2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tárgyalások életpálya- és nyugdíjügyben - A Hosz álláspontja

Hosz  |  2011. 07. 28., 15:44

Július 27-én a rendvédelmi szakszervezetek képviselői tárgyaláson vettek részt a Belügyminisztériumban, a rendvédelmi életpályamodell, valamint a szolgálati nyugellátás rendszerét érintő kérdésekben...

A Honvédszakszervezet, mint a fegyvereseket tömörítő egyetlen reprezentatív szakszervezet a megbeszélésre nem kapott meghívást, annak ellenére, hogy korábban - tekintettel arra, hogy a BM rendelkezett kormányzati felhatalmazással a tárgyalásokra - a nyugdíjrendszer kérdésében azokon minden alkalommal részt vett. (Nem is volt más lehetősége, hiszen a fenti kérdéskörben minden tárgyalás kizárólag ezen a színtéren folyt!)

Jelenleg ismereteink kizárólag a Hszt. vonatkozásában állnak rendelkezésre (persze hivatalosan nem kaptuk meg, hiszen „nem vonatkozik ránk”), a katonákra vonatkozó Hjt. módosítás nem ismert, erre irányuló kérdéseinkre a HM tárcától nem kaptunk választ.

Érdekképviseletünk a megismert – és főbb elemeiben a korábban tett kormányzati vállalásoktól és kinyilatkoztatásoktól lényegesen kedvezőtlenebb – módosítási elképzeléseket nem tudja elfogadni. Véleményünk szerint a nyugállományú kollégáinkat a korábban felvázolt megszorító elképzelésekhez képest is rosszabb helyzetbe hozhatja a kidolgozott új változat, mind a már nyugdíjasok, mind a még aktív katonák esetében perspektívaként a kilátástalanságot vetíti előre.

A nyugdíj-tárgyalásokat a BM úgy zárta le július 27-én, hogy a katonákról, a korábban ismertektől eltérő változat esetében nem is tárgyalhattunk.

Ki tárgyalhat a katonák ügyében?

Ki rendelkezik rájuk vonatkozóan felhatalmazással?

A kérdésekre mi magunk is kíváncsian várjuk végre a választ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.