2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Országos fórum az idősügyről

Hosz  |  2011. 02. 20., 16:07

Az idősek érdekében végzett tevékenységről Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének alelnöke tartott korreferátumot egy országos fórumon. Pest Megye Önkormányzata 2010-ben megkapta az „Idősbarát Önkormányzat Díjat”. A megtisztelő cím alapjául szolgáló munkáról, az idősek érdekében végzett tevékenységről Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének alelnöke tartott korreferátumot azon az országos fórumon, melyen Sörös István Hosz nyugállományú tagozatelnök is részt vett...

A Nyugdíjasok Országos Képviselete, Szervezési és Akció Bizottsága, Honvéd Szakszervezet Nyugállományú Tagozata és a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége rendezte meg az Országos Fórumot, mégpedig azzal a céllal, hogy a Nemzeti Idősügyi Stratégia érvényesítésének elősegítéséhez, illetve a területi idősügyi tanácsok felkészítéséhez hozzájáruljon. Mint Erdős László, a NYOK SZAB elnöke is kifejtette megnyitó köszöntőjében „nem az idősügyi stratégia újragondolása a feladatunk, hanem cselekvés (…), hogy az eddigi eredmények ne vesszenek kárba”, valamint kiemelte az önkormányzatok jelentőségét, mely minden eddiginél nagyobb.

A nyitó előadást Dr. Hegyesiné Orsós Éva tartotta – mint a Szövetség elnöke –, akinek a szavaiból egyértelmüen kitünt, hogy mérföldkőhöz érkezett a hazai idősügy. A korcsoportok közötti megoszlás átalakulásával, az időskori szerepek és az ellátással, valamint szolgáltatásokkal szemben megfogalmazott elvárások tekintetében, és mert az idősödés folyamata – úgy az emberek, mint a társadalom egészére vetítve – kézzelfogható közelségbe került. Tovább kell azonban lépni, mert az Idősügyi Stratégiát bár valamennyi parlamenti párt támogatta, de az Idősügyi Tanács most éppen nem müködik, vagy az önkormányzatok a „bőrükön” érzik a változást, az idősödést, és az ezzel járó következményeket – de még mindig kihívás nekik, ahogy általában a közszféra és a piaci szolgáltatók számára, hogy a valódi igényekre adjanak választ, és ne sztereotip tévhitek alapján közelítsenek az idősekhez. „Ha egy társadalomban hamis kép él az idősekről, akkor nem is fognak létrejönni a megfelelő szolgáltatások.”

Kétségtelen, hogy a falugondnoki rendszer, általában a szociális ellátás és szolgáltatások hálózatának bővítése, a klubok és még sok program jelzi, hogy valami megmozdult – de az időskorú népességnek még mindig kevesebb, mint tizedét érik el a „jó gyakorlatok”. Nem beszélve arról, hogy a társadalom többsége még mindig nem érzékeli az idősek változó életformáit, minőségi problémáit, illetve hogy mindez mit jelent számukra, az ő saját jövőjükre.

Sok még tehát a teendő – ezzel a megállapítással valamennyi hozzászóló egyetértett, mégpedig az idősellátás, az időspolitika és a társadalompolitika mindegyik szintjén. Pedig a jelenlegi demográfiai folyamatok és munkaerőpiacra gyakorolt hatások nem érhettek senkit váratlanul – mint ahogy a következő évtizedek kihívásai is tervezhetőek. Felismerve azt, hogy szük keresztmetszetről van szó, egyben okulva az elmúlt évek sikereiből és kudarcaiból, az idősödés „menedzsmentjének” kérdése egyre inkább előtérbe került. A „menedzsment” ebben az értelemben egyszerre jelenti a magánemberek, valamint a közösség tudatos felkészülését és alkalmazkodását a változáshoz – mintegy keretbe foglalja a munkahely és a munkaképesség megtartását, majd a nyugdíj utáni évek teljességét, az önálló és aktív élet esélyét – és az adekvát gazdasági és társadalmi környezet kialakítását. Mindez nagyon komoly kihívás, de nem reménytelen, hiszen már most is nagyon nagy számban müködnek olyan programok, amelyek „jó gyakorlatnak” tekintetőek.

Szabó István alelnök korreferátumában kiemelten foglalkozott a „puha” eszközökben rejlő lehetőségekkel. A megyei önkormányzat saját fenntartású intézményrendszerén belül ugyanis három olyan szociális otthon müködik, ahol a megye közvetlenül szolgáltat az idős embereknek, így a szolgáltatásokkal szembeni igények változása egyértelmü és kézzelfogható, de a megyei önkormányzat sajátos helyzetéből és szerepéből következően különösen kézzelfogható a lehetőség, ami a menedzsment fejlesztésében rejlik – és amelynek támogatásában a megyei önkormányzat igen nagy tapasztalattal rendelkezik. (Infrastruktúrával, szakmai szolgáltatásokkal, szakmai rendezvények megtartásával segítheti a tudás és a tapasztalatok megosztását.) Nem felejtve a tényt, hogy mindez csak eszköz, a cél az, hogy „a közösségek lépjenek ki szük környezetükből, legyenek aktív és tevékeny részei a városnak, és a nagyobb közösségeknek”.

Az Országos Fórumon összesen egy előadás, kettő korreferátum (Szabó István alelnök mellett Dr. Tóth József, Budapest XIII. kerület Önkormányzatának polgármestere ismertette a kerület által megfogalmazott alapelveket, biztosított ellátásokat, juttatásokat és szolgáltatásokat), valamint további két beszámoló hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Bács-Kiskun megyei térségi és megyei együttmüködésekről, a NYOK megyei képviselői részéről.

www.pestmegye.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.