2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció-sorozat előtt

Hosz  |  2011. 04. 07., 17:49

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek véleményét is - hangzott el a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban szakszervezetünk elnökségének április 7-i ülésén. A döntéshozó fórum meghallgatta Czövek János elnök tájékoztatóját az elmúlt időszakban megkezdett és a napokban is zajló - HM és a Hosz közötti - tárgyalásokról, majd az április 9-16 közötti demonstráció-sorozat részleteiről egyeztettek...

 

Az előző elnökségi ülések jegyzőkönyvének elfogadása után a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Czövek János elnök elmondta, hogy a bujáki választmányi ülés óta megkezdődtek a bértárgyalások, az első forduló április 4-én volt. Az elnök előadta az egyeztetések hátterét, majd közölte, hogy a tervek szerint április 11-én írja alá a HM és a Hosz a 2011. évi kereset-megállapodást. A szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatban beindult tárgyalásról az elnök kiemelte: az első egyeztetésen a kabinetfőnök mellett a pénzügyi, a jogi, valamint a személyügyi szerv vezető képviselője is megjelent. A tárgyalások a parlamenti és a közigazgatási államtitkárral a közeli napokban folytatódnak.

A politikai elképzelések mellé hozzá kellene tenni a szakemberek, illetve a nemzetközi szervezetek (köztük az ILO) véleményét is. Ne politikusok, hanem szakemberek döntsék el, hogy legyen-e szolgálati nyugdíj vagy ne – mondta hozzászólásában Dr. Kántor Raimund tagozattitkár.

Ezt követően az FRDÉSZ által szervezett április 11-16 közötti demonstráció-sorozat előkészületeiről tájékoztatott az elnök. Beszélt – egyebek mellett – a legutóbbi RÉF ülésen, majd az azt követő demonstrációs bizottsági ülésen történtekről. Az elnök a Hosz álláspontja mellett tájékoztatott a tiltakozás technikai részleteiről is.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – dr. Mészáros Melinda alelnök a 2011-es kereset-tárgyalásokon képviselt Hosz-álláspontról tájékoztatta a megjelent elnökségi tagokat, ügyvivőket, képviseleti titkárokat és az alapszervezeti vezetőket.

Lippai Csaba az április 9-i Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által szervezett nemzetközi demonstrációval kapcsolatban elmondta, hogy az Euromil vezetésével – még a tiltakozás előtt – találkozni és egyeztetni fog a Hosz három vezető tisztségviselője.

Ezt követően dr Heiling Ottó Euromil ügyvezető elnökségi tag a tiltakozás céljairól, illetve az Euromil törekvéseiről, az ETUC-be történő csatlakozási szándékairól, valamint az Euromil vezetőinek budapesti megjelenéséről adott információkat. Lippai Csaba alelnök az április 11-15 közötti demonstráció tematikus napjairól, annak technikai részleteiről, majd az április 16-i demonstrációról tájékoztatott.

Ezt követően – Czövek János és Sörös István javaslatára – nyugállományú katonák tagfelvételéről döntött az elnökség.

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztatót Sándor Roland pénzügyi ügyvivő előterjesztése után fogadta ez az elnökség. 

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány Hosz által delegált kuratóriumi tagjának – napirend szerint tervezett – tájékoztatója elmaradt. A témát a májusi elnökségi ülés tárgyalja majd.

Az egyebekben – Bagdi Sándor ügyvezető javaslata alapján – Vizi Sarolta könyvvizsgáló Egység 2002 Kft.-nél történő megbízásáról egyeztettek. Ezt követően pedig a Kft. napi ügyeiről tájékoztatott az ügyvezető.

Czövek János elnök javaslatára létrejött a szolgálati nyugdíj-koncepcióval kapcsolatos szakszervezeti munkabizottság, melynek tagjai: Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda alelnök, Sörös István és Bácskai István elnökségi tagok, valamint Bazsik István gazdasági ügyvivő lett. A munkabizottság április 11-én tartja első ülését.

A következő elnökségi ülést május 3-án tartjuk. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.