2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Április 16.: Tömegdemonstráció a Hivatásunk védelmében

Hosz  |  2011. 04. 15., 21:00

Hivatásunk védelmében demonstráltunk április 16-án, szombaton. A történelmi demonstráció jelenleg is zajlik a Kossuth téren és környékén. Az április 11-15 közötti tematikus napok után, szombaton több mint tízezer börtönőr, katona, polgári védelmi dolgozó, rendőr, tűzoltó és vámos tiltakozott a Hivatásunk védelmében. Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője felszólította a résztvevőket, hogy addig folytassák a  tiltakozást, ameddig nem kezdődnek meg a tárgyalások, illetve nem születik megállapodás a kormánnyal. A katonákat, a Honvédszakszervezet ,,színeiben\" mintegy hatszázan képviselték...

Hősök tere - 10 óra: Elkezdődött a gyülekezés, a demonstrálók sorban érkeznek, jó a hangulat. Egyre több transzparens és zászló, sokan már most megindulnának, menetelnének. A mieink is szépszámban megjelentek.

Hősök tere - 11 óra: Mindenki felsorakozott, a tüzoltók még egy tiszteletkört is mentek a tér körül. Fegyelmezett rendben megindult a mintegy tízezres menet. Elől teherautóból szól az ütemet adó muzsika, a menet élén szakszervezeti vezetők haladnak Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével, a Hosz hatszázfős küldöttségét Czövek János elnök és dr. Mészáros Melinda alelnök vezeti.  

Az útvonal: Bp., Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy Zs. Út – Alkotmány utca - Kossuth tér volt.

Alkotmány utca - 13 óra: Lelkesítő dalok szóltak a felépített színpad felől, a hangosítás kiváló, a kivetítő lehetne egy kicsit magasabban. 

Megérkezett a menet eleje, igyekszik mindenki minél jobb pozíciót elfoglalni.

13.30. - Az Edda együttes Torony címü számának elején dübörgő harckocsizajjal, majd a katonai ünnepségekről jól ismert felhívójellel vette kezdetét a demonstráció.

Jó napot bajtársak, Erőt egészséget – köszönt Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője köszöntötte a biztosításban résztvevő rendőrkollégákat.

Az elhunyt bajtársak, a hősi halottak emlékére, a reggel eltemetett dr. Topánka Erika, az FRSZ jogásza emlékére egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a résztvevők, közben pedig az. Il silentio, majd a Himnusz hangzott el.

Pihenj vezényszó után. Kónya Péter honvéd alezredes, az FRDÉSZ elnöke, az Egységes Demonstrációs Bizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket.

-       Büszke vagyok ara, hogy itt lehetek, hogy felemelt fővel állhatunk ki a jogainkért, a ,,Hivatásunk védelmében”. Kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a nyugállományba vonulás feltételeinek biztosítását, a már nyugállományúak státuszának megőrzését, az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést követelünk. Azt akarjuk, hogy ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket, követeljük a korszerü védő- és munkaeszközöket. Az a mondás járja, ahová mi megyünk, onnan menekülnek az emberek. Itt vagyunk, elegünk van abból, hogy a politikusok packázzanak velünk. Senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni juttatásainkat. Fogadjuk meg közösen, hogy minden eszközzel megvédjük jogainkat - tette hozzá Kónya Péter.

Ezt követően szakszervezeti vezetők köszöntötték a demonstrálókat, az alábbiakban ezekből idézünk a teljesség igénye nélkül.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke:  a szolgálati nyugdíj megvédéséért vagyunk itt, nem adjuk. A béreinket már lecsökkentették, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk.

Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke: Adják vissza becsületünket, a Magyar Köztársaság törvényei sérthetetlenek, jogainkat nem veheti el senki. Mi, rendőrök ezt követeljük meg az állampolgároktól, most azt követeljük, hogy a köztársaság tartsa be a törvényeit.

Talabér Zoltán, PVDÉSZ elnök: nagyon örülök, hogy itt vannak a kollégák ezrei. Egyik szemem sír, hogy elveszik a jogainkat, a másik azonban nevet: hogy bennetek van tisztesség, kimondjátok, hogy nem hagyjuk. Megnyomorítottak, de a szolgálati törvényünket, a nyugdíjat nem adjuk.

Czövek János, a Hosz elnöke: 12 ezer fős Hosz nevében üdvözlök mindenkit, aki megjelent. A Magyar Honvédség is kitart mellettetek, rendvédelmi dolgozók mellett. Ha együtt vagyunk, erősek vagyunk, lépjünk együtt a szolgálati törvényünk megvédése érdekében.

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: 2000 börtönőr jött el ma, és amint látjátok, mi nem szégyelljük az egyenruhánkat. Ez a kétezer fegyőr nem beszélni jött ide. Az FBVSZOSZ és a HTFSZ együtt addig folytatja a demonstrációt, amíg nem ülnek le velünk érdemben tárgyalni.

A HTFSZ elnöke, Árok Kornél: Itt az idő, hogy kősziklává váljunk, mert tőlünk lassan mindent elvesznek, már csak a korkedvezményes nyugdíj és a becsületünk maradt. Esküdjünk meg arra, hogy ezt már nem adjuk. Nem engedjük, hogy 63 ezer magyar ember becsületét elvegyék, hogy semmibe vegyenek minket.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke: Veletek vagyunk akkor, amikor a szolgálati nyugdíjért, az illetményekért, a nyugalmazott kollégák újbóli hadrendbe állítása ellen harcoltok. Összetartozunk, így nagyon erősek lehetünk. Ha nem enged a kormány, akkor folytatnunk kell!

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke: Ti vagytok a rend felesküdött védelmezői. Mi ebben támogatunk benneteket. A minimális juttatásotokat akarják most elvenni, ne hagyjátok.

Ezt követően minden nagyobb szakszervezet saját müsora következett, szakszervezetünk az április 13-i tematikus napon készült videofelvételt mutatta be. Aztán, már a Parlament előtt élőláncot alkotott a főleg tüzoltókból és börtönőrökből álló tömeg és újra megfogalmazták követeléseiket. Ezt követően pedig az Ezüst-patak Zenekar koncertezett, ők magyaros zenét játszottak.

20 óra - A tömegdemonstráció nagyon fegyelmezett rendben lebonyolított fáklyás gyászmenettel folytatódott. Ennek élén Kónya Péter újra felolvasta a követeléseket, majd a tér környékén maradt mintegy 2000 demonstráló újabb kört tett a Parlament körül. A demonstráció jelenleg is tart, a legelszántabbak, főleg tüzoltók és börtönőrök most is a Kossuth szobor előtti területen tartózkodnak.  

     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 22-én, szerdán, fedélzetén 11 utassal a Csendes-óceánba zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú hajófedélzeti szállító repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A lengyel hadsereg felderítésre és a kijelölt célok megsemmisítésére is alkalmas ezer Warmate drónt szerez be a WB Electronics lengyel magáncégtől - az erről szóló megállapodást Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter jelenlétében írták alá Varsóban.