2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: a csoportos létszámleépítés nem érinti a csapatoknál szolgáló katonákat

Hosz  |  2011. 09. 30., 15:25

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szeptember 30-án ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A munkaadói és munkavállalói oldal közötti érdekegyeztetésen a bürokrácia csökkentése, a csoportos létszámleépítés volt a napirendi téma. Az eseményen Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár mellett Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is részt vett. Szakszervezetünket Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök, valamint Sörös István elnökségi tag képviselték...

A HÉF egyetlen napirendi témájának megtárgyalása előtt a munkavállalói oldal képviseletében megjelent Hosz, Hodosz és BEOSZ vezetői fogalmazták meg kérdéseiket.

A munkavállalói oldal nevében Czövek János, a Hosz elnöke megkérdezte: A Hjt. módosításának ütemterve milyen módon van kialakítva, a Hosz mely időponttól kap lehetőséget a bedolgozásra és véleményezésre?

Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár válaszában elmondta: A személyes konzultációkat már beterveztük. A Hjt.-vel kapcsolatos beterjesztések október első hetében kerülnek a parlament elé. A Hjt. további módosításainak szakmai egyeztetésein pedig a Hosz is részt vesz majd.

Szakszervezetünk ezt követően rövid tájékoztatást kért a Honvéd Kórház szervezeti átalakításával kapcsolatos kérdésekről, valamint arról, hogy ez mennyiben és milyen mértékben érinti a katonaállományt. A Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központtal kapcsolatban Simicskó István kiemelte: az átszervezés nem fogja érinteni a járóbeteg és fekvőbeteg ellátást.

A munkavállalói oldal további napirend előtti kérdéseire válaszolva Dr. Simicskó István leszögezte: a minisztérium megvizsgálta az üdülők, a tiszti klubok helyzetét. Arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A balatonkenesei és mátraházai üdülők továbbra is rekreációs és kedvezményes üdültetést biztosítanak majd. A többi üdülőt a HM Ei Rt.-nek adják át, de az üdültetési rendszerben továbbra is bent maradnak, a KORK-ok pedig változatlan formában folytatják müködésüket.

A helyőrségi klubokat a tárca a helyi katonai egységeknek, illetve azok parancsnokainak, másodsorban, ahol már nincs katonai szervezet, ott az önkormányzatoknak ajánlja fel üzemeltetésre. A tevékenységet folytató nyolcvannyolc szervezet, „szakmai mühely” – munkavállalói kérésre – várhatóan tájékoztatást fog kapni ennek lefolytatásáról. A minisztérium továbbá a honvédség kulturális és társadalmi életének kiemelt fontosságú pontjaiként tekint a klubokra, ezért a majdani üzemeltetőkkel olyan szerződéseket köt, amely „az idők végezetéig” bebiztosítja a honvédségi szervezetek használati jogát - tette hozzá Simicskó István. A parlamenti államtitkár az ülésen – munkavállalói kérdésre válaszolva – javasolta, hogy az Idősügyi Tanácsot novemberben ismét hívják össze.

A szociális és kegyeleti gondoskodás témakörében - a BEOSZ kérdésére - elhangzott: a tervezett változtatások jelenleg is kidolgozás alatt állnak.

Az illetményen kívüli juttatások 2. féléves felülvizsgálatával kapcsolatban, a Hodosz kérdésére azt a választ adták, hogy a szakmai felülvizsgálatra - a HM KPH illetékes szakembereinek bevonásával - rövidesen sor kerül.

A HÉF egyetlen napirendi témája a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti- és létszám racionalizálásának feladatait meghatározó 103/2011. számú HM utasítás volt.

Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára, a téma előterjesztője hangsúlyozta: nem a honvédség létszámát csökkenti a tárca, hanem az adminisztrációt teszi hatékonyabbá a szerkezetátalakítással. Nem tartható, hogy egy csökkenő honvédség mellett növekvő adminisztrációt tartsunk fenn. Előbb az optimális létszámot határoztuk meg, ehhez alakítottuk a szerkezeti felépítést. Nem a fünyíró-elv alapján hajtjuk végre a létszámcsökkentést, hanem a mindenkori feladatokat figyelembe véve.

 A közigazgatási államtitkár hozzáfüzte: a tavalyi kormányváltás utáni egyéves müködés meggyőzött bennünket arról, hogy nem kell ekkora irányítói létszám. Jelenleg torzóként hat, hogy 400 ezredes és 100 hadnagy szolgál hazánkban. Mozgó célpontra menetből nem lövünk, ezért fixáltuk az időpontokat. A szervezési időszak október 15-én indul, a felmentés pedig november 15-i hatállyal veszi kezdetét, a feladatot 2012. április 30-ig fejezzük be.

Fodor államtitkár aláhúzta: a HM-et, valamint a háttérintézményeket (HM FLÜ, HM KPH, BEH, FEH, Honvéd Egészségügyi Központ, stb.) érinti a leépítés, a csapatokat nem. A csoportos létszámleépítés több milliárdos kiadás ez idén, de 6,6 milliárdos megtakarítás lesz jövőre.

Szakszervezetünk létszámadatokra vonatkozó kérdéseire válaszolva a közigazgatási államtitkár elmondta, hogy az érintett 1204 főből, kb. 800-900-an távoznak a HM-ből és a háttérintézményekből. A szervezeti egységekre vonatkozó részletek tekintetében Fodor Lajos várhatóan október első hetében nyilatkozik majd.

Ezt követően Czövek János Hosz elnök és Breuer László Hodosz vezető titkár azt kérte, hogy résztvehessen mindkét reprezentatív szakszervezet a személyi beszélgetéseken.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum végén újra elhangzott: október 15-től kezdődik meg hivatalosan a szerkezetátalakítás, amely 2012. április 30-án fejeződik be.

Czövek János Hosz elnök kérdésére válaszolva Fodor Lajos közigazgatási államtitkár még hozzátette: a tárca a jövő évben nem tervez a Magyar Honvédségnél létszámleépítést, a csapatoknál kizárólag a képességek növeléséről lehet csak szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.