2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden katona érdeke, hogy részt vegyen a demonstrációkon!

Hosz  |  2011. 05. 12., 17:51

Minden érdekeltnek fontos, hogy elmagyarázzuk a szolgálati nyugdíjrendszer megtartásának fontosságát, a tagságot pedig arra szükséges motiválni, hogy megértse, minden katona jól felfogott érdeke a demonstrációkon történő aktív részvétel - hangzott el szakszervezetünk elnökségének május 12-i ülésén. A döntéshozók miután értékelték az elmúlt hetek demonstrációinak tapasztalatait - egyebek mellett - arról határoztak, hogy december 31-ig megbízzák a főtitkári teendők ellátásával Bazsik István gazdasági ügyvivőt...

Az ülés elején, a 2011. május 26-i választmányi anyagok megtárgyalása során dr. Mészáros Melinda elmondta, hogy a 2010. évi költségvetési terv teljesült. Az alelnök asszony hozzátette: Minden költségvetési tételen a tervezett értékeken belül tudtunk maradni, a szakszervezet müködése továbbra is biztosított.

Az elnökség egyeztetett a 2010. évi mérleg- és eredmény-kimutatásról, valamint a befektetések és az ingatlanok értékéről is. Ezt követően elhangzott, hogy a szakszervezet tulajdonában lévő gépjármüvek cseréje fontos lenne, hiszen jelentősebb mértékü volt már tavaly is a ráfordítás, mint a jármüvek értéke.

Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló arra hívta fel a figyelmét az elnökségnek, hogy a tőkebefektetések jövőbeni struktúráján nagyon el kellene gondolkodni.

A könyvvizsgáló hozzátette: a számadatokat megvizsgálva, minden mérlegsor analitikával alátámasztott, valós. A takarékoskodásra vonatkozó óriási erőfeszítések sikert hoztak.

Az elnökségi ülésen elhangzott, hogy az alapszervezeteket is érintő rendezvények megszervezése érdekében június 8-án szakmai egyeztetésre ülnek össze a Hosz és az Egység 2002 Kft. vezetői és gazdasági szakemberei.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János elnök az elmúlt időszak eseményeit szedte csokorba és értékelte is azokat. Beszélt a szentesi müszaki napról, a szerződéses katonák országos találkozójáról, majd a demonstrációs bizottság ülésein történtekről, a demonstrációk szervezési feladatairól, valamint a tiltakozások lebonyolításáról is.

Az elnök részletesen is beszélt a május 6-i autós, gyalogos, Kossuth szobor előtti és fáklyás demonstrációról is. Czövek János az elmúlt napok eseményei között megemlítette a belügyminiszterrel, a KIM államtitkárával, a HM közigazgatási államtitkárával, a parlamenti államtitkárral, a vezérkar-főnökkel, valamint a kabinetfőnökkel történő találkozókat is. Ezt követően dr. Mészáros Melinda alelnök hozzátette: a tüzoltóknak tett, kifizetésekre vonatkozó ígéretek ne vezessenek félre senkit, ezt nem szabad összemosni a szolgálati nyugdíj kérdéskörével. Minden tárca kidolgozza a saját életpálya-modelljét, a KIM pedig kialakítja majd az egységes közszolgálati életpálya-modellt. Az egyeztetések két héten belül – már a kormánydöntés tudatában – folytatódnak. 

Lippai Csaba alelnök a szerződéses katonák április 27-28-i országos találkozójáról, valamint a május 6-i demonstrációról mondta el szervezői tapasztalatait, majd röviden tájékoztatott az Egység 2002 Kft. ügyvezetői feladatainak átadás-átvételéről is.

Ezt követően az elnökségi tagok mondták el tapasztalataikat, majd az elnök azt kérte, hogy az elnökség alakítsa álláspontját a tiltakozások ,,hogyan tovább"-jával kapcsolatban.

Miután az egyes elnökségi tagok és ügyvivők elmondták ötleteiket a következő időszak helyi és országos demonstrációinak szervezésével kapcsolatban, elhangzott, hogy még mindig nagyon nehéz elmagyarázni az ügy fontosságát, illetve az embereket, a tagságot meggyőzni a tiltakozásokon történő aktív részvételről.

Ezt követően - elnökünk kérésére - Szijártó Zsolt logisztikai képviseletvezető-helyettes tájékoztatta a megjelenteket arról az alulról jövő kezdeményezésről, miszerint az alapszervezeti vezetők is vitassák meg az elmúlt hetek tapasztalatait és beszélgessenek a közeljövőről is. Az elnökség úgy határozott, hogy júniusban valamenyi alapszervezeti vezető részvételével lebonyolítandó értekezleten összegezzük a tapasztalatokat.

