2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: a csoportos létszámleépítés nem érinti a csapatoknál szolgáló katonákat

Hosz  |  2011. 09. 30., 15:25

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szeptember 30-án ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A munkaadói és munkavállalói oldal közötti érdekegyeztetésen a bürokrácia csökkentése, a csoportos létszámleépítés volt a napirendi téma. Az eseményen Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár mellett Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is részt vett. Szakszervezetünket Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök, valamint Sörös István elnökségi tag képviselték...

A HÉF egyetlen napirendi témájának megtárgyalása előtt a munkavállalói oldal képviseletében megjelent Hosz, Hodosz és BEOSZ vezetői fogalmazták meg kérdéseiket.

A munkavállalói oldal nevében Czövek János, a Hosz elnöke megkérdezte: A Hjt. módosításának ütemterve milyen módon van kialakítva, a Hosz mely időponttól kap lehetőséget a bedolgozásra és véleményezésre?

Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár válaszában elmondta: A személyes konzultációkat már beterveztük. A Hjt.-vel kapcsolatos beterjesztések október első hetében kerülnek a parlament elé. A Hjt. további módosításainak szakmai egyeztetésein pedig a Hosz is részt vesz majd.

Szakszervezetünk ezt követően rövid tájékoztatást kért a Honvéd Kórház szervezeti átalakításával kapcsolatos kérdésekről, valamint arról, hogy ez mennyiben és milyen mértékben érinti a katonaállományt. A Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központtal kapcsolatban Simicskó István kiemelte: az átszervezés nem fogja érinteni a járóbeteg és fekvőbeteg ellátást.

A munkavállalói oldal további napirend előtti kérdéseire válaszolva Dr. Simicskó István leszögezte: a minisztérium megvizsgálta az üdülők, a tiszti klubok helyzetét. Arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A balatonkenesei és mátraházai üdülők továbbra is rekreációs és kedvezményes üdültetést biztosítanak majd. A többi üdülőt a HM Ei Rt.-nek adják át, de az üdültetési rendszerben továbbra is bent maradnak, a KORK-ok pedig változatlan formában folytatják müködésüket.

A helyőrségi klubokat a tárca a helyi katonai egységeknek, illetve azok parancsnokainak, másodsorban, ahol már nincs katonai szervezet, ott az önkormányzatoknak ajánlja fel üzemeltetésre. A tevékenységet folytató nyolcvannyolc szervezet, „szakmai mühely” – munkavállalói kérésre – várhatóan tájékoztatást fog kapni ennek lefolytatásáról. A minisztérium továbbá a honvédség kulturális és társadalmi életének kiemelt fontosságú pontjaiként tekint a klubokra, ezért a majdani üzemeltetőkkel olyan szerződéseket köt, amely „az idők végezetéig” bebiztosítja a honvédségi szervezetek használati jogát - tette hozzá Simicskó István. A parlamenti államtitkár az ülésen – munkavállalói kérdésre válaszolva – javasolta, hogy az Idősügyi Tanácsot novemberben ismét hívják össze.

A szociális és kegyeleti gondoskodás témakörében - a BEOSZ kérdésére - elhangzott: a tervezett változtatások jelenleg is kidolgozás alatt állnak.

Az illetményen kívüli juttatások 2. féléves felülvizsgálatával kapcsolatban, a Hodosz kérdésére azt a választ adták, hogy a szakmai felülvizsgálatra - a HM KPH illetékes szakembereinek bevonásával - rövidesen sor kerül.

A HÉF egyetlen napirendi témája a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti- és létszám racionalizálásának feladatait meghatározó 103/2011. számú HM utasítás volt.

Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára, a téma előterjesztője hangsúlyozta: nem a honvédség létszámát csökkenti a tárca, hanem az adminisztrációt teszi hatékonyabbá a szerkezetátalakítással. Nem tartható, hogy egy csökkenő honvédség mellett növekvő adminisztrációt tartsunk fenn. Előbb az optimális létszámot határoztuk meg, ehhez alakítottuk a szerkezeti felépítést. Nem a fünyíró-elv alapján hajtjuk végre a létszámcsökkentést, hanem a mindenkori feladatokat figyelembe véve.

 A közigazgatási államtitkár hozzáfüzte: a tavalyi kormányváltás utáni egyéves müködés meggyőzött bennünket arról, hogy nem kell ekkora irányítói létszám. Jelenleg torzóként hat, hogy 400 ezredes és 100 hadnagy szolgál hazánkban. Mozgó célpontra menetből nem lövünk, ezért fixáltuk az időpontokat. A szervezési időszak október 15-én indul, a felmentés pedig november 15-i hatállyal veszi kezdetét, a feladatot 2012. április 30-ig fejezzük be.

Fodor államtitkár aláhúzta: a HM-et, valamint a háttérintézményeket (HM FLÜ, HM KPH, BEH, FEH, Honvéd Egészségügyi Központ, stb.) érinti a leépítés, a csapatokat nem. A csoportos létszámleépítés több milliárdos kiadás ez idén, de 6,6 milliárdos megtakarítás lesz jövőre.

Szakszervezetünk létszámadatokra vonatkozó kérdéseire válaszolva a közigazgatási államtitkár elmondta, hogy az érintett 1204 főből, kb. 800-900-an távoznak a HM-ből és a háttérintézményekből. A szervezeti egységekre vonatkozó részletek tekintetében Fodor Lajos várhatóan október első hetében nyilatkozik majd.

Ezt követően Czövek János Hosz elnök és Breuer László Hodosz vezető titkár azt kérte, hogy résztvehessen mindkét reprezentatív szakszervezet a személyi beszélgetéseken.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum végén újra elhangzott: október 15-től kezdődik meg hivatalosan a szerkezetátalakítás, amely 2012. április 30-án fejeződik be.

Czövek János Hosz elnök kérdésére válaszolva Fodor Lajos közigazgatási államtitkár még hozzátette: a tárca a jövő évben nem tervez a Magyar Honvédségnél létszámleépítést, a csapatoknál kizárólag a képességek növeléséről lehet csak szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.