2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan tovább FRDÉSZ?

Hosz  |  2010. 10. 12., 15:55

Az FRDÉSZ elnökségi ülésén, napirend előtt Kónya Péter elnök arról tájékoztatott, hogy a másodfokú bíróság is kimondta: antidemokratikus volt a Liga lépése, mellyel korábban kizárta soraiból az FRDÉSZ-t. A bírónőt idézve, aki héjákhoz és galambokhoz hasonlította a Liga Tanács résztvevőit, Kónya Péter hozzátette: a Liga honlapján olvasott - az FRDÉSZ kontra Liga perrel kapcsolatos - hír csúsztatások sorozata, a Liga azóta is folyamatos jogsértéseket követ el és az időhúzásra játszik. Az elnökségi ülésen az elmúlt időszak SZÉF-fel kapcsolatos történéseiről, az FRDÉSZ jövőjéról, valamint az őszi továbbképzéssel egybekötött küldöttgyűlés előkészítéséről egyeztettek. Képviseleti jogú személy hiányában szakszervezetünk színeiben Bácskai István elnökségi tag és e sorok írója jelent meg...

Az aktuális ügyekről szóló tájékoztatójában az FRDESZ elnöke arról beszélt, hogy nemrégen a SZEF konföderáció konferenciáján vett részt, ami a közelmúlt törvénykezésével és a törvénymódosítások helyzetével foglalkozott. Kónya péter az adótörvények változása utáni béremelkedésekről, valamint a gyerekek után járó adókedvezményekről beszélt. Arról is információt kaphattunk, hogy az OKÉT munkavállalói oldalának egyeztetése - e témákról - pénteken lesz.

A tagszervezetek képviselőinek hozzászólása során Csaba Zoltán, a VPFSZ országos választmányának elnöke az APEH és a VPOP integrációjáról, majd az ezzel kapcsolatos anomáliákról és a szükséges törvénymódosításokról és a bértábla kialakításáról beszélt.

Ezt követően a napirend szerinti témáról tárgyaltak. Mi is történt a SZÉF plenáris ülésein, illetve az oldalegyeztetéseken? Miért is asszisztáltak az FRDÉSZ tagszervezetei - noha korábban ilyen szövetségi döntés nem született - a SZÉF megszüntetéséhez – kérdezte az elnök, majd azt kérte, hogy az egyes szervezetek mondják el, miért is döntöttek így, illetve mi a jövője az FRDÉSZ-nek? Kónya Péter egyébként azt hangsúlyozta, hogy óriási hibának tartja a tárcaközi fórum, a SZÉF feladását.  

Több szakszervezet vezetője is elmondta, hogy mit gondol, miért juthattak ide a folyamatok. Az egység csorbult, de az érdekképviseleteknek továbbra is együtt kell müködni - hangzott el többek szájából is. A BVDOSZ elnöke és a HTFSZ szakértője is arról szólt, hogy a Hosz - saját érdekei miatt - nem kívánt részt venni a SZÉF munkájában, illetve korábban semmilyen módosító javaslatot, markáns véleményt nem hozott, nem terjesztett szakszervezetünk a SZÉF elé.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke ennek ellenkezőjére hívta fel a figyelmet, majd e sorok írója is felelevenítette azokat az eredményeket, amelyeket a Hosz átal értünk el a SZÉF-en (pl.: szerződés hosszabbítási díj). Ezután arról esett szó, hogy valójában mely események vezettek el a tárcaközi fórum ellehetetlenüléséhez. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök elmondta, hogy miért nem írta alá a SZÉF megállapodást, miért állt a Hosz mellé. A szektorális fórum, amelyet vívmányként kezeltünk, - rossz döntés következményeként - megszünt. Továbbra is támogatjuk a Honvédszakszervezetet. A SZÉF-fel egyensúlyba hozni az elért csomagot, nem szerencsés - tette hozzá.

Kónya Péter megfogalmazta, hogy még az őszi küldöttgyülés előtt fontos lenne elindítani, illetve folytatni azt a gondolkodást, amely a szövetség jövőjével foglalkozik. El kell dönteni végre, hogy megerősítjük-e az FRDÉSZ, és, ha igen, hogyan, mi módon tesszük ezt - mondta.

Az FRDÉSZ őszi továbbképzéséről és küldöttgyüléséről történő egyeztetés során elhangzott, hogy november 24-26 között Balatonszemes lesz majd a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumának helyszíne.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.