2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan tovább FRDÉSZ?

Hosz  |  2010. 10. 12., 15:55

Az FRDÉSZ elnökségi ülésén, napirend előtt Kónya Péter elnök arról tájékoztatott, hogy a másodfokú bíróság is kimondta: antidemokratikus volt a Liga lépése, mellyel korábban kizárta soraiból az FRDÉSZ-t. A bírónőt idézve, aki héjákhoz és galambokhoz hasonlította a Liga Tanács résztvevőit, Kónya Péter hozzátette: a Liga honlapján olvasott - az FRDÉSZ kontra Liga perrel kapcsolatos - hír csúsztatások sorozata, a Liga azóta is folyamatos jogsértéseket követ el és az időhúzásra játszik. Az elnökségi ülésen az elmúlt időszak SZÉF-fel kapcsolatos történéseiről, az FRDÉSZ jövőjéról, valamint az őszi továbbképzéssel egybekötött küldöttgyűlés előkészítéséről egyeztettek. Képviseleti jogú személy hiányában szakszervezetünk színeiben Bácskai István elnökségi tag és e sorok írója jelent meg...

Az aktuális ügyekről szóló tájékoztatójában az FRDESZ elnöke arról beszélt, hogy nemrégen a SZEF konföderáció konferenciáján vett részt, ami a közelmúlt törvénykezésével és a törvénymódosítások helyzetével foglalkozott. Kónya péter az adótörvények változása utáni béremelkedésekről, valamint a gyerekek után járó adókedvezményekről beszélt. Arról is információt kaphattunk, hogy az OKÉT munkavállalói oldalának egyeztetése - e témákról - pénteken lesz.

A tagszervezetek képviselőinek hozzászólása során Csaba Zoltán, a VPFSZ országos választmányának elnöke az APEH és a VPOP integrációjáról, majd az ezzel kapcsolatos anomáliákról és a szükséges törvénymódosításokról és a bértábla kialakításáról beszélt.

Ezt követően a napirend szerinti témáról tárgyaltak. Mi is történt a SZÉF plenáris ülésein, illetve az oldalegyeztetéseken? Miért is asszisztáltak az FRDÉSZ tagszervezetei - noha korábban ilyen szövetségi döntés nem született - a SZÉF megszüntetéséhez – kérdezte az elnök, majd azt kérte, hogy az egyes szervezetek mondják el, miért is döntöttek így, illetve mi a jövője az FRDÉSZ-nek? Kónya Péter egyébként azt hangsúlyozta, hogy óriási hibának tartja a tárcaközi fórum, a SZÉF feladását.  

Több szakszervezet vezetője is elmondta, hogy mit gondol, miért juthattak ide a folyamatok. Az egység csorbult, de az érdekképviseleteknek továbbra is együtt kell müködni - hangzott el többek szájából is. A BVDOSZ elnöke és a HTFSZ szakértője is arról szólt, hogy a Hosz - saját érdekei miatt - nem kívánt részt venni a SZÉF munkájában, illetve korábban semmilyen módosító javaslatot, markáns véleményt nem hozott, nem terjesztett szakszervezetünk a SZÉF elé.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke ennek ellenkezőjére hívta fel a figyelmet, majd e sorok írója is felelevenítette azokat az eredményeket, amelyeket a Hosz átal értünk el a SZÉF-en (pl.: szerződés hosszabbítási díj). Ezután arról esett szó, hogy valójában mely események vezettek el a tárcaközi fórum ellehetetlenüléséhez. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök elmondta, hogy miért nem írta alá a SZÉF megállapodást, miért állt a Hosz mellé. A szektorális fórum, amelyet vívmányként kezeltünk, - rossz döntés következményeként - megszünt. Továbbra is támogatjuk a Honvédszakszervezetet. A SZÉF-fel egyensúlyba hozni az elért csomagot, nem szerencsés - tette hozzá.

Kónya Péter megfogalmazta, hogy még az őszi küldöttgyülés előtt fontos lenne elindítani, illetve folytatni azt a gondolkodást, amely a szövetség jövőjével foglalkozik. El kell dönteni végre, hogy megerősítjük-e az FRDÉSZ, és, ha igen, hogyan, mi módon tesszük ezt - mondta.

Az FRDÉSZ őszi továbbképzéséről és küldöttgyüléséről történő egyeztetés során elhangzott, hogy november 24-26 között Balatonszemes lesz majd a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumának helyszíne.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.