2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolidaritást vállaltunk a vámosokkal

Hosz  |  2010. 10. 27., 10:54

Társszakszervezetünk, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt fáklyás demonstrációt bonyolított le, tiltakozva a jövedelmek ez évi példa nélküli csökkenése ellen, illetve a NAV törvény bértáblájának hiányosságai miatt. A helyszínen szolidaritásunkról biztosítottuk a Holecz Gábor elnök vezette érdekképviseletet, a mintegy kétszáz fős - október 26-i - tiltakozáson Czövek János elnök, Bazsik István gazdasági ügyvivő és e sorok írója jelent meg a Hosz képviseletében...

A fáklyás demonstráción - a Himnusz hangjai után - elhangzott, hogy a benyújtott NAV tervezet bértáblája a VPFSZ álláspontja szerint több hibát is tartalmaz, nem egyértelmü a közalkalmazottak és fizikai dolgozók besorolása, és előfordul olyan eset is, amikor a kollégákat nem lehet besorolni, mert nincs rá szorzószám. Az is hiba, hogy sok esetben az előmenetel megreked, mert a tábla nem elég széles. Egyeztetés nélkül kivették a pótlékokat is, ez pedig majd az újonnan rendszerbe lépő kollégákat érinti hátrányosan. Az évre az érdekeltségi jutalom (mozgó bér) kifizetését nem tervezik, és a NAV törvény elfogadása is a jövő hét elején várható, ami az önálló Vám- és Pénzügyőrség megszünését jelenti.

Holecz Gábor VPFSZ elnök kiemelte: Semmilyen ígéret nincs arra, hogy bármilyen kifizetésben részesüljenek azok a dolgozók, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Erre a ,,szociális segélyre", mozgóbérre igen is szükségünk van. A NAV törvénytervezetet sajnos nem tudtuk eddig megtárgyalni. Azt gondolom, hogy egy olyan bérreform, amiről nem egyeztetnek a szakszervezetekkel és a parlamenti honlapról kell értesülnünk az új bértábláról – maga a szégyen! Több aggályunk is van: az összevonás tekintetében a VP nagyobb bérveszteséget szenved el, mint az APEH. Több parancsnokságunk megszünik, illetve átalakul, de a kirendeltségek jogállása sem biztosított. A vámosok mindent megtettek edig azért, hogy a bevételek teljesülhesenek. Ennek a folymatnak véget kell vetni, meg kell teremteni a NAV társadalmi és kormányzati elismertségét. Petíciót adtunk át a miniszterelnöknek, de valamennyi parlamenti frakciónak is eljuttattuk a blértáblával kapcsolatos aggályainkat. Ezzel kapcsolatban mindeddig semmilyen válasz nem érkezett. Üzenjük, hogy az együttmüködési kötelezettséget tartsák be, és ennek szellemében tevékenykedjenek.

Ezt követően Robert Burnes versét, ,,Az ördög elvitte a fináncot" címüt olvasta fel a narrátor.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök hangoztatta: Az FRDÉSZ üzenetét és szolidaritását hoztam magammal. Nem gondoltam, hogy a kormányváltást követően éppen a vámosoknak kell majd elsőként az utcán demonstrálni. Eddig mindig azt mondták a különböző kormányzatok, hogy financiális problémák vannak az átszerveztések hátterében. A mostani kormánynak tudnia kellene, hogy az integráció pénzbe kerül. Ha olyan bértábla kerül a tagság elé, amely pozícióveszteséget, bércsökkenést okoz, az nem jó. Mindenképpen haladéktalanul érdemi egyeztetések szükségesek, hiszen tisztességes munkáért tisztességes béreket követelünk a vámosoknak is.

 

 

 

Michalkó Péter, ADOSZT elnök: már van közös múltunk, megint együtt tiltakozunk. ahogy velünk elbántak, úgy nem lehet állami szervezettel elbánni. azok az emberek, akik milliók felett döntenek, 80 ezer forintos fizetésü emberek jövőjéről döntenek. az apeh bevételi esetében 170 milliárdos hiány van, megüzenték, hogy januárig semmilyen kifizetésre nem számítsunk. nekünk az a bajunk, ami a törvény szövegéből kimaradt. az a bér, amit szerettünk volna, nincs. a harcunk a mai demóval nem ért véget. 22 ezer emberrel  a második legnagyobb közigazgatási szerv jön létre, ez szervezetszociológiailag is lehetetlen, pláne úgy, hogy erről egyeztetés sincs. A következő tüntetésen már együtt leszünk itt.

Ezt követően a korábban már elfogadott és átadott petíciót olvasták fel. Ebben - egyebek mellett - az ágazati érdekegyeztetés helyreállítását, az előmenetel folyamatosságának biztosítását, az előlegek kifizezését követelték, a korábbi kormányzati megállapodások alapján.

A demonstráció végén Ábrahám István tollából ,,A jövedéki történet" címü írást olvasta fel a narrátor, majd a Szózat hangzott el. A demonstráció mindvégig fegyelmezetten, mindenféle rendbontás nélkül zajlott le. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.