2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Június 2-án történt: A tárgyalások az Országházban és a Belügyminisztériumban folytatódtak

Hosz  |  2011. 06. 02., 19:54

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A Honvédszakszervezetet a megbeszélésen Czövek János elnök képviselte.  A katonákról elmondta a szakszervezet elnöke, hogy az elmúlt 20 évben a mindenkori kormányzati politika döntött a hadsereg átszervezéséről, létszámleépítéséről, amelyeknek következtében a katonák kénytelek voltak nyugállományba vonulni.  A jelenleg nyugállományban lévők ellátása a mindenkor hatályos szabályok szerint került törvényesen, jogszerűen megállapításra...

A jelenlegi hivatásos állomány 8 éve nem részesült megfelelő illetményemelésben, ezért 40%- os reálbércsökkenés érte a katonaállományt. Az aktív állományúak szolgálatát az életpálya modellbe épített járandóságokkal kell ösztönözni nem pedig szigorításokkal, a szolgálati nyugállományba vonulás lehetőségének lehetetlenné tételével. Ha a pályakép biztonságot és anyagi megbecsülést biztosít, akkor az állomány motivált lesz a pályán maradásban. A miniszterelnök a belügyminiszter által a kormány elé terjesztett anyagot – amely a Honvédszakszervezet választmányi ülésén is ismertetésre került – további tárgyalásra alkalmasnak minősítette. Felhatalmazta a belügyminisztert az további pontosítások kidolgozására.

13 órától a megbeszélések a Belügyminisztériumban folytatódtak.

Az egyeztetésen megismertük Kormányzat álláspontját, amely a jelenleg nyugállományban lévők részére szolgálati nyugdíj helyett egy azzal azonos összegü, az évi nyugdíjemeléseket biztosító, de 16 % SZJA-t viselő ellátást tartalmazott. Új elemként jelent meg, hogy a  gyermekek után járó adó visszatérítést igénybe lehet venni.

A szolgálati nyugállományúak a magyar nyugdíjas társadalom létszámának mindösszesen csak 1%-át teszik ki, a jogos járandóságaik megvonása, a munkába visszavezetésük semmiféle megtakarítást nem eredményez, hanem jelentős többletkiadással jár a költségvetés számára. Így ezt a gazdasági szükségszerüséggel nem magyarázható, de jogszerüségi aggályokat felvető kormányzati intézkedési szándékot nem tudja a Honvédszakszervezet elfogadni.

Az aktív állomány részére az életpálya modell kidolgozását szeptemberre tervezi a Kormány. A hivatásos állomány részére az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az öt év korkedvezmény továbbra is megmaradna, ezen idő alatt nyugdíj előtti rendelkezési állományba kerülnének.

Az állomány tagja 52 éves kor felett a könnyített szolgálatot választhatja döntése szerint, vagy egészségi állapotának megfelelően.

A tárgyalások holnap 10 órától folytatódnak a Belügyminisztériumban, az aktív állományúak és nyugállományúak kérdéseiről külön egyeztetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.