2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A www.honvedelem.hu írja: Új feladatok az újévben

Hosz  |  2011. 01. 06., 10:15

Egyebek mellett a 2011. évi legfontosabb feladatokról is szólt a honvedelem.hu-nak adott interjúban Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke, akit a 2010. október 26-i kongresszuson választottak meg a szakszervezet első emberének. A hivatásos és szerződéses állomány reprezentatív érdekképviseleti szervezetének taglétszáma eddigi történetének csúcspontján áll. Az alakulatok döntő többségében jóval 50 százalék felett van a Hosz-tagok aránya - mondta Czövek János...

Ennek, gondolom, örülnek, hiszen ez is az egyik cél.

Így van. Ez a létszám a szervezetünk súlyát is tükrözi. A Honvédszakszervezet igyekszik minden állománykategória érdekét képviselni, ezért is müködtetünk már több éve szerződéses és női szekciót, valamint nyugállományú tagozatot. Így a speciális igényeket is megpróbáljuk feltérképezni, és azoknak eleget tenni.

Lesznek új feladataik is 2011-ben?

Eddigi ismereteink és számításaink szerint az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásával ez az állománykategória is kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az érdekképviselet terén is. A jelenlegi 2000 fő már olyan létszám, amely számottevőnek mondható a honvédség rendszerében, és a számuk jelentősen növekedni fog a következő években.

E szerint az önkéntes tartalékos katonák beléphetnek a Hosz soraiba?

Igen, szakszervezetünk alapszabályában már régóta szerepel ez a lehetőség, csak eddig a 18 önkéntes tartalékos katona még nem élt vele.

Év végétől újra zajlanak az egyeztetések a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) keretében. Mit remél ettől?

December 9-én valóban megkezdődött a HÉF érdemi munkája. Bízunk benne, hogy ezen a fórumon számos olyan problémára találunk közös megoldást, amely jelenleg nagyon sok katonát foglalkoztat. Itt elsősorban az úgynevezett „alulról jövő” problémákra gondolok, amelyek a mindennapi életet és szolgálatot nehezítik, hátráltatják, de a tárcával közösen megoldhatóak. Az érdekazonosság a legnagyobb hajtóerő ezekben a kérdésekben. Az ügyrendi javaslatainkat a testületi munkára megküldtük. Várjuk a következő, februárra tervezett HÉF-ülést.

A Hosz kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium javaslatára, az Országgyülés elfogadta a szerződéses katonák maximális szolgálati idejének meghosszabbítását. Miért tartja ezt fontos eredménynek?

A válasz nagyon kézenfekvő. Az eddigi maximális 15 éves szolgálati idő miatt a közeljövőben mintegy ezer nagyon képzett, igen tapasztalt, erős honvédségi kötődéssel rendelkező katonától kellett volna megválni. Az Országgyülés által 20 évre megnövelt szolgálati idő egyaránt kedvez az érintett szerződéses katonáknak, a Magyar Honvédségnek és a honvédelem egészének is. Ez is egy jó példa az érdekazonosságra.

Mi az, ami változatlan marad 2011-ben is?

A katonák érdekeinek képviselete, védelme, amelyért a jövőben is mindent megtesznek a Hosz tisztségviselői. Továbbra is közvetlenül jelen leszünk az alakulatoknál, segítjük és támogatjuk tagjainkat problémáik megoldásában. Ezen túlmenően folytatjuk a segélyezést, enyhítve ezáltal a szociálisan rászorulók terhein. Változatlanul számíthatnak ránk a természeti katasztrófák sújtotta övezetben élő tagjaink, bár bízunk abban, hogy idén nem lesz szükség ilyen jellegü segítségre. A kedvezményes üdültetési lehetőségeink is egész évben biztosítottak. Hajdúszoboszlón két apartmanunk, Békésszentadráson pedig hat, 4-4 fős faház áll tagjaink rendelkezésére. Az előbbi helyen a fürdőzésre, az utóbbin a horgászásra, aktív pihenésre vágyók tölthetnek el egy-egy tartalmas hetet.

Zilahi Tamás

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.