2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bízunk a tárgyalások sikerében

Hosz  |  2011. 05. 25., 17:02

Folytatjuk a tárgyalásokat, nagyon bízunk a május 30-ra tervezett, Orbán Viktor miniszterelnökkel lefolytatandó találkozó sikerében. Ha azonban a tárgyalások megrekednek, tovább szervezzük tilatkozó akcióinkat, folytatjuk a demonstrációinkat - röviden így lehetne összefoglalni a május 25-i választmányi ülésünkön történteket. A rendhagyó helyszínen, a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központban (NOPVK) lebonyolított döntéshozó fórumon elfogadtuk a zárszámadásról és a számviteli beszámolási kötelezettségről, valamint a 2011-es költségvetésről szóló határozatokat...  

Már jóval a választmányi ülés előtt megérkezett több alapszervezeti és csoportvezető, akik azt kérték, hogy részletesen beszéljünk a május 24-i, Belügyminisztériumban történt egyeztetés eredményeiről, illetve a ,,hogyantovább"-ról. Ezért Czövek János elnök miután köszöntötte a megjelenteket, azt kérte, hogy a kötelező napirendi témák megtárgyalása után mihamarabb térjünk rá a minden hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonát érintő egyeztetéseken történtek ismertetésére.

Napirend előtt a helyszínt biztosító, Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ (NOPVK) főigazgatója, dr. Farkas István mutatta be az egykori lovas laktanya jelenlegi feladatait.

Ez az épület mindig az volt, aminek épült, rendészeti laktanya. Nemzetközi oktatással és polgári válságkezeléssel foglalkozunk, s már 86 országból érkezett több tízezer rendészeti szakember tanult, illetve végzett itt - mondta a főigazgató.

Az ülés kötelező napirendi témáinak megtárgyalása előtt egyperces néma tiszteletadással adóztunk hősi halottaink, Róth Orsolya és Dálnoki András emléke előtt.

Miután Bácskai István, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke bejelentette, hogy 72%-os részvételi aránnyal határozatképes a választmányi ülés, Czövek János elnök javaslatára megválasztotta a döntéshozó fórum a levezető elnököt, a mandátumvizsgáló és a szavazatszámláló bizottságokat, valamint a hitelesítőket. Miután Jeszenyi Ildikó levezető elnök is köszöntötte a megjelenteket, elfogadtuk a napirendi téma-javaslatokat.   

Az elnökség tájékoztatója során Czövek János elnök az elmúlt egy hónap eseményeit elevenítette fel. Az elnök beszélt a demonstrációkról, a szervezeti ügyeinkről (SZKOT), valamint a KIM-ben, a BM-ben és a HM-ben lezajlott egyeztetésekről – így többek között a május 17-i HÉF ülésről – is.

Emellett azt is bejelentette, hogy az Egység 2002 Kft. új megbízott ügyvezetője Ferenczi-Hevér Mónika lett, majd plénumosan is megköszönte a június 30-i hatállyal lemondó szociális és személyügyi ügyvivő, Jeszenyi Ildikó több éves áldozatos tevékenységét. Arról is tájékoztatott az elnök, hogy a HOMNYP IT és EB tagságáról lemondott Dr. Mészáros Géza, Szincsák Gyula és dr. Heiling Ottó. Ezt követően Csetényi László fogalmazta meg i a lemondásokkal és a Hosz-nak a Honvéd Nyugdíjpénztárban betöltött jelenlegi szerepével kapcsolatos kérdését.   

A Hosz 2010. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről szóló választmányi határozattervezetet Doszpolyné dr. Mészáros Melinda ismertette. A bevételi és a kiadási oldalakat áttekintve elmondható, hogy soha ilyen jó eredményt még nem produkált a szakszervezet.

Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló hozzátette: a munkaidő-kedvezmény megváltásból adódó bevételek, valamint a feszes és szigorú takarékoskodás miatt lett ez a jelentős eredmény.

Ezt követően Nagy Zoltán, az EB elnöke azt javasolta a választmánynak, hogy fogadja el a 2010. évi költségvetés teljesüléséről szóló beszámolót, majd a 2010. évi egyszerüsített éves beszámolót, a mérleg és eredmény kimutatásról szóló beszámolót fogadta el egyhangúan a döntéshozó fórum. Az előterjesztő ezt követően megköszönte mindenkinek a takarékos müködésben kifejtett áldozatos munkát.

A befektetések és ingatlanok értékének 2010. 12. 31-i állapotáról szólva az alelnök asszony elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt csak rövidtávú (3-6 havi) befektetésekben érdemes gondolkodni.

A gépjármüvek vásárlásáról és a 2011. évi költségvetés módosításáról dr. Mészáros Melinda alelnök terjesztett elő határozati javaslatot, a kibontakozó élénk vita után a választmány elfogadta a javaslatot.

Az egyebek napirendi téma során elhangzott, hogy, aki méltatlanná vált a szakszervezeti tagságra, azt zárja ki a választmány a Hosz soraiból. Az alelnök asszony reakciójában elmondta, hogy a készülő etikai kódexben ez már rögzítve lesz.

Ezt követően az elmúlt hetek ,,Hivatásunk védelmében” címet viselő akciósorozat és a sztrájkbizottság tárgyalási történéseiről egyeztetett a választmány. Miután Czövek János, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba felelevenítette az elmúlt hetek egyeztetéseinek tapasztalatait, a legutóbbi május 24-i egyeztetésről készült feljegyzést tanulmányozták át a résztvevők részletesen is.

Ezt követően - többek között - Oláh József, majd Szijjártó Zsolt, Heffler István és Dr. Kántor Raimund tett fel kérdéseket a nyugállományúak és a szerződésesek nevében. Ezután arról beszélgettünk, hogy a ,,kármentés”-t vagy a ,,nulla megoldás”-t választjuk. Többen is szóvá tették, hogy vissza kell vonatni a Lázár-Balsai-Talabér-féle alkotmány-módosítási javaslatot.

Bálint Zoltán székesfehérvári nyugállomáynú alapszervezeti vezető hozzátette: ami a javaslatban szerepel és visszamenőleges hatályú, az mind elfogadhatatlan számunkra.

Az egyebek napirendi téma során a vitát összefoglaló Czövek János elnök kiemelte: Úgy gondolom, hogy nem nejünk ki az utcára május 30-án. Együtt meneteljünk tovább a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel, most a tárgyalásokon, az egyeztetéseken van a hangsúly. Ha ezek a folyamatok megrekednek, akkor újra demonstráljunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.