2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

V4-ek: Aláírták a közös nyilatkozatot

Hosz  |  2010. 10. 20., 16:11

Október 20-án az esti órákban elfogadták, majd aláírták a Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei a közös nyilatkozatot. Magyar részről Czövek János Hosz főtitkár látta el kézjegyével az okiratot, melyet az alábbiakban el is olvashatnak...

Nyilatkozat 

A Visegrádi Négyek Csoport haderőiben müködő katonai érdekvédelmi szervezetek kinyilvánítják a további kölcsönös együttmüködés megerősítésére irányuló szándékukat, és a 2010. október 19-21. között Magyarországon megtartott konferenciájukon az alábbi nyilatkozatot fogadják el:

A Honvédszakszervezet, a Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete, a Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete képviselői megvitatták nemzeti haderőik helyzetét, ezen belül is a katonák élet,- és munkakörülményeinek alakulását az elmúlt egy éves időszakban.

 Kiemelten foglalkoztak a katonák előmeneteli, illetményrendszerével és külön konferenciát rendeztek a szolgálati nyugellátás kérdésével összefüggésével. A megbeszélések során megállapításra került, hogy a katonák szociális helyzete az elmúlt időszakban drámaian megromlott, a költségvetési megszorítások következtében az alacsonyabb rendfokozati kategóriákba tartozó állomány jelentős része napi megélhetési gondokkal küszködik. A béren kívüli és az egyéb szociális juttatások egy része egyes országok hadseregeiben vagy megszünt, vagy olyan adóteherrel sújtják, hogy az a gyakorlatban teljes elvonást jelent, illetve néhány országban várható változás a fennálló rendszerben. A szolgálati nyugellátás rendszerét a kormányok folyamatosan szigorítják, egyes tagállamokban annak teljes felszámolása is lehetséges a közeljövőben. A lengyel Konwent kinyilvánította, hogy kész 2011-ben Lengyelországban egy mühelyt szervezni az európai katonai nyugellátási rendszerek témájában.

Ezzel párhuzamosan a jogszabályi környezet folyamatosan szigorodik, a követelmények egyre fokozódnak. A katonák állampolgári jogait nem egyszer indokolatlanul és ellentételezés nélkül korlátozzák, ugyanakkor az EU-s foglalkoztatási normákat a katonák vonatkozásában nem, vagy csak formálisan ültetik át a tagállamok nemzeti jogalkotásukba. A passzív választójog korlátozását, amelyre a közelmúltban a magyar katonák vonatkozásában került sor az érdekvédelmi szervezetek aggodalommal figyelik és rendkívül hátrányos intézkedésként értékelik. Valamennyi ország katonáinak rendelkezniük kell független érdekvédelmi szervezetekben való részvétel, az önszerveződés és a kollektív tárgyalás jogával.

A nemzetközi missziókban egyes tagállamok sokszor erejükön felül is részt vesznek, s miközben a missziókban szolgálatot teljesítők egyre veszélyesebb és nehezebb feladatot kell, hogy ellássanak, a felszerelés és fegyverzet minősége és mennyisége sokszor nagyon távol áll az adott feladat által megkövetelt szinttől. Lengyelország kivételével egyetlen V-4 tagállamban sincs továbbfoglalkoztatási és/vagy veterán törvény.

Minden egyes érdekvédelmi szervezet egyik fő feladata a katonai szolgálattal összefüggő jogszabályi háttér és a szociális körülmények javítása. Emellett a V-4 csoport érdekvédelmi egyesületei számára folyamatos kihívást jelent a katonai és politikai vezetéssel való tárgyalások folytatása, és olyan javaslatok megtétele, kezdeményezések elindítása, amelyek a hivatásos katonák élet-, és munkakörülményeinek javítását szolgálják.

A lengyel és a magyar szervezetek továbbra is jó például szolgálnak a honvédelem politikai és a fegyveres erők katonai vezetése és a hivatásos katonákat képviselő egyesületek közötti együttmüködésre. Figyelembe véve ezt a tényt javasoljuk, hogy a V-4 nemzetek politikai és katonai vezetőinek jövőbeni találkozóin kerüljenek értékelésre az ilyen típusú együttmüködés lehetséges módozatai, illetve a vezetők támogassák a nemzeti hadseregeken belül a szociális párbeszéd rendszerének kiépítését és megszilárdítását.

A delegációk külön értékelték a külföldi missziókban elesett vagy megsérült katonák és családjaik támogatására rendelkezésre álló erőforrások helyzetét, és elégtelennek ítélik meg azokat. Az érdekképviseleti szervezetek a német és lengyel példára alapozva felszólítják a Visegrádi Csoport tagállamainak kormányait olyan jogszabályok megalkotására, amelyek biztosítják a müveletekben részt vevő katonák és családjaik támogatását mind a müveletek előtt, mind az alatt, mind azt követően.

A szervezetek fenntartják azt a Prágában két évvel ezelőtt elfogadott, az EUROMIL elnökségének döntésével szinkronban lévő javaslatukat, mely szerint folytatódjon a kormányközi vita a külföldi missziókban részt vevő katonák ellátásáról. A vita eredményeképp kerüljön megállapításra egy általánosan érvényes sztenderd a katonák felszerelése, egészségügyi ellátása és egyéb juttatásai vonatkozásában, majd mindezen követelményeket foglalják minden tagállamban jogszabályba.

A V-4 országok hivatásos katonai szövetségeinek következő, 13. konferenciája a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete elnöksége alatt kerül megrendezésre.

A nyilatkozat magyar és angol nyelven, két egymással teljesen megegyező változatban került megfogalmazásra.

A nyilatkozat négy példányban készült, melyből minden aláíró fél egy-egy példányt kap.

Erdőbénye, 2010. október 21.

 

Honvédszakszervezet

Czövek János főtitkár

 

Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje

Anatol Tichoniuk elnök

 

Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete

Michal Bochunicky elnök

 

Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete

Roman Doba elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.