2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

V4-ek: Aláírták a közös nyilatkozatot

Hosz  |  2010. 10. 20., 16:11

Október 20-án az esti órákban elfogadták, majd aláírták a Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei a közös nyilatkozatot. Magyar részről Czövek János Hosz főtitkár látta el kézjegyével az okiratot, melyet az alábbiakban el is olvashatnak...

Nyilatkozat 

A Visegrádi Négyek Csoport haderőiben müködő katonai érdekvédelmi szervezetek kinyilvánítják a további kölcsönös együttmüködés megerősítésére irányuló szándékukat, és a 2010. október 19-21. között Magyarországon megtartott konferenciájukon az alábbi nyilatkozatot fogadják el:

A Honvédszakszervezet, a Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete, a Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete képviselői megvitatták nemzeti haderőik helyzetét, ezen belül is a katonák élet,- és munkakörülményeinek alakulását az elmúlt egy éves időszakban.

 Kiemelten foglalkoztak a katonák előmeneteli, illetményrendszerével és külön konferenciát rendeztek a szolgálati nyugellátás kérdésével összefüggésével. A megbeszélések során megállapításra került, hogy a katonák szociális helyzete az elmúlt időszakban drámaian megromlott, a költségvetési megszorítások következtében az alacsonyabb rendfokozati kategóriákba tartozó állomány jelentős része napi megélhetési gondokkal küszködik. A béren kívüli és az egyéb szociális juttatások egy része egyes országok hadseregeiben vagy megszünt, vagy olyan adóteherrel sújtják, hogy az a gyakorlatban teljes elvonást jelent, illetve néhány országban várható változás a fennálló rendszerben. A szolgálati nyugellátás rendszerét a kormányok folyamatosan szigorítják, egyes tagállamokban annak teljes felszámolása is lehetséges a közeljövőben. A lengyel Konwent kinyilvánította, hogy kész 2011-ben Lengyelországban egy mühelyt szervezni az európai katonai nyugellátási rendszerek témájában.

Ezzel párhuzamosan a jogszabályi környezet folyamatosan szigorodik, a követelmények egyre fokozódnak. A katonák állampolgári jogait nem egyszer indokolatlanul és ellentételezés nélkül korlátozzák, ugyanakkor az EU-s foglalkoztatási normákat a katonák vonatkozásában nem, vagy csak formálisan ültetik át a tagállamok nemzeti jogalkotásukba. A passzív választójog korlátozását, amelyre a közelmúltban a magyar katonák vonatkozásában került sor az érdekvédelmi szervezetek aggodalommal figyelik és rendkívül hátrányos intézkedésként értékelik. Valamennyi ország katonáinak rendelkezniük kell független érdekvédelmi szervezetekben való részvétel, az önszerveződés és a kollektív tárgyalás jogával.

A nemzetközi missziókban egyes tagállamok sokszor erejükön felül is részt vesznek, s miközben a missziókban szolgálatot teljesítők egyre veszélyesebb és nehezebb feladatot kell, hogy ellássanak, a felszerelés és fegyverzet minősége és mennyisége sokszor nagyon távol áll az adott feladat által megkövetelt szinttől. Lengyelország kivételével egyetlen V-4 tagállamban sincs továbbfoglalkoztatási és/vagy veterán törvény.

Minden egyes érdekvédelmi szervezet egyik fő feladata a katonai szolgálattal összefüggő jogszabályi háttér és a szociális körülmények javítása. Emellett a V-4 csoport érdekvédelmi egyesületei számára folyamatos kihívást jelent a katonai és politikai vezetéssel való tárgyalások folytatása, és olyan javaslatok megtétele, kezdeményezések elindítása, amelyek a hivatásos katonák élet-, és munkakörülményeinek javítását szolgálják.

A lengyel és a magyar szervezetek továbbra is jó például szolgálnak a honvédelem politikai és a fegyveres erők katonai vezetése és a hivatásos katonákat képviselő egyesületek közötti együttmüködésre. Figyelembe véve ezt a tényt javasoljuk, hogy a V-4 nemzetek politikai és katonai vezetőinek jövőbeni találkozóin kerüljenek értékelésre az ilyen típusú együttmüködés lehetséges módozatai, illetve a vezetők támogassák a nemzeti hadseregeken belül a szociális párbeszéd rendszerének kiépítését és megszilárdítását.

A delegációk külön értékelték a külföldi missziókban elesett vagy megsérült katonák és családjaik támogatására rendelkezésre álló erőforrások helyzetét, és elégtelennek ítélik meg azokat. Az érdekképviseleti szervezetek a német és lengyel példára alapozva felszólítják a Visegrádi Csoport tagállamainak kormányait olyan jogszabályok megalkotására, amelyek biztosítják a müveletekben részt vevő katonák és családjaik támogatását mind a müveletek előtt, mind az alatt, mind azt követően.

A szervezetek fenntartják azt a Prágában két évvel ezelőtt elfogadott, az EUROMIL elnökségének döntésével szinkronban lévő javaslatukat, mely szerint folytatódjon a kormányközi vita a külföldi missziókban részt vevő katonák ellátásáról. A vita eredményeképp kerüljön megállapításra egy általánosan érvényes sztenderd a katonák felszerelése, egészségügyi ellátása és egyéb juttatásai vonatkozásában, majd mindezen követelményeket foglalják minden tagállamban jogszabályba.

A V-4 országok hivatásos katonai szövetségeinek következő, 13. konferenciája a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete elnöksége alatt kerül megrendezésre.

A nyilatkozat magyar és angol nyelven, két egymással teljesen megegyező változatban került megfogalmazásra.

A nyilatkozat négy példányban készült, melyből minden aláíró fél egy-egy példányt kap.

Erdőbénye, 2010. október 21.

 

Honvédszakszervezet

Czövek János főtitkár

 

Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje

Anatol Tichoniuk elnök

 

Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete

Michal Bochunicky elnök

 

Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete

Roman Doba elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.