2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A változás nem sokkszerű, hanem sokszerű lesz

Hosz  |  2011. 08. 24., 21:25

A HM kabinetfőnöke, dr. Szarka Gábor az MH humánstratégiájával (2012-2021) kapcsolatban már több tájékoztatót is tartott a Magyar Honvédség állománya előtt. Augusztus 24-i tájékoztatóját, melyen Kovács Tamás, a HM humánstratégiai osztályvezetője is részt vett a Honvédszakszervezet tisztségviselői előtt tartotta. Fájdalmas lesz az indulás, az átmeneti problémákra a HM és a Hosz közösen kell, hogy megtalálják a megoldást – emelte ki előadásában a kabinetfőnök...

Imádja a hivatását, aki ismeri, jól tudja, hogy minden megtesz a katonákért, a jobb, a minőségi szolgálati- élet- és munkakörülményekért – halottam már több helyről és több kollégától a kabinetfőnökről, így nagy várakozással néztem az előadás elé. Nézzük sorban, mit is halottam?

 

 

 

 

 

Czövek János elnök rövid megnyitója után, a Honvédszakszervezet felkérésére dr. Szarka Gábor a MH humánstratégiájáról (2012-2021) tartott tájékoztatót.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakszervezeti tisztségviselőink számára megszervezett fórum bevezetőjében a kabinetfőnök elmondta: a mi munkánkban a Hosz tárgyalásos technikája okozott igazán fejtörést. Más szervezet, radikálisabb testület a küszöbünkig sem jutott el. Szóval, aki szervilis viselkedéssel vádolja a Hosz-t, az téved, a szakszervezet kiváló javaslatai nagyon jó hatást váltottak ki a HM-nél, illetve konkrétan a humánstratégia vonatkozásában is. A humánstratégia nagy részét át kellett írnunk a Hosz módosító javaslatai miatt. A rendszer stratégiai kidolgozása fejeződött be, a jogszabályokra való lefordítása lesz az ezt követő kiemelt feladat. A bürokrácián, a protokollon kell költségcsökkentést végrehajtani, úgy kell dolgoznunk, hogy a csapatoknál szolgálók a legkisebb mértékben érzékeljék a gazdasági nehézségeket. 

 

A HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Központ (Stefánia Kulturális Központ) Gobelin termében dr. Szarka Gábor a determinációk megfogalmazás után kiemelte: az új rendszer szerint nem lehet elmenni korai nyugdíjba, a humánstratégia a versenyre és a kiszámíthatóságra épít.

Az előadás során a kabinetfőnök részletesen is beszélt az új klasszikus katonai, a speciális szakmai, és a legénységi állomány sajátos pályamodelljéről, majd a pályaháló egyértelmü követelményrendszeréről, a horizontális karrier lehetőségéről, a megújuló 100 pontos teljesítményértékelésről, a közszolgálatok közötti átjárhatóság garanciális elemeiről, valamint a könnyített szolgálatról és a nyugdíj előtti rendelkezési állomány intézményrendszeréről is szót ejtett.

A szakszervezet minden jobbító szándéka ellenére sem tudjuk a költségvetést tágítani. Ezért a tisztességes illetményekhez az szükséges, hogy minden beosztást az értékén kezeljünk – tette hozzá.

A rendfokozati reformról szólva elmondta: 45 éves kor előtt – 2012-től – nem lehet senki ezredes, 48-50 éves kor előtt pedig senki nem lehet tábornok. Aki nem tudja a főtörzsőrmesteri és a századosi rendfokozatot elérni, neki könnyített kiválás lehet az út. Aki előlép a rendfokozatban, azt csak úgy teheti, ha beosztást is vált. Az objektivitás érdekében MH Értékelő és Vizsgaközpontot hozunk létre. A katona interneten jelentkezik majd be a vizsgára. A személyzetfejlesztési politikánk szerint teljes, az MH egészére vonatkozó munkakör-elemzést fogunk elvégezni. A bérpolitikánk ezt a rendszert fogja követni. A honvédelmi nevelés programját fejleszteni kell, megjelennek újra a honvéd középiskolák és kollégiumok.

