2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

V4-ek: Aláírták a közös nyilatkozatot

Hosz  |  2010. 10. 20., 16:11

Október 20-án az esti órákban elfogadták, majd aláírták a Visegrádi Négyek Csoport Katonai Érdekvédelmi Szervezetei a közös nyilatkozatot. Magyar részről Czövek János Hosz főtitkár látta el kézjegyével az okiratot, melyet az alábbiakban el is olvashatnak...

Nyilatkozat 

A Visegrádi Négyek Csoport haderőiben müködő katonai érdekvédelmi szervezetek kinyilvánítják a további kölcsönös együttmüködés megerősítésére irányuló szándékukat, és a 2010. október 19-21. között Magyarországon megtartott konferenciájukon az alábbi nyilatkozatot fogadják el:

A Honvédszakszervezet, a Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje, a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete, a Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete képviselői megvitatták nemzeti haderőik helyzetét, ezen belül is a katonák élet,- és munkakörülményeinek alakulását az elmúlt egy éves időszakban.

 Kiemelten foglalkoztak a katonák előmeneteli, illetményrendszerével és külön konferenciát rendeztek a szolgálati nyugellátás kérdésével összefüggésével. A megbeszélések során megállapításra került, hogy a katonák szociális helyzete az elmúlt időszakban drámaian megromlott, a költségvetési megszorítások következtében az alacsonyabb rendfokozati kategóriákba tartozó állomány jelentős része napi megélhetési gondokkal küszködik. A béren kívüli és az egyéb szociális juttatások egy része egyes országok hadseregeiben vagy megszünt, vagy olyan adóteherrel sújtják, hogy az a gyakorlatban teljes elvonást jelent, illetve néhány országban várható változás a fennálló rendszerben. A szolgálati nyugellátás rendszerét a kormányok folyamatosan szigorítják, egyes tagállamokban annak teljes felszámolása is lehetséges a közeljövőben. A lengyel Konwent kinyilvánította, hogy kész 2011-ben Lengyelországban egy mühelyt szervezni az európai katonai nyugellátási rendszerek témájában.

Ezzel párhuzamosan a jogszabályi környezet folyamatosan szigorodik, a követelmények egyre fokozódnak. A katonák állampolgári jogait nem egyszer indokolatlanul és ellentételezés nélkül korlátozzák, ugyanakkor az EU-s foglalkoztatási normákat a katonák vonatkozásában nem, vagy csak formálisan ültetik át a tagállamok nemzeti jogalkotásukba. A passzív választójog korlátozását, amelyre a közelmúltban a magyar katonák vonatkozásában került sor az érdekvédelmi szervezetek aggodalommal figyelik és rendkívül hátrányos intézkedésként értékelik. Valamennyi ország katonáinak rendelkezniük kell független érdekvédelmi szervezetekben való részvétel, az önszerveződés és a kollektív tárgyalás jogával.

A nemzetközi missziókban egyes tagállamok sokszor erejükön felül is részt vesznek, s miközben a missziókban szolgálatot teljesítők egyre veszélyesebb és nehezebb feladatot kell, hogy ellássanak, a felszerelés és fegyverzet minősége és mennyisége sokszor nagyon távol áll az adott feladat által megkövetelt szinttől. Lengyelország kivételével egyetlen V-4 tagállamban sincs továbbfoglalkoztatási és/vagy veterán törvény.

Minden egyes érdekvédelmi szervezet egyik fő feladata a katonai szolgálattal összefüggő jogszabályi háttér és a szociális körülmények javítása. Emellett a V-4 csoport érdekvédelmi egyesületei számára folyamatos kihívást jelent a katonai és politikai vezetéssel való tárgyalások folytatása, és olyan javaslatok megtétele, kezdeményezések elindítása, amelyek a hivatásos katonák élet-, és munkakörülményeinek javítását szolgálják.

A lengyel és a magyar szervezetek továbbra is jó például szolgálnak a honvédelem politikai és a fegyveres erők katonai vezetése és a hivatásos katonákat képviselő egyesületek közötti együttmüködésre. Figyelembe véve ezt a tényt javasoljuk, hogy a V-4 nemzetek politikai és katonai vezetőinek jövőbeni találkozóin kerüljenek értékelésre az ilyen típusú együttmüködés lehetséges módozatai, illetve a vezetők támogassák a nemzeti hadseregeken belül a szociális párbeszéd rendszerének kiépítését és megszilárdítását.

A delegációk külön értékelték a külföldi missziókban elesett vagy megsérült katonák és családjaik támogatására rendelkezésre álló erőforrások helyzetét, és elégtelennek ítélik meg azokat. Az érdekképviseleti szervezetek a német és lengyel példára alapozva felszólítják a Visegrádi Csoport tagállamainak kormányait olyan jogszabályok megalkotására, amelyek biztosítják a müveletekben részt vevő katonák és családjaik támogatását mind a müveletek előtt, mind az alatt, mind azt követően.

A szervezetek fenntartják azt a Prágában két évvel ezelőtt elfogadott, az EUROMIL elnökségének döntésével szinkronban lévő javaslatukat, mely szerint folytatódjon a kormányközi vita a külföldi missziókban részt vevő katonák ellátásáról. A vita eredményeképp kerüljön megállapításra egy általánosan érvényes sztenderd a katonák felszerelése, egészségügyi ellátása és egyéb juttatásai vonatkozásában, majd mindezen követelményeket foglalják minden tagállamban jogszabályba.

A V-4 országok hivatásos katonai szövetségeinek következő, 13. konferenciája a Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete elnöksége alatt kerül megrendezésre.

A nyilatkozat magyar és angol nyelven, két egymással teljesen megegyező változatban került megfogalmazásra.

A nyilatkozat négy példányban készült, melyből minden aláíró fél egy-egy példányt kap.

Erdőbénye, 2010. október 21.

 

Honvédszakszervezet

Czövek János főtitkár

 

Lengyel Hadsereg Dékánjainak Konventje

Anatol Tichoniuk elnök

 

Szlovák Köztársaság Katonáinak Egyesülete

Michal Bochunicky elnök

 

Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete

Roman Doba elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.