2017. 11. 24. péntek
Emma
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ébresztőtől a takarodóig: Minden katona nevében demonstráltunk

Hosz  |  2011. 04. 12., 19:07

Április 13-án pedig ,,Ébresztőtől a takarodóig\" címmel, a katonák nevében a Honvédszakszervezet demonstrált a honvédek jogaiért. A Kossuth szobornál - mintegy száz aktív és nyugállományú katona részvételével - megtartott tiltakozáson több szónok is kiállt a szerzett jogok védelmében...

Már jóval a 15 órás kezdés előtt rengetegen érdeklődtek, mi ellen és kik tiltakoznak a Parlament szomszédságában. Jöttek apróságok, de őszülő halántékúak is, aktivistáink pedig állták a sarat és lufikat osztottak, emellett persze a felmerülő kérdésekre is válaszoltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kivonult a teljes központi iroda és mindenki azon dolgozott, hogy minél hatásosabb legyen a ,,Hivatásunk védelmében" meghirdetett demonstráció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hosz vezetése egyébként meghívta az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát a demonstráció helyszínére. A tiltakozás előtt megjelent országgyülési képviselők elbeszélgetttek vezető tisztségviselőinkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt olyan képviselő, aki hosszabb ideig maradt és a sátrunkat is meglátogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazi katonás rendben, felhívójellel vette kezdetét a katonák tematikus napja. ÉBRESZTŐ HONVÉDEK!!! ÉBRESZTŐ FEL, Jó reggelt kívánok! A reggeli torna öltözete: Sárga mellény, Honvédszakszervezet felirattal - kezdte mondandóját Lippai Csaba, a Hosz alelnöke. Ez alkalommal a moderátori szerepet is ellátó vezető tisztségviselő fenti szavakkal köszöntötte azt a több ezer katonát, akik nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba sem, akik jelenleg ,,itt állnak", ha csak képletesen is a Parlament, a törvényhozás épülete előtt (közben bevonultak a sárga mellényes katonák, de begördült egy ágyú is).

 

 

Külön köszöntötte a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megjelent tagjait és a velünk szolidaritást vállalókat!

Nem véletlenül említettem a törvényhozást, mi, honvédek, mi, katonák szeretnénk megvédeni szerzett jogainkat, jogos járandóságainkat, juttatásainkat, kiemelten a szolgálati nyugdíjunkat - zárta bevezető gondolatait a moderátor.  

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően parancskihirdetés következett. A parancsot Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke ismertette.

Miért vagyunk itt, miért demonstrálnak ma a katonák - tette fel a kérdést beszéde elején a Hosz elnöke. A hivatásunk védelmében vagyunk mi itt. A rendőrök, a polgári védelmi dolgozók és a vámosok után, ma a katonák demonstrálnak itt, a Kossuth szobornál - hangsúlyozta Czövek János.

A Hosz célkitüzése, hogy Rólunk - nélkülünk ne döntsenek. Az elmúlt években illetmény-emelés helyett reálbér-csökkenést szenvedtünk el. Béreink szintje 35-40%-kal csökkent az elmúlt időszakban. A 12 ezer fős Hosz világosan megfogalmazza: a korkedvezményes szolgálati nyugdíj az utolsó vonzó motívum, amiért a fiatalok ezt a pályát választják. A katonák teljesítették a velük szembeni elvárásokat, most joggal várják el a katonák is, hogy az állam teljesítse vállalásait. A katonának élete feláldozásával is teljesítenie kell hivatását, feladatait. Nincs még egy olyan szakma, mint a miénk. Nálunk 50 év felett is olyan fizikai követelményeket kell teljesítenünk, amit, ha nem teszünk, elbocsátanak bennünket. Szeretnénk megelőzni a bajt, azt, hogy a tapasztalt tiszthelyettesek és tisztek hátat fordítsanak a katonai hivatásnak. Ezért tárgyalni és természetesen megegyezni szeretnénk a kormánnyal, a honvédelmi vezetéssel - tette hozzá a Hosz elnöke.

