2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új IT-elnök, új éves stratégia

Hosz  |  2011. 01. 27., 13:38

A pénztár igazgatótanácsából és ellenőrző bizottságából az elmúlt hónapokban többen is távoztak, ezért is vált szükségessé, hogy rendkívüli küldöttközgyűlést hívjon össze a „HONVÉD” Nyugdíjpénztár. Tömböl László, az IT eddigi elnöke éppen a rendezvény napján jelentette be lemondását. Helyére a küldöttek Fodor Lajost, a HM közigazgatási államtitkárát választották, míg az EB új elnöke dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú mk. vezérőrnagy, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója lett. Az eseményen részt vett Czövek János Hosz elnök is...

A két vezető testület más személyekkel is kiegészült. Az IT tagja lett Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Az ellenőrző bizottság tagjai közé dr. Tarján Gábornét, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat gazdasági és informatikai igazgatóját választották meg.

A rendezvényen Ballainé Krikker Zsuzsanna, a pénztár ügyvezető igazgatójának gazdasági helyettese a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításának törvényi hátteréről tájékoztatta a küldötteket, amelynek egyenes következménye lehet a magánpénztári ág 2011 végéig való megszünése.

Az igazgatótanács nemrégiben stratégiát dolgozott le a várhatóan igen bonyolult feladatokat tartalmazó 2011-es esztendőre, ezt dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató terjesztette a küldöttek elé. Rámutatott, a megváltozott jogszabályi környezetben a magán-nyugdíjpénztári rendszer müködtetése az eddigi jelek alapján tarthatatlanná válik. A jelenlegi tapasztalatok szerint a tagság elenyésző töredéke dönt a maradás mellett. Így nincs müködési bevétel, ráadásul a müködési költségre fordítható összeg is 0,9 százalékra csökken. Ilyen feltételek mellett fel kell készülni arra, hogy a pénztár csakúgy, mint a kezdetekben, önkéntes nyugdíjpénztárként müködik tovább.

A magánpénztári ág megszüntetéséről azonban majd a májusi rendes küldöttközgyülésen születhet döntés. A küldötteknek mégis dönteniük kellett a lehetséges forgatókönyvről, mivel a stratégia azzal számol, hogy a magán-nyugdíjpénztári ág legfőbb szerve 2011. március 1-jétől a közgyülés lesz, azaz a maradék tagság nem küldöttei útján képviselteti magát, hanem személyesen vesz részt a közgyülésen. A január 27-i küldöttközgyülésen ismételten megfogalmazódott a TB-be visszalépő magánpénztári tagoknak szóló üzenet, amely az öngondoskodás folytatásáról szól. Nevezetesen: a bejelentett intézkedések semmilyen tekintetben nem érintik az önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Az önkéntes pénztári megtakarítást az állam továbbra is ösztönzi: az egyéni befizetések után 2011-től 20% adójóváírás igényelhető, melynek maximális összege azonban továbbra is 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint). Ha a TB-be visszalépő a tagi kifizetések összegét az önkéntes pénztári számlájára kéri, szintén érvényes a 20%-os adókedvezmény 300 ezer Ft-ig. Szintén fontos információ: a HM minapi döntése értelmében – ezt Fodor Lajos, az IT új elnöke is megerősítette – a tárca továbbra is 4 százalékkal egészíti ki az önkéntes ágban az egyéni befizetéseket. Aki visszalép a TB-be, ki kell töltenie egy rendelkezést, amelyben dönthet az eddigi tagdíjkiegészítése és a reálhozama sorsáról. Természetesen ki is veheti a pénzét, s elköltheti bármire. De ezek az összegek saját nyugdíjcélú megtakarításai voltak, s miért változna ez a szándék? Aki az önkéntes pénztári ágnak is tagja, az rendelkezhet róla, hogy oda kéri utalni ezeket az összegeket. És aki nem, annak érdemes megfontolnia az önkéntes nyugdíjpénztárhoz való csatlakozást, hiszen minél több forrásból biztosítjuk nyugdíjunkat, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk azt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.