2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ébresztőtől a takarodóig: Minden katona nevében demonstráltunk

Hosz  |  2011. 04. 12., 19:07

Április 13-án pedig ,,Ébresztőtől a takarodóig\" címmel, a katonák nevében a Honvédszakszervezet demonstrált a honvédek jogaiért. A Kossuth szobornál - mintegy száz aktív és nyugállományú katona részvételével - megtartott tiltakozáson több szónok is kiállt a szerzett jogok védelmében...

Már jóval a 15 órás kezdés előtt rengetegen érdeklődtek, mi ellen és kik tiltakoznak a Parlament szomszédságában. Jöttek apróságok, de őszülő halántékúak is, aktivistáink pedig állták a sarat és lufikat osztottak, emellett persze a felmerülő kérdésekre is válaszoltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kivonult a teljes központi iroda és mindenki azon dolgozott, hogy minél hatásosabb legyen a ,,Hivatásunk védelmében" meghirdetett demonstráció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hosz vezetése egyébként meghívta az Országgyülés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát a demonstráció helyszínére. A tiltakozás előtt megjelent országgyülési képviselők elbeszélgetttek vezető tisztségviselőinkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt olyan képviselő, aki hosszabb ideig maradt és a sátrunkat is meglátogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazi katonás rendben, felhívójellel vette kezdetét a katonák tematikus napja. ÉBRESZTŐ HONVÉDEK!!! ÉBRESZTŐ FEL, Jó reggelt kívánok! A reggeli torna öltözete: Sárga mellény, Honvédszakszervezet felirattal - kezdte mondandóját Lippai Csaba, a Hosz alelnöke. Ez alkalommal a moderátori szerepet is ellátó vezető tisztségviselő fenti szavakkal köszöntötte azt a több ezer katonát, akik nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba sem, akik jelenleg ,,itt állnak", ha csak képletesen is a Parlament, a törvényhozás épülete előtt (közben bevonultak a sárga mellényes katonák, de begördült egy ágyú is).

 

 

Külön köszöntötte a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megjelent tagjait és a velünk szolidaritást vállalókat!

Nem véletlenül említettem a törvényhozást, mi, honvédek, mi, katonák szeretnénk megvédeni szerzett jogainkat, jogos járandóságainkat, juttatásainkat, kiemelten a szolgálati nyugdíjunkat - zárta bevezető gondolatait a moderátor.  

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően parancskihirdetés következett. A parancsot Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke ismertette.

Miért vagyunk itt, miért demonstrálnak ma a katonák - tette fel a kérdést beszéde elején a Hosz elnöke. A hivatásunk védelmében vagyunk mi itt. A rendőrök, a polgári védelmi dolgozók és a vámosok után, ma a katonák demonstrálnak itt, a Kossuth szobornál - hangsúlyozta Czövek János.

A Hosz célkitüzése, hogy Rólunk - nélkülünk ne döntsenek. Az elmúlt években illetmény-emelés helyett reálbér-csökkenést szenvedtünk el. Béreink szintje 35-40%-kal csökkent az elmúlt időszakban. A 12 ezer fős Hosz világosan megfogalmazza: a korkedvezményes szolgálati nyugdíj az utolsó vonzó motívum, amiért a fiatalok ezt a pályát választják. A katonák teljesítették a velük szembeni elvárásokat, most joggal várják el a katonák is, hogy az állam teljesítse vállalásait. A katonának élete feláldozásával is teljesítenie kell hivatását, feladatait. Nincs még egy olyan szakma, mint a miénk. Nálunk 50 év felett is olyan fizikai követelményeket kell teljesítenünk, amit, ha nem teszünk, elbocsátanak bennünket. Szeretnénk megelőzni a bajt, azt, hogy a tapasztalt tiszthelyettesek és tisztek hátat fordítsanak a katonai hivatásnak. Ezért tárgyalni és természetesen megegyezni szeretnénk a kormánnyal, a honvédelmi vezetéssel - tette hozzá a Hosz elnöke.

 

 

 

A beszéd után a moderátor megkérdezte: akartok harcolni a HIVATÁSOTOK VÉDELMÉBEN???

