2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Érdekazonosság a HM és a szakszervezetek között

Hosz  |  2010. 12. 09., 16:41

A tavaszi kormányváltás óta első alkalommal tartott ülést a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A december 9-i értekezleten Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár hangsúlyozta, hogy kulcsfontosságú az illetmények sorsa, ezért a munkáltató és a munkavállalók képviselőinek őszintén kell beszélniük egymással, azért is, mert a tárca és a szakszervezetek között érdekazonosság van. Szakszervezetünket Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök, valamint Bazsik István gazdasági ügyvivő képviselte…

A fórum soros elnöke Szpisják József mérnök ezredes, a HM TKF főosztályvezetője volt, a honvédelmi minisztert Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár képviselte, az eseményen részt vett Jenei Katalin HÉF titkár is.

Simicskó államtitkár bevezetőjében elmondta: nagyon fontos, hogy létrejött ez a mai megbeszélés. Az érdekegyeztetés ezen formáját szeretnénk folytatni, hiszen a HM szükségesnek látja, hogy az érdekképviseletekkel igény szerint, de rendszeresen is egyeztessen. Ugyanakkor - az értékek megőrzése mentén, de - szeretnénk megújítani az érdekegyeztetés fórumát. Érdekazonosság van, hiszen a tárca és a szakszervezetek is ugyanazt akarják: ha lehet még többet adni a katonáknak, még többet tenni a katonákért. Önök közösséget szolgálnak, mi pedig politikusként a közjót szolgáljuk, tehát mi is a közösségért teszünk, ez is kifejezi az érdekazonosságot - tette hozzá a parlamenti államtitkár.

Konkrét témákra rátérve elmondta: A bérek, illetmények mindig is kifejezték a megbecsülés szándékát, ez fejezi ki, hogy mennyire tartja fontosnak a tárca, a költségvetés a katonák sorsát, ezért is kulcsfontosságú az illetmények sorsa. Mivel a parlamenti zárószavazásig még bármi közbe jöhet, ezért konkrét információkat, adatokat nehéz még mondani. Szándékaink szerint minden katona jobban fog járni. Ezért a tárcánál elindult egy olyan aktív kidolgozói munka, ami azért zajlik, hogy az esetlegesen rosszabbul járókat is időben kompenzálhassuk. Persze a többféle változat miatt továbbra is nyitottak vagyunk a konzultációkra. Elkötelezettek vagyunk, minden javaslatot meghallgatunk.

Dr. Simicskó István hozzátette: A HM nem kívánja csökkenteni a természetbeni juttatások rendszerét. A meleg étkeztetési utalványok is megmaradnak, ezt 2011-ben is biztosítjuk. A legnagyobb kockázattal járó missziókban szolgálatot teljesítő katonák esetében 5%-kal szeretnénk növelni a devizajuttatásokat. Ismeretes, hogy a magánnyugdíjpénztári hozzájárulás folyósítását a tárca felfüggesztette, ennek kompenzálására 15 ezer forintos meleg étkeztetési utalványokat adunk – még az ünnepek előtt – az érintetteknek.

Az államtitkár beszélt a nyugdíjrendszerről is.

- Újra kell majd gondolni a nyugdíjrendszert. Szeretnénk a nyugállományba került emberekről is gondoskodni. Olyan új humán stratégiát alkotnánk meg, ahová a nyugdíjrendszert is beillesztenénk. Azt szeretnénk, hogy a bejövő munkavállaló tudja, mi vár rá, mit tervezhet mialatt katonaként vagy közalkalmazottként aktív. A miniszter úgy döntött, hogy 2011 márciusáig legyen kész ez az elképzelés, benne pedig szerepeljen a társadalmi igazságosságnak megfelelő új nyugdíjrendszer. A szolgálati nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati időt nagyon korrektül átgondolva, a missziós és csapatéveket is figyelembe véve kell átalakítani, ha kell, megnövelni.

A parlamenti államtitkár az együttmüködési megállapodásokról is szót ejtett.

Azért mondtuk fel azokat, hogy új megállapodásokat köthessünk az egyes érdekképviseleti szervezetekkel. A miniszter hamarosan kijelöli a tárgyaló delegációt, melynek bizonyára tagja lesz a HM JIF és a HM HVK SZÜCSF-ség 1-1 munkatársa is. A HÉF megállapodás szövegét – az értékek megtartásával is, - de újra kell gondolni - mondta Dr. Simicskó István.

A HOMNYP aktuális ügyeivel kapcsolatban kiemelte: A HM 2011-ben is fenntartja az önkéntes rendszert, de a magánnyugdíjpénztári ügyekben a kormányzati elgondolás az irányadó, ez élvezi majd a prioritást.

