2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dr. Schmitt Pál: a magyar katonák példát mutatnak

Hosz  |  2011. 02. 28., 17:03

A köztársasági elnök részt vett és beszédet is mondott a honvédelmi miniszter által - március 1-jén - tartott 2010. évi értékelő és a 2011. évi feladatszabó értekezleten. Dr. Schmitt Pál mellett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszédet mondott az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága tagjai, a HM szervek, szervezetek, az MH katonai szervezetei, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek parancsnokai és vezetői előtt. Az esemény előtt, a Honvédelmi Minisztérium II. objektumában dr. Schmitt Pált, a Magyar Köztársaság elnökét katonai tiszteletadással fogadta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dr. BenkőTibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök...

Az igazi katona nem azért harcol, mert gyülöli, ami előtte van, hanem azért, ami mögötte van – idézte beszéde elején a filozófusi gondolatot a köztársasági elnök.

Dr. Schmitt Pál, a Magyar Honvédség főparancsnoka elmondta: A honvédelemnek a hazaszeretetre kell épülnie. Örömmel tapasztalom, hogy a Magyar Honvédség újra éli hagyományait. Újra katonák őrzik a magyar koronát.

A vezetői állomány és az érdekvédelmi szervezetek vezetői, köztük Czövek János Hosz elnök előtt az államfő hozzátette: Tegyenek meg mindent azért, hogy a Magyar Honvédség nemzeti intézményként, stabil, megbízható intézményként müködjön. Összekötő kapocs akarok lenni a honvédség és a civil társadalom között. Szolnokon, Pápán, de már Székesfehérvárott is megtapasztaltam a haderő kiváló jellemzőit. A magam részéről mindent megteszek azért, hogy a magyar katonák érdemeit a civil társadalom méltányolja, méltányolhassa. Teszem ezt azért, mert a magyar katonák példát mutatnak a kitartásról, a megbízhatóságról. Az MH fejlesztési igénye még nem áll arányban az ország teljesítőképességével, de bízom benne, hogy hamarosan ez is jó irányban változik. A nemzeti érdek, a nemzeti kötelezettségvállalás, a hadrafoghatóság, a rend bizonyossága, a tekintély kivívása és megőrzése a legfontosabb. Én bízok Önökben, hiszen nagy idők nagy változásaiban, történelmi feladatok teljesítésében veszünk részt. Ezt követően dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde hangzott el.

A Magyar Honvédség nemzeti intézmény. Nehéz esztendő áll mögöttünk, megkezdtük a rengeteg probléma megoldhatóvá tételét - kezdte a 2010-es esztendő értékelését a miniszter. Miután elmondta, hogy az MH-t nagyon sok gond, probléma szorítja, emlékeztetett az elmúlt időszak természeti katasztrófái során nyújtott kiemelkedő tevékenységre.

Az első pillanattól kezdve harcban állunk a korrupcióval, de most leszögezem, hogy mindenki a törvény előtt fog felelni, ha korrupcióba keveredik - folytatta az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva.

Határozott és következetes munkánknak köszönhetően a korábbi 18 fős tartalékos létszám immár 2000-re növekedett. Már több országgyülési képviselő is jelentkezett tartalékos szolgálatra. Elveszett képességünk újra müködni kezd. Megkezdtük a ZMNE-n müködő tarthatatlan állapotok felszámolását, a nemzeti közszolgálati egyetem felállítását. Minden visszaélés ellenére érezhetően javult az MH megbecsülése. A megbecsültséget jelzi a koronaőrzés és a Sándor Palota őrzésének átvétele is - tette hozzá a miniszter.

A 2011-es esztendő feladataira utalva a honvédelmi miniszter kiemelte: Ez az esztendő is nagyon nehéz lesz. Az államadósság a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 82%-a. Eddig terveztünk, számoltunk. Azt szerettük volna, hogy 8 év után újra növelhessük a honvédelmi költségvetést. Ám az élet sajnos ezt is felülírta. Vissza kell szereznünk a hitelességet, teljesítenünk kell a költségvetési számokat, ezért a kormány tartalékokat képzett, s a honvédelem területéről is zárolt 26 milliárdot. Ez az idei év nyomorúsága. A honvédelmi költségvetés nem éri el a 300 milliárdot, pedig ennek a többszörösére is szükség volna azonnal. Takarékoskodni fogunk szinte mindenütt, de olyan nem lesz, hogy pazarolnánk, nem lesz újabb haderőreform. Ha szükséges, folyamatosan ,,állítunk a csavarokon". Az új életpályamodellt, a humán stratégiai elveket még ez évben bevezetjük, újabb humán szolgáltató irodákat nyitunk, de javítjuk az egyéni felszerelések nívóját is. Ígérem, hogy méltóak leszünk a bizalomra.

,,Ha rövid a kardod, told meg egy lépéssel" – ajánlotta Zrínyi Miklós. Ha pénzünk nincs, a fejünket kell még többet használni. Végig megyünk az úton, az évezredes küldetésünkhöz ismét egy sikeres évet teszünk majd hozzá - fejezte be gondolatait dr. Hende Csaba.

A sajtónyilvános rész végén újságírói kérdésekre válaszolt a honvédelmi tárca irányítója. Itt tette fel kérdéseit az Egység újság és honlapunk nevében e sorok írója is.

Ezt követően a vezetői és parancsnoki állomány előtt folytatódott az értékelő és feladatszabó értekezlet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.