2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

El a kezekkel a szolgálati nyugdíjtól!

Hosz  |  2011. 04. 19., 11:15

A fegyveres és rendvédelmi szféra országosan reprezentatív szakszervezetei által megalakított Demonstrációs Bizottság – tanácskozási joggal – vett részt az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának rendkívüli ülésén. Az április 19-i bizottsági ülés napirendjén a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalóinak helyzete, a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásai, valamint az új hivatásos életpályamodell szerepelt. Szakszervezetünk képviseletében megjelent Czövek János elnök felszólalásában kiemelte: az a célunk, hogy megőrizzük a szolgálati nyugdíjat és, hogy megelőzzük a hivatásos állomány elvándorlását, ezért Rólunk, nélkülünk - ne döntsenek! Az ülés a jó időjárás miatt tárt ablakok mellett zajlott, s jól hallhatóan beszűrődött minden sziréna- és dudaszó, amit a Kossuth szobornál várakozó kollégák produkáltak, jelezvén, hogy itt vagyunk, hogy kitartunk...

Dr. Kocsis Máté, a HRB elnöke nyitotta meg az ülést. A bizottság 18 fővel volt határozatképes. A napirendi téma tárgyalása élénk sajtóérdeklődés mellett kezdődött. A bevezetőben elhangzott, hogy az egységes demonstrációs bizottság kérésére tárgyalják a képviselők a témát.

A fegyveres és rendvédelmi szféra munka- és életkörülményeinek aktuális helyzete volt a témája Kónya Péter FRDÉSZ elnök, az egységes demonstrációs bizottság vezetője tájékoztatójának.

- Megköszönöm a lehetőséget. Önök előtt is tiszta a helyzet, felborult a munkabéke. Szombaton több mint 15 ezren üzentük a kormánynak és a civil kontroll megtestesítőinek, hogy a Széll Kálmán Tervben rögzített irányvonal karcsúsítja, megcsorbítja jogainkat, ez egy rossz irányvonal. Különleges jogviszonyunkat az elmúlt évek alatt folyamatosan csorbították. Az elmúlt 15 évben többször volt bafagyasztva az illetményalap, mint nem. Kiszámíthatatlanná vált az életpálya, a hivatás nem vonzó már, az illetmény nem tartja pályán a kollégákat. Jól képzett fiatalok már nem vállalják a hivatást. Aki, ha kell az élete árán is végrehajtja a parancsokat, azoknak olyan életpályát kell biztosítani, ami újra vonzóvá teszi a hivatást. Rengeteg téves információ ment ki a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban. Innen is üzenjük mindenkinek, hogy a rendszer fenntartható, nem kell átgondolatlan átszervezésekbe bocsátkozni, persze más munkakörökbe is lehet foglalkoztatni, s ez számunkra is kezelhető. Állóháború van, ez pedig nem lehet senkinek sem érdeke. Én megígérem Önöknek, hogy tisztességes maradok és ragaszkodok az elveimhez!

Czövek János, a Hosz elnöke: a szolgálati nyugdíjrendszer az utolsó kedvezmény, mely vonzza az embereket a Magyar Honvédséghez. Ha ezt is eltörlik, a katonai pálya teljesen elveszíti vonzerejét. Mi teljesítettük az elvárásokat, most teljesítse az állam is azokat! Az Euromil elmúlt hétvégén történt 103. elnökségi ülésén elhangzottakra utalok: sok országban zajlanak reformok. Lengyelországban 15-ről 20 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, de csak megfelelő átmenettel. A katonákat korábban megilletett jogok az elmúlt évtizedekben megszüntek, ugyanakkor az alkotmányos előírások csak szigorodtak. A katonának az élete árán is teljesítenie kell szolgálatát. Az a célunk, hogy megelőzzük a hivatásos állomány elvándorlását. Rólunk, nélkülünk – ne döntsenek! Mindenhol jelen akarunk lenni, ahol rólunk tárgyalnak, döntenek.

Ezt követően az egységes demonstrációs bizottság további tagszervezeteinek - TMRSZ, HTFSZ, FBVSZOSZ, VPDSZ, PVDÉSZ, RSZV - képviselői mondták el hozzászólásaikat. 

Miután Kónya Péter megkérdezte, hogy van-e elképzelése a HRB-nek a ,,hogyantovább”- ról, a kormány álláspontjáról, dr. Kocsis Máté, a HRB elnöke azt mondta: itt, az asztalnál ülők közül senki nem a kormány tagja. Nem jött el az összegzés ideje, még semmilyen kormány-előterjesztés nem szerepelt a képviselők, a bizottság előtt.

Iváncsik Imre, a HRB alelnöke: jó, hogy hivatalosan is – nemcsak a demonstrációs sátrakban és a Kossuth téren – ismerhetjük meg véleményeiket. Érdemi tárgyalások szükségesek, nyugodt, kiegyensúlyozott egyeztetések kellenek. Voltak-e tárgyalások a kormánnyal – kérdezte.

Kónya Péter válaszában kijelentette: A BM-ben tavaly megkezdődtek ezek az egyeztetések, az életpályamodellel kapcsolatban leadtuk javaslataikat, vagyis nem igazak a kormányzati kommunikációban erről megjelent, eltérő hírek. Mivel itt vagyunk, ezzel is jeleztük, hogy készek vagyunk a tárgyalásokra, az állomány érdekében történő korrekt megegyezésre. De már most jelezzük, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel nem tudunk megállapodni, kellő jogi garanciákat akarunk.

Ezt követően erős pártpolitikai adok-kapok kezdődött, majd Kónya Péter elmondta: sokan megfogalmazták, mi dúl a lelkünkben, azt is köszönöm, hogy sok jó szót is kaptunk. Az az akció, amit a ,,Hivatásunk Védelmében” megkezdtünk nem politikai jellegü, a magunk védelmében tesszük ezt. Javaslom, hogy a HRB fogalmazzon meg egy állásfoglalást.   

                                    Kocsis Máté bizottsági elnök az ülésen történteket összegezve hangsúlyozat: a szolgálati nyugdíj intézményrendszerének újragondolása időszerü. A jelenlegi rendszer nem fenntartható. A HRB is érdekelt a megállapodásban, de a törvény módosítása, illetve új törvény, új struktúra szükséges.         

                         Miután Csampa Zsolt HRB alelnök azt kérte, hogy rugalmasak legyenek az érdekképviseletek, azt mondta: mindkét félnek engednie kell. A HRB mostani ülése is a párbeszéd egyik jele.

Iváncsik Imre HRB alelnök ügyrendi javaslatára a bizottság elnöke megszavaztatta a bizottsági tagokkal, hogy ki ért egyet azzal, hogy a HRB adjon ki állásfoglalást, melyben támogatja a demonstrálók követeléseit, és azt kéri a kormánytól, hogy kezdődjenek meg haladéktalanul az érdemi tárgyalások. A szavazás sajnos nem támogatta az előterjesztést.                                                                                                   

A HRB ülését követően, a parlament előtti Kossuth szobornál lévő Demonstrációs Pontnál rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak a Demonstrációs Bizottság tagjai. Itt több szakszervezeti vezető - közöttük Kónya Péter FRDÉSZ elnök és Czövek János Hosz elnök - is megfogalmazta, miért kell folytatni a tiltakozást Hivatásunk védelmében. A demonstrációs bizottság vezetője bejelentette, hogy május 6-án újabb tömegdemonstrációt szerveznek az érintett szakszervezetek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.