2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció-sorozat előtt

Hosz  |  2011. 04. 07., 17:49

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek véleményét is - hangzott el a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban szakszervezetünk elnökségének április 7-i ülésén. A döntéshozó fórum meghallgatta Czövek János elnök tájékoztatóját az elmúlt időszakban megkezdett és a napokban is zajló - HM és a Hosz közötti - tárgyalásokról, majd az április 9-16 közötti demonstráció-sorozat részleteiről egyeztettek...

 

Az előző elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök elmondta, hogy a bujáki választmányi ülés óta megkezdődtek a bértárgyalások, az első forduló április 4-én volt. Az elnök előadta az egyeztetések hátterét, majd közölte, hogy a tervek szerint április 11-én írja alá a HM és a Hosz a 2011. évi kereset-megállapodást. A szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban beindult tárgyalásról az elnök kiemelte: az első egyeztetésen a kabinetfőnök mellett a pénzügyi, a jogi, valamint a személyügyi szerv vezető képviselője is megjelent. A tárgyalások a parlamenti és a közigazgatási államtitkárral a közeli napokban folytatódnak.

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek, illetve a nemzetközi szervezetek (köztük az ILO) véleményét is. Ne politikusok, hanem szakemberek döntsék el, hogy legyen-e szolgálati nyugdíj vagy ne – mondta hozzászólásában Dr. Kántor Raimund tagozattitkár.

Ezt követően az FRDÉSZ által szervezett április 11-16 közötti demonstráció-sorozat előkészületeiről tájékoztatott az elnök. Beszélt – egyebek mellett – a legutóbbi RÉF ülésen, majd az azt követő demonstrációs bizottsági ülésen történtekről. Az elnök a Hosz álláspontja mellett tájékoztatott a tiltakozás technikai részleteiről is.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – dr. Mészáros Melinda alelnök a 2011-es kereset-tárgyalásokon képviselt Hosz-álláspontról tájékoztatta a megjelent elnökségi tagokat, ügyvivőket, képviseleti titkárokat és az alapszervezeti vezetőket.

Lippai Csaba az április 9-i Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által szervezett nemzetközi demonstrációval kapcsolatban elmondta, hogy az Euromil vezetésével – még a tiltakozás előtt – találkozni és egyeztetni fog a Hosz három vezető tisztségviselője.

Ezt követően dr Heiling Ottó Euromil ügyvezető elnökségi tag a tiltakozás céljairól, illetve az Euromil törekvéseiről, az ETUC-be történő csatlakozási szándékairól, valamint az Euromil vezetőinek budapesti megjelenéséről adott információkat. Lippai Csaba alelnök az április 11-15 közötti demonstráció tematikus napjairól, annak technikai részleteiről, majd az április 16-i demonstrációról tájékoztatott.

Ezt követően – Czövek János és Sörös István javaslatára – nyugállományú katonák tagfelvételéről döntött az elnökség.

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztatót Sándor Roland pénzügyi ügyvivő előterjesztése után fogadta ez az elnökség. 

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány Hosz által delegált kuratóriumi tagjának – napirend szerint tervezett – tájékoztatója elmaradt. A témát a májusi elnökségi ülés tárgyalja majd.

Az egyebekben – Bagdi Sándor ügyvezető javaslata alapján – Vizi Sarolta könyvvizsgáló Egység 2002 Kft.-nél történő megbízásáról egyeztettek. Ezt követően pedig a Kft. napi ügyeiről tájékoztatott az ügyvezető.

Czövek János elnök javaslatára létrejött a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatos szakszervezeti munkabizottság, melynek tagjai: Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda alelnök, Sörös István és Bácskai István elnökségi tagok, valamint Bazsik István gazdasági ügyvivő lett. A munkabizottság április 11-én tartja első ülését.

A következő elnökségi ülést május 3-án tartjuk. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.