2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ha nem működhet a SZÉF, október 2-án demonstrálunk

Hosz  |  2010. 09. 20., 13:31

A szeptember 20-i sajtótájékoztatón Kónya Péter, a SZÉF munkavállalói oldalának ügyvivője, az FRDÉSZ elnöke – a közelmúltban napvilágot látott egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával és a SZÉF további működésével kapcsolatban – elmondta, hogy amennyiben ezen a héten nem közelednek a kormány és az érdekelt szakszervezetek közötti álláspontok, és, ha a pénteki SZÉF ülésen sem sikerül a vitatott kérdésekről megállapodni, akkor a Belügyminisztérium előtti Roosevelt téren figyelmeztető demonstrációt tartunk. Ügyvezető alelnökünk, Szincsák Gyula honlapunknak elmondta, hogy a Honvédszakszervezet szolidaritást vállal a demonstrálni készülőkkel és részt vesz az október 2-i tiltakozó akción...  

Ismeretes, hogy a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) Munkavállalói Oldalát alkotó 13 országosan reprezentatív rendvédelmi szakszervezet szeptember 15-én Demonstrációs Bizottságot hozott létre, mivel nem tudják elfogadni azt a kormányzati szándékot, amely meg kívánja szüntetni a fegyveresek kormány szintü érdekegyeztető fórumát, a SZÉF-et. A szakszervezeti oldal továbbá számos pontján elfogadhatatlannak tartja – a tervek szerint szeptember 29-én Kormány elé kerülő egyes rendvédelmi törvények módosításáról szóló törvénycsomagot.

A tervezett törvénymódosítás alapján titkosszolgálati módszerekkel, megbízhatósági vizsgálatnak vetik alá a rendőröket, börtönőröket, vámosokat, tüzoltókat, polgári védelmiseket, nemzetbiztonsági dolgozókat. A törvénytervezet alapján rendszeres környezettanulmányt végeznek majd azzal kapcsolatban, hogy a hivatásos állományúak, a köztisztviselők, a közalkalmazottak kifogástalan életvitelt folytatnak-e. A kifogástalan életvitel fogalmát a törvénytervezet a következőképpen definiálja: ,,…megfelel a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárásoknak, azaz az érintett jogkövető magatartást tanúsít, családi és lakókörnyezeti kapcsolatai, valamint anyagi, jövedelmi viszonyai rendezettek, nem tart fenn tiltott kapcsolatot büncselekményt elkövető vagy azzal gyanúsítható személyekkel, továbbá nem áll fenn más, a szolgálat törvényes, befolyástól mentes ellátását veszélyeztető körülmény.”

 

A Demonstrációs Bizottság szeptember 20-án ülésezett, amely arról döntött, hogy lehetőség szerint tovább tárgyal és az íróasztalnál szeretne megegyezni a kormánnyal. Amennyiben azonban a szeptember 24-i SZÉF ülésen sem közelednek az álláspontok a kormány és az érintett munkavállalói érdekképviseletek között, akkor október 2-án, 11 órakor, a Belügyminisztérium előtt figyelmeztető demonstrációt tart a SZÉF munkavállalói oldala.

 

 

 

 

 

Az ülést követően sajtótájékoztatón Kónya Péter FRDÉSZ elnök elmondta: mint ismeretes, a múlt heti SZÉF ülésen történtek miatt a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezetek egységesen felálltak és kivonultak. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a záró rendelkezések közé becsempészték a kormányzati érdekegyeztető fórum, a SZÉF megszüntetését. Számunkra mindez elfogadhatatlan. Azt gondoljuk, hogy feltétlenül szükség van a SZÉF-re, hiszen csak itt tudunk egyeztetni a törvénymódosítási szándékokról. Persze egyetértettünk azzal a szándékkal is, amely a korrupció visszaszorítására vonatkozott, de ezt a feladatot is a politikusokkal kellene kezdeni.

A törvénymódosítással kapcsolatban megfogalmazta az általa képviselt, a demonstrációs bizottságban is helyet foglaló szakszervezetek véleményét, miszerint mindez – jelen állapotában – elfogadhatatlan. Mindaddig, amíg az állam tisztességes munkáért tisztességes bért nem biztosítja, addig elfogadhatatlanok a kormány ez irányú szándékai.

Ezt követően az egyes szakszervezetek vezetői külön is kitértek az általuk képviselt érdekképviseletek törekvéseire.

 

 

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Kónya Péter, hogy nem attól félünk, hogy bárkit ellenőriznének, de ezt a tevékenységet a törvényeket, jogszabályokra betartva kell végezni, nem pedig a megbízhatósági vizsgálat szerint. Elhangzott az is, hogy az előzetesek szerint a mostani szabályokhoz képest túlterjeszkedő jogszabály bizonytalanságot és koncepciós pereket hozhat.   

 

Folytatás szeptember 24-én, a SZÉF plenáris ülésén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.