető tisztségviselőnk lemondásának teljes szövegét elolvashatják a cikkhez kapcsolódó anyagaink között.

A fennálló helyzetben, az Alapszabály értelmében Czövek János főtitkárnak október 1-jétől számított 30 napon belül össze kell hívnia szakszervezetünk rendkívüli kongresszusát, melyet 60 napon belül meg kell rendezni. A legfőbb döntéshozó fórum egyetlen napirendi témája a tisztségviselő-választás lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.