2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Háromszáz katona az összeurópai demonstráción

Hosz  |  2011. 04. 10., 20:37

Szinte karneváli hangulatban tiltakoztak huszonkét ország szakszervezetei április 9-én, Budapesten. Nemzetközivé vált a Hősök tere és az Oktogon közötti terület, hiszen mintegy ötvenezren, közöttük háromszáz magyar katona és az Euromil küldöttsége együtt demonstrált. A résztvevők elsősorban a pénzügyi megszorításokat utasították el, valamint tisztességes bérek és a munkahelyek biztonsága érdekében álltak ki. A jókedvű demonstráció apropóját az Európai Unió pénzügyminisztereinek magyarországi tanácskozása adta... 

9 óra - Az összeurópai demonstráció napjának reggelén munkareggelit tartottak a magyar szakszervezeti konföderációk vezetői, valamint az Euromil és a Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői. A megjelent öt konföderáció vezetője kifejtette, hogy támogatja az Euromilnek az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) történő csatlakozási szándékát.

11 óra - A Hosz gyülekezési helyén, az Időkeréknél egyre nagyobb létszámban jelentek meg tagjaink, jöttek aktívak és persze nyugállományúak is szép számban.

A legnagyobb tömeget a kaposvári alapszervezeti vezetőnek, Bálint Ákosnak sikerült megmozgatni. Nyolcvannyolc hivatásos és szerződéses katona érkezett egyszerre az ellátó ponthoz, így akadt is dolga a Koncsecskó László, Nagy Károly, Jáger Tibor, Dr. Kántor Raimund és Jakubik András alkotta ötös fogatnak - ők osztották ugyanis a kellékeket, az erre az alkalomra legyártott szakszervezeti polókat, és sapkákat, valamint a szeles időben nem éppen hüsítő szerepet betöltő ásványvizet és az energiát adó müzliszeleteket.

12 óra - Mielőtt átvonult volna a háromszáz magyar katona és az Euromil küldöttsége a Hősök terére, Emmanuel Jacob, az Euromil elnöke és Czövek János, a Hosz elnöke szólt a megjelentekhez.

A technikai instrukciók mellett buzdító szavak is elhangzottak.

12.30 óra - Az egyenöltözetbe bújt tagjaink - az Euromil és a Hosz vezetőinek irányításával - fegyelmezett rendben vonultak át a Hősök terére.

A hangulat kiváló volt, még a rendkívül erős szél sem vette el a demonstrálók jó kedvét.

13.30 óra - A Hősök terén mindenki fegyelmezett rendben sorakozott fel és várta a menet megindulását.

A demonstráció után ismertté vált adatok szerint több mint tízezer ember tüntetett a budapesti Andrássy úton a magyar és európai szakszervezeti szövetségek által szervezett demonstráción, az európai megszorítások ellen, az úgynevezett szociális Európáért.

14 óra - A több tízezres menet élén az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), a francia, a német és más nemzetek szakszervezetei, valamint a magyar konföderációk vezetői haladtak. A színes kavalkád már majdnem az Oktogonnál járt, amikor az ,,utolsó" demonstráló is elindult a Hősök teréről.  

14.30 óra - A hangulat kiváló volt, a sípszótól szinte alig hallották az egymást mellett vonulók a saját hangjukat. Szakszervezetünk színeiben többek között Szendrei Zoltán budapesti területi ügyvivő ,,adott hangot" érzéseinek. A tüntetők egyébként teljesen megtöltötték az Andrássy út Hősök tere és az Oktogon közti szakaszát.

15 óra - Az Euromil hatalmas molinója és a Hosz zászlórengetege előtt Emmanuel Jacob, Czövek János, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba haladt.

A mieink mellett, a különböző szakszervezetek karneváli hangulatban, egyforma mellényben és zászlókkal vonultak végig az Andrássy úton, az osztrák szakszervezetek csoportját például szambazenekar vezette fel.

A különböző csoportok performanszokkal próbálták felhívni magukra a figyelmet. Egy kisebb belga csoport előadásában Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök arcképét viselő szereplők korbáccsal ,,ütötték" a német munkásokat, francia parasztokat és angol diákokat szimbolizáló embereket, majd azok ,,fellázadtak, és megkergették" a francia és a német vezetőt.

15.30 - Amikor az Oktogonnál az első szakszervezeti vezető megszólalt, még több ezer demonstráló tartott a cél irányába. A tömeg tagjai közül fél 4 körül már sokan elindultak visszafelé a szervizutakon.

John Monks, az ETUC főtitkára a pénzügyi szigorítások és megszorítások ellen szónokolt, de kiállt a tisztességes bérek és a munkahelyek megtartása mellett is.

A tömegdemonstráció békésen zajlott le, atrocitásról nem érkezett jelentés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.