2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendkívüli kongresszus után: változó stratégia

Hosz  |  2010. 11. 04., 20:58

A rendkívüli kongresszus után első alkalommal tartott munkaértekezletet szakszervezetünk ügyvezetése. A vezető tisztségviselők - november 3-i - aktuális tájékoztatója során Czövek János elnök azt kérte, hogy végre kezdődjenek meg a dolgos hétköznapok, domináljon a szorgos munka, és a közös célokért történő együttműködés. Szakszervezetünk új vezetője - az alelnök, az ügyvivők és a képviseleti titkárok előtt - elmondta: a kongresszusi küldöttek - a változó szakszervezeti stratégiát látván - az elmúlt napokban nagyon jó véleményeket fogalmaztak meg, s ezeknek a gondolatoknak jövőbe szóló üzenetei vannak...

Czövek János elnök hozzátette: Első és legfontosabb a belső problémák kezelése és megoldása. Elvárom, hogy a Hosz érdekében mindenki müködjön együtt a kollégájával, első legyen a közösségi cél, és csak második az egyéni érdek. Csak akkor tudjuk az állami és katonai vezetőkkel lebonyolítani az érdemi tárgyalásokat, ha mindenki támogatását élvezzük, ha mindenki mögöttünk áll. A HM és a Honvéd Vezérkar új vezetése nem olyan kapcsolatot kíván tartani szakszervezetünkkel, mint az elmúlt 8 év honvédelmi kabinetjei idején megszokott volt.

Az elnök azt is elmondta, hogy a rendkívüli kongresszuson megválasztott tisztségviselők felvették a kapcsolatot a HM katonai és politikai vezetésével, és már most, az első napokban bizonyítani kell, hogy változik a stratégia a Honvédszakszervezetnél.

Konstruktív munkát várok el, kérem, hogy javaslatokat és ötleteket fogalmazzanak meg, illetve képviseljenek a függetlenített tisztségviselők. Az alapszervezetektől, és a csoportoktól beérkező javaslatokkal is érdemben kell foglalkozni. Az információáramlás oda-vissza kell, hogy müködjön. A Hosz központi információi a kommunikációs ügyvivőn keresztül mehetnek csak ki. Az ügyvezetés üléseket olyan munkamühellyé szeretném alakítani, amely minél hatékonyabban készíti majd elő a döntéseket az elnökség számára - tette hozzá a Hosz új elnöke.

Az elnök az elmúlt időszakban lezajlott aktuális tájékoztatókról, így a káli és az MH ÖHP parancsnokságon lezajlott eseményekről is beszélt. Emellett arról is beszélt, hogy az alelnöki teendők átadás-átvétele befejeződött, a nemzetközi ügyeket - következő elnökségi döntésig - továbbra is dr. Heiling Ottó Euromil ügyvezető elnökségi tag végzi. Arról is szólt, hogy a Hodosz vezetésével november 4-én ül le tárgyalni szakszervezetünk vezetése.

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda alelnök az aktuális tájékoztatóhoz szólva hozzátette: Csapatban dolgozunk, mindenki tegye le a terveket és javaslatokat a saját munkájával kapcsolatban. Senki ne várjon arra, hogy megmondjuk, kinek mi a napi teendője. Szeretnénk 2011-től adminisztratív változtatásokat is bevezetni.

Az alelnök asszony beszélt a pályázatfigyelés fontosságáról, valamint a november 4-i esélyegyenlőségi konferencián történő részvételről is.

Vannak olyan információk, amelyekkel egyáltalán nem rendelkeznek a tagok. Sokan azt sem tudják, mivel foglalkozik a Hosz, mit képviselünk, milyen kapcsolatban vagyunk, illetve alárendeltségben állunk-e a HM-mel vagy sem. Alapvető elvárás, hogy oda kell menni az alakulatokhoz, meg kell kérdezni, miben tudunk segíteni. Éreztetni kell, akár egyfajta szociális munkásként, hogy miért létezik és mi tesz, mit és kiket képvisel a Hosz - mondta dr. Mészáros Melinda alelnök. 

Az alelnök saját szakterületéről, a jogszabályi ügyekről is szót ejtett. Egyebek mellett a 2011-től életbe lépő Hjt. módosításokról, a Hvt.-ről, a szerződéshosszabbítási díjról (8 havi), de a jogszabálytervezetek véleményezéséről (tárcával kötendő megállapodást igényel) is beszélt.

A megjelentek az elhangzottakra reagáltak, majd a november 18-i szakszervezeti továbbképzés lehetséges témáiról (gazdálkodás, segélyezés, mintaokmányok, stb.) egyeztettek. Az egyebekben elhangzott, hogy 2011. december 31-ig minden magánnyugdíjpénztári tag számára biztosított az állami kasszába történő átlépés lehetősége. Noha a köztársasági elnök aláírta a törvényt, ő is azt kérte, hogy a részletszabályozást dolgozzák ki. Egyelőre mindenki legyen türelmes és ne lépjen vissza az állami kasszába, várja meg minden érintett a részletszabályozást - hangzott el Jáger Tibortól, az Egység 2002 Kft. szolgáltatás- és tagszervezőjétől.

Ezt követően a november 9-i elnökségi ülés tervezett napirendi témáit, illetve a november 17-i választmányi ülés dokumentumait vitatták meg. Sándor Roland pénzügyi ügyvivő a 2011-es költségvetést befolyásoló tényezőket, így a bevételek és a kiadások tervezett adatait és a várható eredményt ismertette. Ezt követően pedig Bazsik István gazdasági ügyvivő az egyes választmányi határozat-tervezeteket ismertette.  

A közeljövőben várható rendezvények, valamint a hozzájuk kapcsolódó képviselői és szakelőadói igények során elhangzott, hogy még e hónapban, november 24-26 között az FRDÉSZ Küldöttgyülését is megrendezik, ezen a balatonszemesi döntéshozó fórumon 10 tisztségviselő képviseli majd szakszervezetünket.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.