2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz-demonstráció után: Sajtószemle

Hosz  |  2011. 04. 14., 13:37

Az április 13-i demonstrációnkkal több sajtóorgánum is foglalkozott. Az alábbiakban az írott és az elektronikus sajtó által közzé tett információkból válogattunk...

Hírszerző 2011.04.13.

A Honvédszakszervezet ellenzi a korkedvezményes nyugdíj eltörölését

A Parlament előtti Kossuth téren tartott szerdai figyelemfelkeltő demonstráción Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke hangoztatta: nem értenek egyet a korkedvezményes nyugdíj eltörlésével. Hozzátette: azt szeretnék, hogy üljenek velük tárgyalóasztalhoz a kormány illetékesei.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Czövek János a katonák hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen elmondta: a katonák az elmúlt években nem kaptak illetményemelést, miközben a reálbérek 35-40 százalékkal csökkentek. A honvédek egyre jobban eladósodnak, segélyekre szorulnak, ezért 2012-ben már nem kerülhető meg az illetményemelés - füzte hozzá.

A szolgálati nyugdíj megszüntetésének tervével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12 ezer tagot számláló Hosz szerint a korkedvezményes nyugdíj az utolsó olyan kedvezmény, ami vonzó lehet a katonai pályára jelentkezőknek. "A kedvezményes nyugdíj azonban nem törölhető el" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. "Hatvanöt évesen már egyetlen katona sem vezényelhető például külföldre vagy árvízvédelemre" - füzte hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint a katonákat rengeteg olyan korlátozás éri, amiért cserébe joggal küzdenek megszerzett kedvezményeikért. Egyébként - tette hozzá - mára lényegesen szükült ezen kedvezmények köre, miközben nőtt a követelmények száma és szigorodtak például az alkotmányos korlátozások.

Az elnök közlése szerint azt szeretnék elérni, hogy üljenek velük tárgyalóasztalhoz a kormány illetékesei, például az új közszolgálati pályamodell és a szolgálati nyugdíj ügyében.

A demonstráción több levél között felolvasták az Afganisztánban szolgáló katonák támogató sorait is. Ebben a levelet aláró harminc katona arról biztosította a szakszervezetet, hogy kiállnak céljaik mellett.

A tüntetésen kiállítottak ezer müanyagkatonát, alájuk egy molinóra azt írták: "Ezek a katonák nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba".

A megmozduláson, amelyen felszólalt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, a Hosz mellett jelen voltak más honvédségi szakszervezetek, például a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) képviselői

Klubrádió 2011.04.13.

Ébresztőtől takarodóig - katonák a Kossuth téren - 2011.04.13

A katonák demonstrálnak majd a Kossuth téren, a Parlament előtt, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók tiltakozás-sorozatának részeként – mondta a Klubrádió Reggeli gyors címü müsorában a honvéd szakszervezet vezetője Czövek János közölte: a honvéd szakszervezetek egyenruhájában jelennek meg a téren a katonák. 15 órakor a trombita ébresztő hangja után bemutatják a katonák mindennapi életét. A rendőri és a vámhatósági vezetőkkel ellentétben a honvédparancsnokok nem gátolták a demonstrációs felhívást – tette hozzá.

A fegyveres és rendvédelmi szféra korábban megalakított demonstrációs bizottsága már korábban bejelentette, hogy akciósorozatot indít a rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak tervezett csorbítása miatt. Az országos demonstrációt szombaton rendezik meg a Hősök terén, majd a Parlament előtt. Ide várják a hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tüzoltókat és a vámosokat is. A rendvédelmi dolgozók 24 órás tüntetésre készülnek. A demonstrációs bizottság vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni fogják.

Hír24 2011.04.14.

Afganisztánból is támogatják a rendvédelmi demonstrációt

Egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Afganisztánból, az ott szolgáló magyar katonák egy érdekvédelmi csoportjától is érkezett támogató levél a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéhez. A levelet 30 katona névvel, rendfokozattal írta alá. Az FRDÉSZ oldalán közzétett levélben a kint szolgáló érdekvédelmi csoport vezetője, Bonyár Zoltán azt írja, hogy megdöbbenve értesültek a kormánynak a szolgálati nyugdíjkedvezményt érintő tervéről. Egyetértenek a demonstráló rendvédelmisekkel és céljaikkal, ezt aláírásaikkal erősítik meg.

ATV 2011.04.13.

A Parlament elé vonul a "hadsereg"

Most éppen a katonák demonstrálnak a Kossuth téren.

Szerdán a katonák demonstrálnak majd a Kossuth téren, a Parlament előtt, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók tiltakozás-sorozatának részeként. Hétfőn ugyanott a rendőrök és a polgári védelmi dolgozók tüntettek, kedden a vámosok. Figyelemfelhívó demonstrációk várhatóak a hét többi napjain is: csütörtökön a börtönőrökre, pénteken pedig tüzoltókra kerül a sor, délutánonként.

A fegyveres és rendvédelmi szféra korábban megalakított demonstrációs bizottsága már korábban bejelentette, hogy akciósorozatot indít a rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak tervezett csorbítása miatt. Az országos demonstrációt szombaton rendezik meg a Hősök terén, majd a Parlament előtt. Ide várják a hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tüzoltókat és a vámosokat is. A rendvédelmi dolgozók 24 órás tüntetésre készülnek. A demonstrációs bizottság vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni fogják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.