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - szólt a harsány felelet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most jogi ismeretek foglalkozás következik - mondta Lippai Csaba. Azon jogokat ismertette dr. Mészáros Melinda, a Hosz alelnöke, amelyekről lemondtunk szolgálatunk első napján.  

Az alelnök asszony elmondta: jogainkat évtizedek óta korlátozzák és csorbítják. Az Alkotmányban 14 olyan alapjogi korlátozás található, ami a honvédeket, a katonákat érinti. Cserébe anyagi megbecsülésben kellene részesülnünk. Létezik ez? Ha létezne, most nem lennénk itt! Sajátos függelmi és hierarchikus rendszerben az emberi méltósághoz való jog is sorozatosan csorbát szenved. Korlátozott a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a lakhely, a tartózkodási helyhez való jogunk is. Passzív választójogunk és a választhatóságunk is korlátozott. Ennek ellenére minden körülmények között eleget teszünk kötelességeinknek. Cserébe viszont elvárjuk, hogy a korlátozások mellett a kormányzat biztosítsa továbra is a szerzett jogokat, kiemelten a szolgálati nyugdíj intézményrendszerét.

 

Az alelnök asszony beszéde után ,,Akartok harcolni a SZERZETT JOGAITOK VÉDELMÉBEN - kérdezte meg a moderátor.

IGEEEEEEEEEEEEEEEEN - volt megint a válasz.

 

 

 

A jogi tanulmányok után lehetőség volt a hozzászólásra. Első ,,jelentkező" Sipos Géza ny. ezredes, a BEOSZ elnöke volt.

- A BEOSZ tömöríti a nyugállományú katonákat, így kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk a ma aktív katonáival. Az a szolidaritás, amely konkrét tettekben nyilvánul meg. Bajtársak vagyunk, támogatjuk a Hosz, az FRDÉSZ követeléseit. Ugyanakkor azt is kérjük, hogy az aktívak is támogassanak bennünket, hogy a nyugdíjaink igazodjanak a nettó átlagkeresetek növekedéséhez, hogy végre legyenek igazi és korrekt garanciák - emelte ki Sipos Géza BEOSZ elnök.

 

 

 

A BEOSZ elnökének beszéde után az Euromil Szolidaritási Nyilatkozatát ismertette Lippai Csaba.

Elhangzott, hogy: A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti. A problémákat súlyosbítják az elmaradt illetményemelés és a költségvetést érintő megvonások. Pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy Európában számtalan nyugdíjrendszer létezik, viszont abban megegyeznek, hogy egyöntetüen csökken az erre fordított forrás. Az Euromil ezúton is támogatja a magyar katonák törekvéseit.

 

 

 

 

 

Ezt követően az Afganisztánban szolgáló magyar katonák támogató levelét ismertette a moderátor. A levélből kiderült, hogy az érdekvédelmi csoport megdöbbenten értesült arról, hogy a Kormány a szolgálati nyugdíjkedvezményt a fegyveres- és rendvédelmi szervek állományától meg kívánja vonni. Az Érdekvédelmi Csoport nevében szolidaritásukat fejezték ki, és a küzdelmét ezúton is támogatták. Megírták, hogy a demonstráció céljaival és minden pontjával egyetértenek, és ezt állománykategóriától függetlenül aláírásainkkal erősítették meg, majd kitartást, és eredményes demonstrációt kívántak minden résztvevőnek.

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a következő kérdés. A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válaszához már több civil résztvevő is csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második hozzászóló Nagy Károly alezredes volt. Az aktív katonák nevében megszólaló főtiszt miután röviden ismertette több mint három évtizedes pályafutását, elmondta: nem a bajtársaim hagyták el a honvédséget, hanem a honvédség hagyta el őket. Bezárt Baja, Lenti, Eger, Szombathely. Folytassam még? nagykanizsa, Kalocsa és így tovább. Aludtam sátorban, lövészárokban, fagyban, sárban. Tudom milyen az, amikor a Bakonyban vízszintesen esik a hó. Megjártam egy missziót is, 10 éven át külön éltem a családomtól. Az elmúlt több mint három évtizedben mindig hüséges katonája voltam a hazámnak. Számomra nem lesz vonzó, hogy katonai szolgálatra alkalmatlanságom miatt oszthatom a talicskát és a lapátot a közmunkásoknak.

