2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hogyan tovább FRDÉSZ?

Hosz  |  2010. 10. 12., 15:55

Az FRDÉSZ elnökségi ülésén, napirend előtt Kónya Péter elnök arról tájékoztatott, hogy a másodfokú bíróság is kimondta: antidemokratikus volt a Liga lépése, mellyel korábban kizárta soraiból az FRDÉSZ-t. A bírónőt idézve, aki héjákhoz és galambokhoz hasonlította a Liga Tanács résztvevőit, Kónya Péter hozzátette: a Liga honlapján olvasott - az FRDÉSZ kontra Liga perrel kapcsolatos - hír csúsztatások sorozata, a Liga azóta is folyamatos jogsértéseket követ el és az időhúzásra játszik. Az elnökségi ülésen az elmúlt időszak SZÉF-fel kapcsolatos történéseiről, az FRDÉSZ jövőjéról, valamint az őszi továbbképzéssel egybekötött küldöttgyűlés előkészítéséről egyeztettek. Képviseleti jogú személy hiányában szakszervezetünk színeiben Bácskai István elnökségi tag és e sorok írója jelent meg...

Az aktuális ügyekről szóló tájékoztatójában az FRDESZ elnöke arról beszélt, hogy nemrégen a SZEF konföderáció konferenciáján vett részt, ami a közelmúlt törvénykezésével és a törvénymódosítások helyzetével foglalkozott. Kónya péter az adótörvények változása utáni béremelkedésekről, valamint a gyerekek után járó adókedvezményekről beszélt. Arról is információt kaphattunk, hogy az OKÉT munkavállalói oldalának egyeztetése - e témákról - pénteken lesz.

A tagszervezetek képviselőinek hozzászólása során Csaba Zoltán, a VPFSZ országos választmányának elnöke az APEH és a VPOP integrációjáról, majd az ezzel kapcsolatos anomáliákról és a szükséges törvénymódosításokról és a bértábla kialakításáról beszélt.

Ezt követően a napirend szerinti témáról tárgyaltak. Mi is történt a SZÉF plenáris ülésein, illetve az oldalegyeztetéseken? Miért is asszisztáltak az FRDÉSZ tagszervezetei - noha korábban ilyen szövetségi döntés nem született - a SZÉF megszüntetéséhez – kérdezte az elnök, majd azt kérte, hogy az egyes szervezetek mondják el, miért is döntöttek így, illetve mi a jövője az FRDÉSZ-nek? Kónya Péter egyébként azt hangsúlyozta, hogy óriási hibának tartja a tárcaközi fórum, a SZÉF feladását.  

Több szakszervezet vezetője is elmondta, hogy mit gondol, miért juthattak ide a folyamatok. Az egység csorbult, de az érdekképviseleteknek továbbra is együtt kell müködni - hangzott el többek szájából is. A BVDOSZ elnöke és a HTFSZ szakértője is arról szólt, hogy a Hosz - saját érdekei miatt - nem kívánt részt venni a SZÉF munkájában, illetve korábban semmilyen módosító javaslatot, markáns véleményt nem hozott, nem terjesztett szakszervezetünk a SZÉF elé.

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke ennek ellenkezőjére hívta fel a figyelmet, majd e sorok írója is felelevenítette azokat az eredményeket, amelyeket a Hosz átal értünk el a SZÉF-en (pl.: szerződés hosszabbítási díj). Ezután arról esett szó, hogy valójában mely események vezettek el a tárcaközi fórum ellehetetlenüléséhez. Talabér Zoltán PVDÉSZ elnök elmondta, hogy miért nem írta alá a SZÉF megállapodást, miért állt a Hosz mellé. A szektorális fórum, amelyet vívmányként kezeltünk, - rossz döntés következményeként - megszünt. Továbbra is támogatjuk a Honvédszakszervezetet. A SZÉF-fel egyensúlyba hozni az elért csomagot, nem szerencsés - tette hozzá.

Kónya Péter megfogalmazta, hogy még az őszi küldöttgyülés előtt fontos lenne elindítani, illetve folytatni azt a gondolkodást, amely a szövetség jövőjével foglalkozik. El kell dönteni végre, hogy megerősítjük-e az FRDÉSZ, és, ha igen, hogyan, mi módon tesszük ezt - mondta.

Az FRDÉSZ őszi továbbképzéséről és küldöttgyüléséről történő egyeztetés során elhangzott, hogy november 24-26 között Balatonszemes lesz majd a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumának helyszíne.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.