2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ébresztőtől a takarodóig: Minden katona nevében demonstráltunk

Hosz  |  2011. 04. 12., 19:07

Április 13-án pedig ,,Ébresztőtől a takarodóig\" címmel, a katonák nevében a Honvédszakszervezet demonstrált a honvédek jogaiért. A Kossuth szobornál - mintegy száz aktív és nyugállományú katona részvételével - megtartott tiltakozáson több szónok is kiállt a szerzett jogok védelmében...

Már jóval a 15 órás kezdés előtt rengetegen érdeklődtek, mi ellen és kik tiltakoznak a Parlament szomszédságában. Jöttek apróságok, de őszülő halántékúak is, aktivistáink pedig állták a sarat és lufikat osztottak, emellett persze a felmerülő kérdésekre is válaszoltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kivonult a teljes központi iroda és mindenki azon dolgozott, hogy minél hatásosabb legyen a ,,Hivatásunk védelmében" meghirdetett demonstráció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hosz vezetése egyébként meghívta az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát a demonstráció helyszínére. A tiltakozás előtt megjelent országgyülési képviselők elbeszélgetttek vezető tisztségviselőinkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt olyan képviselő, aki hosszabb ideig maradt és a sátrunkat is meglátogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazi katonás rendben, felhívójellel vette kezdetét a katonák tematikus napja. ÉBRESZTŐ HONVÉDEK!!! ÉBRESZTŐ FEL, Jó reggelt kívánok! A reggeli torna öltözete: Sárga mellény, Honvédszakszervezet felirattal - kezdte mondandóját Lippai Csaba, a Hosz alelnöke. Ez alkalommal a moderátori szerepet is ellátó vezető tisztségviselő fenti szavakkal köszöntötte azt a több ezer katonát, akik nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba sem, akik jelenleg ,,itt állnak", ha csak képletesen is a Parlament, a törvényhozás épülete előtt (közben bevonultak a sárga mellényes katonák, de begördült egy ágyú is).

 

 

Külön köszöntötte a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megjelent tagjait és a velünk szolidaritást vállalókat!

Nem véletlenül említettem a törvényhozást, mi, honvédek, mi, katonák szeretnénk megvédeni szerzett jogainkat, jogos járandóságainkat, juttatásainkat, kiemelten a szolgálati nyugdíjunkat - zárta bevezető gondolatait a moderátor.  

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően parancskihirdetés következett. A parancsot Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke ismertette.

Miért vagyunk itt, miért demonstrálnak ma a katonák - tette fel a kérdést beszéde elején a Hosz elnöke. A hivatásunk védelmében vagyunk mi itt. A rendőrök, a polgári védelmi dolgozók és a vámosok után, ma a katonák demonstrálnak itt, a Kossuth szobornál - hangsúlyozta Czövek János.

A Hosz célkitüzése, hogy Rólunk - nélkülünk ne döntsenek. Az elmúlt években illetmény-emelés helyett reálbér-csökkenést szenvedtünk el. Béreink szintje 35-40%-kal csökkent az elmúlt időszakban. A 12 ezer fős Hosz világosan megfogalmazza: a korkedvezményes szolgálati nyugdíj az utolsó vonzó motívum, amiért a fiatalok ezt a pályát választják. A katonák teljesítették a velük szembeni elvárásokat, most joggal várják el a katonák is, hogy az állam teljesítse vállalásait. A katonának élete feláldozásával is teljesítenie kell hivatását, feladatait. Nincs még egy olyan szakma, mint a miénk. Nálunk 50 év felett is olyan fizikai követelményeket kell teljesítenünk, amit, ha nem teszünk, elbocsátanak bennünket. Szeretnénk megelőzni a bajt, azt, hogy a tapasztalt tiszthelyettesek és tisztek hátat fordítsanak a katonai hivatásnak. Ezért tárgyalni és természetesen megegyezni szeretnénk a kormánnyal, a honvédelmi vezetéssel - tette hozzá a Hosz elnöke.

