2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolidaritást vállaltunk a vámosokkal

Hosz  |  2010. 10. 27., 10:54

Társszakszervezetünk, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt fáklyás demonstrációt bonyolított le, tiltakozva a jövedelmek ez évi példa nélküli csökkenése ellen, illetve a NAV törvény bértáblájának hiányosságai miatt. A helyszínen szolidaritásunkról biztosítottuk a Holecz Gábor elnök vezette érdekképviseletet, a mintegy kétszáz fős - október 26-i - tiltakozáson Czövek János elnök, Bazsik István gazdasági ügyvivő és e sorok írója jelent meg a Hosz képviseletében...

A fáklyás demonstráción - a Himnusz hangjai után - elhangzott, hogy a benyújtott NAV tervezet bértáblája a VPFSZ álláspontja szerint több hibát is tartalmaz, nem egyértelmü a közalkalmazottak és fizikai dolgozók besorolása, és előfordul olyan eset is, amikor a kollégákat nem lehet besorolni, mert nincs rá szorzószám. Az is hiba, hogy sok esetben az előmenetel megreked, mert a tábla nem elég széles. Egyeztetés nélkül kivették a pótlékokat is, ez pedig majd az újonnan rendszerbe lépő kollégákat érinti hátrányosan. Az évre az érdekeltségi jutalom (mozgó bér) kifizetését nem tervezik, és a NAV törvény elfogadása is a jövő hét elején várható, ami az önálló Vám- és Pénzügyőrség megszünését jelenti.

Holecz Gábor VPFSZ elnök kiemelte: Semmilyen ígéret nincs arra, hogy bármilyen kifizetésben részesüljenek azok a dolgozók, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Erre a ,,szociális segélyre", mozgóbérre igen is szükségünk van. A NAV törvénytervezetet sajnos nem tudtuk eddig megtárgyalni. Azt gondolom, hogy egy olyan bérreform, amiről nem egyeztetnek a szakszervezetekkel és a parlamenti honlapról kell értesülnünk az új bértábláról – maga a szégyen! Több aggályunk is van: az összevonás tekintetében a VP nagyobb bérveszteséget szenved el, mint az APEH. Több parancsnokságunk megszünik, illetve átalakul, de a kirendeltségek jogállása sem biztosított. A vámosok mindent megtettek edig azért, hogy a bevételek teljesülhesenek. Ennek a folymatnak véget kell vetni, meg kell teremteni a NAV társadalmi és kormányzati elismertségét. Petíciót adtunk át a miniszterelnöknek, de valamennyi parlamenti frakciónak is eljuttattuk a blértáblával kapcsolatos aggályainkat. Ezzel kapcsolatban mindeddig semmilyen válasz nem érkezett. Üzenjük, hogy az együttmüködési kötelezettséget tartsák be, és ennek szellemében tevékenykedjenek.

Ezt követően Robert Burnes versét, ,,Az ördög elvitte a fináncot" címüt olvasta fel a narrátor.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök hangoztatta: Az FRDÉSZ üzenetét és szolidaritását hoztam magammal. Nem gondoltam, hogy a kormányváltást követően éppen a vámosoknak kell majd elsőként az utcán demonstrálni. Eddig mindig azt mondták a különböző kormányzatok, hogy financiális problémák vannak az átszerveztések hátterében. A mostani kormánynak tudnia kellene, hogy az integráció pénzbe kerül. Ha olyan bértábla kerül a tagság elé, amely pozícióveszteséget, bércsökkenést okoz, az nem jó. Mindenképpen haladéktalanul érdemi egyeztetések szükségesek, hiszen tisztességes munkáért tisztességes béreket követelünk a vámosoknak is.

 

 

 

Michalkó Péter, ADOSZT elnök: már van közös múltunk, megint együtt tiltakozunk. ahogy velünk elbántak, úgy nem lehet állami szervezettel elbánni. azok az emberek, akik milliók felett döntenek, 80 ezer forintos fizetésü emberek jövőjéről döntenek. az apeh bevételi esetében 170 milliárdos hiány van, megüzenték, hogy januárig semmilyen kifizetésre nem számítsunk. nekünk az a bajunk, ami a törvény szövegéből kimaradt. az a bér, amit szerettünk volna, nincs. a harcunk a mai demóval nem ért véget. 22 ezer emberrel  a második legnagyobb közigazgatási szerv jön létre, ez szervezetszociológiailag is lehetetlen, pláne úgy, hogy erről egyeztetés sincs. A következő tüntetésen már együtt leszünk itt.

Ezt követően a korábban már elfogadott és átadott petíciót olvasták fel. Ebben - egyebek mellett - az ágazati érdekegyeztetés helyreállítását, az előmenetel folyamatosságának biztosítását, az előlegek kifizezését követelték, a korábbi kormányzati megállapodások alapján.

A demonstráció végén Ábrahám István tollából ,,A jövedéki történet" címü írást olvasta fel a narrátor, majd a Szózat hangzott el. A demonstráció mindvégig fegyelmezetten, mindenféle rendbontás nélkül zajlott le. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.