2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció autóval, gyalogosan és fáklyával

Hosz  |  2011. 05. 06., 22:55

Az áprilisban megkezdett tiltakozás-sorozatot folytatva, autós-, gyalogos-, majd fáklyás demonstrációt tartottunk hivatásunk védelmében. A Honvédszakszervezet ,,színeiben\" huszonnégy autóval és mintegy háromszáz hivatásos-, szerződéses és nyugállományú katona személyes és aktív jelenlétével fejeztük ki véleményünket a kormányzati törekvésekkel szemben, szerzett jogaink védelmében. A május 6-i eseményen - több mint tízezer fegyveres és rendvédelmi dolgozó előtt - Pintér Sándor belügyminiszter egyeztetésre hívta a demonstráló szakszervezetek vezetőit. A tárgyalások május 9-én reggel 8 órakor kezdődnek... 

Percről percre - az alábbiakban a demonstráció történéseit elevenítjük fel időrendi sorrendben.

Huszonnégy autó, közöttük parancsnoki GAZ 69-es és kettő Csepel típusú katonai tehergépkocsi alkotta szakszervezetünk menetoszlopát. A május 6-i, Hivatásunk védelmében megszervezett és lebonyolított esemény időrendben első demonstrációja a Hősök terén gyülekezett. 13 órától egyre nőtt az autósok száma, néhány perccel az indulás előtt már mintegy száz autós várta a startot.

14 óra után néhány perccel elindult az autós menet. Dudáltak, türköltek a katonai teherautók és a személyautók végig a menet alatt. A belvárosban sokan megálltak, tapsoltak, integettek, bizalmukról és egyetértésükről, szolidaritásukról biztosították demonstrálóinkat.

14.30 – Az autós menet jó ütemben haladt, 10 perc alatt már az Oktogonhoz értünk. Az autókon szakszervezeti lobogókat láthattunk, és hangzatos feliratokat, tiltakozó jelszavakat - köztük ,,Hivatásunk védelmében" - olvashattunk.

14.45 – Megérkezett az autós menet a Honvédelmi Minisztérium elé. A tárca egyik helyettes államtitkára éppen akkor lépett ki a minisztérium épületéből, amikor a Hosz menetoszlopa elhaladt a Balaton utcában.

15.30 – Megérkezett a menet a rakpartra, ezt követően a demonstráció résztvevői a Kossuth szoborhoz indultak.

16 óra - A Kossuth szobor előtt felállított színpadon az FRDÉSZ, majd az egységes demonstrációs bizottsághoz tarto szakszervezetek vezetői buzdították a megjelent tömeget. Miután többen is beszámoltak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) délelőtt történt egyeztetésről, elindult a több ezres gyalogos menet a KIM felé, a Belügyminisztérium irányába.

17 óra – Visszaérkezett a gyalogos menet a Kossuth szoborhoz, majd átvonultak a demonstrálók a parlamenti parkolóba.

17.30h – A tüzoltók szakszervezeti (HTFSZ) vezetőjének felszólítására élőlánc alkottak a tiltakozók a Parlament körül. Volt itt minden, bekiabálás, hangzatos jelszavak, füstbomba, páran be is jutottak a törvényhozás épületébe, s az egyik ablakból Stronge Europe feliratú zászlót mutattak a tömeg felé.

18 óra - Több busszal érkeztek meg a rohamrendőrök. Eközben Kónya Péter, az egységes demonstrációs bizottság vezetője azt mondta, hogy amíg senki nem csinál törvénytelenséget, addig senkit nem vihetnek el. Eközben felhívta a belügyminisztert, s azt kezdeményezte, hogy jöjjön ki a térre.

18.30h – Miután kivonult a tömeg a parlamenti parkolóból, Kónya Péter kezdeményezésére Pintér Sándor belügyminiszter érkezett a térre. Szakszervezetünk színeiben mintegy háromszázan hallgattuk a belügyminiszter beszédét.

Jó napot kívánok, el kell, hogy mondjam, hogy ilyen fogadtatásban még nem volt részem - kezdte mondandóját a láthatóan riadt Pintér Sándor.

Azt is el kell mondanom, hogy itt vannak azok, akikre rábíztuk az ország, a parlament védelmét, de olyanok is itt vannak, akik nem idevalók. Hosszas tárgyalásban vagyunk azért, hogy rájöjjünk, hogyan védjük meg azokat a vívmányokat, amelyeket a hivatásos jogviszony során szereztünk. A rendőrségi és tüzoltósági törvényt, amikre most hivatkoztok, jelentős mértékben országos főkapitányként én alkottam meg. Így, ilyen módon nem lehet tárgyalni. ezeket a törvényeket nem az utcán kell eldönteni. Azt is tudom, hogy Ti, akik velem együtt ezekre a törvényekre felesküdtetek, mindezt jól tudjátok. A jelenlegi demonstráció akkor zajlik, amikor még nincs végleges kormánykoncepció. Azt kérem, hogy járuljatok hozzá az új elképzelések kialakításához, de azt is tudom, hogy ez a magatartás mindehhez nem járul hozzá - folytatta a belügyminiszter.

Közben bekiabálások, szidalmazások tarkítják a beszédet.

Azért jöttem ide, hogy megtudjátok, képviselem az érdekeiteket. Azt kérem, hogy gondolkozzunk együtt és találjuk meg a megoldásokat. Együtt gondolkodva kell megtalálnunk, hogyan tudunk tovább lépni. A szakszervezeti vezetők bizonyíthatják, mindig konstruktív megbeszéléseket folytattunk. jelen pillanatban ez nem egy tárgyalásos szituáció. Ne várjátok, hogy ígérjek, mert nem biztos, hogy be tudom tartani. Azt tudom mondani, hogy, ha most minden rendben lezajlik, akkor hétfő reggel az irodámban megkezdem a szakszervezeti vezetőkkel a tárgyalásokat. Még egy dolog: ha bármire a szavamat adtam, az mindig úgy volt. Azt kérem, hogy az eskütökhöz híven fejezzétek be a mai tiltakozást. Így legyen! Még egy dolog: a 2004-2006 közötti járandóságaikat, túlórapénzeiket megkapja minden tüzoltó - zárta beszédét nagy üdvrivalgás közepette a belügyi tárca irányítója.

19 óra - Több szakszervezeti vezető között Czövek János Hosz elnök is beszédet mondott. Miután megszólította a katonákat, megfogalmazta, hogy bízik a hétfői egyeztetés eredményességében, majd fegyelmezett fáklyás demonstrációra hívta a megjelenteket.

20 óra - Elindult a fáklyás menet, mintegy ötezren, köztük több száz katona indult a Parlament körüli menettel. A hétfői tárgyalás a kormány utolsó utáni esélye - fogalmazott az egyik menetelő szakszervezeti vezető.

21 óra - Véget ért a menet, a tüntetők eloltották és a kukákba dobták fáklyáikat.

21.30 - Több szakszervezeti vezető felszólalásával zárult a tüntetés, egyesek azt ígérték, ha hétfőn nem lesz eredmény, akkor visszajönnek. Kónya Péter azt mondta, hogy hétfőn keményen fognak tárgyalni. ,,Ha mi nem tudunk nyugdíjba menni, akkor ők fognak" - tette hozzá. Az emberek a Kossuth téri metrómegálló, az Alkotmány utca és a Falk Miksa utca irányába távoztak.

A mieink fegyelmezett rendben hagyták el a Kossuth teret. Folytatás május 9-én, hétfőn!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.