 

 

 

A beszéd után a moderátor megkérdezte: akartok harcolni a HIVATÁSOTOK VÉDELMÉBEN???

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - szólt a harsány felelet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most jogi ismeretek foglalkozás következik - mondta Lippai Csaba. Azon jogokat ismertette dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke, amelyekről lemondtunk szolgálatunk első napján.  

Az alelnök asszony elmondta: jogainkat évtizedek óta korlátozzák és csorbítják. Az Alkotmányban 14 olyan alapjogi korlátozás található, ami a honvédeket, a katonákat érinti. Cserébe anyagi megbecsülésben kellene részesülnünk. Létezik ez? Ha létezne, most nem lennénk itt! Sajátos függelmi és hierarchikus rendszerben az emberi méltósághoz való jog is sorozatosan csorbát szenved. Korlátozott a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a lakhely, a tartózkodási helyhez való jogunk is. Passzív választójogunk és a választhatóságunk is korlátozott. Ennek ellenére minden körülmények között eleget teszünk kötelességeinknek. Cserébe viszont elvárjuk, hogy a korlátozások mellett a kormányzat biztosítsa továbra is a szerzett jogokat, kiemelten a szolgálati nyugdíj intézményrendszerét.

 

Az alelnök asszony beszéde után ,,Akartok harcolni a SZERZETT JOGAITOK VÉDELMÉBEN - kérdezte meg a moderátor.

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - volt megint a válasz.

 

 

 

A jogi tanulmányok után lehetőség volt a hozzászólásra. Első ,,jelentkező" Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke volt.

- A BEOSZ tömöríti a nyugállományú katonákat, így kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk a ma aktív katonáival. Az a szolidaritás, amely konkrét tettekben nyilvánul meg. Bajtársak vagyunk, támogatjuk a Hosz, az FRDÉSZ követeléseit. Ugyanakkor azt is kérjük, hogy az aktívak is támogassanak bennünket, hogy a nyugdíjaink igazodjanak a nettó átlagkeresetek növekedéséhez, hogy végre legyenek igazi és korrekt garanciák - emelte ki Sipos Géza BEOSZ elnök.

 

 

 

A BEOSZ elnökének beszéde után az Euromil Szolidaritási Nyilatkozatát ismertette Lippai Csaba.

Elhangzott, hogy: A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti. A problémákat súlyosbítják az elmaradt illetményemelés és a költségvetést érintő megvonások. Pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy Európában számtalan nyugdíjrendszer létezik, viszont abban megegyeznek, hogy egyöntetüen csökken az erre fordított forrás. Az Euromil ezúton is támogatja a magyar katonák törekvéseit.

 

 

 

 

 

Ezt követően az Afganisztánban szolgáló magyar katonák támogató levelét ismertette a moderátor. A levélből kiderült, hogy az érdekvédelmi csoport megdöbbenten értesült arról, hogy a Kormány a szolgálati nyugdíjkedvezményt a fegyveres- és rendvédelmi szervek állományától meg kívánja vonni. Az Érdekvédelmi Csoport nevében szolidaritásukat fejezték ki, és a küzdelmét ezúton is támogatták. Megírták, hogy a demonstráció céljaival és minden pontjával egyetértenek, és ezt állománykategóriától függetlenül aláírásainkkal erősítették meg, majd kitartást, és eredményes demonstrációt kívántak minden résztvevőnek.

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a következő kérdés. A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válaszához már több civil résztvevő is csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második hozzászóló Nagy Károly alezredes volt. Az aktív katonák nevében megszólaló főtiszt miután röviden ismertette több mint három évtizedes pályafutását, elmondta: nem a bajtársaim hagyták el a honvédséget, hanem a honvédség hagyta el őket. Bezárt Baja, Lenti, Eger, Szombathely. Folytassam még? nagykanizsa, Kalocsa és így tovább. Aludtam sátorban, lövészárokban, fagyban, sárban. Tudom milyen az, amikor a Bakonyban vízszintesen esik a hó. Megjártam egy missziót is, 10 éven át külön éltem a családomtól. Az elmúlt több mint három évtizedben mindig hüséges katonája voltam a hazámnak. Számomra nem lesz vonzó, hogy katonai szolgálatra alkalmatlanságom miatt oszthatom a talicskát és a lapátot a közmunkásoknak.