 

 

 

A beszéd után a moderátor megkérdezte: akartok harcolni a HIVATÁSOTOK VÉDELMÉBEN???

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - szólt a harsány felelet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most jogi ismeretek foglalkozás következik - mondta Lippai Csaba. Azon jogokat ismertette dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke, amelyekről lemondtunk szolgálatunk első napján.  

Az alelnök asszony elmondta: jogainkat évtizedek óta korlátozzák és csorbítják. Az Alkotmányban 14 olyan alapjogi korlátozás található, ami a honvédeket, a katonákat érinti. Cserébe anyagi megbecsülésben kellene részesülnünk. Létezik ez? Ha létezne, most nem lennénk itt! Sajátos függelmi és hierarchikus rendszerben az emberi méltósághoz való jog is sorozatosan csorbát szenved. Korlátozott a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a lakhely, a tartózkodási helyhez való jogunk is. Passzív választójogunk és a választhatóságunk is korlátozott. Ennek ellenére minden körülmények között eleget teszünk kötelességeinknek. Cserébe viszont elvárjuk, hogy a korlátozások mellett a kormányzat biztosítsa továbra is a szerzett jogokat, kiemelten a szolgálati nyugdíj intézményrendszerét.

 

Az alelnök asszony beszéde után ,,Akartok harcolni a SZERZETT JOGAITOK VÉDELMÉBEN - kérdezte meg a moderátor.

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - volt megint a válasz.

 

 

 

A jogi tanulmányok után lehetőség volt a hozzászólásra. Első ,,jelentkező" Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke volt.

- A BEOSZ tömöríti a nyugállományú katonákat, így kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk a ma aktív katonáival. Az a szolidaritás, amely konkrét tettekben nyilvánul meg. Bajtársak vagyunk, támogatjuk a Hosz, az FRDÉSZ követeléseit. Ugyanakkor azt is kérjük, hogy az aktívak is támogassanak bennünket, hogy a nyugdíjaink igazodjanak a nettó átlagkeresetek növekedéséhez, hogy végre legyenek igazi és korrekt garanciák - emelte ki Sipos Géza BEOSZ elnök.

 

 

 

A BEOSZ elnökének beszéde után az Euromil Szolidaritási Nyilatkozatát ismertette Lippai Csaba.

Elhangzott, hogy: A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti. A problémákat súlyosbítják az elmaradt illetményemelés és a költségvetést érintő megvonások. Pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy Európában számtalan nyugdíjrendszer létezik, viszont abban megegyeznek, hogy egyöntetüen csökken az erre fordított forrás. Az Euromil ezúton is támogatja a magyar katonák törekvéseit.

 

 

 

 

 

Ezt követően az Afganisztánban szolgáló magyar katonák támogató levelét ismertette a moderátor. A levélből kiderült, hogy az érdekvédelmi csoport megdöbbenten értesült arról, hogy a Kormány a szolgálati nyugdíjkedvezményt a fegyveres- és rendvédelmi szervek állományától meg kívánja vonni. Az Érdekvédelmi Csoport nevében szolidaritásukat fejezték ki, és a küzdelmét ezúton is támogatták. Megírták, hogy a demonstráció céljaival és minden pontjával egyetértenek, és ezt állománykategóriától függetlenül aláírásainkkal erősítették meg, majd kitartást, és eredményes demonstrációt kívántak minden résztvevőnek.

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a következő kérdés. A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válaszához már több civil résztvevő is csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második hozzászóló Nagy Károly alezredes volt. Az aktív katonák nevében megszólaló főtiszt miután röviden ismertette több mint három évtizedes pályafutását, elmondta: nem a bajtársaim hagyták el a honvédséget, hanem a honvédség hagyta el őket. Bezárt Baja, Lenti, Eger, Szombathely. Folytassam még? nagykanizsa, Kalocsa és így tovább. Aludtam sátorban, lövészárokban, fagyban, sárban. Tudom milyen az, amikor a Bakonyban vízszintesen esik a hó. Megjártam egy missziót is, 10 éven át külön éltem a családomtól. Az elmúlt több mint három évtizedben mindig hüséges katonája voltam a hazámnak. Számomra nem lesz vonzó, hogy katonai szolgálatra alkalmatlanságom miatt oszthatom a talicskát és a lapátot a közmunkásoknak.

