2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolidaritást vállaltunk a vámosokkal

Hosz  |  2010. 10. 27., 10:54

Társszakszervezetünk, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt fáklyás demonstrációt bonyolított le, tiltakozva a jövedelmek ez évi példa nélküli csökkenése ellen, illetve a NAV törvény bértáblájának hiányosságai miatt. A helyszínen szolidaritásunkról biztosítottuk a Holecz Gábor elnök vezette érdekképviseletet, a mintegy kétszáz fős - október 26-i - tiltakozáson Czövek János elnök, Bazsik István gazdasági ügyvivő és e sorok írója jelent meg a Hosz képviseletében...

A fáklyás demonstráción - a Himnusz hangjai után - elhangzott, hogy a benyújtott NAV tervezet bértáblája a VPFSZ álláspontja szerint több hibát is tartalmaz, nem egyértelmü a közalkalmazottak és fizikai dolgozók besorolása, és előfordul olyan eset is, amikor a kollégákat nem lehet besorolni, mert nincs rá szorzószám. Az is hiba, hogy sok esetben az előmenetel megreked, mert a tábla nem elég széles. Egyeztetés nélkül kivették a pótlékokat is, ez pedig majd az újonnan rendszerbe lépő kollégákat érinti hátrányosan. Az évre az érdekeltségi jutalom (mozgó bér) kifizetését nem tervezik, és a NAV törvény elfogadása is a jövő hét elején várható, ami az önálló Vám- és Pénzügyőrség megszünését jelenti.

Holecz Gábor VPFSZ elnök kiemelte: Semmilyen ígéret nincs arra, hogy bármilyen kifizetésben részesüljenek azok a dolgozók, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Erre a ,,szociális segélyre", mozgóbérre igen is szükségünk van. A NAV törvénytervezetet sajnos nem tudtuk eddig megtárgyalni. Azt gondolom, hogy egy olyan bérreform, amiről nem egyeztetnek a szakszervezetekkel és a parlamenti honlapról kell értesülnünk az új bértábláról – maga a szégyen! Több aggályunk is van: az összevonás tekintetében a VP nagyobb bérveszteséget szenved el, mint az APEH. Több parancsnokságunk megszünik, illetve átalakul, de a kirendeltségek jogállása sem biztosított. A vámosok mindent megtettek edig azért, hogy a bevételek teljesülhesenek. Ennek a folymatnak véget kell vetni, meg kell teremteni a NAV társadalmi és kormányzati elismertségét. Petíciót adtunk át a miniszterelnöknek, de valamennyi parlamenti frakciónak is eljuttattuk a blértáblával kapcsolatos aggályainkat. Ezzel kapcsolatban mindeddig semmilyen válasz nem érkezett. Üzenjük, hogy az együttmüködési kötelezettséget tartsák be, és ennek szellemében tevékenykedjenek.

Ezt követően Robert Burnes versét, ,,Az ördög elvitte a fináncot" címüt olvasta fel a narrátor.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök hangoztatta: Az FRDÉSZ üzenetét és szolidaritását hoztam magammal. Nem gondoltam, hogy a kormányváltást követően éppen a vámosoknak kell majd elsőként az utcán demonstrálni. Eddig mindig azt mondták a különböző kormányzatok, hogy financiális problémák vannak az átszerveztések hátterében. A mostani kormánynak tudnia kellene, hogy az integráció pénzbe kerül. Ha olyan bértábla kerül a tagság elé, amely pozícióveszteséget, bércsökkenést okoz, az nem jó. Mindenképpen haladéktalanul érdemi egyeztetések szükségesek, hiszen tisztességes munkáért tisztességes béreket követelünk a vámosoknak is.

 

 

 

Michalkó Péter, ADOSZT elnök: már van közös múltunk, megint együtt tiltakozunk. ahogy velünk elbántak, úgy nem lehet állami szervezettel elbánni. azok az emberek, akik milliók felett döntenek, 80 ezer forintos fizetésü emberek jövőjéről döntenek. az apeh bevételi esetében 170 milliárdos hiány van, megüzenték, hogy januárig semmilyen kifizetésre nem számítsunk. nekünk az a bajunk, ami a törvény szövegéből kimaradt. az a bér, amit szerettünk volna, nincs. a harcunk a mai demóval nem ért véget. 22 ezer emberrel  a második legnagyobb közigazgatási szerv jön létre, ez szervezetszociológiailag is lehetetlen, pláne úgy, hogy erről egyeztetés sincs. A következő tüntetésen már együtt leszünk itt.

Ezt követően a korábban már elfogadott és átadott petíciót olvasták fel. Ebben - egyebek mellett - az ágazati érdekegyeztetés helyreállítását, az előmenetel folyamatosságának biztosítását, az előlegek kifizezését követelték, a korábbi kormányzati megállapodások alapján.

A demonstráció végén Ábrahám István tollából ,,A jövedéki történet" címü írást olvasta fel a narrátor, majd a Szózat hangzott el. A demonstráció mindvégig fegyelmezetten, mindenféle rendbontás nélkül zajlott le. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.