A kezdeményezésről kialakult élénk vita után a 2010. számviteli év leltáráról szóló elnökségi határozatot fogadta el - Lippai Csaba alelnök előterjesztése után - a döntéshozó fórum.

Családi napi pályázatok elbírálásáról dr. Mészáros Melinda elmondta, hogy a beérkezett 30 pályázat igényei meghaladják a tervezett költségvetést. Az alelnök azt is hozzátette, hogy nagyon örül a szép számú érdeklődésnek, majd javaslatot tett – a háromfős bizottság előterjesztése alapján – a pályázati pénzek elosztására. Az elnökség támogatta a bíráló bizottság javaslatát. A pályázat eredményeit hamarosan közzétesszük weblapunkon - a szerk.  

Az egyebek során elsőként az Egység 2002 Kft. átadás-átvételéről Lippai Csaba alelnök adott tájékoztatást, majd a jövő időszakra vonatkozóan – dr. Mészáros Melinda alelnök javaslatára – Ferenczi-Hevér Mónikát csoportvezetői teendői elvégzése mellett, munkaviszony keretében ügyvezetői feladatokkal is megbízta az elnökség. Ezt követően Ferenczi-Hevér Mónika arról beszélt, hogy régi munkatársként nagyon jól látja a napi feladatokat, a megoldandó problémákat. Elmondta, hogy a veszteséges területeket át kellene világítani, emellett aktívabb kommunikációra is szükség volna a Kft. és a Hosz között. Május 12-i hatállyal Ferenczi-Hevér Mónikát - az elnökség egyetértésével - megbízta a tulajdonos képviselője az ügyvezetői feladatok ellátásával. 

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tájékoztatója során Gyuris Mihály kuratóriumi titkár elmondta, hogy a kormány döntése értelmében az alapítvány tovább folytathatja müködését. A 11 fős kuratórium elnökévé Bozó Tibor ezredest nevezték ki. Az előadó beszélt az alapítvány fő feladatairól, a 35 ezer fős gondoskodási körről, valamint a közel 40 millió forintos segélyezési keretről is, ez egyenként mintegy 35 ezer forintot jelentett. Az alapítvány saját forrásaiból közel 3 millió forinttal egészítette ki a munkáltatói támogatást. Elhangzott, hogy a kuratórium, – amely legközelebb május 26-án tart ülést – mindig a toborzó és érdekvédelmi irodákkal közös együttmüködésben hozza meg döntéseit. A kuratóriumi titkár a rekonverziós feladatokról elmondta, hogy véget ért a nyugállományúak képzésére létrejött norvég projekt, de hátravan még az ÁSZ, illetve a KEHI ellenőrzés. A kuratóriumi titkár arról tájékoztatott, hogy a félmilliárdos költségvetéssel bíró projekt keretében 18 ezer embert szólítottunk meg, s ebből 5247-en regisztráltak, ebből 5134-en valamilyen képzésben is részesültek, 608-an munkahely-megtartó képzésen, 111 típusú szakmai képzésen pedig 1429-en szerezhettek végzettséget az Alapítvány szervezésében, de a ZMNE és a MVSZ szervezésében is sokan tanulhattak. 1184 egyéni, 1862 fő pedig csoportos képzésben vett részt. A titkár beszélt a ZMNE által elvégzett szociológiai kutatásról is, amiből kiderült, hogy a társadalmi átlagnál nagyobb részben kaptak munkát a projektben résztvevők.

Az 5 éves fenntartható fejlődés érdekében monitoringot végzünk, s jelentést készítünk Brüsszel számára. Költséghatékonyan müködtünk, a végső értékelésről a Honvédszakszervezet is megkapja majd a kellő tájékoztatást - tette hozzá a projektgazda.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – a jövővel foglalkozott. Elmondta: a norvég és a magyar kormányok közötti tárgyalások a nyáron folytatódnak. 

Az ülés végén döntöttek a május 25-i választmányi ülés összehívásáról és a június 7-i elnökségi ülés tervezett napirendi témáiról is. Arról is határoztak, hogy a területi elv alapján nyugat-magyarországi, kelet-magyarországi és budapesti találkozókat szervezünk, s ezeket még a választmányi ülés előtt megtartjuk.

Az elnökség május 12-i hatállyal megbízta Bazsik István gazdasági ügyvivőt a főtitkári teendőkkel történő ellátással. A megbízás 2011. december 31-ig szól.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.