2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden katona érdeke, hogy részt vegyen a demonstrációkon!

Hosz  |  2011. 05. 12., 17:51

Minden érdekeltnek fontos, hogy elmagyarázzuk a szolgálati nyugdíjrendszer megtartásának fontosságát, a tagságot pedig arra szükséges motiválni, hogy megértse, minden katona jól felfogott érdeke a demonstrációkon történő aktív részvétel - hangzott el szakszervezetünk elnökségének május 12-i ülésén. A döntéshozók miután értékelték az elmúlt hetek demonstrációinak tapasztalatait - egyebek mellett - arról határoztak, hogy december 31-ig megbízzák a főtitkári teendők ellátásával Bazsik István gazdasági ügyvivőt...

Az ülés elején, a 2011. május 26-i választmányi anyagok megtárgyalása során dr. Mészáros Melinda elmondta, hogy a 2010. évi költségvetési terv teljesült. Az alelnök asszony hozzátette: Minden költségvetési tételen a tervezett értékeken belül tudtunk maradni, a szakszervezet müködése továbbra is biztosított.

Az elnökség egyeztetett a 2010. évi mérleg- és eredmény-kimutatásról, valamint a befektetések és az ingatlanok értékéről is. Ezt követően elhangzott, hogy a szakszervezet tulajdonában lévő gépjármüvek cseréje fontos lenne, hiszen jelentősebb mértékü volt már tavaly is a ráfordítás, mint a jármüvek értéke.

Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló arra hívta fel a figyelmét az elnökségnek, hogy a tőkebefektetések jövőbeni struktúráján nagyon el kellene gondolkodni.

A könyvvizsgáló hozzátette: a számadatokat megvizsgálva, minden mérlegsor analitikával alátámasztott, valós. A takarékoskodásra vonatkozó óriási erőfeszítések sikert hoztak.

Az elnökségi ülésen elhangzott, hogy az alapszervezeteket is érintő rendezvények megszervezése érdekében június 8-án szakmai egyeztetésre ülnek össze a Hosz és az Egység 2002 Kft. vezetői és gazdasági szakemberei.

A vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója során Czövek János elnök az elmúlt időszak eseményeit szedte csokorba és értékelte is azokat. Beszélt a szentesi müszaki napról, a szerződéses katonák országos találkozójáról, majd a demonstrációs bizottság ülésein történtekről, a demonstrációk szervezési feladatairól, valamint a tiltakozások lebonyolításáról is.

Az elnök részletesen is beszélt a május 6-i autós, gyalogos, Kossuth szobor előtti és fáklyás demonstrációról is. Czövek János az elmúlt napok eseményei között megemlítette a belügyminiszterrel, a KIM államtitkárával, a HM közigazgatási államtitkárával, a parlamenti államtitkárral, a vezérkar-főnökkel, valamint a kabinetfőnökkel történő találkozókat is. Ezt követően dr. Mészáros Melinda alelnök hozzátette: a tüzoltóknak tett, kifizetésekre vonatkozó ígéretek ne vezessenek félre senkit, ezt nem szabad összemosni a szolgálati nyugdíj kérdéskörével. Minden tárca kidolgozza a saját életpálya-modelljét, a KIM pedig kialakítja majd az egységes közszolgálati életpálya-modellt. Az egyeztetések két héten belül – már a kormánydöntés tudatában – folytatódnak. 

Lippai Csaba alelnök a szerződéses katonák április 27-28-i országos találkozójáról, valamint a május 6-i demonstrációról mondta el szervezői tapasztalatait, majd röviden tájékoztatott az Egység 2002 Kft. ügyvezetői feladatainak átadás-átvételéről is.

Ezt követően az elnökségi tagok mondták el tapasztalataikat, majd az elnök azt kérte, hogy az elnökség alakítsa álláspontját a tiltakozások ,,hogyan tovább"-jával kapcsolatban.

Miután az egyes elnökségi tagok és ügyvivők elmondták ötleteiket a következő időszak helyi és országos demonstrációinak szervezésével kapcsolatban, elhangzott, hogy még mindig nagyon nehéz elmagyarázni az ügy fontosságát, illetve az embereket, a tagságot meggyőzni a tiltakozásokon történő aktív részvételről.

Ezt követően - elnökünk kérésére - Szijártó Zsolt logisztikai képviseletvezető-helyettes tájékoztatta a megjelenteket arról az alulról jövő kezdeményezésről, miszerint az alapszervezeti vezetők is vitassák meg az elmúlt hetek tapasztalatait és beszélgessenek a közeljövőről is. Az elnökség úgy határozott, hogy júniusban valamenyi alapszervezeti vezető részvételével lebonyolítandó értekezleten összegezzük a tapasztalatokat.