 

Ezt követően az illetményekről, a pótlékokról, az elismerések és az ösztönzések rendszeréről, a lakhatás-támogatásról, a humán szolgáltató központokról, a mentor rendszerről, valamint a humán erőforrás-menedzsment előfeltételéről, az erős humán informatikai rendszerről beszélt.

A kabinetfőnök kiemelte: a stratégia összhangban lesz a közszolgálati jogszabályokkal és az új Mt.-vel is. Az új jogállási törvényt, az új Hjt.-t 2013. január 1-jével vezetjük be. 

 

A kérdések során elsősorban az előmeneteli lehetőségekről, a jelenlegi motivációról, a szerződéses állomány megkötött szerződéseiről, a lakhatási támogatásról, a kiszámítható életpályáról érdeklődtek a megjelentek.    

A kabinetfőnök reakciójában elmondta: Ez a rendszer kultúrát vált, nem egy kisdedóvó, ahol csak a szerencsénket kell várni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy még arra is lehetőség lesz, hogy az egyéni sorsokhoz igazítsunk bizonyos képzéseket. Emellett azt is tudom, hogy nem lesz a Magyar Honvédségnél ebben a rendszerben milliomos senki. Reményeink szerint minimálisan, de több lesz az illetmény.   

 

Szkeptikusak vagyunk, mi jelenlévők abban, hogy ez a humánstratégia mit vált majd ki. A katonák, a kollégák mindent megtettek a hazáért, lojálisak vagyunk, de…pl.: a nyugdíjkérdés ügyében már évek óta tudtuk, változás lesz. Szerintem azonban ez a módosítás túl drasztikus, átmeneti időszakot kellett volna kreálni. Ameddig becsülettel végezzük a munkánkat, a képviselők pedig besároznak, ,,kádárhuszárnak” neveznek bennünket, addig senki ne csodálkozzon azon, hogy a civil társadalom elfordul tőlünk. Aki hazaszeretetből, becsületből teszi a dolgát, azt meg kell becsülni. Még egy politikus sem nem állt ki, s mondta azt az állampolgároknak, hogy Önök szavaztak a NATO-tagság mellett, ennek pedig feltételei és folyamatosan teljesítendő kötelezettségei vannak, ami pedig sok pénzbe kerül. Ne a katonának kelljen megmagyarázni azt, hogy miért jár neki valami, hanem a politikai, a katonai vezetés fogalmazza meg, tudatosítsa a kommunikációjában a társadalom felé, miért és hogyan kell megbecsülni a katonaállományt – foglalta össze érzéseit Mészáros Tibor zászlós.

Dr. Kántor Raimund tagozattitkár pedig azt fogalmazta meg, hogy ,,Három dolog, létszám, technikai eszközök és pénz lenne szükséges ahhoz, hogy biztosított legyen a humánstratégia.

A humánstratégia átível kormányzati ciklusokat, ha ez szakmailag elfogadott, akkor szerintem ez tovább vihető – reagált az egyik felvetésre dr. Szarka Gábor.

 

 

 

 

A fórum során Kovács Tamás osztályvezető válaszolt a megjelent szakszervezeti tisztségviselőink kérdéseire.  

Összességében jól sikerült a fórum, a megjelentek véleménye szerint a humánstratégiáról most már sokkal több információval rendelkeznek, mint a tájékoztató előtt.

A tájékoztatók sorozata folytatódik, a kabinetfőnök tovább járja az alakulatokat, de azt hiszem, hogy nekünk is még rengeteg feladatunk lesz a részletek kidolgozása, illetve a jogszabályi háttér megteremtése, illetve véleményezése során.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.