2017. 11. 24. péntek
Emma
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

El a kezekkel a szolgálati nyugdíjtól!

Hosz  |  2011. 04. 19., 11:15

A fegyveres és rendvédelmi szféra országosan reprezentatív szakszervezetei által megalakított Demonstrációs Bizottság – tanácskozási joggal – vett részt az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának rendkívüli ülésén. Az április 19-i bizottsági ülés napirendjén a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalóinak helyzete, a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásai, valamint az új hivatásos életpályamodell szerepelt. Szakszervezetünk képviseletében megjelent Czövek János elnök felszólalásában kiemelte: az a célunk, hogy megőrizzük a szolgálati nyugdíjat és, hogy megelőzzük a hivatásos állomány elvándorlását, ezért Rólunk, nélkülünk - ne döntsenek! Az ülés a jó időjárás miatt tárt ablakok mellett zajlott, s jól hallhatóan beszűrődött minden sziréna- és dudaszó, amit a Kossuth szobornál várakozó kollégák produkáltak, jelezvén, hogy itt vagyunk, hogy kitartunk...

Dr. Kocsis Máté, a HRB elnöke nyitotta meg az ülést. A bizottság 18 fővel volt határozatképes. A napirendi téma tárgyalása élénk sajtóérdeklődés mellett kezdődött. A bevezetőben elhangzott, hogy az egységes demonstrációs bizottság kérésére tárgyalják a képviselők a témát.

A fegyveres és rendvédelmi szféra munka- és életkörülményeinek aktuális helyzete volt a témája Kónya Péter FRDÉSZ elnök, az egységes demonstrációs bizottság vezetője tájékoztatójának.

- Megköszönöm a lehetőséget. Önök előtt is tiszta a helyzet, felborult a munkabéke. Szombaton több mint 15 ezren üzentük a kormánynak és a civil kontroll megtestesítőinek, hogy a Széll Kálmán Tervben rögzített irányvonal karcsúsítja, megcsorbítja jogainkat, ez egy rossz irányvonal. Különleges jogviszonyunkat az elmúlt évek alatt folyamatosan csorbították. Az elmúlt 15 évben többször volt bafagyasztva az illetményalap, mint nem. Kiszámíthatatlanná vált az életpálya, a hivatás nem vonzó már, az illetmény nem tartja pályán a kollégákat. Jól képzett fiatalok már nem vállalják a hivatást. Aki, ha kell az élete árán is végrehajtja a parancsokat, azoknak olyan életpályát kell biztosítani, ami újra vonzóvá teszi a hivatást. Rengeteg téves információ ment ki a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban. Innen is üzenjük mindenkinek, hogy a rendszer fenntartható, nem kell átgondolatlan átszervezésekbe bocsátkozni, persze más munkakörökbe is lehet foglalkoztatni, s ez számunkra is kezelhető. Állóháború van, ez pedig nem lehet senkinek sem érdeke. Én megígérem Önöknek, hogy tisztességes maradok és ragaszkodok az elveimhez!

Czövek János, a Hosz elnöke: a szolgálati nyugdíjrendszer az utolsó kedvezmény, mely vonzza az embereket a Magyar Honvédséghez. Ha ezt is eltörlik, a katonai pálya teljesen elveszíti vonzerejét. Mi teljesítettük az elvárásokat, most teljesítse az állam is azokat! Az Euromil elmúlt hétvégén történt 103. elnökségi ülésén elhangzottakra utalok: sok országban zajlanak reformok. Lengyelországban 15-ről 20 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, de csak megfelelő átmenettel. A katonákat korábban megilletett jogok az elmúlt évtizedekben megszüntek, ugyanakkor az alkotmányos előírások csak szigorodtak. A katonának az élete árán is teljesítenie kell szolgálatát. Az a célunk, hogy megelőzzük a hivatásos állomány elvándorlását. Rólunk, nélkülünk – ne döntsenek! Mindenhol jelen akarunk lenni, ahol rólunk tárgyalnak, döntenek.

