2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincs okunk ünnepelni!

Hosz  |  2011. 05. 19., 11:24

Nincs okunk ünnepelni, vonják vissza az egyéni képviselői indítványt, mely az alkotmány módosítására vonatkozik, megőrizzük a szolgálati nyugdíjakat - többek között ez hangzott el a Honvédszakszervezet spontán véleménynyilvánításán, melyet a Magyar Honvédelem Napja alkalmából - május 19-én - rendezett központi ünnepség előtt, a Stefánia Palota előtt szerveztünk. A budapesti XIV. kerületi Zichy Géza utcában transzparensekkel sétáló mintegy hatvan nyugállományú katonához és szakszervezeti függetlenített tisztségviselőhöz odalépett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki miután megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, azt hangsúlyozta, hogy még nem dőltek el az Alkotmánymódosítás részletkérdései, így a nyugállományú katonák sorsa sem...  

A május 19-i rendkívüli elnökségi ülés első napirendi témájának megtárgyalása előtt az éppen ülésező elnökség, ügyvezetés és a nyugállományú tagozat választmányi tagjai úgy döntöttek, hogy a Honvédelem Napi központi ünnepség előtt szakszervezeti véleményt nyilvánítanak. Miután mintegy fél órával az ünnepség hivatalos kezdete előtt megérkeztünk, Schmitt Pál nyugdíjara vonatkozó garancialevelével, hivatásunkat bemutató transzparensekkel, szakszervezeti zászlókkal sétáltunk a Stefánia Palota előtt.

Szerkesztőségünk kérdésére a vezérkari főnök elmondta: Nem tartom üdvözlendőnek, hogy a Honvédelem Napján ilyen történik, ez nem méltó!Azt sem tartom helyesnek, hogy nem publikus információkat nyilvánosságra hoz a szakszervezet. Tudomásom szerint a belügyminiszter semmit sem jelentett be, ami hátrányosan érintené az állományt. A tárgyalások folyamatban vannak, az, hogy a szakszervezet miben gondolkodik, nem tudom, és azt sem tudom, hogy honnan veszi a Hosz az információit.

Az alábbiakban részleteket olvashatnak a vezérkari főnök és a nyugállományú katonák párbeszédéből.

Nyugállományúak: Amennyiben a kormány, a parlament úgy dönt, hogy támogatja a beterjesztett egyéni képviselői indítványokat, akkor Önök ezt, hogyan fogadják majd?

Benkő Tibor: Én nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyekből nem lesz semmit. A mi feladatunk, hogy Önökről gondoskodjunk. Hogy milyen módon, ez a tárgyalások eredményétől függ, illetve attól függ, hogy a szakszervezetek milyen irányvonalat képviselnek. Az idősebb korosztálynak nincs miért aggódnia, a nyugdíjukat nem fogják elvenni, a fiatalabbak pedig egy másfajta ellátásban fognak részesülni.  

Nyugállományúak: Semmiféle alamizsnát, illetve járulékot nem szeretnénk kapni. Mi évtizedekkel ezelőtt szerződést kötöttünk az állammal, amely kimondja, hogy jogosultak vagyunk a szolgálati nyugellátásra. A szerzett jogok elvételéről nincs mit tárgyalni...

Benkő Tibor: Ne bocsátkozzunk találgatásokba, nem tudjuk még, hogy milyen döntések születnek. Az Önök képviselői ott vannak ezeken az egyeztetéseken, várjuk meg a fejleményeket!

A HM parlamenti államtitkára, Dr. Simicskó István kérdésünkre elmondta: Azt hiszem, hogy a nem éppen kedvező hírek ellenére, tovább kell keresni a kompromisszumokat. A kormány hamarosan meghozza a döntéseket.

A honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba nem volt hajlandó szóba állni főszerkesztőnkkel.

A Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség rendben lezajlott, ők ünnepeltek, mi úgy gondoljuk, hogy erre nem volt, és egy ideig lehet, hogy nem is lesz okunk...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.