2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A www.honvedelem.hu írja: Új feladatok az újévben

Hosz  |  2011. 01. 06., 10:15

Egyebek mellett a 2011. évi legfontosabb feladatokról is szólt a honvedelem.hu-nak adott interjúban Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke, akit a 2010. október 26-i kongresszuson választottak meg a szakszervezet első emberének. A hivatásos és szerződéses állomány reprezentatív érdekképviseleti szervezetének taglétszáma eddigi történetének csúcspontján áll. Az alakulatok döntő többségében jóval 50 százalék felett van a Hosz-tagok aránya - mondta Czövek János...

Ennek, gondolom, örülnek, hiszen ez is az egyik cél.

Így van. Ez a létszám a szervezetünk súlyát is tükrözi. A Honvédszakszervezet igyekszik minden állománykategória érdekét képviselni, ezért is müködtetünk már több éve szerződéses és női szekciót, valamint nyugállományú tagozatot. Így a speciális igényeket is megpróbáljuk feltérképezni, és azoknak eleget tenni.

Lesznek új feladataik is 2011-ben?

Eddigi ismereteink és számításaink szerint az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásával ez az állománykategória is kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az érdekképviselet terén is. A jelenlegi 2000 fő már olyan létszám, amely számottevőnek mondható a honvédség rendszerében, és a számuk jelentősen növekedni fog a következő években.

E szerint az önkéntes tartalékos katonák beléphetnek a Hosz soraiba?

Igen, szakszervezetünk alapszabályában már régóta szerepel ez a lehetőség, csak eddig a 18 önkéntes tartalékos katona még nem élt vele.

Év végétől újra zajlanak az egyeztetések a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) keretében. Mit remél ettől?

December 9-én valóban megkezdődött a HÉF érdemi munkája. Bízunk benne, hogy ezen a fórumon számos olyan problémára találunk közös megoldást, amely jelenleg nagyon sok katonát foglalkoztat. Itt elsősorban az úgynevezett „alulról jövő” problémákra gondolok, amelyek a mindennapi életet és szolgálatot nehezítik, hátráltatják, de a tárcával közösen megoldhatóak. Az érdekazonosság a legnagyobb hajtóerő ezekben a kérdésekben. Az ügyrendi javaslatainkat a testületi munkára megküldtük. Várjuk a következő, februárra tervezett HÉF-ülést.

A Hosz kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium javaslatára, az Országgyülés elfogadta a szerződéses katonák maximális szolgálati idejének meghosszabbítását. Miért tartja ezt fontos eredménynek?

A válasz nagyon kézenfekvő. Az eddigi maximális 15 éves szolgálati idő miatt a közeljövőben mintegy ezer nagyon képzett, igen tapasztalt, erős honvédségi kötődéssel rendelkező katonától kellett volna megválni. Az Országgyülés által 20 évre megnövelt szolgálati idő egyaránt kedvez az érintett szerződéses katonáknak, a Magyar Honvédségnek és a honvédelem egészének is. Ez is egy jó példa az érdekazonosságra.

Mi az, ami változatlan marad 2011-ben is?

A katonák érdekeinek képviselete, védelme, amelyért a jövőben is mindent megtesznek a Hosz tisztségviselői. Továbbra is közvetlenül jelen leszünk az alakulatoknál, segítjük és támogatjuk tagjainkat problémáik megoldásában. Ezen túlmenően folytatjuk a segélyezést, enyhítve ezáltal a szociálisan rászorulók terhein. Változatlanul számíthatnak ránk a természeti katasztrófák sújtotta övezetben élő tagjaink, bár bízunk abban, hogy idén nem lesz szükség ilyen jellegü segítségre. A kedvezményes üdültetési lehetőségeink is egész évben biztosítottak. Hajdúszoboszlón két apartmanunk, Békésszentadráson pedig hat, 4-4 fős faház áll tagjaink rendelkezésére. Az előbbi helyen a fürdőzésre, az utóbbin a horgászásra, aktív pihenésre vágyók tölthetnek el egy-egy tartalmas hetet.

Zilahi Tamás

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.