2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csapatlátogatás Kecskeméten

Hosz  |  2010. 11. 13., 19:43

November 12-én csapatlátogatást szervezett a Honvédszakszervezet Szerződéses Szekciója és az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezete, az ott szolgáló szerződéses katonák számára. A találkozón részt vett Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda alelnök asszony, Lippai Csaba alelnök - akik két hete kerültek a vezetőségbe -, továbbá Koncsecskó László területi ügyvivő, Tóvári Róbert légierő képviseleti titkár, Szijártó Zsolt szekcióelnök, Csontos László és Rácz Sándor szekció vezetőségi tagok...

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda alelnök asszony bevezetőjében és tájékoztatójában elhangzott, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kíván az új vezetés fektetni arra, hogy ehhez a találkozóhoz hasonlóan létszámban is minél többen, illetve minél gyakrabban találkozhassanak tagjaink a függetlenített tisztségviselőkkel, akár szervezett, akár spontán látogatások alkalmával. Beszámolt még az elmúlt pár hét történéseiről, a várható találkozókról, illetve pár szóban a Hjt. változásait is ismertette a szép számban megjelent hallgatósággal. Lippai Csaba alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy egységben az erő, ezért kért mindenkit, hogy támogassa az új vezetőséget, ne hátráljon ki senki, hiszen igazi erőt akkor képviselünk, ha minél több tag véleményét képviseljük a különböző platformokon.

Ezt követően a megjelent szerződéses katonák tették fel kérdéseiket, melyek részint a szerződéses létet, de akár általánosságban a katonaságot érintette. Szó esett az előmeneteli problémákról, sok esetben a szakaszvezető kollégák még érettségivel és tervezett beosztással sem tudják elfoglalni tiszthelyettesi helyüket a képzési rendszer miatt, így többen aggodalmukat fejezték ki az iránt, hogy kénytelenek lesznek 15 év szolgálat után elhagyni a Magyar Honvédséget. A 11 év után járó első hosszabbításkor igényelhető szerződéshosszabbítási díj témakörben elhangzott kérdésre Szijártó Zsolt szekcióelnök válaszában kifejtette, hogy a szekció által javasolt kifizetési szabályozás nem valósult meg, ebben a kérdésben is egyeztetni érdemes.Problémaként fogalmazódott meg ismét a lakhatás kérdése, illetve a tisztesek laktanyai elhelyezésének esetleges kiváltása félalbérleti díj, vagy más lehetőség kihasználásával. A megjelentek megállapították, hogy az elkövetkező pár év során valószínüleg akár ezres nagyságrendü is lehet azon szerződéses kollégák létszáma, akik elérik a 15 év szolgálati időt és még nem tudják, számít-e rájuk a Magyar Honvédség, vagy kénytelenek lesznek elhagyni a pályát. Sokuk szerint - és ez más alakulatnál is megfogalmazódott már - ennyi idő alatt a szervezeti kötődés sokkal erősebb, mint ahogyan azt a szerződéses jogviszony bevezetői gondolhattak és nagyon megviseli a katonákat a megszokott életvitelük megváltozása úgy, hogy közben náluk sokkal idősebbek is szerződéses katonaként léphetnek be a rendszerbe, ha teljesítik a fizikai és egyéb követelményeket.A beszélgetésen ismét megfogalmazódott az is, hogy a katonák elkeseredettek, kilátástalanság lett úrrá az állomány alacsony beosztású rétegében, mivel több éve nem volt fizetésemelés sem, sőt, a szolgálatok utáni szabadnapból egy napot elvettek tőlük, a legkisebb hiba esetén méltatlansági eljárás kerül lefolytatásra ellenük, illetve a felszerelésük sem éri el mindig a kívánt színvonalat.A találkozó után a két alelnök bemutatkozó látogatást tett a Légijármü Javítóüzem megbízott parancsnokánál, Matyi József alezredesnél, majd a szekció vezetősége a Repülőbázis megbízott parancsnokánál, Zsámboki Tibor ezredesnél járt egy rövid baráti beszélgetés erejéig. A csapatlátogatás hasznosnak bizonyult, a szekció most megjelent vezetősége továbbra is úgy gondolja, hogy hasznosak ezek a találkozók és fontos, hogy személyes jelenlétükkel elősegítsék azt, hogy a valódi vélemények eljussanak az érdekvédőkhöz.Szijártó Zsolt szekcióelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.