2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kormányváltás után 100 nappal

Hosz  |  2010. 09. 21., 17:19

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Biztonságpolitikai Szakkollégiumának meghívására Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyilvános előadást tartott a Honvédelmi Minisztérium első 100 napjáról. Miután részletes, minden szakterületre kiterjedő tájékoztatást adott az államtitkár, kellemetlen kérdésekre is választ kellett adnia. A szeptember 21-i előadást meghallgatta Szincsák Gyula, szakszervezetünk ügyvezető alelnöke és e sorok írója is...

Az előadás előtt, a bevezetőben elhangzott, hogy immár hét esztendeje müködik a biztonságpolitika terén egyetlen honvédelmi tematikájú szakkolégium. Miután tematizált honvédelmi hírösszefoglalót adott át a szakkollégium képviselője az államtitkárnak, a több száz tagú hallgatóság előtt megkezdte előadását Fodor Lajos.

A szeptember 21-i előadáson az államtitkár elmondta: nem egyszerü vállalkozás a kormányzás első száz napjáról beszámolni, hiszen olyan volt ez a száz nap, mint egy esztendő. Az első hétről szólva: az átadás-átvétel sajátossága volt, hogy központi kormányzati koordinációval történt meg. Konstruktivitást tapasztaltunk, semmilyen csontváz nem került elő. Teljesen új adminisztráció állt fel, személyi döntéseket hozott a honvédelmi miniszter. Nemcsak a tárcát bízta rá a miniszterelnök, hanem a személyi döntéseket is. Ő kérte fel az államtitkárokat, majd a helyettes államtitkárokat is. A védelmi terv aláírása után, már április 29-én a HM-ben dolgoztunk. Felváltottuk a HM HVK főnökét, annak helyettesét, a titkosszolgálatok vezetőit, de áttekintettük a külszolgálatokra kijelöltek névsorát és beosztását is.

A közigazgatási államtitkár Beszélt a nélkülözhetetlen szervezeti átalakítások beindításáról, így a közigazgatási államtitkári poszt újbóli megjelenéséről, a háttérintézményekről és a gazdasági társaságokról is. Elmondta, hogy az első hónap során áttekintettük a tárca költségvetését is.

- Mivel létfontosságú képességek szinten tartása sem valósult meg, ha 2-6 éven belül nem elégíti ki a kormány a haderő szükségleteit, akkor drasztikus képességcsökkenés áll be. Célunk a romlás megállítása, a személyi kiadások csökkentése 40%-ra, a müködésre, akárcsak a képességfejlesztésre 30% fog jutni. Sajátos jogalkotási folyamat is lezajlott, hiszen már a ZMNE hallgatói is teljes joggal vehették részt az árvízi katasztrófa elhárításában. Missziók – MH PRT, MH OMLT, MH KMCS – mandátumait is áttekintettük (1000 fős ambíciószint). Tudjuk, hogy már puha célpont vagyunk, a 4 évvel ezelőtti célkitüzés már nem tud megvalósulni. Hamarosan döntés születik a jövőről.

Ezt követően beszélt a Repülőnap és a Tisztavatás történéseiről, az események nemzetközi és hazai jellegzetességeiről. 

Ez egy új korszak kezdetét jelenti – tette hozzá az augusztus 20-i tisztavatásról. A 3D NATO lokátor ügyében elmondta: a Tubes és a Zengő nem, de egy megfelelő helyszín szükséges lesz.

A 11 gazdasági társaságról elmondta:  rendbe kell tenni, puritán, nem pazarló, korrupciómentes társaságokat akarunk, rendnek kell lenni.

Az új kommunikációs stratégia kapcsán kijelentette: a főosztály helyett sajtószóvivő és egy szük csapat dolgozik. Vége a kiszervezéseknek, jogi képviseleti főosztály a HM ügyvédi irodájaként müködik majd, a jogi és igazgatási főosztály mellett.

A második hónap történéseiről elmondta, hogy a honvéd egészségügy átalakításának megkezdése, a katonai felügyeleti rendszerének létrehozása fontos feladat volt. Kialakult, illetve október 1-jével feláll a hármas struktúra: a Honvédkórház, a HVK Eü. csf.-ség és az MH HEK.

Beszélt a tisztképzés átalakításának megkezdéséről, az új közszolgálati egyetem létrehozásában való közremüködésről.

Olyan közszolgálati egyetem kell, ahol az egyenruhás állampolgár és a civil ember olyan egyen szilárd képzést kapna, mely biztosítaná a karriert. A túlszabályozottság csökkentése, a dereguláció megkezdése kapcsán a miniszter dönt majd a milliárdokról, és elég lesz az MH Támogató Dandár parancsnoka ahhoz, hogy sátrat kapjon valamely közösség a rendezvénye megszervezésére. A laktanyák őrzés-védelmi feladatai átalakításának megkezdése kapcsán a Kft.-k eddigi egyeduralmát megszüntetjük, a közigazgatási blokk biztosítja majd a megvalósítást. Mind a kiképzési- mind a feladatrendszerbe visszahozzuk – december 31-ig – az őrzés-védelmet. Remélem, hogy az idei esztendő végén az egyenruhás szerződéses és tartalékos katonáink végzik majd a laktanyák őrzés-védelmét.

A HM vezetésének és az irányítás rendjének átalakításáról elmondta: a HM-ben főosztályok és osztályok vannak, a HM HVK-nál pedig csoportfőnökségek és osztályok lesznek.

Szólt a Honvédkórház – ÁEK 4,5 milliárdos adósságállományának kezeléséről is. Ezt követően áttekintette a HM szervezeti felépítését is. Az átalakítás célja: az átláthatóság és a hatékonyság növelése és a müködés finanszírozhatóvá tétele. Ma nincs tartaléka a Magyar Honvédségnek, Simicskó államtitkár és Benkő altábornagy vezette csapat hamarosan kidolgozza a tartalékos rendszer intézményét, illetve annak megvalósulását.

Hozzátette: Képességeket veszítettünk el. Az elmúlt években, a haderő-átalakítás folyamatában 92 katonai szervezet volt érintve. Ennek során az MH számos képessége lecsökkent. Amíg nincs teljes fegyverletétel, nem lehet egy országot megfosztani honvédelmi képességeitől.

Az összegzésben elmondta, hogy a személyi és technikai képességvesztés miatt 2014-ig megteremtjük a képességek visszaszerzésének alapjait. A képesség kialakítás prioritásnak megváltoztatása, a puritán, sallangmentes, költségtakarékos honvédelmi kormányzás bevezetése a lényeg. 

Az előadást követően - nem egy esetben kellemetlen - kérdéseket is feltettek a megjelentek, melyekre a közigazgatási államtitkár igyekezett adekvát válaszokat adni.

Az előadás mondanivalója egyetemi és szakkollégiumi színtereken folytatódik a továbbiakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.