2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincs okunk ünnepelni!

Hosz  |  2011. 05. 19., 11:24

Nincs okunk ünnepelni, vonják vissza az egyéni képviselői indítványt, mely az alkotmány módosítására vonatkozik, megőrizzük a szolgálati nyugdíjakat - többek között ez hangzott el a Honvédszakszervezet spontán véleménynyilvánításán, melyet a Magyar Honvédelem Napja alkalmából - május 19-én - rendezett központi ünnepség előtt, a Stefánia Palota előtt szerveztünk. A budapesti XIV. kerületi Zichy Géza utcában transzparensekkel sétáló mintegy hatvan nyugállományú katonához és szakszervezeti függetlenített tisztségviselőhöz odalépett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki miután megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, azt hangsúlyozta, hogy még nem dőltek el az Alkotmánymódosítás részletkérdései, így a nyugállományú katonák sorsa sem...  

A május 19-i rendkívüli elnökségi ülés első napirendi témájának megtárgyalása előtt az éppen ülésező elnökség, ügyvezetés és a nyugállományú tagozat választmányi tagjai úgy döntöttek, hogy a Honvédelem Napi központi ünnepség előtt szakszervezeti véleményt nyilvánítanak. Miután mintegy fél órával az ünnepség hivatalos kezdete előtt megérkeztünk, Schmitt Pál nyugdíjara vonatkozó garancialevelével, hivatásunkat bemutató transzparensekkel, szakszervezeti zászlókkal sétáltunk a Stefánia Palota előtt.

Szerkesztőségünk kérdésére a vezérkari főnök elmondta: Nem tartom üdvözlendőnek, hogy a Honvédelem Napján ilyen történik, ez nem méltó!Azt sem tartom helyesnek, hogy nem publikus információkat nyilvánosságra hoz a szakszervezet. Tudomásom szerint a belügyminiszter semmit sem jelentett be, ami hátrányosan érintené az állományt. A tárgyalások folyamatban vannak, az, hogy a szakszervezet miben gondolkodik, nem tudom, és azt sem tudom, hogy honnan veszi a Hosz az információit.

Az alábbiakban részleteket olvashatnak a vezérkari főnök és a nyugállományú katonák párbeszédéből.

Nyugállományúak: Amennyiben a kormány, a parlament úgy dönt, hogy támogatja a beterjesztett egyéni képviselői indítványokat, akkor Önök ezt, hogyan fogadják majd?

Benkő Tibor: Én nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyekből nem lesz semmit. A mi feladatunk, hogy Önökről gondoskodjunk. Hogy milyen módon, ez a tárgyalások eredményétől függ, illetve attól függ, hogy a szakszervezetek milyen irányvonalat képviselnek. Az idősebb korosztálynak nincs miért aggódnia, a nyugdíjukat nem fogják elvenni, a fiatalabbak pedig egy másfajta ellátásban fognak részesülni.  

Nyugállományúak: Semmiféle alamizsnát, illetve járulékot nem szeretnénk kapni. Mi évtizedekkel ezelőtt szerződést kötöttünk az állammal, amely kimondja, hogy jogosultak vagyunk a szolgálati nyugellátásra. A szerzett jogok elvételéről nincs mit tárgyalni...

Benkő Tibor: Ne bocsátkozzunk találgatásokba, nem tudjuk még, hogy milyen döntések születnek. Az Önök képviselői ott vannak ezeken az egyeztetéseken, várjuk meg a fejleményeket!

A HM parlamenti államtitkára, Dr. Simicskó István kérdésünkre elmondta: Azt hiszem, hogy a nem éppen kedvező hírek ellenére, tovább kell keresni a kompromisszumokat. A kormány hamarosan meghozza a döntéseket.

A honvédelmi miniszter, dr. Hende Csaba nem volt hajlandó szóba állni főszerkesztőnkkel.

A Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség rendben lezajlott, ők ünnepeltek, mi úgy gondoljuk, hogy erre nem volt, és egy ideig lehet, hogy nem is lesz okunk...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.