A főtiszt egy székely közmondással fejezte be gondolatait, melyben arra utalt, hogy a honvédség nem játék!  

 

 

A nyugállományú katonák nevében Sörös István beszéde hangzott el. A szakszervezetünk nyugállományú tagozatának elnöke kijelentette: Amikor 20 éve létrehoztuk a KÉSZ-t, azért tettük,mert nem volt szolgálati törvényünk. Most megint lassan odajutunk, hogy a törvényeink csupán a kötelezettségeinket szabályozzák, jogainkat nem. Örülök, hogy megöregedtem, én már nyugdíjas vagyok, de nagyon remélem, hogy a mostani nemzedéknek és az ifjabbaknak ismegadatik, hogy lesz még szolgálati nyugdíj.  

 

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a beszéd után.

A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válasza után újabb szolidaritási nyilatkozatokat ismertetett a moderátor. Először a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Szolidaritási Nyilatkozatát, majd a Munkástanácsok Országos Szövetségének nyilatkozatát, végül pedig a Hodosz vezető titkára által írt levelet olvasta fel Lippai Csaba.

 

 

 

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke, az egységes demonstrációs bizottság vezetője szólt a megjelentekhez.

A demonstráció-sorozatról és a követelésekről Kónya Péter FRDÉSZ elnök beszélt.

- A kezemben tartott katona már a Széll Kálmán Terv áldozata, de a többiek még állnak, van gerincük, van súlypontjuk. Szombaton viszont nem ezren, hanem több ezren leszünk és nem kérünk, hanem követelni fogunk. Elég volt! Ki kell mondani, hogy elég volt a politika packázásából. Elég volt abból, hogy, ha megszorításokra van szükség, akkor bennünket, hivatásos állományúakat sanyargatnak. Összefogunk a hivatásunk védelmében. Várunk mindenkit, nemcsak aktívakat, hanem nyugállományúakat is. Jó lenne elgondlokodni a parancsnokoknak is azon, hogy ők a legfőbb érdekvédők. Ne akadályozzák a szombati részvételt, hanem támogassák azt. Miért nem állnak ki a parancsnokok az állományuk mellett? Elvárom a parancsnokoktól, hogy teljesítség esküben vállalt kötelességüket. Elvárom minden hivatásostól, minden katonától, hogy a hazáját védve álljon ki saját jogaiért és fejezzük ki a Hősök terén, hogy készek vagyunk megvédeni hivatásunkat.  

 

 

 

A demonstráció végén megható pillanatok következtek. Néma tiszteletadással és főhajtással - az Il Silentio hangjára - emlékeztünk meg Hősi halott bajtársainkról. Az elmúlt öt évben hősi halált halt kollégáinkról név szerint is megemlékeztünk.

 

A zárszó során elhangzott, hogy minden aktív és nyugállományú katonát várunk az április 16-i tömegdemonstrációra. Legyünk minél többen, legyünk egységesek és ne hagyjuk, hogy Rólunk – nélkülünk döntsenek - zárta gondolatait Lippai Csaba alelnök.

 

 

 

A katonák demonstrációja a TAKARODÓ trombitaszóval zárult, majd a sajtó kérdéseire válaszoltak vezető tisztségviselőink.

Aztán óriási vihar támadt, ,,megérkezett Széll Kálmán" és ,,elvitte" azokat a katonákat, akik nem kértek enni és nem is akartak nyugállományba vonulni. De ott maradt még közel húszezer, és bízunk benne, hogy közülük minél többen eljönnek majd szombaton is, a Hősök terére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.