2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kormányváltás után 100 nappal

Hosz  |  2010. 09. 21., 17:19

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Biztonságpolitikai Szakkollégiumának meghívására Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyilvános előadást tartott a Honvédelmi Minisztérium első 100 napjáról. Miután részletes, minden szakterületre kiterjedő tájékoztatást adott az államtitkár, kellemetlen kérdésekre is választ kellett adnia. A szeptember 21-i előadást meghallgatta Szincsák Gyula, szakszervezetünk ügyvezető alelnöke és e sorok írója is...

Az előadás előtt, a bevezetőben elhangzott, hogy immár hét esztendeje müködik a biztonságpolitika terén egyetlen honvédelmi tematikájú szakkolégium. Miután tematizált honvédelmi hírösszefoglalót adott át a szakkollégium képviselője az államtitkárnak, a több száz tagú hallgatóság előtt megkezdte előadását Fodor Lajos.

A szeptember 21-i előadáson az államtitkár elmondta: nem egyszerü vállalkozás a kormányzás első száz napjáról beszámolni, hiszen olyan volt ez a száz nap, mint egy esztendő. Az első hétről szólva: az átadás-átvétel sajátossága volt, hogy központi kormányzati koordinációval történt meg. Konstruktivitást tapasztaltunk, semmilyen csontváz nem került elő. Teljesen új adminisztráció állt fel, személyi döntéseket hozott a honvédelmi miniszter. Nemcsak a tárcát bízta rá a miniszterelnök, hanem a személyi döntéseket is. Ő kérte fel az államtitkárokat, majd a helyettes államtitkárokat is. A védelmi terv aláírása után, már április 29-én a HM-ben dolgoztunk. Felváltottuk a HM HVK főnökét, annak helyettesét, a titkosszolgálatok vezetőit, de áttekintettük a külszolgálatokra kijelöltek névsorát és beosztását is.

A közigazgatási államtitkár Beszélt a nélkülözhetetlen szervezeti átalakítások beindításáról, így a közigazgatási államtitkári poszt újbóli megjelenéséről, a háttérintézményekről és a gazdasági társaságokról is. Elmondta, hogy az első hónap során áttekintettük a tárca költségvetését is.

- Mivel létfontosságú képességek szinten tartása sem valósult meg, ha 2-6 éven belül nem elégíti ki a kormány a haderő szükségleteit, akkor drasztikus képességcsökkenés áll be. Célunk a romlás megállítása, a személyi kiadások csökkentése 40%-ra, a müködésre, akárcsak a képességfejlesztésre 30% fog jutni. Sajátos jogalkotási folyamat is lezajlott, hiszen már a ZMNE hallgatói is teljes joggal vehették részt az árvízi katasztrófa elhárításában. Missziók – MH PRT, MH OMLT, MH KMCS – mandátumait is áttekintettük (1000 fős ambíciószint). Tudjuk, hogy már puha célpont vagyunk, a 4 évvel ezelőtti célkitüzés már nem tud megvalósulni. Hamarosan döntés születik a jövőről.

Ezt követően beszélt a Repülőnap és a Tisztavatás történéseiről, az események nemzetközi és hazai jellegzetességeiről. 

Ez egy új korszak kezdetét jelenti – tette hozzá az augusztus 20-i tisztavatásról. A 3D NATO lokátor ügyében elmondta: a Tubes és a Zengő nem, de egy megfelelő helyszín szükséges lesz.

A 11 gazdasági társaságról elmondta:  rendbe kell tenni, puritán, nem pazarló, korrupciómentes társaságokat akarunk, rendnek kell lenni.

Az új kommunikációs stratégia kapcsán kijelentette: a főosztály helyett sajtószóvivő és egy szük csapat dolgozik. Vége a kiszervezéseknek, jogi képviseleti főosztály a HM ügyvédi irodájaként müködik majd, a jogi és igazgatási főosztály mellett.

A második hónap történéseiről elmondta, hogy a honvéd egészségügy átalakításának megkezdése, a katonai felügyeleti rendszerének létrehozása fontos feladat volt. Kialakult, illetve október 1-jével feláll a hármas struktúra: a Honvédkórház, a HVK Eü. csf.-ség és az MH HEK.

Beszélt a tisztképzés átalakításának megkezdéséről, az új közszolgálati egyetem létrehozásában való közremüködésről.

Olyan közszolgálati egyetem kell, ahol az egyenruhás állampolgár és a civil ember olyan egyen szilárd képzést kapna, mely biztosítaná a karriert. A túlszabályozottság csökkentése, a dereguláció megkezdése kapcsán a miniszter dönt majd a milliárdokról, és elég lesz az MH Támogató Dandár parancsnoka ahhoz, hogy sátrat kapjon valamely közösség a rendezvénye megszervezésére. A laktanyák őrzés-védelmi feladatai átalakításának megkezdése kapcsán a Kft.-k eddigi egyeduralmát megszüntetjük, a közigazgatási blokk biztosítja majd a megvalósítást. Mind a kiképzési- mind a feladatrendszerbe visszahozzuk – december 31-ig – az őrzés-védelmet. Remélem, hogy az idei esztendő végén az egyenruhás szerződéses és tartalékos katonáink végzik majd a laktanyák őrzés-védelmét.

A HM vezetésének és az irányítás rendjének átalakításáról elmondta: a HM-ben főosztályok és osztályok vannak, a HM HVK-nál pedig csoportfőnökségek és osztályok lesznek.

Szólt a Honvédkórház – ÁEK 4,5 milliárdos adósságállományának kezeléséről is. Ezt követően áttekintette a HM szervezeti felépítését is. Az átalakítás célja: az átláthatóság és a hatékonyság növelése és a müködés finanszírozhatóvá tétele. Ma nincs tartaléka a Magyar Honvédségnek, Simicskó államtitkár és Benkő altábornagy vezette csapat hamarosan kidolgozza a tartalékos rendszer intézményét, illetve annak megvalósulását.

Hozzátette: Képességeket veszítettünk el. Az elmúlt években, a haderő-átalakítás folyamatában 92 katonai szervezet volt érintve. Ennek során az MH számos képessége lecsökkent. Amíg nincs teljes fegyverletétel, nem lehet egy országot megfosztani honvédelmi képességeitől.

Az összegzésben elmondta, hogy a személyi és technikai képességvesztés miatt 2014-ig megteremtjük a képességek visszaszerzésének alapjait. A képesség kialakítás prioritásnak megváltoztatása, a puritán, sallangmentes, költségtakarékos honvédelmi kormányzás bevezetése a lényeg. 

Az előadást követően - nem egy esetben kellemetlen - kérdéseket is feltettek a megjelentek, melyekre a közigazgatási államtitkár igyekezett adekvát válaszokat adni.

Az előadás mondanivalója egyetemi és szakkollégiumi színtereken folytatódik a továbbiakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.