2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irány Mohács

Hosz  |  2011. 04. 02., 08:02

A Hosz három székesfehérvári alapszervezete, a fehérvári nyugállományú tagozata és a pápai alapszervezet 2011. március 6-án IV. alkalommal szervezte meg tagjai, családtagjai számára a mohácsi busójárást. A kiránduláson 100 fő vett részt.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően két autóbuszt indítottunk Székesfehérvárról, valamint Veszprémből. Az időjárás kegyeibe fogadta a kirándulókat, így az egész napos program zavartalanul folyhatott. A program első felében a Mohácsi Történelmi Emlékhely meglátogatása illetve a mohácsi Szent Miklós vízimalom megtekintése szerepelt.(A reggeli csúszás miatt csak a fehérvári csoport tudta megtekinteni a Szent Miklós vízimalmot.)

Mohácsi Történelmi Emlékhelyen az alapszervezetek megemlékeztek a reménytelen küzdelemben, hősies helytállásban elesett kb. 18.000 magyar katonáról, és a tömegsíroknál elhelyezték a Honvédszakszervezet koszorúját, majd az elesett katonák előtt tisztelegve a „Magyar Takarodó” hangjai csendültek fel.

Az emlékhelyről: Az első tömegsírokat 1960-ban találták meg, az építési munkálatok 1975-ben kezdődtek. A kopjafákat többek között Kő Pál, Kiss Sándor, a bronz főkaput Pölöskei József ötvösmüvész, a díszkútat Illyés Gyula szobrászmüvész készítették. A Mohácsi csata 450. évfordulója tiszteletére 1976. augusztus 29-én avatták fel az emlékhelyet. Az emlékhelyen koncentrikus kört formáló sétányokon járva megismerhetjük II. Lajos királyunk és Tomori Pál kalocsai érsek szobrait. Elhaladtunk a földre zuhanó, szenvedő lovak szobrai mellett. A könyörtelen tekintetü Szulejmán  szultán hatalmas alakja állítja meg a látogatókat, aki a kötélkosarában tartotta a megfeketedett magyar fejeket. A kopjafák a népi fafaragás leleményes formanyelvén mesélték el a csatavesztést és a magyar történelemben bekövetkezett vérzivataros évtizedeket. A székely lélekharang zúgásával köszönhet el a látogató a reménytelen küzdelemben odaveszett hőseinktől.

Az ebédeltetést idén először két helyen oldottuk meg a várakozások elkerülése érdekében. A Fehérvár-Veszprémből induló csoport Bóly községben a Róth pincészetnél meghitt környezetben, családias hangulatban ebédelhetett meg, a Fehérvárról indulók pedig a Szajki autósvendéglőben hasonló környezetben. A rövid pihenő után a délután Magyarország turisztikailag legismertebb farsangi karneváljával, a mohácsi busójárás megtekintésével folytatódott.

A város főutcájában, a népmüvészeti kirakodóvásárban és a helyi kézmüves mesterek alkotásaiban gyönyörködhettünk. Közben a Széchenyi téren színpadi programokat láthattunk. Szakszervezeti csoportunk a Bödönhajós busók csónakos átkelését követően a Kóló-téren a farsangi gyülekezőhelyen kezdte meg az ismerkedését a busó csoportok színes, változatos kavalkádjával. A Busó felvonulás kezdetére szinte alig maradt hely a városban a felvonulás útvonalán. A hangulatos álarcos forgatag a Széchenyi térre érve szórakoztatta a közönséget. A hagyományoknak megfelelően a hajókikötőnél vízre bocsátották a farsangi koporsót, mellyel végleg eltemették az idei telet. A program zárása számunkra a Széchenyi téri óriási máglyagyújtással fejeződött be és a Busók körtáncával.

A szakszervezeti kiránduláson résztvevők sok szép élménnyel térhettek haza. Úton hazafele felkérték a program szervezőit a jövő évi farsangolás megszervezésére.

Grell Norbert

MH 43. hír. és vt.e.

Hosz alapszervezet vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.