2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció-sorozat előtt

Hosz  |  2011. 04. 07., 17:49

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek véleményét is - hangzott el a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban szakszervezetünk elnökségének április 7-i ülésén. A döntéshozó fórum meghallgatta Czövek János elnök tájékoztatóját az elmúlt időszakban megkezdett és a napokban is zajló - HM és a Hosz közötti - tárgyalásokról, majd az április 9-16 közötti demonstráció-sorozat részleteiről egyeztettek...

 

Az előző elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök elmondta, hogy a bujáki választmányi ülés óta megkezdődtek a bértárgyalások, az első forduló április 4-én volt. Az elnök előadta az egyeztetések hátterét, majd közölte, hogy a tervek szerint április 11-én írja alá a HM és a Hosz a 2011. évi kereset-megállapodást. A szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban beindult tárgyalásról az elnök kiemelte: az első egyeztetésen a kabinetfőnök mellett a pénzügyi, a jogi, valamint a személyügyi szerv vezető képviselője is megjelent. A tárgyalások a parlamenti és a közigazgatási államtitkárral a közeli napokban folytatódnak.

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek, illetve a nemzetközi szervezetek (köztük az ILO) véleményét is. Ne politikusok, hanem szakemberek döntsék el, hogy legyen-e szolgálati nyugdíj vagy ne – mondta hozzászólásában Dr. Kántor Raimund tagozattitkár.

Ezt követően az FRDÉSZ által szervezett április 11-16 közötti demonstráció-sorozat előkészületeiről tájékoztatott az elnök. Beszélt – egyebek mellett – a legutóbbi RÉF ülésen, majd az azt követő demonstrációs bizottsági ülésen történtekről. Az elnök a Hosz álláspontja mellett tájékoztatott a tiltakozás technikai részleteiről is.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – dr. Mészáros Melinda alelnök a 2011-es kereset-tárgyalásokon képviselt Hosz-álláspontról tájékoztatta a megjelent elnökségi tagokat, ügyvivőket, képviseleti titkárokat és az alapszervezeti vezetőket.

Lippai Csaba az április 9-i Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által szervezett nemzetközi demonstrációval kapcsolatban elmondta, hogy az Euromil vezetésével – még a tiltakozás előtt – találkozni és egyeztetni fog a Hosz három vezető tisztségviselője.

Ezt követően dr Heiling Ottó Euromil ügyvezető elnökségi tag a tiltakozás céljairól, illetve az Euromil törekvéseiről, az ETUC-be történő csatlakozási szándékairól, valamint az Euromil vezetőinek budapesti megjelenéséről adott információkat. Lippai Csaba alelnök az április 11-15 közötti demonstráció tematikus napjairól, annak technikai részleteiről, majd az április 16-i demonstrációról tájékoztatott.

Ezt követően – Czövek János és Sörös István javaslatára – nyugállományú katonák tagfelvételéről döntött az elnökség.

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztatót Sándor Roland pénzügyi ügyvivő előterjesztése után fogadta ez az elnökség. 

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány Hosz által delegált kuratóriumi tagjának – napirend szerint tervezett – tájékoztatója elmaradt. A témát a májusi elnökségi ülés tárgyalja majd.

Az egyebekben – Bagdi Sándor ügyvezető javaslata alapján – Vizi Sarolta könyvvizsgáló Egység 2002 Kft.-nél történő megbízásáról egyeztettek. Ezt követően pedig a Kft. napi ügyeiről tájékoztatott az ügyvezető.

Czövek János elnök javaslatára létrejött a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatos szakszervezeti munkabizottság, melynek tagjai: Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda alelnök, Sörös István és Bácskai István elnökségi tagok, valamint Bazsik István gazdasági ügyvivő lett. A munkabizottság április 11-én tartja első ülését.

A következő elnökségi ülést május 3-án tartjuk. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.