2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincs okunk ünnepelni!

Hosz  |  2011. 05. 19., 11:24

Nincs okunk ünnepelni, vonják vissza az egyéni képviselői indítványt, mely az alkotmány módosítására vonatkozik, megőrizzük a szolgálati nyugdíjakat - többek között ez hangzott el a Honvédszakszervezet spontán véleménynyilvánításán, melyet a Magyar Honvédelem Napja alkalmából - május 19-én - rendezett központi ünnepség előtt, a Stefánia Palota előtt szerveztünk. A budapesti XIV. kerületi Zichy Géza utcában transzparensekkel sétáló mintegy hatvan nyugállományú katonához és szakszervezeti függetlenített tisztségviselőhöz odalépett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki miután megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, azt hangsúlyozta, hogy még nem dőltek el az Alkotmánymódosítás részletkérdései, így a nyugállományú katonák sorsa sem...  

A május 19-i rendkívüli elnökségi ülés első napirendi témájának megtárgyalása előtt az éppen ülésező elnökség, ügyvezetés és a nyugállományú tagozat választmányi tagjai úgy döntöttek, hogy a Honvédelem Napi központi ünnepség előtt szakszervezeti véleményt nyilvánítanak. Miután mintegy fél órával az ünnepség hivatalos kezdete előtt megérkeztünk, Schmitt Pál nyugdíjara vonatkozó garancialevelével, hivatásunkat bemutató transzparensekkel, szakszervezeti zászlókkal sétáltunk a Stefánia Palota előtt.

Szerkesztőségünk kérdésére a vezérkari főnök elmondta: Nem tartom üdvözlendőnek, hogy a Honvédelem Napján ilyen történik, ez nem méltó!Azt sem tartom helyesnek, hogy nem publikus információkat nyilvánosságra hoz a szakszervezet. Tudomásom szerint a belügyminiszter semmit sem jelentett be, ami hátrányosan érintené az állományt. A tárgyalások folyamatban vannak, az, hogy a szakszervezet miben gondolkodik, nem tudom, és azt sem tudom, hogy honnan veszi a Hosz az információit.

Az alábbiakban részleteket olvashatnak a vezérkari főnök és a nyugállományú katonák párbeszédéből.

Nyugállományúak: Amennyiben a kormány, a parlament úgy dönt, hogy támogatja a beterjesztett egyéni képviselői indítványokat, akkor Önök ezt, hogyan fogadják majd?

Benkő Tibor: Én nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyekből nem lesz semmit. A mi feladatunk, hogy Önökről gondoskodjunk. Hogy milyen módon, ez a tárgyalások eredményétől függ, illetve attól függ, hogy a szakszervezetek milyen irányvonalat képviselnek. Az idősebb korosztálynak nincs miért aggódnia, a nyugdíjukat nem fogják elvenni, a fiatalabbak pedig egy másfajta ellátásban fognak részesülni.  

Nyugállományúak: Semmiféle alamizsnát, illetve járulékot nem szeretnénk kapni. Mi évtizedekkel ezelőtt szerződést kötöttünk az állammal, amely kimondja, hogy jogosultak vagyunk a szolgálati nyugellátásra. A szerzett jogok elvételéről nincs mit tárgyalni...

Benkő Tibor: Ne bocsátkozzunk találgatásokba, nem tudjuk még, hogy milyen döntések születnek. Az Önök képviselői ott vannak ezeken az egyeztetéseken, várjuk meg a fejleményeket!

A HM parlamenti államtitkára, Dr. Simicskó István kérdésünkre elmondta: Azt hiszem, hogy a nem éppen kedvező hírek ellenére, tovább kell keresni a kompromisszumokat. A kormány hamarosan meghozza a döntéseket.

A honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba nem volt hajlandó szóba állni főszerkesztőnkkel.

A Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség rendben lezajlott, ők ünnepeltek, mi úgy gondoljuk, hogy erre nem volt, és egy ideig lehet, hogy nem is lesz okunk...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.