2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szerződéses gondok

Hosz  |  2011. 05. 18., 16:53

A szerződéses szekció 2011. május 17-19-e között tartotta továbbképzését Keszthelyen. A rendezvény első napján a résztvevő szekcióvezetők értékelték a Honvédszakszervezet Szerződéses Szekciójának Országos Találkozóján elhangzottakat, megosztották a szervezéssel, lebonyolítással kapcsolatos gondolataikat. Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy a rendezvény ugyan jól sikerült, de a résztvevő állomány nem kapott választ a kérdéseire. A meghívott vendégek – a tervezettől eltérő – érkezése miatt a megjelent szerződéses katonák nem tudták kellő aktualitással feltenni a kérdéseiket. Az adott válaszok alapján megállapítható, hogy ezen kategóriát évek óta foglalkoztató problémák terén nem, vagy alig sikerült eredményt aposztrofálni...

A szekció vezetősége megállapította, hogy a morál érezhetően romlott, melynek betudható a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjának tervezett eltörlése miatti bizonytalan állapot a szerződéses állomány körében is. Sokan attól félnek, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatos tervek után a továbbiakban a szerződéses katonák leszerelési segélye is veszélybe kerül. Ezt a bizonytalanságot tovább fokozza az a tény, hogy a már lejárt szerződések ellenére a veszélyhelyzet kihirdetése miatt az állomány nem tud leszerelni, így sokan esnek el a  munkalehetőségektől és nem tudnak előre tervezni. Elgondolkodtató, hogy párhuzamosan a rekonverzió fontosságáról hallani és a leszerelő állomány integrációjáról a civil életbe, ugyanakkor érthetetlenek azon intézkedések, melyek éppen a leszerelők ilyen irányú szándékát nehezítik.

A szakmai előadásokon elhangzottak alapján megállapítható, hogy a pénzügyi terület után a ruházati ellátás a legnagyobb probléma, amely sürgősen megoldásra vár.

A továbbiakban a váltásos munkarendben dolgozókkal kapcsolatos munkaidők növeléséről és az alakulatok közötti eltérésekről egyeztetett a szekció vezetése.

Összességében a vezetőség megállapítja, hogy a szerződéses állomány nagyfokú várakozása és elégedetlensége már-már a kiábrándulás szélére került.  A következő években várható nagy létszámú – vállalható maximális szerződéses idő lejárata után – leszerelő állomány létszámbeli problémákat okozhat, hiszen mára elenyésző a hivatásos állományba áhítozók köre, hiszen naponta újabb és újabb érvek születnek a kategóriaváltás ellen. Mára ez a perspektíva eltünőben van, hiszen a nyugdíjjogosultság megszünésének veszélye inkább a mihamarabbi munkaerőpiacra kerülés irányába kényszeríti a szerződéses állományt.

A második nap délelőttje Dr. Mészáros Melinda alelnök részvételével történt. Alelnök asszony reflektált a szerződéses találkozóval megfogalmazott véleményekre, majd a szekció kérésére a szerződéses katonák kötelezettségeiről beszélgettek a megjelentek a szerződés figyelembevételével, illetve a lemondásról, felmentésről,  egészségügyi  alkalmatlanság okán bekövetkező leszerelésről.  A szerződés munkaadói és munkavállalói  oldalról való elemzése volt még téma, mi védi a katonát, mi védi a munkaadót, mi minősül akármelyik oldalról szerződésszegésnek. Délután az elhangzottakra reflektáltak a megjelentek, véleményt cseréltek a tapasztalataik alapján.

A befejező nap délelőttjén a munkahelyi kapcsolatokról vezetői tréninget tartottak, segédanyag segítségével kiselőadások formájában dolgozták fel a különböző helyzetek kezelését konkrét példákkal tarkítva, ami egy jól sikerült konzultációs délelőtté forrta ki magát.

Összességében egy jó hangulatú, hathatós továbbképzésen van túl a szekció vezetősége és megállapítható, hogy hasonló véleménycserékre a továbbiakban is szükség van.

                                                                                              Szíjártó Zsolt szekcióvezető

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.