2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Háromszáz katona az összeurópai demonstráción

Hosz  |  2011. 04. 10., 20:37

Szinte karneváli hangulatban tiltakoztak huszonkét ország szakszervezetei április 9-én, Budapesten. Nemzetközivé vált a Hősök tere és az Oktogon közötti terület, hiszen mintegy ötvenezren, közöttük háromszáz magyar katona és az Euromil küldöttsége együtt demonstrált. A résztvevők elsősorban a pénzügyi megszorításokat utasították el, valamint tisztességes bérek és a munkahelyek biztonsága érdekében álltak ki. A jókedvű demonstráció apropóját az Európai Unió pénzügyminisztereinek magyarországi tanácskozása adta... 

9 óra - Az összeurópai demonstráció napjának reggelén munkareggelit tartottak a magyar szakszervezeti konföderációk vezetői, valamint az Euromil és a Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői. A megjelent öt konföderáció vezetője kifejtette, hogy támogatja az Euromilnek az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) történő csatlakozási szándékát.

11 óra - A Hosz gyülekezési helyén, az Időkeréknél egyre nagyobb létszámban jelentek meg tagjaink, jöttek aktívak és persze nyugállományúak is szép számban.

A legnagyobb tömeget a kaposvári alapszervezeti vezetőnek, Bálint Ákosnak sikerült megmozgatni. Nyolcvannyolc hivatásos és szerződéses katona érkezett egyszerre az ellátó ponthoz, így akadt is dolga a Koncsecskó László, Nagy Károly, Jáger Tibor, Dr. Kántor Raimund és Jakubik András alkotta ötös fogatnak - ők osztották ugyanis a kellékeket, az erre az alkalomra legyártott szakszervezeti polókat, és sapkákat, valamint a szeles időben nem éppen hüsítő szerepet betöltő ásványvizet és az energiát adó müzliszeleteket.

12 óra - Mielőtt átvonult volna a háromszáz magyar katona és az Euromil küldöttsége a Hősök terére, Emmanuel Jacob, az Euromil elnöke és Czövek János, a Hosz elnöke szólt a megjelentekhez.

A technikai instrukciók mellett buzdító szavak is elhangzottak.

12.30 óra - Az egyenöltözetbe bújt tagjaink - az Euromil és a Hosz vezetőinek irányításával - fegyelmezett rendben vonultak át a Hősök terére.

A hangulat kiváló volt, még a rendkívül erős szél sem vette el a demonstrálók jó kedvét.

13.30 óra - A Hősök terén mindenki fegyelmezett rendben sorakozott fel és várta a menet megindulását.

A demonstráció után ismertté vált adatok szerint több mint tízezer ember tüntetett a budapesti Andrássy úton a magyar és európai szakszervezeti szövetségek által szervezett demonstráción, az európai megszorítások ellen, az úgynevezett szociális Európáért.

14 óra - A több tízezres menet élén az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), a francia, a német és más nemzetek szakszervezetei, valamint a magyar konföderációk vezetői haladtak. A színes kavalkád már majdnem az Oktogonnál járt, amikor az ,,utolsó" demonstráló is elindult a Hősök teréről.  

14.30 óra - A hangulat kiváló volt, a sípszótól szinte alig hallották az egymást mellett vonulók a saját hangjukat. Szakszervezetünk színeiben többek között Szendrei Zoltán budapesti területi ügyvivő ,,adott hangot" érzéseinek. A tüntetők egyébként teljesen megtöltötték az Andrássy út Hősök tere és az Oktogon közti szakaszát.

15 óra - Az Euromil hatalmas molinója és a Hosz zászlórengetege előtt Emmanuel Jacob, Czövek János, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba haladt.

A mieink mellett, a különböző szakszervezetek karneváli hangulatban, egyforma mellényben és zászlókkal vonultak végig az Andrássy úton, az osztrák szakszervezetek csoportját például szambazenekar vezette fel.

A különböző csoportok performanszokkal próbálták felhívni magukra a figyelmet. Egy kisebb belga csoport előadásában Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök arcképét viselő szereplők korbáccsal ,,ütötték" a német munkásokat, francia parasztokat és angol diákokat szimbolizáló embereket, majd azok ,,fellázadtak, és megkergették" a francia és a német vezetőt.

15.30 - Amikor az Oktogonnál az első szakszervezeti vezető megszólalt, még több ezer demonstráló tartott a cél irányába. A tömeg tagjai közül fél 4 körül már sokan elindultak visszafelé a szervizutakon.

John Monks, az ETUC főtitkára a pénzügyi szigorítások és megszorítások ellen szónokolt, de kiállt a tisztességes bérek és a munkahelyek megtartása mellett is.

A tömegdemonstráció békésen zajlott le, atrocitásról nem érkezett jelentés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.