2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagi levél

Hosz  |  2011. 04. 05., 07:24

A nyugdíjrendszerünkkel kapcsolatos változtatások hírére nagyon nagy az információéhség. Engem személy szerint is foglalkoztat a téma, és ha megengedik, leírnék pár gondolatot, ami talán több is kicsit, mint az én személyes meglátásom, mert a kollégákkal beszélgetve alakult ki bennem. Tekintsenek úgy rá, mint egy nem reprezentatív mini közvélemény kutatásra...

Figyelve a közmédiában megjelenő híreket, beszámolókat az utóbbi hónapok során olyan érzésem támadt, mintha a fegyveres és rendvédelmi szervek egy általános támadás alá kerültek volna (visszaélési botrányok, sisak-ügy, ingatlanügyek, és persze a luxusnyugdíjas szolgálati nyugdíjasok ügye) mintegy előkészítve a kellő társadalmi hangulatot a beharangozott változtatások meglépésére. Nagyon (hangsúlyozottan nagyon) hiányolom ezekben az ügyekben a médiában megjelent egyoldalú, negatív érzetet keltő hírek nyomán a határozott válaszadást a HM részéről. Ami a kedvezményes nyugdíjrendszerünk megszüntetésével és az ,,életpálya modell" bevezetéséről szóló híreket illeti valóban ez volt az egyik fő indok, amiért annak idején ezt a pályát választottam. A Kormány terveinek eddig megismert morzsáiból kitünik az (eleve nem korrekt ez az eljárás, hogy egy ilyen súlyú ügyben bedobnak a médiába egy részleteket nélkülöző kijelentést az érintettekkel való egyeztetés nélkül), hogy a katonákat nem tartanák bent a rendszerben a nyugdíjkorhatár eléréséig. Már az eleve elképzelhetetlennek tünik, hogy valaki 65 éves koráig teljesíteni tudja a fizikai követelményeket. Gyakorlatilag a hivatásos katonák is egy a szerződésesekhez hasonló státuszba kerülnének miszerint leszolgál 20-30 akárhány évet és utána távoznia kell a kötelékből. Maga a ,,hívatásos katona" megnevezés használata is feleslegessé válik, hiszen hívatást az ember egy életre választ, ezért vállaltuk a szolgálattal járó kötelezettségeket. Nem tudok olyan átképzési rendszert elképzelni, ami mondjuk egy 50-es éveiben járó katonának olyan lehetőséget ad a kezébe mellyel hasonló karriert, fizetési színvonalat tud elérni civil életben, mint előtte. Hiszen egy életet végigdolgozott, mint katona, tapasztalatokat szerzett, elért egy beosztási szintet, egy azzal járó fizetést. Ezek után az Állam azzal hálálja meg, hogy kidobja az amúgy is szükös munkaerőpiacra, hogy újra ,,alulról" kezdje az életét egy nyilvánvalóan ezzel járó alacsony fizetésért. Ezek után elérve a nyugdíjkorhatárt vélhetően a szolgálati nyugdíjnál alacsonyabb összegü nyugdíjjal mehet nyugállományba (ami átlagosan egyébként sem olyan magas, mint ahogy a médiában hallani lehet). Ez az eljárás méltatlan a hivatásos katonákkal szemben. Ha annak idején tudom, hogy a nyugdíjazásom előtt minden ellentételezés nélkül muszáj váltani a civil élet irányába, akkor messzire elkerülöm a sereget. Mert ez csak úgy müködhetne, ha az ember tisztában van ezzel mielőtt választana és csak úgy válhatna vonzóvá így a szolgálat, ha olyan fizetést kínálnak, amelyből az ember képes megalapozni a katonai életutat követő éveit, ha már a szolgálati nyugellátásra nem számíthat.Próbáltam röviden összefoglalni, ami számomra, mint egyszerü katonaember és szakszervezeti tag leginkább aggasztó a mostani folyamatokkal kapcsolatban. Ezekkel nyilván nem írtam le olyan gondolatokat, amiket a szakszervezet vezetése ne tudna nagyon jól, de a közérzetem jobb lett így :)

Egy Hosz tag

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.