A kezdeményezésről kialakult élénk vita után a 2010. számviteli év leltáráról szóló elnökségi határozatot fogadta el - Lippai Csaba alelnök előterjesztése után - a döntéshozó fórum.

Családi napi pályázatok elbírálásáról dr. Mészáros Melinda elmondta, hogy a beérkezett 30 pályázat igényei meghaladják a tervezett költségvetést. Az alelnök azt is hozzátette, hogy nagyon örül a szép számú érdeklődésnek, majd javaslatot tett – a háromfős bizottság előterjesztése alapján – a pályázati pénzek elosztására. Az elnökség támogatta a bíráló bizottság javaslatát. A pályázat eredményeit hamarosan közzétesszük weblapunkon - a szerk.  

Az egyebek során elsőként az Egység 2002 Kft. átadás-átvételéről Lippai Csaba alelnök adott tájékoztatást, majd a jövő időszakra vonatkozóan – dr. Mészáros Melinda alelnök javaslatára – Ferenczi-Hevér Mónikát csoportvezetői teendői elvégzése mellett, munkaviszony keretében ügyvezetői feladatokkal is megbízta az elnökség. Ezt követően Ferenczi-Hevér Mónika arról beszélt, hogy régi munkatársként nagyon jól látja a napi feladatokat, a megoldandó problémákat. Elmondta, hogy a veszteséges területeket át kellene világítani, emellett aktívabb kommunikációra is szükség volna a Kft. és a Hosz között. Május 12-i hatállyal Ferenczi-Hevér Mónikát - az elnökség egyetértésével - megbízta a tulajdonos képviselője az ügyvezetői feladatok ellátásával. 

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány tájékoztatója során Gyuris Mihály kuratóriumi titkár elmondta, hogy a kormány döntése értelmében az alapítvány tovább folytathatja müködését. A 11 fős kuratórium elnökévé Bozó Tibor ezredest nevezték ki. Az előadó beszélt az alapítvány fő feladatairól, a 35 ezer fős gondoskodási körről, valamint a közel 40 millió forintos segélyezési keretről is, ez egyenként mintegy 35 ezer forintot jelentett. Az alapítvány saját forrásaiból közel 3 millió forinttal egészítette ki a munkáltatói támogatást. Elhangzott, hogy a kuratórium, – amely legközelebb május 26-án tart ülést – mindig a toborzó és érdekvédelmi irodákkal közös együttmüködésben hozza meg döntéseit. A kuratóriumi titkár a rekonverziós feladatokról elmondta, hogy véget ért a nyugállományúak képzésére létrejött norvég projekt, de hátravan még az ÁSZ, illetve a KEHI ellenőrzés. A kuratóriumi titkár arról tájékoztatott, hogy a félmilliárdos költségvetéssel bíró projekt keretében 18 ezer embert szólítottunk meg, s ebből 5247-en regisztráltak, ebből 5134-en valamilyen képzésben is részesültek, 608-an munkahely-megtartó képzésen, 111 típusú szakmai képzésen pedig 1429-en szerezhettek végzettséget az Alapítvány szervezésében, de a ZMNE és a MVSZ szervezésében is sokan tanulhattak. 1184 egyéni, 1862 fő pedig csoportos képzésben vett részt. A titkár beszélt a ZMNE által elvégzett szociológiai kutatásról is, amiből kiderült, hogy a társadalmi átlagnál nagyobb részben kaptak munkát a projektben résztvevők.

Az 5 éves fenntartható fejlődés érdekében monitoringot végzünk, s jelentést készítünk Brüsszel számára. Költséghatékonyan müködtünk, a végső értékelésről a Honvédszakszervezet is megkapja majd a kellő tájékoztatást - tette hozzá a projektgazda.

Ezt követően – kérdésre válaszolva – a jövővel foglalkozott. Elmondta: a norvég és a magyar kormányok közötti tárgyalások a nyáron folytatódnak. 

Az ülés végén döntöttek a május 25-i választmányi ülés összehívásáról és a június 7-i elnökségi ülés tervezett napirendi témáiról is. Arról is határoztak, hogy a területi elv alapján nyugat-magyarországi, kelet-magyarországi és budapesti találkozókat szervezünk, s ezeket még a választmányi ülés előtt megtartjuk.

Az elnökség május 12-i hatállyal megbízta Bazsik István gazdasági ügyvivőt a főtitkári teendőkkel történő ellátással. A megbízás 2011. december 31-ig szól.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.