2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kormányváltás után 100 nappal

Hosz  |  2010. 09. 21., 17:19

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Biztonságpolitikai Szakkollégiumának meghívására Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyilvános előadást tartott a Honvédelmi Minisztérium első 100 napjáról. Miután részletes, minden szakterületre kiterjedő tájékoztatást adott az államtitkár, kellemetlen kérdésekre is választ kellett adnia. A szeptember 21-i előadást meghallgatta Szincsák Gyula, szakszervezetünk ügyvezető alelnöke és e sorok írója is...

Az előadás előtt, a bevezetőben elhangzott, hogy immár hét esztendeje müködik a biztonságpolitika terén egyetlen honvédelmi tematikájú szakkolégium. Miután tematizált honvédelmi hírösszefoglalót adott át a szakkollégium képviselője az államtitkárnak, a több száz tagú hallgatóság előtt megkezdte előadását Fodor Lajos.

A szeptember 21-i előadáson az államtitkár elmondta: nem egyszerü vállalkozás a kormányzás első száz napjáról beszámolni, hiszen olyan volt ez a száz nap, mint egy esztendő. Az első hétről szólva: az átadás-átvétel sajátossága volt, hogy központi kormányzati koordinációval történt meg. Konstruktivitást tapasztaltunk, semmilyen csontváz nem került elő. Teljesen új adminisztráció állt fel, személyi döntéseket hozott a honvédelmi miniszter. Nemcsak a tárcát bízta rá a miniszterelnök, hanem a személyi döntéseket is. Ő kérte fel az államtitkárokat, majd a helyettes államtitkárokat is. A védelmi terv aláírása után, már április 29-én a HM-ben dolgoztunk. Felváltottuk a HM HVK főnökét, annak helyettesét, a titkosszolgálatok vezetőit, de áttekintettük a külszolgálatokra kijelöltek névsorát és beosztását is.

A közigazgatási államtitkár Beszélt a nélkülözhetetlen szervezeti átalakítások beindításáról, így a közigazgatási államtitkári poszt újbóli megjelenéséről, a háttérintézményekről és a gazdasági társaságokról is. Elmondta, hogy az első hónap során áttekintettük a tárca költségvetését is.

- Mivel létfontosságú képességek szinten tartása sem valósult meg, ha 2-6 éven belül nem elégíti ki a kormány a haderő szükségleteit, akkor drasztikus képességcsökkenés áll be. Célunk a romlás megállítása, a személyi kiadások csökkentése 40%-ra, a müködésre, akárcsak a képességfejlesztésre 30% fog jutni. Sajátos jogalkotási folyamat is lezajlott, hiszen már a ZMNE hallgatói is teljes joggal vehették részt az árvízi katasztrófa elhárításában. Missziók – MH PRT, MH OMLT, MH KMCS – mandátumait is áttekintettük (1000 fős ambíciószint). Tudjuk, hogy már puha célpont vagyunk, a 4 évvel ezelőtti célkitüzés már nem tud megvalósulni. Hamarosan döntés születik a jövőről.

Ezt követően beszélt a Repülőnap és a Tisztavatás történéseiről, az események nemzetközi és hazai jellegzetességeiről. 

Ez egy új korszak kezdetét jelenti – tette hozzá az augusztus 20-i tisztavatásról. A 3D NATO lokátor ügyében elmondta: a Tubes és a Zengő nem, de egy megfelelő helyszín szükséges lesz.

A 11 gazdasági társaságról elmondta:  rendbe kell tenni, puritán, nem pazarló, korrupciómentes társaságokat akarunk, rendnek kell lenni.

Az új kommunikációs stratégia kapcsán kijelentette: a főosztály helyett sajtószóvivő és egy szük csapat dolgozik. Vége a kiszervezéseknek, jogi képviseleti főosztály a HM ügyvédi irodájaként müködik majd, a jogi és igazgatási főosztály mellett.

A második hónap történéseiről elmondta, hogy a honvéd egészségügy átalakításának megkezdése, a katonai felügyeleti rendszerének létrehozása fontos feladat volt. Kialakult, illetve október 1-jével feláll a hármas struktúra: a Honvédkórház, a HVK Eü. csf.-ség és az MH HEK.

Beszélt a tisztképzés átalakításának megkezdéséről, az új közszolgálati egyetem létrehozásában való közremüködésről.

Olyan közszolgálati egyetem kell, ahol az egyenruhás állampolgár és a civil ember olyan egyen szilárd képzést kapna, mely biztosítaná a karriert. A túlszabályozottság csökkentése, a dereguláció megkezdése kapcsán a miniszter dönt majd a milliárdokról, és elég lesz az MH Támogató Dandár parancsnoka ahhoz, hogy sátrat kapjon valamely közösség a rendezvénye megszervezésére. A laktanyák őrzés-védelmi feladatai átalakításának megkezdése kapcsán a Kft.-k eddigi egyeduralmát megszüntetjük, a közigazgatási blokk biztosítja majd a megvalósítást. Mind a kiképzési- mind a feladatrendszerbe visszahozzuk – december 31-ig – az őrzés-védelmet. Remélem, hogy az idei esztendő végén az egyenruhás szerződéses és tartalékos katonáink végzik majd a laktanyák őrzés-védelmét.

A HM vezetésének és az irányítás rendjének átalakításáról elmondta: a HM-ben főosztályok és osztályok vannak, a HM HVK-nál pedig csoportfőnökségek és osztályok lesznek.

Szólt a Honvédkórház – ÁEK 4,5 milliárdos adósságállományának kezeléséről is. Ezt követően áttekintette a HM szervezeti felépítését is. Az átalakítás célja: az átláthatóság és a hatékonyság növelése és a müködés finanszírozhatóvá tétele. Ma nincs tartaléka a Magyar Honvédségnek, Simicskó államtitkár és Benkő altábornagy vezette csapat hamarosan kidolgozza a tartalékos rendszer intézményét, illetve annak megvalósulását.

Hozzátette: Képességeket veszítettünk el. Az elmúlt években, a haderő-átalakítás folyamatában 92 katonai szervezet volt érintve. Ennek során az MH számos képessége lecsökkent. Amíg nincs teljes fegyverletétel, nem lehet egy országot megfosztani honvédelmi képességeitől.

Az összegzésben elmondta, hogy a személyi és technikai képességvesztés miatt 2014-ig megteremtjük a képességek visszaszerzésének alapjait. A képesség kialakítás prioritásnak megváltoztatása, a puritán, sallangmentes, költségtakarékos honvédelmi kormányzás bevezetése a lényeg. 

Az előadást követően - nem egy esetben kellemetlen - kérdéseket is feltettek a megjelentek, melyekre a közigazgatási államtitkár igyekezett adekvát válaszokat adni.

Az előadás mondanivalója egyetemi és szakkollégiumi színtereken folytatódik a továbbiakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.