2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Június 2-án történt: A tárgyalások az Országházban és a Belügyminisztériumban folytatódtak

Hosz  |  2011. 06. 02., 19:54

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A Honvédszakszervezetet a megbeszélésen Czövek János elnök képviselte.  A katonákról elmondta a szakszervezet elnöke, hogy az elmúlt 20 évben a mindenkori kormányzati politika döntött a hadsereg átszervezéséről, létszámleépítéséről, amelyeknek következtében a katonák kénytelek voltak nyugállományba vonulni.  A jelenleg nyugállományban lévők ellátása a mindenkor hatályos szabályok szerint került törvényesen, jogszerűen megállapításra...

A jelenlegi hivatásos állomány 8 éve nem részesült megfelelő illetményemelésben, ezért 40%- os reálbércsökkenés érte a katonaállományt. Az aktív állományúak szolgálatát az életpálya modellbe épített járandóságokkal kell ösztönözni nem pedig szigorításokkal, a szolgálati nyugállományba vonulás lehetőségének lehetetlenné tételével. Ha a pályakép biztonságot és anyagi megbecsülést biztosít, akkor az állomány motivált lesz a pályán maradásban. A miniszterelnök a belügyminiszter által a kormány elé terjesztett anyagot – amely a Honvédszakszervezet választmányi ülésén is ismertetésre került – további tárgyalásra alkalmasnak minősítette. Felhatalmazta a belügyminisztert az további pontosítások kidolgozására.

13 órától a megbeszélések a Belügyminisztériumban folytatódtak.

Az egyeztetésen megismertük Kormányzat álláspontját, amely a jelenleg nyugállományban lévők részére szolgálati nyugdíj helyett egy azzal azonos összegü, az évi nyugdíjemeléseket biztosító, de 16 % SZJA-t viselő ellátást tartalmazott. Új elemként jelent meg, hogy a  gyermekek után járó adó visszatérítést igénybe lehet venni.

A szolgálati nyugállományúak a magyar nyugdíjas társadalom létszámának mindösszesen csak 1%-át teszik ki, a jogos járandóságaik megvonása, a munkába visszavezetésük semmiféle megtakarítást nem eredményez, hanem jelentős többletkiadással jár a költségvetés számára. Így ezt a gazdasági szükségszerüséggel nem magyarázható, de jogszerüségi aggályokat felvető kormányzati intézkedési szándékot nem tudja a Honvédszakszervezet elfogadni.

Az aktív állomány részére az életpálya modell kidolgozását szeptemberre tervezi a Kormány. A hivatásos állomány részére az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az öt év korkedvezmény továbbra is megmaradna, ezen idő alatt nyugdíj előtti rendelkezési állományba kerülnének.

Az állomány tagja 52 éves kor felett a könnyített szolgálatot választhatja döntése szerint, vagy egészségi állapotának megfelelően.

A tárgyalások holnap 10 órától folytatódnak a Belügyminisztériumban, az aktív állományúak és nyugállományúak kérdéseiről külön egyeztetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.