2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: a csoportos létszámleépítés nem érinti a csapatoknál szolgáló katonákat

Hosz  |  2011. 09. 30., 15:25

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére szeptember 30-án ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A munkaadói és munkavállalói oldal közötti érdekegyeztetésen a bürokrácia csökkentése, a csoportos létszámleépítés volt a napirendi téma. Az eseményen Dr. Simicskó István HM parlamenti államtitkár mellett Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is részt vett. Szakszervezetünket Czövek János elnök, dr. Mészáros Melinda és Lippai Csaba alelnökök, valamint Sörös István elnökségi tag képviselték...

A HÉF egyetlen napirendi témájának megtárgyalása előtt a munkavállalói oldal képviseletében megjelent Hosz, Hodosz és BEOSZ vezetői fogalmazták meg kérdéseiket.

A munkavállalói oldal nevében Czövek János, a Hosz elnöke megkérdezte: A Hjt. módosításának ütemterve milyen módon van kialakítva, a Hosz mely időponttól kap lehetőséget a bedolgozásra és véleményezésre?

Dr. Simicskó István parlamenti államtitkár válaszában elmondta: A személyes konzultációkat már beterveztük. A Hjt.-vel kapcsolatos beterjesztések október első hetében kerülnek a parlament elé. A Hjt. további módosításainak szakmai egyeztetésein pedig a Hosz is részt vesz majd.

Szakszervezetünk ezt követően rövid tájékoztatást kért a Honvéd Kórház szervezeti átalakításával kapcsolatos kérdésekről, valamint arról, hogy ez mennyiben és milyen mértékben érinti a katonaállományt. A Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központtal kapcsolatban Simicskó István kiemelte: az átszervezés nem fogja érinteni a járóbeteg és fekvőbeteg ellátást.

A munkavállalói oldal további napirend előtti kérdéseire válaszolva Dr. Simicskó István leszögezte: a minisztérium megvizsgálta az üdülők, a tiszti klubok helyzetét. Arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A balatonkenesei és mátraházai üdülők továbbra is rekreációs és kedvezményes üdültetést biztosítanak majd. A többi üdülőt a HM Ei Rt.-nek adják át, de az üdültetési rendszerben továbbra is bent maradnak, a KORK-ok pedig változatlan formában folytatják müködésüket.

A helyőrségi klubokat a tárca a helyi katonai egységeknek, illetve azok parancsnokainak, másodsorban, ahol már nincs katonai szervezet, ott az önkormányzatoknak ajánlja fel üzemeltetésre. A tevékenységet folytató nyolcvannyolc szervezet, „szakmai mühely” – munkavállalói kérésre – várhatóan tájékoztatást fog kapni ennek lefolytatásáról. A minisztérium továbbá a honvédség kulturális és társadalmi életének kiemelt fontosságú pontjaiként tekint a klubokra, ezért a majdani üzemeltetőkkel olyan szerződéseket köt, amely „az idők végezetéig” bebiztosítja a honvédségi szervezetek használati jogát - tette hozzá Simicskó István. A parlamenti államtitkár az ülésen – munkavállalói kérdésre válaszolva – javasolta, hogy az Idősügyi Tanácsot novemberben ismét hívják össze.

A szociális és kegyeleti gondoskodás témakörében - a BEOSZ kérdésére - elhangzott: a tervezett változtatások jelenleg is kidolgozás alatt állnak.

Az illetményen kívüli juttatások 2. féléves felülvizsgálatával kapcsolatban, a Hodosz kérdésére azt a választ adták, hogy a szakmai felülvizsgálatra - a HM KPH illetékes szakembereinek bevonásával - rövidesen sor kerül.

A HÉF egyetlen napirendi témája a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti- és létszám racionalizálásának feladatait meghatározó 103/2011. számú HM utasítás volt.

Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára, a téma előterjesztője hangsúlyozta: nem a honvédség létszámát csökkenti a tárca, hanem az adminisztrációt teszi hatékonyabbá a szerkezetátalakítással. Nem tartható, hogy egy csökkenő honvédség mellett növekvő adminisztrációt tartsunk fenn. Előbb az optimális létszámot határoztuk meg, ehhez alakítottuk a szerkezeti felépítést. Nem a fünyíró-elv alapján hajtjuk végre a létszámcsökkentést, hanem a mindenkori feladatokat figyelembe véve.

 A közigazgatási államtitkár hozzáfüzte: a tavalyi kormányváltás utáni egyéves müködés meggyőzött bennünket arról, hogy nem kell ekkora irányítói létszám. Jelenleg torzóként hat, hogy 400 ezredes és 100 hadnagy szolgál hazánkban. Mozgó célpontra menetből nem lövünk, ezért fixáltuk az időpontokat. A szervezési időszak október 15-én indul, a felmentés pedig november 15-i hatállyal veszi kezdetét, a feladatot 2012. április 30-ig fejezzük be.

Fodor államtitkár aláhúzta: a HM-et, valamint a háttérintézményeket (HM FLÜ, HM KPH, BEH, FEH, Honvéd Egészségügyi Központ, stb.) érinti a leépítés, a csapatokat nem. A csoportos létszámleépítés több milliárdos kiadás ez idén, de 6,6 milliárdos megtakarítás lesz jövőre.

Szakszervezetünk létszámadatokra vonatkozó kérdéseire válaszolva a közigazgatási államtitkár elmondta, hogy az érintett 1204 főből, kb. 800-900-an távoznak a HM-ből és a háttérintézményekből. A szervezeti egységekre vonatkozó részletek tekintetében Fodor Lajos várhatóan október első hetében nyilatkozik majd.

Ezt követően Czövek János Hosz elnök és Breuer László Hodosz vezető titkár azt kérte, hogy résztvehessen mindkét reprezentatív szakszervezet a személyi beszélgetéseken.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum végén újra elhangzott: október 15-től kezdődik meg hivatalosan a szerkezetátalakítás, amely 2012. április 30-án fejeződik be.

Czövek János Hosz elnök kérdésére válaszolva Fodor Lajos közigazgatási államtitkár még hozzátette: a tárca a jövő évben nem tervez a Magyar Honvédségnél létszámleépítést, a csapatoknál kizárólag a képességek növeléséről lehet csak szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.