2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Június 2-án történt: A tárgyalások az Országházban és a Belügyminisztériumban folytatódtak

Hosz  |  2011. 06. 02., 19:54

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A Honvédszakszervezetet a megbeszélésen Czövek János elnök képviselte.  A katonákról elmondta a szakszervezet elnöke, hogy az elmúlt 20 évben a mindenkori kormányzati politika döntött a hadsereg átszervezéséről, létszámleépítéséről, amelyeknek következtében a katonák kénytelek voltak nyugállományba vonulni.  A jelenleg nyugállományban lévők ellátása a mindenkor hatályos szabályok szerint került törvényesen, jogszerűen megállapításra...

A jelenlegi hivatásos állomány 8 éve nem részesült megfelelő illetményemelésben, ezért 40%- os reálbércsökkenés érte a katonaállományt. Az aktív állományúak szolgálatát az életpálya modellbe épített járandóságokkal kell ösztönözni nem pedig szigorításokkal, a szolgálati nyugállományba vonulás lehetőségének lehetetlenné tételével. Ha a pályakép biztonságot és anyagi megbecsülést biztosít, akkor az állomány motivált lesz a pályán maradásban. A miniszterelnök a belügyminiszter által a kormány elé terjesztett anyagot – amely a Honvédszakszervezet választmányi ülésén is ismertetésre került – további tárgyalásra alkalmasnak minősítette. Felhatalmazta a belügyminisztert az további pontosítások kidolgozására.

13 órától a megbeszélések a Belügyminisztériumban folytatódtak.

Az egyeztetésen megismertük Kormányzat álláspontját, amely a jelenleg nyugállományban lévők részére szolgálati nyugdíj helyett egy azzal azonos összegü, az évi nyugdíjemeléseket biztosító, de 16 % SZJA-t viselő ellátást tartalmazott. Új elemként jelent meg, hogy a  gyermekek után járó adó visszatérítést igénybe lehet venni.

A szolgálati nyugállományúak a magyar nyugdíjas társadalom létszámának mindösszesen csak 1%-át teszik ki, a jogos járandóságaik megvonása, a munkába visszavezetésük semmiféle megtakarítást nem eredményez, hanem jelentős többletkiadással jár a költségvetés számára. Így ezt a gazdasági szükségszerüséggel nem magyarázható, de jogszerüségi aggályokat felvető kormányzati intézkedési szándékot nem tudja a Honvédszakszervezet elfogadni.

Az aktív állomány részére az életpálya modell kidolgozását szeptemberre tervezi a Kormány. A hivatásos állomány részére az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az öt év korkedvezmény továbbra is megmaradna, ezen idő alatt nyugdíj előtti rendelkezési állományba kerülnének.

Az állomány tagja 52 éves kor felett a könnyített szolgálatot választhatja döntése szerint, vagy egészségi állapotának megfelelően.

A tárgyalások holnap 10 órától folytatódnak a Belügyminisztériumban, az aktív állományúak és nyugállományúak kérdéseiről külön egyeztetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.