Ezt követően az egységes demonstrációs bizottság további tagszervezeteinek - TMRSZ, HTFSZ, FBVSZOSZ, VPDSZ, PVDÉSZ, RSZV - képviselői mondták el hozzászólásaikat. 

Miután Kónya Péter megkérdezte, hogy van-e elképzelése a HRB-nek a ,,hogyantovább”- ról, a kormány álláspontjáról, dr. Kocsis Máté, a HRB elnöke azt mondta: itt, az asztalnál ülők közül senki nem a kormány tagja. Nem jött el az összegzés ideje, még semmilyen kormány-előterjesztés nem szerepelt a képviselők, a bizottság előtt.

Iváncsik Imre, a HRB alelnöke: jó, hogy hivatalosan is – nemcsak a demonstrációs sátrakban és a Kossuth téren – ismerhetjük meg véleményeiket. Érdemi tárgyalások szükségesek, nyugodt, kiegyensúlyozott egyeztetések kellenek. Voltak-e tárgyalások a kormánnyal – kérdezte.

Kónya Péter válaszában kijelentette: A BM-ben tavaly megkezdődtek ezek az egyeztetések, az életpályamodellel kapcsolatban leadtuk javaslataikat, vagyis nem igazak a kormányzati kommunikációban erről megjelent, eltérő hírek. Mivel itt vagyunk, ezzel is jeleztük, hogy készek vagyunk a tárgyalásokra, az állomány érdekében történő korrekt megegyezésre. De már most jelezzük, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel nem tudunk megállapodni, kellő jogi garanciákat akarunk.

Ezt követően erős pártpolitikai adok-kapok kezdődött, majd Kónya Péter elmondta: sokan megfogalmazták, mi dúl a lelkünkben, azt is köszönöm, hogy sok jó szót is kaptunk. Az az akció, amit a ,,Hivatásunk Védelmében” megkezdtünk nem politikai jellegü, a magunk védelmében tesszük ezt. Javaslom, hogy a HRB fogalmazzon meg egy állásfoglalást.   

                                    Kocsis Máté bizottsági elnök az ülésen történteket összegezve hangsúlyozat: a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének újragondolása időszerü. A jelenlegi rendszer nem fenntartható. A HRB is érdekelt a megállapodásban, de a törvény módosítása, illetve új törvény, új struktúra szükséges.         

                         Miután Csampa Zsolt HRB alelnök azt kérte, hogy rugalmasak legyenek az érdekképviseletek, azt mondta: mindkét félnek engednie kell. A HRB mostani ülése is a párbeszéd egyik jele.

Iváncsik Imre HRB alelnök ügyrendi javaslatára a bizottság elnöke megszavaztatta a bizottsági tagokkal, hogy ki ért egyet azzal, hogy a HRB adjon ki állásfoglalást, melyben támogatja a demonstrálók követeléseit, és azt kéri a kormánytól, hogy kezdődjenek meg haladéktalanul az érdemi tárgyalások. A szavazás sajnos nem támogatta az előterjesztést.                                                                                                   

A HRB ülését követően, a parlament előtti Kossuth szobornál lévő Demonstrációs Pontnál rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak a Demonstrációs Bizottság tagjai. Itt több szakszervezeti vezető - közöttük Kónya Péter FRDÉSZ elnök és Czövek János Hosz elnök - is megfogalmazta, miért kell folytatni a tiltakozást Hivatásunk védelmében. A demonstrációs bizottság vezetője bejelentette, hogy május 6-án újabb tömegdemonstrációt szerveznek az érintett szakszervezetek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokan kétkedve fogadták az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felbukkanó hírt, mely szerint több évnyi üresjárat után ismét feltámadhat a magyar harci helikopteres képesség a korábban leállított Mi-24-es flotta néhány példányának nagyjavításával.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.