A főtiszt egy székely közmondással fejezte be gondolatait, melyben arra utalt, hogy a honvédség nem játék!  

 

 

A nyugállományú katonák nevében Sörös István beszéde hangzott el. A szakszervezetünk nyugállományú tagozatának elnöke kijelentette: Amikor 20 éve létrehoztuk a KÉSZ-t, azért tettük,mert nem volt szolgálati törvényünk. Most megint lassan odajutunk, hogy a törvényeink csupán a kötelezettségeinket szabályozzák, jogainkat nem. Örülök, hogy megöregedtem, én már nyugdíjas vagyok, de nagyon remélem, hogy a mostani nemzedéknek és az ifjabbaknak ismegadatik, hogy lesz még szolgálati nyugdíj.  

 

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a beszéd után.

A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válasza után újabb szolidaritási nyilatkozatokat ismertetett a moderátor. Először a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Szolidaritási Nyilatkozatát, majd a Munkástanácsok Országos Szövetségének nyilatkozatát, végül pedig a Hodosz vezető titkára által írt levelet olvasta fel Lippai Csaba.

 

 

 

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke, az egységes demonstrációs bizottság vezetője szólt a megjelentekhez.

A demonstráció-sorozatról és a követelésekről Kónya Péter FRDÉSZ elnök beszélt.

- A kezemben tartott katona már a Széll Kálmán Terv áldozata, de a többiek még állnak, van gerincük, van súlypontjuk. Szombaton viszont nem ezren, hanem több ezren leszünk és nem kérünk, hanem követelni fogunk. Elég volt! Ki kell mondani, hogy elég volt a politika packázásából. Elég volt abból, hogy, ha megszorításokra van szükség, akkor bennünket, hivatásos állományúakat sanyargatnak. Összefogunk a hivatásunk védelmében. Várunk mindenkit, nemcsak aktívakat, hanem nyugállományúakat is. Jó lenne elgondlokodni a parancsnokoknak is azon, hogy ők a legfőbb érdekvédők. Ne akadályozzák a szombati részvételt, hanem támogassák azt. Miért nem állnak ki a parancsnokok az állományuk mellett? Elvárom a parancsnokoktól, hogy teljesítség esküben vállalt kötelességüket. Elvárom minden hivatásostól, minden katonától, hogy a hazáját védve álljon ki saját jogaiért és fejezzük ki a Hősök terén, hogy készek vagyunk megvédeni hivatásunkat.  

 

 

 

A demonstráció végén megható pillanatok következtek. Néma tiszteletadással és főhajtással - az Il Silentio hangjára - emlékeztünk meg Hősi halott bajtársainkról. Az elmúlt öt évben hősi halált halt kollégáinkról név szerint is megemlékeztünk.

 

A zárszó során elhangzott, hogy minden aktív és nyugállományú katonát várunk az április 16-i tömegdemonstrációra. Legyünk minél többen, legyünk egységesek és ne hagyjuk, hogy Rólunk – nélkülünk döntsenek - zárta gondolatait Lippai Csaba alelnök.

 

 

 

A katonák demonstrációja a TAKARODÓ trombitaszóval zárult, majd a sajtó kérdéseire válaszoltak vezető tisztségviselőink.

Aztán óriási vihar támadt, ,,megérkezett Széll Kálmán" és ,,elvitte" azokat a katonákat, akik nem kértek enni és nem is akartak nyugállományba vonulni. De ott maradt még közel húszezer, és bízunk benne, hogy közülük minél többen eljönnek majd szombaton is, a Hősök terére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.