2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irány Mohács

Hosz  |  2011. 04. 02., 08:02

A Hosz három székesfehérvári alapszervezete, a fehérvári nyugállományú tagozata és a pápai alapszervezet 2011. március 6-án IV. alkalommal szervezte meg tagjai, családtagjai számára a mohácsi busójárást. A kiránduláson 100 fő vett részt.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően két autóbuszt indítottunk Székesfehérvárról, valamint Veszprémből. Az időjárás kegyeibe fogadta a kirándulókat, így az egész napos program zavartalanul folyhatott. A program első felében a Mohácsi Történelmi Emlékhely meglátogatása illetve a mohácsi Szent Miklós vízimalom megtekintése szerepelt.(A reggeli csúszás miatt csak a fehérvári csoport tudta megtekinteni a Szent Miklós vízimalmot.)

Mohácsi Történelmi Emlékhelyen az alapszervezetek megemlékeztek a reménytelen küzdelemben, hősies helytállásban elesett kb. 18.000 magyar katonáról, és a tömegsíroknál elhelyezték a Honvédszakszervezet koszorúját, majd az elesett katonák előtt tisztelegve a „Magyar Takarodó” hangjai csendültek fel.

Az emlékhelyről: Az első tömegsírokat 1960-ban találták meg, az építési munkálatok 1975-ben kezdődtek. A kopjafákat többek között Kő Pál, Kiss Sándor, a bronz főkaput Pölöskei József ötvösmüvész, a díszkútat Illyés Gyula szobrászmüvész készítették. A Mohácsi csata 450. évfordulója tiszteletére 1976. augusztus 29-én avatták fel az emlékhelyet. Az emlékhelyen koncentrikus kört formáló sétányokon járva megismerhetjük II. Lajos királyunk és Tomori Pál kalocsai érsek szobrait. Elhaladtunk a földre zuhanó, szenvedő lovak szobrai mellett. A könyörtelen tekintetü Szulejmán  szultán hatalmas alakja állítja meg a látogatókat, aki a kötélkosarában tartotta a megfeketedett magyar fejeket. A kopjafák a népi fafaragás leleményes formanyelvén mesélték el a csatavesztést és a magyar történelemben bekövetkezett vérzivataros évtizedeket. A székely lélekharang zúgásával köszönhet el a látogató a reménytelen küzdelemben odaveszett hőseinktől.

Az ebédeltetést idén először két helyen oldottuk meg a várakozások elkerülése érdekében. A Fehérvár-Veszprémből induló csoport Bóly községben a Róth pincészetnél meghitt környezetben, családias hangulatban ebédelhetett meg, a Fehérvárról indulók pedig a Szajki autósvendéglőben hasonló környezetben. A rövid pihenő után a délután Magyarország turisztikailag legismertebb farsangi karneváljával, a mohácsi busójárás megtekintésével folytatódott.

A város főutcájában, a népmüvészeti kirakodóvásárban és a helyi kézmüves mesterek alkotásaiban gyönyörködhettünk. Közben a Széchenyi téren színpadi programokat láthattunk. Szakszervezeti csoportunk a Bödönhajós busók csónakos átkelését követően a Kóló-téren a farsangi gyülekezőhelyen kezdte meg az ismerkedését a busó csoportok színes, változatos kavalkádjával. A Busó felvonulás kezdetére szinte alig maradt hely a városban a felvonulás útvonalán. A hangulatos álarcos forgatag a Széchenyi térre érve szórakoztatta a közönséget. A hagyományoknak megfelelően a hajókikötőnél vízre bocsátották a farsangi koporsót, mellyel végleg eltemették az idei telet. A program zárása számunkra a Széchenyi téri óriási máglyagyújtással fejeződött be és a Busók körtáncával.

A szakszervezeti kiránduláson résztvevők sok szép élménnyel térhettek haza. Úton hazafele felkérték a program szervezőit a jövő évi farsangolás megszervezésére.

Grell Norbert

MH 43. hír. és vt.e.

Hosz alapszervezet vezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.