2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagi levél

Hosz  |  2011. 04. 05., 07:24

A nyugdíjrendszerünkkel kapcsolatos változtatások hírére nagyon nagy az információéhség. Engem személy szerint is foglalkoztat a téma, és ha megengedik, leírnék pár gondolatot, ami talán több is kicsit, mint az én személyes meglátásom, mert a kollégákkal beszélgetve alakult ki bennem. Tekintsenek úgy rá, mint egy nem reprezentatív mini közvélemény kutatásra...

Figyelve a közmédiában megjelenő híreket, beszámolókat az utóbbi hónapok során olyan érzésem támadt, mintha a fegyveres és rendvédelmi szervek egy általános támadás alá kerültek volna (visszaélési botrányok, sisak-ügy, ingatlanügyek, és persze a luxusnyugdíjas szolgálati nyugdíjasok ügye) mintegy előkészítve a kellő társadalmi hangulatot a beharangozott változtatások meglépésére. Nagyon (hangsúlyozottan nagyon) hiányolom ezekben az ügyekben a médiában megjelent egyoldalú, negatív érzetet keltő hírek nyomán a határozott válaszadást a HM részéről. Ami a kedvezményes nyugdíjrendszerünk megszüntetésével és az ,,életpálya modell" bevezetéséről szóló híreket illeti valóban ez volt az egyik fő indok, amiért annak idején ezt a pályát választottam. A Kormány terveinek eddig megismert morzsáiból kitünik az (eleve nem korrekt ez az eljárás, hogy egy ilyen súlyú ügyben bedobnak a médiába egy részleteket nélkülöző kijelentést az érintettekkel való egyeztetés nélkül), hogy a katonákat nem tartanák bent a rendszerben a nyugdíjkorhatár eléréséig. Már az eleve elképzelhetetlennek tünik, hogy valaki 65 éves koráig teljesíteni tudja a fizikai követelményeket. Gyakorlatilag a hivatásos katonák is egy a szerződésesekhez hasonló státuszba kerülnének miszerint leszolgál 20-30 akárhány évet és utána távoznia kell a kötelékből. Maga a ,,hívatásos katona" megnevezés használata is feleslegessé válik, hiszen hívatást az ember egy életre választ, ezért vállaltuk a szolgálattal járó kötelezettségeket. Nem tudok olyan átképzési rendszert elképzelni, ami mondjuk egy 50-es éveiben járó katonának olyan lehetőséget ad a kezébe mellyel hasonló karriert, fizetési színvonalat tud elérni civil életben, mint előtte. Hiszen egy életet végigdolgozott, mint katona, tapasztalatokat szerzett, elért egy beosztási szintet, egy azzal járó fizetést. Ezek után az Állam azzal hálálja meg, hogy kidobja az amúgy is szükös munkaerőpiacra, hogy újra ,,alulról" kezdje az életét egy nyilvánvalóan ezzel járó alacsony fizetésért. Ezek után elérve a nyugdíjkorhatárt vélhetően a szolgálati nyugdíjnál alacsonyabb összegü nyugdíjjal mehet nyugállományba (ami átlagosan egyébként sem olyan magas, mint ahogy a médiában hallani lehet). Ez az eljárás méltatlan a hivatásos katonákkal szemben. Ha annak idején tudom, hogy a nyugdíjazásom előtt minden ellentételezés nélkül muszáj váltani a civil élet irányába, akkor messzire elkerülöm a sereget. Mert ez csak úgy müködhetne, ha az ember tisztában van ezzel mielőtt választana és csak úgy válhatna vonzóvá így a szolgálat, ha olyan fizetést kínálnak, amelyből az ember képes megalapozni a katonai életutat követő éveit, ha már a szolgálati nyugellátásra nem számíthat.Próbáltam röviden összefoglalni, ami számomra, mint egyszerü katonaember és szakszervezeti tag leginkább aggasztó a mostani folyamatokkal kapcsolatban. Ezekkel nyilván nem írtam le olyan gondolatokat, amiket a szakszervezet vezetése ne tudna nagyon jól, de a közérzetem jobb lett így :)

Egy Hosz tag

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.