2018. 01. 24. szerda
Timót
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csapatlátogatás Kecskeméten

Hosz  |  2010. 11. 13., 19:43

November 12-én csapatlátogatást szervezett a Honvédszakszervezet Szerződéses Szekciója és az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis alapszervezete, az ott szolgáló szerződéses katonák számára. A találkozón részt vett Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda alelnök asszony, Lippai Csaba alelnök - akik két hete kerültek a vezetőségbe -, továbbá Koncsecskó László területi ügyvivő, Tóvári Róbert légierő képviseleti titkár, Szijártó Zsolt szekcióelnök, Csontos László és Rácz Sándor szekció vezetőségi tagok...

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda alelnök asszony bevezetőjében és tájékoztatójában elhangzott, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kíván az új vezetés fektetni arra, hogy ehhez a találkozóhoz hasonlóan létszámban is minél többen, illetve minél gyakrabban találkozhassanak tagjaink a függetlenített tisztségviselőkkel, akár szervezett, akár spontán látogatások alkalmával. Beszámolt még az elmúlt pár hét történéseiről, a várható találkozókról, illetve pár szóban a Hjt. változásait is ismertette a szép számban megjelent hallgatósággal. Lippai Csaba alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy egységben az erő, ezért kért mindenkit, hogy támogassa az új vezetőséget, ne hátráljon ki senki, hiszen igazi erőt akkor képviselünk, ha minél több tag véleményét képviseljük a különböző platformokon.

Ezt követően a megjelent szerződéses katonák tették fel kérdéseiket, melyek részint a szerződéses létet, de akár általánosságban a katonaságot érintette. Szó esett az előmeneteli problémákról, sok esetben a szakaszvezető kollégák még érettségivel és tervezett beosztással sem tudják elfoglalni tiszthelyettesi helyüket a képzési rendszer miatt, így többen aggodalmukat fejezték ki az iránt, hogy kénytelenek lesznek 15 év szolgálat után elhagyni a Magyar Honvédséget. A 11 év után járó első hosszabbításkor igényelhető szerződéshosszabbítási díj témakörben elhangzott kérdésre Szijártó Zsolt szekcióelnök válaszában kifejtette, hogy a szekció által javasolt kifizetési szabályozás nem valósult meg, ebben a kérdésben is egyeztetni érdemes.Problémaként fogalmazódott meg ismét a lakhatás kérdése, illetve a tisztesek laktanyai elhelyezésének esetleges kiváltása félalbérleti díj, vagy más lehetőség kihasználásával. A megjelentek megállapították, hogy az elkövetkező pár év során valószínüleg akár ezres nagyságrendü is lehet azon szerződéses kollégák létszáma, akik elérik a 15 év szolgálati időt és még nem tudják, számít-e rájuk a Magyar Honvédség, vagy kénytelenek lesznek elhagyni a pályát. Sokuk szerint - és ez más alakulatnál is megfogalmazódott már - ennyi idő alatt a szervezeti kötődés sokkal erősebb, mint ahogyan azt a szerződéses jogviszony bevezetői gondolhattak és nagyon megviseli a katonákat a megszokott életvitelük megváltozása úgy, hogy közben náluk sokkal idősebbek is szerződéses katonaként léphetnek be a rendszerbe, ha teljesítik a fizikai és egyéb követelményeket.A beszélgetésen ismét megfogalmazódott az is, hogy a katonák elkeseredettek, kilátástalanság lett úrrá az állomány alacsony beosztású rétegében, mivel több éve nem volt fizetésemelés sem, sőt, a szolgálatok utáni szabadnapból egy napot elvettek tőlük, a legkisebb hiba esetén méltatlansági eljárás kerül lefolytatásra ellenük, illetve a felszerelésük sem éri el mindig a kívánt színvonalat.A találkozó után a két alelnök bemutatkozó látogatást tett a Légijármü Javítóüzem megbízott parancsnokánál, Matyi József alezredesnél, majd a szekció vezetősége a Repülőbázis megbízott parancsnokánál, Zsámboki Tibor ezredesnél járt egy rövid baráti beszélgetés erejéig. A csapatlátogatás hasznosnak bizonyult, a szekció most megjelent vezetősége továbbra is úgy gondolja, hogy hasznosak ezek a találkozók és fontos, hogy személyes jelenlétükkel elősegítsék azt, hogy a valódi vélemények eljussanak az érdekvédőkhöz.Szijártó Zsolt szekcióelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.