2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Április 16.: Tömegdemonstráció a Hivatásunk védelmében

Hosz  |  2011. 04. 15., 21:00

Hivatásunk védelmében demonstráltunk április 16-án, szombaton. A történelmi demonstráció jelenleg is zajlik a Kossuth téren és környékén. Az április 11-15 közötti tematikus napok után, szombaton több mint tízezer börtönőr, katona, polgári védelmi dolgozó, rendőr, tűzoltó és vámos tiltakozott a Hivatásunk védelmében. Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője felszólította a résztvevőket, hogy addig folytassák a  tiltakozást, ameddig nem kezdődnek meg a tárgyalások, illetve nem születik megállapodás a kormánnyal. A katonákat, a Honvédszakszervezet ,,színeiben\" mintegy hatszázan képviselték...

Hősök tere - 10 óra: Elkezdődött a gyülekezés, a demonstrálók sorban érkeznek, jó a hangulat. Egyre több transzparens és zászló, sokan már most megindulnának, menetelnének. A mieink is szépszámban megjelentek.

Hősök tere - 11 óra: Mindenki felsorakozott, a tüzoltók még egy tiszteletkört is mentek a tér körül. Fegyelmezett rendben megindult a mintegy tízezres menet. Elől teherautóból szól az ütemet adó muzsika, a menet élén szakszervezeti vezetők haladnak Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével, a Hosz hatszázfős küldöttségét Czövek János elnök és dr. Mészáros Melinda alelnök vezeti.  

Az útvonal: Bp., Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy Zs. Út – Alkotmány utca - Kossuth tér volt.

Alkotmány utca - 13 óra: Lelkesítő dalok szóltak a felépített színpad felől, a hangosítás kiváló, a kivetítő lehetne egy kicsit magasabban. 

Megérkezett a menet eleje, igyekszik mindenki minél jobb pozíciót elfoglalni.

13.30. - Az Edda együttes Torony címü számának elején dübörgő harckocsizajjal, majd a katonai ünnepségekről jól ismert felhívójellel vette kezdetét a demonstráció.

Jó napot bajtársak, Erőt egészséget – köszönt Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője köszöntötte a biztosításban résztvevő rendőrkollégákat.

Az elhunyt bajtársak, a hősi halottak emlékére, a reggel eltemetett dr. Topánka Erika, az FRSZ jogásza emlékére egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a résztvevők, közben pedig az. Il silentio, majd a Himnusz hangzott el.

Pihenj vezényszó után. Kónya Péter honvéd alezredes, az FRDÉSZ elnöke, az Egységes Demonstrációs Bizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket.

-       Büszke vagyok ara, hogy itt lehetek, hogy felemelt fővel állhatunk ki a jogainkért, a ,,Hivatásunk védelmében”. Kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a nyugállományba vonulás feltételeinek biztosítását, a már nyugállományúak státuszának megőrzését, az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést követelünk. Azt akarjuk, hogy ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket, követeljük a korszerü védő- és munkaeszközöket. Az a mondás járja, ahová mi megyünk, onnan menekülnek az emberek. Itt vagyunk, elegünk van abból, hogy a politikusok packázzanak velünk. Senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni juttatásainkat. Fogadjuk meg közösen, hogy minden eszközzel megvédjük jogainkat - tette hozzá Kónya Péter.

Ezt követően szakszervezeti vezetők köszöntötték a demonstrálókat, az alábbiakban ezekből idézünk a teljesség igénye nélkül.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke:  a szolgálati nyugdíj megvédéséért vagyunk itt, nem adjuk. A béreinket már lecsökkentették, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk.

Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke: Adják vissza becsületünket, a Magyar Köztársaság törvényei sérthetetlenek, jogainkat nem veheti el senki. Mi, rendőrök ezt követeljük meg az állampolgároktól, most azt követeljük, hogy a köztársaság tartsa be a törvényeit.

Talabér Zoltán, PVDÉSZ elnök: nagyon örülök, hogy itt vannak a kollégák ezrei. Egyik szemem sír, hogy elveszik a jogainkat, a másik azonban nevet: hogy bennetek van tisztesség, kimondjátok, hogy nem hagyjuk. Megnyomorítottak, de a szolgálati törvényünket, a nyugdíjat nem adjuk.

Czövek János, a Hosz elnöke: 12 ezer fős Hosz nevében üdvözlök mindenkit, aki megjelent. A Magyar Honvédség is kitart mellettetek, rendvédelmi dolgozók mellett. Ha együtt vagyunk, erősek vagyunk, lépjünk együtt a szolgálati törvényünk megvédése érdekében.

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: 2000 börtönőr jött el ma, és amint látjátok, mi nem szégyelljük az egyenruhánkat. Ez a kétezer fegyőr nem beszélni jött ide. Az FBVSZOSZ és a HTFSZ együtt addig folytatja a demonstrációt, amíg nem ülnek le velünk érdemben tárgyalni.

A HTFSZ elnöke, Árok Kornél: Itt az idő, hogy kősziklává váljunk, mert tőlünk lassan mindent elvesznek, már csak a korkedvezményes nyugdíj és a becsületünk maradt. Esküdjünk meg arra, hogy ezt már nem adjuk. Nem engedjük, hogy 63 ezer magyar ember becsületét elvegyék, hogy semmibe vegyenek minket.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke: Veletek vagyunk akkor, amikor a szolgálati nyugdíjért, az illetményekért, a nyugalmazott kollégák újbóli hadrendbe állítása ellen harcoltok. Összetartozunk, így nagyon erősek lehetünk. Ha nem enged a kormány, akkor folytatnunk kell!

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke: Ti vagytok a rend felesküdött védelmezői. Mi ebben támogatunk benneteket. A minimális juttatásotokat akarják most elvenni, ne hagyjátok.

Ezt követően minden nagyobb szakszervezet saját müsora következett, szakszervezetünk az április 13-i tematikus napon készült videofelvételt mutatta be. Aztán, már a Parlament előtt élőláncot alkotott a főleg tüzoltókból és börtönőrökből álló tömeg és újra megfogalmazták követeléseiket. Ezt követően pedig az Ezüst-patak Zenekar koncertezett, ők magyaros zenét játszottak.

20 óra - A tömegdemonstráció nagyon fegyelmezett rendben lebonyolított fáklyás gyászmenettel folytatódott. Ennek élén Kónya Péter újra felolvasta a követeléseket, majd a tér környékén maradt mintegy 2000 demonstráló újabb kört tett a Parlament körül. A demonstráció jelenleg is tart, a legelszántabbak, főleg tüzoltók és börtönőrök most is a Kossuth szobor előtti területen tartózkodnak.  

     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.