A főtiszt egy székely közmondással fejezte be gondolatait, melyben arra utalt, hogy a honvédség nem játék!  

 

 

A nyugállományú katonák nevében Sörös István beszéde hangzott el. A szakszervezetünk nyugállományú tagozatának elnöke kijelentette: Amikor 20 éve létrehoztuk a KÉSZ-t, azért tettük,mert nem volt szolgálati törvényünk. Most megint lassan odajutunk, hogy a törvényeink csupán a kötelezettségeinket szabályozzák, jogainkat nem. Örülök, hogy megöregedtem, én már nyugdíjas vagyok, de nagyon remélem, hogy a mostani nemzedéknek és az ifjabbaknak ismegadatik, hogy lesz még szolgálati nyugdíj.  

 

Akartok harcolni a SZOLGÁLATI NYUGDÍJ VÉDELMÉBEN - hangzott el a beszéd után.

A felsorakozott katonák IGEEEEEEEEEEEEEEEEN válasza után újabb szolidaritási nyilatkozatokat ismertetett a moderátor. Először a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Szolidaritási Nyilatkozatát, majd a Munkástanácsok Országos Szövetségének nyilatkozatát, végül pedig a Hodosz vezető titkára által írt levelet olvasta fel Lippai Csaba.

 

 

 

Ezt követően az FRDÉSZ elnöke, az egységes demonstrációs bizottság vezetője szólt a megjelentekhez.

A demonstráció-sorozatról és a követelésekről Kónya Péter FRDÉSZ elnök beszélt.

- A kezemben tartott katona már a Széll Kálmán Terv áldozata, de a többiek még állnak, van gerincük, van súlypontjuk. Szombaton viszont nem ezren, hanem több ezren leszünk és nem kérünk, hanem követelni fogunk. Elég volt! Ki kell mondani, hogy elég volt a politika packázásából. Elég volt abból, hogy, ha megszorításokra van szükség, akkor bennünket, hivatásos állományúakat sanyargatnak. Összefogunk a hivatásunk védelmében. Várunk mindenkit, nemcsak aktívakat, hanem nyugállományúakat is. Jó lenne elgondlokodni a parancsnokoknak is azon, hogy ők a legfőbb érdekvédők. Ne akadályozzák a szombati részvételt, hanem támogassák azt. Miért nem állnak ki a parancsnokok az állományuk mellett? Elvárom a parancsnokoktól, hogy teljesítség esküben vállalt kötelességüket. Elvárom minden hivatásostól, minden katonától, hogy a hazáját védve álljon ki saját jogaiért és fejezzük ki a Hősök terén, hogy készek vagyunk megvédeni hivatásunkat.  

 

 

 

A demonstráció végén megható pillanatok következtek. Néma tiszteletadással és főhajtással - az Il Silentio hangjára - emlékeztünk meg Hősi halott bajtársainkról. Az elmúlt öt évben hősi halált halt kollégáinkról név szerint is megemlékeztünk.

 

A zárszó során elhangzott, hogy minden aktív és nyugállományú katonát várunk az április 16-i tömegdemonstrációra. Legyünk minél többen, legyünk egységesek és ne hagyjuk, hogy Rólunk – nélkülünk döntsenek - zárta gondolatait Lippai Csaba alelnök.

 

 

 

A katonák demonstrációja a TAKARODÓ trombitaszóval zárult, majd a sajtó kérdéseire válaszoltak vezető tisztségviselőink.

Aztán óriási vihar támadt, ,,megérkezett Széll Kálmán" és ,,elvitte" azokat a katonákat, akik nem kértek enni és nem is akartak nyugállományba vonulni. De ott maradt még közel húszezer, és bízunk benne, hogy közülük minél többen eljönnek majd szombaton is, a Hősök terére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.