2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolidaritást vállaltunk a vámosokkal

Hosz  |  2010. 10. 27., 10:54

Társszakszervezetünk, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt fáklyás demonstrációt bonyolított le, tiltakozva a jövedelmek ez évi példa nélküli csökkenése ellen, illetve a NAV törvény bértáblájának hiányosságai miatt. A helyszínen szolidaritásunkról biztosítottuk a Holecz Gábor elnök vezette érdekképviseletet, a mintegy kétszáz fős - október 26-i - tiltakozáson Czövek János elnök, Bazsik István gazdasági ügyvivő és e sorok írója jelent meg a Hosz képviseletében...

A fáklyás demonstráción - a Himnusz hangjai után - elhangzott, hogy a benyújtott NAV tervezet bértáblája a VPFSZ álláspontja szerint több hibát is tartalmaz, nem egyértelmü a közalkalmazottak és fizikai dolgozók besorolása, és előfordul olyan eset is, amikor a kollégákat nem lehet besorolni, mert nincs rá szorzószám. Az is hiba, hogy sok esetben az előmenetel megreked, mert a tábla nem elég széles. Egyeztetés nélkül kivették a pótlékokat is, ez pedig majd az újonnan rendszerbe lépő kollégákat érinti hátrányosan. Az évre az érdekeltségi jutalom (mozgó bér) kifizetését nem tervezik, és a NAV törvény elfogadása is a jövő hét elején várható, ami az önálló Vám- és Pénzügyőrség megszünését jelenti.

Holecz Gábor VPFSZ elnök kiemelte: Semmilyen ígéret nincs arra, hogy bármilyen kifizetésben részesüljenek azok a dolgozók, akik éjt nappallá téve dolgoznak. Erre a ,,szociális segélyre", mozgóbérre igen is szükségünk van. A NAV törvénytervezetet sajnos nem tudtuk eddig megtárgyalni. Azt gondolom, hogy egy olyan bérreform, amiről nem egyeztetnek a szakszervezetekkel és a parlamenti honlapról kell értesülnünk az új bértábláról – maga a szégyen! Több aggályunk is van: az összevonás tekintetében a VP nagyobb bérveszteséget szenved el, mint az APEH. Több parancsnokságunk megszünik, illetve átalakul, de a kirendeltségek jogállása sem biztosított. A vámosok mindent megtettek edig azért, hogy a bevételek teljesülhesenek. Ennek a folymatnak véget kell vetni, meg kell teremteni a NAV társadalmi és kormányzati elismertségét. Petíciót adtunk át a miniszterelnöknek, de valamennyi parlamenti frakciónak is eljuttattuk a blértáblával kapcsolatos aggályainkat. Ezzel kapcsolatban mindeddig semmilyen válasz nem érkezett. Üzenjük, hogy az együttmüködési kötelezettséget tartsák be, és ennek szellemében tevékenykedjenek.

Ezt követően Robert Burnes versét, ,,Az ördög elvitte a fináncot" címüt olvasta fel a narrátor.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök hangoztatta: Az FRDÉSZ üzenetét és szolidaritását hoztam magammal. Nem gondoltam, hogy a kormányváltást követően éppen a vámosoknak kell majd elsőként az utcán demonstrálni. Eddig mindig azt mondták a különböző kormányzatok, hogy financiális problémák vannak az átszerveztések hátterében. A mostani kormánynak tudnia kellene, hogy az integráció pénzbe kerül. Ha olyan bértábla kerül a tagság elé, amely pozícióveszteséget, bércsökkenést okoz, az nem jó. Mindenképpen haladéktalanul érdemi egyeztetések szükségesek, hiszen tisztességes munkáért tisztességes béreket követelünk a vámosoknak is.

 

 

 

Michalkó Péter, ADOSZT elnök: már van közös múltunk, megint együtt tiltakozunk. ahogy velünk elbántak, úgy nem lehet állami szervezettel elbánni. azok az emberek, akik milliók felett döntenek, 80 ezer forintos fizetésü emberek jövőjéről döntenek. az apeh bevételi esetében 170 milliárdos hiány van, megüzenték, hogy januárig semmilyen kifizetésre nem számítsunk. nekünk az a bajunk, ami a törvény szövegéből kimaradt. az a bér, amit szerettünk volna, nincs. a harcunk a mai demóval nem ért véget. 22 ezer emberrel  a második legnagyobb közigazgatási szerv jön létre, ez szervezetszociológiailag is lehetetlen, pláne úgy, hogy erről egyeztetés sincs. A következő tüntetésen már együtt leszünk itt.

Ezt követően a korábban már elfogadott és átadott petíciót olvasták fel. Ebben - egyebek mellett - az ágazati érdekegyeztetés helyreállítását, az előmenetel folyamatosságának biztosítását, az előlegek kifizezését követelték, a korábbi kormányzati megállapodások alapján.

A demonstráció végén Ábrahám István tollából ,,A jövedéki történet" címü írást olvasta fel a narrátor, majd a Szózat hangzott el. A demonstráció mindvégig fegyelmezetten, mindenféle rendbontás nélkül zajlott le. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.