2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hosz-demonstráció után: Sajtószemle

Hosz  |  2011. 04. 14., 13:37

Az április 13-i demonstrációnkkal több sajtóorgánum is foglalkozott. Az alábbiakban az írott és az elektronikus sajtó által közzé tett információkból válogattunk...

Hírszerző 2011.04.13.

A Honvédszakszervezet ellenzi a korkedvezményes nyugdíj eltörölését

A Parlament előtti Kossuth téren tartott szerdai figyelemfelkeltő demonstráción Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke hangoztatta: nem értenek egyet a korkedvezményes nyugdíj eltörlésével. Hozzátette: azt szeretnék, hogy üljenek velük tárgyalóasztalhoz a kormány illetékesei.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Czövek János a katonák hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen elmondta: a katonák az elmúlt években nem kaptak illetményemelést, miközben a reálbérek 35-40 százalékkal csökkentek. A honvédek egyre jobban eladósodnak, segélyekre szorulnak, ezért 2012-ben már nem kerülhető meg az illetményemelés - füzte hozzá.

A szolgálati nyugdíj megszüntetésének tervével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12 ezer tagot számláló Hosz szerint a korkedvezményes nyugdíj az utolsó olyan kedvezmény, ami vonzó lehet a katonai pályára jelentkezőknek. "A kedvezményes nyugdíj azonban nem törölhető el" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. "Hatvanöt évesen már egyetlen katona sem vezényelhető például külföldre vagy árvízvédelemre" - füzte hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint a katonákat rengeteg olyan korlátozás éri, amiért cserébe joggal küzdenek megszerzett kedvezményeikért. Egyébként - tette hozzá - mára lényegesen szükült ezen kedvezmények köre, miközben nőtt a követelmények száma és szigorodtak például az alkotmányos korlátozások.

Az elnök közlése szerint azt szeretnék elérni, hogy üljenek velük tárgyalóasztalhoz a kormány illetékesei, például az új közszolgálati pályamodell és a szolgálati nyugdíj ügyében.

A demonstráción több levél között felolvasták az Afganisztánban szolgáló katonák támogató sorait is. Ebben a levelet aláró harminc katona arról biztosította a szakszervezetet, hogy kiállnak céljaik mellett.

A tüntetésen kiállítottak ezer müanyagkatonát, alájuk egy molinóra azt írták: "Ezek a katonák nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba".

A megmozduláson, amelyen felszólalt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, a Hosz mellett jelen voltak más honvédségi szakszervezetek, például a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) képviselői

Klubrádió 2011.04.13.

Ébresztőtől takarodóig - katonák a Kossuth téren - 2011.04.13

A katonák demonstrálnak majd a Kossuth téren, a Parlament előtt, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók tiltakozás-sorozatának részeként – mondta a Klubrádió Reggeli gyors címü müsorában a honvéd szakszervezet vezetője Czövek János közölte: a honvéd szakszervezetek egyenruhájában jelennek meg a téren a katonák. 15 órakor a trombita ébresztő hangja után bemutatják a katonák mindennapi életét. A rendőri és a vámhatósági vezetőkkel ellentétben a honvédparancsnokok nem gátolták a demonstrációs felhívást – tette hozzá.

A fegyveres és rendvédelmi szféra korábban megalakított demonstrációs bizottsága már korábban bejelentette, hogy akciósorozatot indít a rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak tervezett csorbítása miatt. Az országos demonstrációt szombaton rendezik meg a Hősök terén, majd a Parlament előtt. Ide várják a hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tüzoltókat és a vámosokat is. A rendvédelmi dolgozók 24 órás tüntetésre készülnek. A demonstrációs bizottság vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni fogják.

Hír24 2011.04.14.

Afganisztánból is támogatják a rendvédelmi demonstrációt

Egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Afganisztánból, az ott szolgáló magyar katonák egy érdekvédelmi csoportjától is érkezett támogató levél a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéhez. A levelet 30 katona névvel, rendfokozattal írta alá. Az FRDÉSZ oldalán közzétett levélben a kint szolgáló érdekvédelmi csoport vezetője, Bonyár Zoltán azt írja, hogy megdöbbenve értesültek a kormánynak a szolgálati nyugdíjkedvezményt érintő tervéről. Egyetértenek a demonstráló rendvédelmisekkel és céljaikkal, ezt aláírásaikkal erősítik meg.

ATV 2011.04.13.

A Parlament elé vonul a "hadsereg"

Most éppen a katonák demonstrálnak a Kossuth téren.

Szerdán a katonák demonstrálnak majd a Kossuth téren, a Parlament előtt, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók tiltakozás-sorozatának részeként. Hétfőn ugyanott a rendőrök és a polgári védelmi dolgozók tüntettek, kedden a vámosok. Figyelemfelhívó demonstrációk várhatóak a hét többi napjain is: csütörtökön a börtönőrökre, pénteken pedig tüzoltókra kerül a sor, délutánonként.

A fegyveres és rendvédelmi szféra korábban megalakított demonstrációs bizottsága már korábban bejelentette, hogy akciósorozatot indít a rendvédelmi dolgozók szerzett jogainak tervezett csorbítása miatt. Az országos demonstrációt szombaton rendezik meg a Hősök terén, majd a Parlament előtt. Ide várják a hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tüzoltókat és a vámosokat is. A rendvédelmi dolgozók 24 órás tüntetésre készülnek. A demonstrációs bizottság vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni fogják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.