2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szülinap Pumákkal égen és földön

Hosz  |  2011. 05. 23., 13:09

A Magyar Honvédelem Napján, május 21-én nevezetes eseménynek adott otthont a Jakabszállási reptér, ugyanis itt ünnepelte 11. születésnapját a JETfly magazin, illetve itt került megrendezésre a PUMA Emlék Csillagtúra, mely a II. Világháborúban elesett magyar vadászpilótáknak állít emléket évről-évre. A két rendezvény - immár hagyományteremtő módon - együtt került megrendezésre...

A rendezvény fővédnökének Dr. Simicskó Istvánt, a HM parlamenti államtitkárát kérték fel a szervezők, aki távollétében az 53. alkalommal megrendezésre kerülő Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatról üdvözölte mind a születésnapos katonai magazint (jetfly.hu), mind a PUMA Emlék Csillagtúra részvevőit.Levelében kiemelte a PUMA Emlék Csillagtúra és a zarándoklat közötti párhuzamot: "A hasonlóság egyfelől abból fakad, hogy mind Önök, mind én az ég felé tekintünk, még ha nem is feltétlenül pont ugyanazzal a szándékkal… És az is közös pont a két rendezvényben, hogy Önök is, én is megindító, lélekemelő pillanatoknak lehetünk tanúi."Államtitkár úr levelében köszöntötte a 11 éves JETfly magazin szerkesztői stábját, akik nem csak virtuális, hanem valódi közösséget formáltak maguk köré a katonai repülés szerelmeseiből.A PUMA Emlék Csillagtúrára összesen 18 civil repülőgép jelentkezett, akik vállalták, hogy végig repülik a II. Világháborúban elesett magyar vadászpilóták egykori állomáshelyeit és azon települések temetőit, ahol ezek a hősök nyugszanak. Mivel a résztvevő gépek különböző hatótávolságúak és sebességüek voltak, ezért két körben történt az országjárás. A lassabb repülők Jakabszállás - Kecskemét repülőbázis - Szolnok Szandaszőlős - Szolnok helikopterbázis - Tiszaug - Jakabszállás, míg a gyorsabb repülők Jakabszállás - Jutas puszta (Veszprém) - Szentkirályszabadja - Kereki - Tab - Jakabszállás útvonalon repültek.

A PUMA Emlék Csillagtúra a pilóták eligazításával kezdődött, majd a hivatalos megnyitóval és Hankóczi Gergely őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis református tábori lelkészének reggeli áhitatával folytatódott, aki megáldotta a rendezvény résztvevőit. Ezután következett az ünnepélyes felszállás. A két és fél órás repülés után a gépek személyzetei csatakoztak a JETfly születésnapi bulijához, mely 11. alkalommal került megrendezésre.

A JETfly születésnapi bulija talán az egyetlen olyan rendezvény, mely megpróbálja összefogni a civil és katonai repülés népes szakmai családját, hisz évről-évre jelen vannak mind a kecskeméti és szolnoki vadász és helikopter pilóták, mind a civil repülés irányítói, szervezői, résztvevői. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pintér Zoltán vezérőrnagy (a Légierő Haderőnem Főnöke), Zsámboki Tibor ezredes (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnok-helyettese), Koller József ezredes (MH 86. Szolnok helikopter Bázis bázisparancsnok-helyettese), Kecskeméti Tamás az MRSZ elnöke illetve Rausch Sándor és Nyitra András (a Bács-Kiskun Megyei Közgyülés alelnökei).

A JETfly születésnap egyik fénypontja volt Nádas Tamás mürepülő Európa-bajnokunk bemutatója, melyet a rendezvényre kilátogató közel 300 vendég megbabonázva csodált végig. Nádas Tamás minden évben hozza a nemzetközi sikereit. Idén januárban a Dél-afrikai Köztársaságban megrendezett idénynyitó kvalifikációs mürepülő versenyt nyerte meg Johannesburgban.Természetesen nem maradhatott el a szülinapi torta sem, melynek felszeletelését a JETfly alapító tulajdonosa, Koncsik István kezdett el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.