2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kultúra magas fokon

Hosz  |  2011. 05. 14., 19:08

Számos színvonalas produkciót vonultatott fel a ,,Lehet egy csillaggal több?\" címet viselő tehetségkutató verseny döntője. A HM Bessenyei györgy Nonprofit Kft. Stefánia Kulturális Központjának színháztermében ének, tánc, hangszeres zene, valamint vers- és prózamondás kategóriában léptek a közönség elé a Magyar Honvédség legtehetségesebb előadói. A május 14-i esemény a kultúra igazi ünnepe volt, hiszen - mint Körtvélyessy Zsolt színművész, a zsűri elnöke elmondta - nincs jobb érzés, mint tehetségeket felfedezni, illetve útra indítani... 

Már a tehetségkutató verseny előtt több órával rengeteg izguló fiatal és még több ugyancsak feszült családtag és kultúra iránt rajongóval lehetett találkozni a Stefánia Kulturális Központ presszója környékén. A győri Arrabona Légvédelmi Rakéta ezredtől több autóbusszal érkeztek a versenyzők és a szurkolók. Ők igazi fieszta hangulatot teremtettek. Aztán 15 óra után pár perccel elkzedődött a verseny.

Miután Szászvári Lajos, a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megnyitotta és méltatta a versenyt, a kultúra fontosságát, Várkonyi Andrea, a müsor házigazdája elmondta, hogy a felhívás közzététele után 114-en vállalkoztak a megmérettetésre, ének, tánc, vers és prózamondás, valamint hangszeres zene kategóriákban. A vidéki és a budapesti elődöntők után kategóriánként hat-hat produkció jutott a május 14-i verseny döntőjébe. 

A tehetségkutató verseny zsürijét Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari díjas színmüvész vezette, a zsüri tagjai között volt Aranyos Károly, a Honvéd Együttes igazgatója, Szabó Imre százados, zenekarvezető, Benkóczi Zoltán, a HM képviseletében, valamint Nagy Tamás producer, müvészeti vezető.

Hangszeres zene kategóriában lépett fel a döntő első szereplője, a Tüzerő-zenekar, mely az Élned kell! címü dallal öregbítette a kecskeméti katonák jóhírét. Ebben a kategóriában lépett a közönség elé még a Penso együttes Veszprémből, ők az Edda Tombol a nyár címü dalát adták elő, a szolnoki Retrozóna ,,Gyere a hóra" címü énekszáma pedig igazán kiváló volt! Az Útonállók szabadcsapata Nagytarcsáról érkezett, és mint a zsüri szakmai értékeléséből (is) kiderült, a szólóénekes remek volt. Sós Ferenc sz. szakaszvezető - képünkön - Hajdúsámsonról érkezett, ő a Pálinkadal (Magna cum laude) címü slágerrel egymaga igazi hangulatot varázsolt, valóban szórakoztatta a megjelenteket. Az Intim projekt – nevü együttes énekese pedig még a technikai akadályt is elhárítva győzött meg mindenki tehetségéről, persze a hangja is nagyon volt az énekesnek.

Ének kategóriában Komár Attila tizedes (Szentendre) Horváth Charlie ,,Nézz az ég felé" címü slágerét próbálta visszaadni, itt, ebben a kategóriában szerepelt még Zubor Enikő törzsőrmester (Szentendre), Demeter Ottó főtörzsőrmester (Győr), valamint Ecsédi Miklósné (Szolnok), aki a Macskák címü musical ,,Éjfél" címü dalát énekelte el. A képünkön látható Kálmán Imre (Katonai Főügyészség), valamint Kálmánffy Gábor (HM Zrínyi Kft.) produkciója pedig már az igazi profikat idézte. 

A vers és prózamondás kategóriában először Petrovics László (Tata) lépett a színpadra. Ő Schwajda György ,,A rátóti legényanya" címü prózáját varázsolta elénk, és igazi derültséget hozott, valóban szórakoztatott. Fellépett még Ferencsák Mihály főtörzsőrmester (Szentendre), Földes Orsolya főtörzsőrmester, Rácz Szabó Zoltán zászlós (Kecskemét), D. János Zénó törzsőrmester (Kaposvár) pedig saját írását adta elő, de videófelvételről szerepelt, mert nem tudott jelen lenni. Ebben a müfajban Lengyel Andrea főtörzsőrmester (Győr) győzött meg mindenki tarról, hogy igazi tehetség. Kozma Andor ,,Kárthágói harangok" címü versét fantasztikusan adta elő. A zsüri elnöke csak annyit mondott: Kár, hogy nem színésznek mentél, olyan gyönyörüen, ízesen beszélsz.

Tánc kategóriában Rózsa Gábor és Kapás Agátha (Veszprém) Székely táncokat mutattak be, míg a várpalotai katonákből álló táncegyüttes a Hungária együttes Csókkirályát idézte leénk. Ebben a kategóriában ők kapták az első vasapsot, remek volt a felvezetés is. Tamás-Nagy Anikó-Simon Gábor (Várpalota) Mérai csárdást és szaporát adott elő,

míg Muhari Csilla – Krizmanics Ferenc (Szolnok) musical részlete valóban kiváló volt, ez alkalommal érzelmekben és a szenvedélyekben is gazdag produkciót láthattunk. A Borbála tánccsoport, Glaszné Vida Beatrix zászlós vezetésével (Győr) Bécsi keringőt táncolt,

az Amazon bakák (Tápiószecső) Kánkánja pedig egyszerüen szenzációs, már-már káprázatos volt. Mint később megtudtuk, ez a müsorszám lesz a gála fináléja is. 15 lány és egy fiú szereplése után Aranyos Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedi, szerethető és buli volt ez a kánkán, Nagy Tamás pedig igazi szórakoztató müfajnak nevezte ezt a produkciót.

A verseny végén Körtvélyessi Zsolt zsüri elnök így értékelt: nincs jobb érzés, mint tehetséget felfedezni, illetve útra indítani. Ezt a vetélkedőt minden esztendőben megrendezzük. Köszönet a parancsnokoknak, hogy lehetővé tették a részvételt, a felkészülést.

Szászvári Lajos ügyvezető igazgató hozzátette: nagy élmény volt a mai nap, sok fantasztikus produkciót láttunk. A díjak mindig mutatnak valamit, de azt gondolom, hogy itt mindenki díjas, hiszen a rengeteg fergeteges taps mindenkit megjutalmazott. 

A döntő végén a zsüri itt is nehéz helyzetbe került, hiszen sok színvonalas produkció között kellett sorrendet megállapítani. Eredményhirdetés egyébként a Magyar Honvédelem Napja alkalmából, május 21-én rendezett gálaesten lesz, itt újra felléphetnek majd a legsikeresebb és legtehetségesebb müvész-jelöltek.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.