Ezt követően a szakszervezetek fogalmazták meg gondolataikat. Breuer László, a Hodosz vezető titkára elmondta: nagy megnyugvással fogadjuk, hogy folytatódik az érdekegyeztetés. Szeretnénk a szerteágazó kapcsolatrendszert a HÉF asztalánál összegezni. Egyetértünk azzal, hogy közösek az érdekek, de biztos, hogy felmerülnek majd olyan munkavállalói érdekek, amelyek nem tudnak majd belesimulni ebbe, az államtitkár által felvázolt képbe. Jó lenne, ha a munkáltatói intézkedések is itt, a HÉF plénumán domborodnának ki. Fontos, hogy megállapodások szülessenek a vitatott kérdésekben, és azt kérjük, hogy az ezzel kapcsolatos kommunikáció is azonos legyen. Több mint 3 éve igazi illetményfejlesztést nem kapott az általunk képviselt állomány, pedig a nálunk érintettek 90%-a bruttó 200 ezer forint alatt keres. A Hodosz abban érdekelt, hogy 2011-ben ne legyen kafetéria a tárcánál, szerintünk nem szabad összevonni a béren kívüli juttatások rendszerét. Szóval, van mit áttekinteni, felajánljuk közremüködésünket, egyeztetési szándékunkat.

Czövek János, a Hosz elnöke: A Hosz nagy örömmel vette, hogy a HÉF munkája újraindul. Készek vagyunk a közös érdekek, a kétoldalú szakmai tárgyalások mentén az eredményes együttmüködésre. Örömmel vettük, hogy nem fog csökkeni a katonák illetménye 2011-ben. Még idén kezdődjenek meg a bértárgyalások, egyben javasoljuk, hogy a katonák számára minél több juttatást tervezzen a tárca, a bérek ügyében ugyanis mindenképpen előremozdulásra van szükség. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a problémákat felvessük, azokat átadjuk Önöknek, majd közösen gondolkodjunk a megoldásokban.

Ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hosz honlapján megjelentettük azt a tiltakozást, ami a magyar katonákat sértő amerikai diplomáciai táviratokra, megjegyzésekre reagált.

Sipos Géza, a BEOSZ elnöke: A BEOSZ türelmesen várta ezt a napot, most örülünk, hogy itt lehetünk. A sokat emlegetett érdekazonosság és a közös érdek bennünket is érint, ugyanakkor elgondolkodunk azon, hogy miért nem említette az államtitkár az időskorúakat beszédében.   

Az államtitkár kérdésekre reagálva elmondta, hogy elsősorban a bizalom szükséges ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni. A konkrét kérdésekre az alábbi válaszokat fogalmazta meg:

- Az illetmények ügyében el kell mondanom, hogy a cél az, hogy az állomány jól érezze magát. Ehhez pedig megfelelő követelményt kell, hogy teljesítsen mindenki.

- A kormány azt az utat kezdte el járni, hogy hozzányúl az Szja rendszerhez, azt szeretnénk, hogy ez arányos, fair, és családközpontú legyen. Mi is végeztünk számításokat és tudjuk, hogy jól fog járni az állomány jelentős része, azok esetében, akik rosszabbul járnának, kompenzációt fogunk alkalmazni.

- Fontos, hogy ne csak 1,5 millió ember tartson el 8,5 milliót. A magyar társadalom legalább 30%-ának termelő munkát kellene végeznie. A kafetéria-elgondolásunk csak a kormánytisztségviselőkre vonatkozik.

- A munkaidő-kedvezmény megváltásra vonatkozó kifizetés engedélyezését még a héten aláírja a tárcavezető.

- A magyar katonák presztízsét védeni kell, a sértő, alaptalan és demolesztáló megjegyzéseket vissza kell utasítani. Örülök, hogy a Hosz ebben a témában megfogalmazta tiltakozását, nekünk ezt hatékonyabban kellett volna megtennünk. Nem is kis terhet vállaltunk Afganisztánban, ezért a következő napokban is azon leszek, hogy helyreállítsam ezt a presztízst - tette hozzá az államtitkár.

A soros elnök azt kérte, hogy a HÉF ügyrendjével kapcsolatban december 20-ig küldjék meg a szakszervezetek a javaslataikat. Az új együttmüködési megállapodások kidolgozása kapcsán is elindul a munka, a kétoldalú megállapodások vonatkozásában Sulyok János dandártábornok, a HM KPÜ vezérigazgatója fogja vezetni a HM delegációját.

Czövek János Hosz elnök kérésére Simicskó István önmagát nevezte meg stratégiai partnernek, mint mondta a szakszervezetek vezetői előtt eddig is és ezt követően is nyitva áll az irodám ajataja. Az az optimális, ha a szakszervezeteinknél nyugalom és béke van és a saját feladataikra, az érdekvédelemre és az érdekképviseletekre tudunk koncentrálni – zárta gondolatait az államtitkár.

A HÉF legközelebb a 2011-es esztendő elején tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.