2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új IT-elnök, új éves stratégia

Hosz  |  2011. 01. 27., 13:38

A pénztár igazgatótanácsából és ellenőrző bizottságából az elmúlt hónapokban többen is távoztak, ezért is vált szükségessé, hogy rendkívüli küldöttközgyűlést hívjon össze a „HONVÉD” Nyugdíjpénztár. Tömböl László, az IT eddigi elnöke éppen a rendezvény napján jelentette be lemondását. Helyére a küldöttek Fodor Lajost, a HM közigazgatási államtitkárát választották, míg az EB új elnöke dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú mk. vezérőrnagy, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója lett. Az eseményen részt vett Czövek János Hosz elnök is...

A két vezető testület más személyekkel is kiegészült. Az IT tagja lett Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Az ellenőrző bizottság tagjai közé dr. Tarján Gábornét, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat gazdasági és informatikai igazgatóját választották meg.

A rendezvényen Ballainé Krikker Zsuzsanna, a pénztár ügyvezető igazgatójának gazdasági helyettese a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításának törvényi hátteréről tájékoztatta a küldötteket, amelynek egyenes következménye lehet a magánpénztári ág 2011 végéig való megszünése.

Az igazgatótanács nemrégiben stratégiát dolgozott le a várhatóan igen bonyolult feladatokat tartalmazó 2011-es esztendőre, ezt dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató terjesztette a küldöttek elé. Rámutatott, a megváltozott jogszabályi környezetben a magán-nyugdíjpénztári rendszer müködtetése az eddigi jelek alapján tarthatatlanná válik. A jelenlegi tapasztalatok szerint a tagság elenyésző töredéke dönt a maradás mellett. Így nincs müködési bevétel, ráadásul a müködési költségre fordítható összeg is 0,9 százalékra csökken. Ilyen feltételek mellett fel kell készülni arra, hogy a pénztár csakúgy, mint a kezdetekben, önkéntes nyugdíjpénztárként müködik tovább.

A magánpénztári ág megszüntetéséről azonban majd a májusi rendes küldöttközgyülésen születhet döntés. A küldötteknek mégis dönteniük kellett a lehetséges forgatókönyvről, mivel a stratégia azzal számol, hogy a magán-nyugdíjpénztári ág legfőbb szerve 2011. március 1-jétől a közgyülés lesz, azaz a maradék tagság nem küldöttei útján képviselteti magát, hanem személyesen vesz részt a közgyülésen. A január 27-i küldöttközgyülésen ismételten megfogalmazódott a TB-be visszalépő magánpénztári tagoknak szóló üzenet, amely az öngondoskodás folytatásáról szól. Nevezetesen: a bejelentett intézkedések semmilyen tekintetben nem érintik az önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Az önkéntes pénztári megtakarítást az állam továbbra is ösztönzi: az egyéni befizetések után 2011-től 20% adójóváírás igényelhető, melynek maximális összege azonban továbbra is 100 ezer forint (annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forint). Ha a TB-be visszalépő a tagi kifizetések összegét az önkéntes pénztári számlájára kéri, szintén érvényes a 20%-os adókedvezmény 300 ezer Ft-ig. Szintén fontos információ: a HM minapi döntése értelmében – ezt Fodor Lajos, az IT új elnöke is megerősítette – a tárca továbbra is 4 százalékkal egészíti ki az önkéntes ágban az egyéni befizetéseket. Aki visszalép a TB-be, ki kell töltenie egy rendelkezést, amelyben dönthet az eddigi tagdíjkiegészítése és a reálhozama sorsáról. Természetesen ki is veheti a pénzét, s elköltheti bármire. De ezek az összegek saját nyugdíjcélú megtakarításai voltak, s miért változna ez a szándék? Aki az önkéntes pénztári ágnak is tagja, az rendelkezhet róla, hogy oda kéri utalni ezeket az összegeket. És aki nem, annak érdemes megfontolnia az önkéntes nyugdíjpénztárhoz való csatlakozást, hiszen minél több forrásból biztosítjuk nyugdíjunkat, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk azt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.