2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pusztavacs: Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Hosz  |  2011. 09. 14., 19:58

Szakszervezetünk ünnepi rendezvénysorozata, a ,,20 év 20 program\" keretében egyik alapító csoportunk működési helyén emlékeztünk a két évtizeddel ezelőtti történésekre. Szeptember 14-én, Pusztavacson több alapító tag, illetve régi kedves ismerős is feltűnt szakszervezetünk 20. születésnapján. Mint ismeretes 1991. szeptember 14-én, Budapesten, a HM III. 18. épületében megalakult jogelődünk, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ)...

Az egykori MH Lőszerellátó Központ (MH LEK), a mai MH VEK bázisán emlékeztünk meg két évtizeddel ezelőtti megalakulásunkról. Az eseményen - szakszervezetünk elnökségi tagjai, tisztségviselői és persze a helyi alapító tagok mellett - Nagy Attila ezredes, az MH VEK parancsnoka is részt vett az eseményen.

Az ezredes külön is köszöntötte a megjelenteket. Az MH VEK parancsnoka kiemelte: tartalmas és pozitív kicsengésü a Hosz és a pusztavacsi alakulat közötti kapcsolat, jó a helyi együttmüködés.

A parancsnok miközben a helyi feladatokról – köztük a lőszerszerelő részleg létrejöttéről – beszélt, elmondta azt is, hogy minél több feladata van egy alakulatnak, annál biztosabb, stabilabb a jövője. A parancsnok felhívta a figyelmet, hogy hamarosan az MH VEK is ünnepel, hiszen közeleg a katonai szervezet létrejöttének hatvanadik évfordulója. Nagy ezredes beszéde végén nagyon jó hangulatú beszélgetést kívánt a megjelenteknek.

Miután Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője, házigazdánk – akit e napi születésnapja alkalmából külön is köszöntött az elnök - megnyitotta ünnepi rendezvényünket, Czövek János, a Hosz elnöke megemlékezésében elmondta: 20 év nem hosszú, de nem is rövid időszak, viszont egy szakszervezet életében nagyon jelentős. 

Az elmúlt 20 évvel kapcsolatban a Hosz elnöke elmondta: mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi nagyon nehéz helyzetből kimásszunk és további sok szép sikeres esztendőt megéljünk együtt. A Hosz létét a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, ha lehet, akkor a 25 éves, majd a 30 éves évfordulót is szeretnénk megtartani.

Ezt követően Sörös István tartott megemlékezést. A Hosz volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja felelevenítette a két évtizeddel ezelőtti eseményeket. Elmondta a tiszacsegei előzményeket, de megemlítette az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulását, majd a pusztavacsi alapító szervezet létrejöttét és a 20 évvel ezelőtti, HM III-ban történt megalakulást is. A volt szakszervezeti vezető kiemelten is beszélt a két évtizeddel ezelőtti jogszabályi körülményekről, feltételekről. Ekkor tette hozzá azt is, hogy 20 éve tilos volt szakszervezetet alakítani.

Az előadó beszélt a KÉSZ első vezetőiről, az alapítókról, az infrastrukturális körülményekről, az első nehéz évekről, majd arról is szólt, hogy a lelkes elődök mennyit küzdöttek a katonák törvényének megalkotásáért, a Hszt. 1996-os létrejöttéért. Ennek érdekében még Göncz Árpád köztársasági elnöknél is jártak a KÉSZ vezetői – mondta. Sörös István a Katonákért Alapítvány megalakításáról, az első utcai demonstrációk megszervezéséről, a kezdeti időszak költségvetési nehézségeiről, de a nyugdíjpénztár létrejöttéről is beszélt.

Nem szabad elhagyni magunkat, nem szabad abbahagyni semmit, folytatni kell az érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységet, mert érdemes – zárta gondolatait Sörös István.

Ezt követően az egykori helyi KÉSZ alapszervezet vezetője, Kolozsi Sándor elevenítette fel az alapszervezeti élet kezdeti puritánságát, nehézségeit.

Az első nagy nekibuzdulás után sajnos nagyon elaprózódott a szakszervezeti vezetés. Az összekovácsoltság nagyon fontos volt, sok kis rendezvényünk volt, amin igyekeztünk minél jobban érezni magunkat. Az alapszervezetek költségvetéséből éltünk, s mivel itt, Pusztavacson több HM vonalunk volt, ezért tettük át ide egy időben a KÉSZ müködését. Már asszisztenssel is büszkélkedhettünk, de ez már a Hadtápanyag Ellátó Központ történt - tette hozzá alapító tagunk.

A megemlékezés ünnepi ebéddel és kötetlen baráti beszélgetéssel ért véget. 

Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.