2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormányzati átverés-csomag következő része

Hosz  |  2011. 05. 19., 09:23

A következőkben a május 18-i, Belügyminisztériumban lezajlott informális egyeztetésről olvashatnak. Pintér Sándor bejelentette, hogy a RÉT ülés írásos anyagát legkésőbb május 19-én délelőttig eljuttatja a szakszervezetek vezetői részére. A következő informális ülést e hét péntekre, május 20-ra hívta össze 15 órai kezdettel. Erre az írásos anyag alapján várja a szakszervezetek javaslatait is. Ezt követően május 23-ára hivatalos RÉT ülést hívott össze, ahol a végleges és egyértelmű álláspont fog elhangzani. Írásunkat a www.tmrsz.hu weblapról vettük át...

Kormány álláspont:

A mindenkori öregségi nyugdíj -5 év vonatkozik a hivatásos állományra.

Figyelembe veszik az állomány elhasználódottságát, az ebben érintett szak és szolgálati ágak meghatározására a szakszervezetek véleményét is kikérik majd. Elsősorban a tiszthelyettesi állományt érinti ez a kérdés.

Aki már betöltötte az 57 évét az minden alól mentesül.

Két fő kategóriára bontják a visszarendelést:

1, átszervezéssel nyugdíjazottak (úgy tekintenek rájuk, hogy teljesen egészségesek szolgálathoz)

2, FÜV eljárással nyugdíjazottak:

- 70% felett: nem foglalkoznak ezzel a réteggel, minden marad a jelenlegi állapot szerint. (III.kat)- 40-69% közötti állomány: Ismételt FÜV eljárás alá vetnek mindenkit (II. kat.)- 40% alatti állomány MÉRLEGELÉS NÉLKÜL LESZ VISSZARENDELVE.

A visszarendelt állomány korlátozott szolgálat ellátására lesz kötelezve, a jogállásuk a HSZT alapján (beemeléssel) lesz szabályozva. Munkarendjük kizárólag 06.00-22.00 órák között lesz. Fő feladatkörük az ellenőrzés, munkafelügyelet (közmunkásoknál) egyes esetekben az állami intézményeknél ellenőri (NAV – számlaellenőrzés) feladatkörben képzelhető el. Intézkedési jogosultsággal és jogi védelemmel látják el őket aminek a részleteiről semmit sem hallottunk az ülésen. Szolgálati ruhanormát terveznek (2 öltözet bevetési egyenruházat, bilincs, vegyi eszköz, gumibot) de lőfegyver nem.

Illetmény terén: Pintér Sándor állásfoglalása szerint a javadalmazásuk nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíjuk. Bizonyos esetekben (nem tért ki rá) ez rögzített nyugdíj lesz.

50 éves kor felett a meglévő szolgálati idő alapján dinamikusan növekvő fizetést ígért szorzó rendszerrel. De ennek a részleteit sem mondta el.

2011 évre 5%-os illetményfejlesztést ígért.

Béren kívüli juttatások terén Felkai álláspontja a tulajdonszerzés, tehát a lakáshoz jutás esélyeit akarják erősíteni, kedvezményes „céges” kölcsönrendszerrel.

A táppénz 90%-os összege megmarad erre az állományra is.

Péntekre megválaszolandó kérdés:

Elfogadható-e a szakszervezetek részéről az, hogy az éves cafetéria keretet 200.000 forintot készpénzben 16%-os adóteherrel megterhelve folyósítanák az állomány részére és ezen felül a bérlet is járna mindenkinek. Arról nem volt szó, hogy ez a közalkalmazottakra is így vonatkozna-e.

„Kényszerléti rendőrség”

A juttatásai megegyeznek a szolgálatot teljesítő állományéval, de csökkentett elvárásokkal (fentebb: munkavégzési idők, fegyver nélküli szolgálat)

Részükre külön bértábla kerül majd megállapításra.

Választási lehetőség:

Mindenki részére három hónap gondolkodási időt adnak, erre az időre a nyugdíjukat 20%-al csökkentik.

Aki közös megegyezéssel ment nyugdíjba azoknak is!

Ha visszatér a munkába a fent leírtak kötelező érvényüek lesznek azonban könnyítés még, hogy másodállást, vállalkozást „tarthat fent” amennyiben a jelenlegi normákkal nem ütközik. (nem lehet pld: kidobóember, biztonsági őr, stb.)

Ha nem jön vissza, mert már magán vállalkozása, egyéb állása van akkor a nyugdíjának folyósítása felfüggesztésre kerül majd a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig.

Rekreáció: 50 év felett munkaidő kedvezményt kap, heti 2-4 óra időkedvezményt. Továbbá kedvezményes üdülési lehetőséget is aminek a részleteiről megint nem adott információt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.