2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szerződéses gondok

Hosz  |  2011. 05. 18., 16:53

A szerződéses szekció 2011. május 17-19-e között tartotta továbbképzését Keszthelyen. A rendezvény első napján a résztvevő szekcióvezetők értékelték a Honvédszakszervezet Szerződéses Szekciójának Országos Találkozóján elhangzottakat, megosztották a szervezéssel, lebonyolítással kapcsolatos gondolataikat. Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy a rendezvény ugyan jól sikerült, de a résztvevő állomány nem kapott választ a kérdéseire. A meghívott vendégek – a tervezettől eltérő – érkezése miatt a megjelent szerződéses katonák nem tudták kellő aktualitással feltenni a kérdéseiket. Az adott válaszok alapján megállapítható, hogy ezen kategóriát évek óta foglalkoztató problémák terén nem, vagy alig sikerült eredményt aposztrofálni...

A szekció vezetősége megállapította, hogy a morál érezhetően romlott, melynek betudható a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjának tervezett eltörlése miatti bizonytalan állapot a szerződéses állomány körében is. Sokan attól félnek, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatos tervek után a továbbiakban a szerződéses katonák leszerelési segélye is veszélybe kerül. Ezt a bizonytalanságot tovább fokozza az a tény, hogy a már lejárt szerződések ellenére a veszélyhelyzet kihirdetése miatt az állomány nem tud leszerelni, így sokan esnek el a  munkalehetőségektől és nem tudnak előre tervezni. Elgondolkodtató, hogy párhuzamosan a rekonverzió fontosságáról hallani és a leszerelő állomány integrációjáról a civil életbe, ugyanakkor érthetetlenek azon intézkedések, melyek éppen a leszerelők ilyen irányú szándékát nehezítik.

A szakmai előadásokon elhangzottak alapján megállapítható, hogy a pénzügyi terület után a ruházati ellátás a legnagyobb probléma, amely sürgősen megoldásra vár.

A továbbiakban a váltásos munkarendben dolgozókkal kapcsolatos munkaidők növeléséről és az alakulatok közötti eltérésekről egyeztetett a szekció vezetése.

Összességében a vezetőség megállapítja, hogy a szerződéses állomány nagyfokú várakozása és elégedetlensége már-már a kiábrándulás szélére került.  A következő években várható nagy létszámú – vállalható maximális szerződéses idő lejárata után – leszerelő állomány létszámbeli problémákat okozhat, hiszen mára elenyésző a hivatásos állományba áhítozók köre, hiszen naponta újabb és újabb érvek születnek a kategóriaváltás ellen. Mára ez a perspektíva eltünőben van, hiszen a nyugdíjjogosultság megszünésének veszélye inkább a mihamarabbi munkaerőpiacra kerülés irányába kényszeríti a szerződéses állományt.

A második nap délelőttje Dr. Mészáros Melinda alelnök részvételével történt. Alelnök asszony reflektált a szerződéses találkozóval megfogalmazott véleményekre, majd a szekció kérésére a szerződéses katonák kötelezettségeiről beszélgettek a megjelentek a szerződés figyelembevételével, illetve a lemondásról, felmentésről,  egészségügyi  alkalmatlanság okán bekövetkező leszerelésről.  A szerződés munkaadói és munkavállalói  oldalról való elemzése volt még téma, mi védi a katonát, mi védi a munkaadót, mi minősül akármelyik oldalról szerződésszegésnek. Délután az elhangzottakra reflektáltak a megjelentek, véleményt cseréltek a tapasztalataik alapján.

A befejező nap délelőttjén a munkahelyi kapcsolatokról vezetői tréninget tartottak, segédanyag segítségével kiselőadások formájában dolgozták fel a különböző helyzetek kezelését konkrét példákkal tarkítva, ami egy jól sikerült konzultációs délelőtté forrta ki magát.

Összességében egy jó hangulatú, hathatós továbbképzésen van túl a szekció vezetősége és megállapítható, hogy hasonló véleménycserékre a továbbiakban is szükség van.

                                                                                              Szíjártó Zsolt szekcióvezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.