2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincs okunk ünnepelni!

Hosz  |  2011. 05. 19., 11:24

Nincs okunk ünnepelni, vonják vissza az egyéni képviselői indítványt, mely az alkotmány módosítására vonatkozik, megőrizzük a szolgálati nyugdíjakat - többek között ez hangzott el a Honvédszakszervezet spontán véleménynyilvánításán, melyet a Magyar Honvédelem Napja alkalmából - május 19-én - rendezett központi ünnepség előtt, a Stefánia Palota előtt szerveztünk. A budapesti XIV. kerületi Zichy Géza utcában transzparensekkel sétáló mintegy hatvan nyugállományú katonához és szakszervezeti függetlenített tisztségviselőhöz odalépett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki miután megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, azt hangsúlyozta, hogy még nem dőltek el az Alkotmánymódosítás részletkérdései, így a nyugállományú katonák sorsa sem...  

A május 19-i rendkívüli elnökségi ülés első napirendi témájának megtárgyalása előtt az éppen ülésező elnökség, ügyvezetés és a nyugállományú tagozat választmányi tagjai úgy döntöttek, hogy a Honvédelem Napi központi ünnepség előtt szakszervezeti véleményt nyilvánítanak. Miután mintegy fél órával az ünnepség hivatalos kezdete előtt megérkeztünk, Schmitt Pál nyugdíjara vonatkozó garancialevelével, hivatásunkat bemutató transzparensekkel, szakszervezeti zászlókkal sétáltunk a Stefánia Palota előtt.

Szerkesztőségünk kérdésére a vezérkari főnök elmondta: Nem tartom üdvözlendőnek, hogy a Honvédelem Napján ilyen történik, ez nem méltó!Azt sem tartom helyesnek, hogy nem publikus információkat nyilvánosságra hoz a szakszervezet. Tudomásom szerint a belügyminiszter semmit sem jelentett be, ami hátrányosan érintené az állományt. A tárgyalások folyamatban vannak, az, hogy a szakszervezet miben gondolkodik, nem tudom, és azt sem tudom, hogy honnan veszi a Hosz az információit.

Az alábbiakban részleteket olvashatnak a vezérkari főnök és a nyugállományú katonák párbeszédéből.

Nyugállományúak: Amennyiben a kormány, a parlament úgy dönt, hogy támogatja a beterjesztett egyéni képviselői indítványokat, akkor Önök ezt, hogyan fogadják majd?

Benkő Tibor: Én nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyekből nem lesz semmit. A mi feladatunk, hogy Önökről gondoskodjunk. Hogy milyen módon, ez a tárgyalások eredményétől függ, illetve attól függ, hogy a szakszervezetek milyen irányvonalat képviselnek. Az idősebb korosztálynak nincs miért aggódnia, a nyugdíjukat nem fogják elvenni, a fiatalabbak pedig egy másfajta ellátásban fognak részesülni.  

Nyugállományúak: Semmiféle alamizsnát, illetve járulékot nem szeretnénk kapni. Mi évtizedekkel ezelőtt szerződést kötöttünk az állammal, amely kimondja, hogy jogosultak vagyunk a szolgálati nyugellátásra. A szerzett jogok elvételéről nincs mit tárgyalni...

Benkő Tibor: Ne bocsátkozzunk találgatásokba, nem tudjuk még, hogy milyen döntések születnek. Az Önök képviselői ott vannak ezeken az egyeztetéseken, várjuk meg a fejleményeket!

A HM parlamenti államtitkára, Dr. Simicskó István kérdésünkre elmondta: Azt hiszem, hogy a nem éppen kedvező hírek ellenére, tovább kell keresni a kompromisszumokat. A kormány hamarosan meghozza a döntéseket.

A honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba nem volt hajlandó szóba állni főszerkesztőnkkel.

A Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség rendben lezajlott, ők ünnepeltek, mi úgy gondoljuk, hogy erre nem volt, és egy ideig lehet, hogy nem is lesz okunk...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.