2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Április 16.: Tömegdemonstráció a Hivatásunk védelmében

Hosz  |  2011. 04. 15., 21:00

Hivatásunk védelmében demonstráltunk április 16-án, szombaton. A történelmi demonstráció jelenleg is zajlik a Kossuth téren és környékén. Az április 11-15 közötti tematikus napok után, szombaton több mint tízezer börtönőr, katona, polgári védelmi dolgozó, rendőr, tűzoltó és vámos tiltakozott a Hivatásunk védelmében. Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője felszólította a résztvevőket, hogy addig folytassák a  tiltakozást, ameddig nem kezdődnek meg a tárgyalások, illetve nem születik megállapodás a kormánnyal. A katonákat, a Honvédszakszervezet ,,színeiben\" mintegy hatszázan képviselték...

Hősök tere - 10 óra: Elkezdődött a gyülekezés, a demonstrálók sorban érkeznek, jó a hangulat. Egyre több transzparens és zászló, sokan már most megindulnának, menetelnének. A mieink is szépszámban megjelentek.

Hősök tere - 11 óra: Mindenki felsorakozott, a tüzoltók még egy tiszteletkört is mentek a tér körül. Fegyelmezett rendben megindult a mintegy tízezres menet. Elől teherautóból szól az ütemet adó muzsika, a menet élén szakszervezeti vezetők haladnak Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével, a Hosz hatszázfős küldöttségét Czövek János elnök és dr. Mészáros Melinda alelnök vezeti.  

Az útvonal: Bp., Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy Zs. Út – Alkotmány utca - Kossuth tér volt.

Alkotmány utca - 13 óra: Lelkesítő dalok szóltak a felépített színpad felől, a hangosítás kiváló, a kivetítő lehetne egy kicsit magasabban. 

Megérkezett a menet eleje, igyekszik mindenki minél jobb pozíciót elfoglalni.

13.30. - Az Edda együttes Torony címü számának elején dübörgő harckocsizajjal, majd a katonai ünnepségekről jól ismert felhívójellel vette kezdetét a demonstráció.

Jó napot bajtársak, Erőt egészséget – köszönt Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője köszöntötte a biztosításban résztvevő rendőrkollégákat.

Az elhunyt bajtársak, a hősi halottak emlékére, a reggel eltemetett dr. Topánka Erika, az FRSZ jogásza emlékére egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a résztvevők, közben pedig az. Il silentio, majd a Himnusz hangzott el.

Pihenj vezényszó után. Kónya Péter honvéd alezredes, az FRDÉSZ elnöke, az Egységes Demonstrációs Bizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket.

-       Büszke vagyok ara, hogy itt lehetek, hogy felemelt fővel állhatunk ki a jogainkért, a ,,Hivatásunk védelmében”. Kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a nyugállományba vonulás feltételeinek biztosítását, a már nyugállományúak státuszának megőrzését, az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést követelünk. Azt akarjuk, hogy ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket, követeljük a korszerü védő- és munkaeszközöket. Az a mondás járja, ahová mi megyünk, onnan menekülnek az emberek. Itt vagyunk, elegünk van abból, hogy a politikusok packázzanak velünk. Senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni juttatásainkat. Fogadjuk meg közösen, hogy minden eszközzel megvédjük jogainkat - tette hozzá Kónya Péter.

Ezt követően szakszervezeti vezetők köszöntötték a demonstrálókat, az alábbiakban ezekből idézünk a teljesség igénye nélkül.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke:  a szolgálati nyugdíj megvédéséért vagyunk itt, nem adjuk. A béreinket már lecsökkentették, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk.

Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke: Adják vissza becsületünket, a Magyar Köztársaság törvényei sérthetetlenek, jogainkat nem veheti el senki. Mi, rendőrök ezt követeljük meg az állampolgároktól, most azt követeljük, hogy a köztársaság tartsa be a törvényeit.

Talabér Zoltán, PVDÉSZ elnök: nagyon örülök, hogy itt vannak a kollégák ezrei. Egyik szemem sír, hogy elveszik a jogainkat, a másik azonban nevet: hogy bennetek van tisztesség, kimondjátok, hogy nem hagyjuk. Megnyomorítottak, de a szolgálati törvényünket, a nyugdíjat nem adjuk.

Czövek János, a Hosz elnöke: 12 ezer fős Hosz nevében üdvözlök mindenkit, aki megjelent. A Magyar Honvédség is kitart mellettetek, rendvédelmi dolgozók mellett. Ha együtt vagyunk, erősek vagyunk, lépjünk együtt a szolgálati törvényünk megvédése érdekében.

Fabók Ferenc, az FBVSZOSZ elnöke: 2000 börtönőr jött el ma, és amint látjátok, mi nem szégyelljük az egyenruhánkat. Ez a kétezer fegyőr nem beszélni jött ide. Az FBVSZOSZ és a HTFSZ együtt addig folytatja a demonstrációt, amíg nem ülnek le velünk érdemben tárgyalni.

A HTFSZ elnöke, Árok Kornél: Itt az idő, hogy kősziklává váljunk, mert tőlünk lassan mindent elvesznek, már csak a korkedvezményes nyugdíj és a becsületünk maradt. Esküdjünk meg arra, hogy ezt már nem adjuk. Nem engedjük, hogy 63 ezer magyar ember becsületét elvegyék, hogy semmibe vegyenek minket.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke: Veletek vagyunk akkor, amikor a szolgálati nyugdíjért, az illetményekért, a nyugalmazott kollégák újbóli hadrendbe állítása ellen harcoltok. Összetartozunk, így nagyon erősek lehetünk. Ha nem enged a kormány, akkor folytatnunk kell!

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke: Ti vagytok a rend felesküdött védelmezői. Mi ebben támogatunk benneteket. A minimális juttatásotokat akarják most elvenni, ne hagyjátok.

Ezt követően minden nagyobb szakszervezet saját müsora következett, szakszervezetünk az április 13-i tematikus napon készült videofelvételt mutatta be. Aztán, már a Parlament előtt élőláncot alkotott a főleg tüzoltókból és börtönőrökből álló tömeg és újra megfogalmazták követeléseiket. Ezt követően pedig az Ezüst-patak Zenekar koncertezett, ők magyaros zenét játszottak.

20 óra - A tömegdemonstráció nagyon fegyelmezett rendben lebonyolított fáklyás gyászmenettel folytatódott. Ennek élén Kónya Péter újra felolvasta a követeléseket, majd a tér környékén maradt mintegy 2000 demonstráló újabb kört tett a Parlament körül. A demonstráció jelenleg is tart, a legelszántabbak, főleg tüzoltók és börtönőrök most is a Kossuth szobor előtti területen tartózkodnak.  

     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.