2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A kormányzati átverés-csomag következő része

Hosz  |  2011. 05. 19., 09:23

A következőkben a május 18-i, Belügyminisztériumban lezajlott informális egyeztetésről olvashatnak. Pintér Sándor bejelentette, hogy a RÉT ülés írásos anyagát legkésőbb május 19-én délelőttig eljuttatja a szakszervezetek vezetői részére. A következő informális ülést e hét péntekre, május 20-ra hívta össze 15 órai kezdettel. Erre az írásos anyag alapján várja a szakszervezetek javaslatait is. Ezt követően május 23-ára hivatalos RÉT ülést hívott össze, ahol a végleges és egyértelmű álláspont fog elhangzani. Írásunkat a www.tmrsz.hu weblapról vettük át...

Kormány álláspont:

A mindenkori öregségi nyugdíj -5 év vonatkozik a hivatásos állományra.

Figyelembe veszik az állomány elhasználódottságát, az ebben érintett szak és szolgálati ágak meghatározására a szakszervezetek véleményét is kikérik majd. Elsősorban a tiszthelyettesi állományt érinti ez a kérdés.

Aki már betöltötte az 57 évét az minden alól mentesül.

Két fő kategóriára bontják a visszarendelést:

1, átszervezéssel nyugdíjazottak (úgy tekintenek rájuk, hogy teljesen egészségesek szolgálathoz)

2, FÜV eljárással nyugdíjazottak:

- 70% felett: nem foglalkoznak ezzel a réteggel, minden marad a jelenlegi állapot szerint. (III.kat)- 40-69% közötti állomány: Ismételt FÜV eljárás alá vetnek mindenkit (II. kat.)- 40% alatti állomány MÉRLEGELÉS NÉLKÜL LESZ VISSZARENDELVE.

A visszarendelt állomány korlátozott szolgálat ellátására lesz kötelezve, a jogállásuk a HSZT alapján (beemeléssel) lesz szabályozva. Munkarendjük kizárólag 06.00-22.00 órák között lesz. Fő feladatkörük az ellenőrzés, munkafelügyelet (közmunkásoknál) egyes esetekben az állami intézményeknél ellenőri (NAV – számlaellenőrzés) feladatkörben képzelhető el. Intézkedési jogosultsággal és jogi védelemmel látják el őket aminek a részleteiről semmit sem hallottunk az ülésen. Szolgálati ruhanormát terveznek (2 öltözet bevetési egyenruházat, bilincs, vegyi eszköz, gumibot) de lőfegyver nem.

Illetmény terén: Pintér Sándor állásfoglalása szerint a javadalmazásuk nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíjuk. Bizonyos esetekben (nem tért ki rá) ez rögzített nyugdíj lesz.

50 éves kor felett a meglévő szolgálati idő alapján dinamikusan növekvő fizetést ígért szorzó rendszerrel. De ennek a részleteit sem mondta el.

2011 évre 5%-os illetményfejlesztést ígért.

Béren kívüli juttatások terén Felkai álláspontja a tulajdonszerzés, tehát a lakáshoz jutás esélyeit akarják erősíteni, kedvezményes „céges” kölcsönrendszerrel.

A táppénz 90%-os összege megmarad erre az állományra is.

Péntekre megválaszolandó kérdés:

Elfogadható-e a szakszervezetek részéről az, hogy az éves cafetéria keretet 200.000 forintot készpénzben 16%-os adóteherrel megterhelve folyósítanák az állomány részére és ezen felül a bérlet is járna mindenkinek. Arról nem volt szó, hogy ez a közalkalmazottakra is így vonatkozna-e.

„Kényszerléti rendőrség”

A juttatásai megegyeznek a szolgálatot teljesítő állományéval, de csökkentett elvárásokkal (fentebb: munkavégzési idők, fegyver nélküli szolgálat)

Részükre külön bértábla kerül majd megállapításra.

Választási lehetőség:

Mindenki részére három hónap gondolkodási időt adnak, erre az időre a nyugdíjukat 20%-al csökkentik.

Aki közös megegyezéssel ment nyugdíjba azoknak is!

Ha visszatér a munkába a fent leírtak kötelező érvényüek lesznek azonban könnyítés még, hogy másodállást, vállalkozást „tarthat fent” amennyiben a jelenlegi normákkal nem ütközik. (nem lehet pld: kidobóember, biztonsági őr, stb.)

Ha nem jön vissza, mert már magán vállalkozása, egyéb állása van akkor a nyugdíjának folyósítása felfüggesztésre kerül majd a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig.

Rekreáció: 50 év felett munkaidő kedvezményt kap, heti 2-4 óra időkedvezményt. Továbbá kedvezményes üdülési lehetőséget is aminek a részleteiről megint nem adott információt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.