2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Április 16.: Tömegdemonstráció a Hivatásunk védelmében

Hosz  |  2011. 04. 15., 21:00

Hivatásunk védelmében demonstráltunk április 16-án, szombaton. A történelmi demonstráció jelenleg is zajlik a Kossuth téren és környékén. Az április 11-15 közötti tematikus napok után, szombaton több mint tízezer börtönőr, katona, polgári védelmi dolgozó, rendőr, tűzoltó és vámos tiltakozott a Hivatásunk védelmében. Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője felszólította a résztvevőket, hogy addig folytassák a  tiltakozást, ameddig nem kezdődnek meg a tárgyalások, illetve nem születik megállapodás a kormánnyal. A katonákat, a Honvédszakszervezet ,,színeiben\" mintegy hatszázan képviselték...

Hősök tere - 10 óra: Elkezdődött a gyülekezés, a demonstrálók sorban érkeznek, jó a hangulat. Egyre több transzparens és zászló, sokan már most megindulnának, menetelnének. A mieink is szépszámban megjelentek.

Hősök tere - 11 óra: Mindenki felsorakozott, a tüzoltók még egy tiszteletkört is mentek a tér körül. Fegyelmezett rendben megindult a mintegy tízezres menet. Elől teherautóból szól az ütemet adó muzsika, a menet élén szakszervezeti vezetők haladnak Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével, a Hosz hatszázfős küldöttségét Czövek János elnök és dr. Mészáros Melinda alelnök vezeti.  

Az útvonal: Bp., Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy Zs. Út – Alkotmány utca - Kossuth tér volt.

Alkotmány utca - 13 óra: Lelkesítő dalok szóltak a felépített színpad felől, a hangosítás kiváló, a kivetítő lehetne egy kicsit magasabban. 

Megérkezett a menet eleje, igyekszik mindenki minél jobb pozíciót elfoglalni.

13.30. - Az Edda együttes Torony címü számának elején dübörgő harckocsizajjal, majd a katonai ünnepségekről jól ismert felhívójellel vette kezdetét a demonstráció.

Jó napot bajtársak, Erőt egészséget – köszönt Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője köszöntötte a biztosításban résztvevő rendőrkollégákat.

Az elhunyt bajtársak, a hősi halottak emlékére, a reggel eltemetett dr. Topánka Erika, az FRSZ jogásza emlékére egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a résztvevők, közben pedig az. Il silentio, majd a Himnusz hangzott el.

Pihenj vezényszó után. Kónya Péter honvéd alezredes, az FRDÉSZ elnöke, az Egységes Demonstrációs Bizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket.

-       Büszke vagyok ara, hogy itt lehetek, hogy felemelt fővel állhatunk ki a jogainkért, a ,,Hivatásunk védelmében”. Kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a nyugállományba vonulás feltételeinek biztosítását, a már nyugállományúak státuszának megőrzését, az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést követelünk. Azt akarjuk, hogy ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket, követeljük a korszerü védő- és munkaeszközöket. Az a mondás járja, ahová mi megyünk, onnan menekülnek az emberek. Itt vagyunk, elegünk van abból, hogy a politikusok packázzanak velünk. Senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni juttatásainkat. Fogadjuk meg közösen, hogy minden eszközzel megvédjük jogainkat - tette hozzá Kónya Péter.

Ezt követően szakszervezeti vezetők köszöntötték a demonstrálókat, az alábbiakban ezekből idézünk a teljesség igénye nélkül.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke:  a szolgálati nyugdíj megvédéséért vagyunk itt, nem adjuk. A béreinket már lecsökkentették, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk.

Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke: Adják vissza becsületünket, a Magyar Köztársaság törvényei sérthetetlenek, jogainkat nem veheti el senki. Mi, rendőrök ezt követeljük meg az állampolgároktól, most azt követeljük, hogy a köztársaság tartsa be a törvényeit.

Talabér Zoltán, PVDÉSZ elnök: nagyon örülök, hogy itt vannak a kollégák ezrei. Egyik szemem sír, hogy elveszik a jogainkat, a másik azonban nevet: hogy bennetek van tisztesség, kimondjátok, hogy nem hagyjuk. Megnyomorítottak, de a szolgálati törvényünket, a nyugdíjat nem adjuk.

Czövek János, a Hosz elnöke: 12 ezer fős Hosz nevében üdvözlök mindenkit, aki megjelent. A Magyar Honvédség is kitart mellettetek, rendvédelmi dolgozók mellett. Ha együtt vagyunk, erősek vagyunk, lépjünk együtt a szolgálati törvényünk megvédése érdekében.

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: 2000 börtönőr jött el ma, és amint látjátok, mi nem szégyelljük az egyenruhánkat. Ez a kétezer fegyőr nem beszélni jött ide. Az FBVSZOSZ és a HTFSZ együtt addig folytatja a demonstrációt, amíg nem ülnek le velünk érdemben tárgyalni.

A HTFSZ elnöke, Árok Kornél: Itt az idő, hogy kősziklává váljunk, mert tőlünk lassan mindent elvesznek, már csak a korkedvezményes nyugdíj és a becsületünk maradt. Esküdjünk meg arra, hogy ezt már nem adjuk. Nem engedjük, hogy 63 ezer magyar ember becsületét elvegyék, hogy semmibe vegyenek minket.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke: Veletek vagyunk akkor, amikor a szolgálati nyugdíjért, az illetményekért, a nyugalmazott kollégák újbóli hadrendbe állítása ellen harcoltok. Összetartozunk, így nagyon erősek lehetünk. Ha nem enged a kormány, akkor folytatnunk kell!

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke: Ti vagytok a rend felesküdött védelmezői. Mi ebben támogatunk benneteket. A minimális juttatásotokat akarják most elvenni, ne hagyjátok.

Ezt követően minden nagyobb szakszervezet saját müsora következett, szakszervezetünk az április 13-i tematikus napon készült videofelvételt mutatta be. Aztán, már a Parlament előtt élőláncot alkotott a főleg tüzoltókból és börtönőrökből álló tömeg és újra megfogalmazták követeléseiket. Ezt követően pedig az Ezüst-patak Zenekar koncertezett, ők magyaros zenét játszottak.

20 óra - A tömegdemonstráció nagyon fegyelmezett rendben lebonyolított fáklyás gyászmenettel folytatódott. Ennek élén Kónya Péter újra felolvasta a követeléseket, majd a tér környékén maradt mintegy 2000 demonstráló újabb kört tett a Parlament körül. A demonstráció jelenleg is tart, a legelszántabbak, főleg tüzoltók és börtönőrök most is a Kossuth szobor előtti területen tartózkodnak.  

     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.