2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kormányváltás után 100 nappal

Hosz  |  2010. 09. 21., 17:19

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Biztonságpolitikai Szakkollégiumának meghívására Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyilvános előadást tartott a Honvédelmi Minisztérium első 100 napjáról. Miután részletes, minden szakterületre kiterjedő tájékoztatást adott az államtitkár, kellemetlen kérdésekre is választ kellett adnia. A szeptember 21-i előadást meghallgatta Szincsák Gyula, szakszervezetünk ügyvezető alelnöke és e sorok írója is...

Az előadás előtt, a bevezetőben elhangzott, hogy immár hét esztendeje müködik a biztonságpolitika terén egyetlen honvédelmi tematikájú szakkolégium. Miután tematizált honvédelmi hírösszefoglalót adott át a szakkollégium képviselője az államtitkárnak, a több száz tagú hallgatóság előtt megkezdte előadását Fodor Lajos.

A szeptember 21-i előadáson az államtitkár elmondta: nem egyszerü vállalkozás a kormányzás első száz napjáról beszámolni, hiszen olyan volt ez a száz nap, mint egy esztendő. Az első hétről szólva: az átadás-átvétel sajátossága volt, hogy központi kormányzati koordinációval történt meg. Konstruktivitást tapasztaltunk, semmilyen csontváz nem került elő. Teljesen új adminisztráció állt fel, személyi döntéseket hozott a honvédelmi miniszter. Nemcsak a tárcát bízta rá a miniszterelnök, hanem a személyi döntéseket is. Ő kérte fel az államtitkárokat, majd a helyettes államtitkárokat is. A védelmi terv aláírása után, már április 29-én a HM-ben dolgoztunk. Felváltottuk a HM HVK főnökét, annak helyettesét, a titkosszolgálatok vezetőit, de áttekintettük a külszolgálatokra kijelöltek névsorát és beosztását is.

A közigazgatási államtitkár Beszélt a nélkülözhetetlen szervezeti átalakítások beindításáról, így a közigazgatási államtitkári poszt újbóli megjelenéséről, a háttérintézményekről és a gazdasági társaságokról is. Elmondta, hogy az első hónap során áttekintettük a tárca költségvetését is.

- Mivel létfontosságú képességek szinten tartása sem valósult meg, ha 2-6 éven belül nem elégíti ki a kormány a haderő szükségleteit, akkor drasztikus képességcsökkenés áll be. Célunk a romlás megállítása, a személyi kiadások csökkentése 40%-ra, a müködésre, akárcsak a képességfejlesztésre 30% fog jutni. Sajátos jogalkotási folyamat is lezajlott, hiszen már a ZMNE hallgatói is teljes joggal vehették részt az árvízi katasztrófa elhárításában. Missziók – MH PRT, MH OMLT, MH KMCS – mandátumait is áttekintettük (1000 fős ambíciószint). Tudjuk, hogy már puha célpont vagyunk, a 4 évvel ezelőtti célkitüzés már nem tud megvalósulni. Hamarosan döntés születik a jövőről.

Ezt követően beszélt a Repülőnap és a Tisztavatás történéseiről, az események nemzetközi és hazai jellegzetességeiről. 

Ez egy új korszak kezdetét jelenti – tette hozzá az augusztus 20-i tisztavatásról. A 3D NATO lokátor ügyében elmondta: a Tubes és a Zengő nem, de egy megfelelő helyszín szükséges lesz.

A 11 gazdasági társaságról elmondta:  rendbe kell tenni, puritán, nem pazarló, korrupciómentes társaságokat akarunk, rendnek kell lenni.

Az új kommunikációs stratégia kapcsán kijelentette: a főosztály helyett sajtószóvivő és egy szük csapat dolgozik. Vége a kiszervezéseknek, jogi képviseleti főosztály a HM ügyvédi irodájaként müködik majd, a jogi és igazgatási főosztály mellett.

A második hónap történéseiről elmondta, hogy a honvéd egészségügy átalakításának megkezdése, a katonai felügyeleti rendszerének létrehozása fontos feladat volt. Kialakult, illetve október 1-jével feláll a hármas struktúra: a Honvédkórház, a HVK Eü. csf.-ség és az MH HEK.

Beszélt a tisztképzés átalakításának megkezdéséről, az új közszolgálati egyetem létrehozásában való közremüködésről.

Olyan közszolgálati egyetem kell, ahol az egyenruhás állampolgár és a civil ember olyan egyen szilárd képzést kapna, mely biztosítaná a karriert. A túlszabályozottság csökkentése, a dereguláció megkezdése kapcsán a miniszter dönt majd a milliárdokról, és elég lesz az MH Támogató Dandár parancsnoka ahhoz, hogy sátrat kapjon valamely közösség a rendezvénye megszervezésére. A laktanyák őrzés-védelmi feladatai átalakításának megkezdése kapcsán a Kft.-k eddigi egyeduralmát megszüntetjük, a közigazgatási blokk biztosítja majd a megvalósítást. Mind a kiképzési- mind a feladatrendszerbe visszahozzuk – december 31-ig – az őrzés-védelmet. Remélem, hogy az idei esztendő végén az egyenruhás szerződéses és tartalékos katonáink végzik majd a laktanyák őrzés-védelmét.

A HM vezetésének és az irányítás rendjének átalakításáról elmondta: a HM-ben főosztályok és osztályok vannak, a HM HVK-nál pedig csoportfőnökségek és osztályok lesznek.

Szólt a Honvédkórház – ÁEK 4,5 milliárdos adósságállományának kezeléséről is. Ezt követően áttekintette a HM szervezeti felépítését is. Az átalakítás célja: az átláthatóság és a hatékonyság növelése és a müködés finanszírozhatóvá tétele. Ma nincs tartaléka a Magyar Honvédségnek, Simicskó államtitkár és Benkő altábornagy vezette csapat hamarosan kidolgozza a tartalékos rendszer intézményét, illetve annak megvalósulását.

Hozzátette: Képességeket veszítettünk el. Az elmúlt években, a haderő-átalakítás folyamatában 92 katonai szervezet volt érintve. Ennek során az MH számos képessége lecsökkent. Amíg nincs teljes fegyverletétel, nem lehet egy országot megfosztani honvédelmi képességeitől.

Az összegzésben elmondta, hogy a személyi és technikai képességvesztés miatt 2014-ig megteremtjük a képességek visszaszerzésének alapjait. A képesség kialakítás prioritásnak megváltoztatása, a puritán, sallangmentes, költségtakarékos honvédelmi kormányzás bevezetése a lényeg. 

Az előadást követően - nem egy esetben kellemetlen - kérdéseket is feltettek a megjelentek, melyekre a közigazgatási államtitkár igyekezett adekvát válaszokat adni.

Az előadás mondanivalója egyetemi és szakkollégiumi színtereken folytatódik a továbbiakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.