2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pusztavacs: Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Hosz  |  2011. 09. 14., 19:58

Szakszervezetünk ünnepi rendezvénysorozata, a ,,20 év 20 program\" keretében egyik alapító csoportunk működési helyén emlékeztünk a két évtizeddel ezelőtti történésekre. Szeptember 14-én, Pusztavacson több alapító tag, illetve régi kedves ismerős is feltűnt szakszervezetünk 20. születésnapján. Mint ismeretes 1991. szeptember 14-én, Budapesten, a HM III. 18. épületében megalakult jogelődünk, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ)...

Az egykori MH Lőszerellátó Központ (MH LEK), a mai MH VEK bázisán emlékeztünk meg két évtizeddel ezelőtti megalakulásunkról. Az eseményen - szakszervezetünk elnökségi tagjai, tisztségviselői és persze a helyi alapító tagok mellett - Nagy Attila ezredes, az MH VEK parancsnoka is részt vett az eseményen.

Az ezredes külön is köszöntötte a megjelenteket. Az MH VEK parancsnoka kiemelte: tartalmas és pozitív kicsengésü a Hosz és a pusztavacsi alakulat közötti kapcsolat, jó a helyi együttmüködés.

A parancsnok miközben a helyi feladatokról – köztük a lőszerszerelő részleg létrejöttéről – beszélt, elmondta azt is, hogy minél több feladata van egy alakulatnak, annál biztosabb, stabilabb a jövője. A parancsnok felhívta a figyelmet, hogy hamarosan az MH VEK is ünnepel, hiszen közeleg a katonai szervezet létrejöttének hatvanadik évfordulója. Nagy ezredes beszéde végén nagyon jó hangulatú beszélgetést kívánt a megjelenteknek.

Miután Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője, házigazdánk – akit e napi születésnapja alkalmából külön is köszöntött az elnök - megnyitotta ünnepi rendezvényünket, Czövek János, a Hosz elnöke megemlékezésében elmondta: 20 év nem hosszú, de nem is rövid időszak, viszont egy szakszervezet életében nagyon jelentős. 

Az elmúlt 20 évvel kapcsolatban a Hosz elnöke elmondta: mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi nagyon nehéz helyzetből kimásszunk és további sok szép sikeres esztendőt megéljünk együtt. A Hosz létét a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, ha lehet, akkor a 25 éves, majd a 30 éves évfordulót is szeretnénk megtartani.

Ezt követően Sörös István tartott megemlékezést. A Hosz volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja felelevenítette a két évtizeddel ezelőtti eseményeket. Elmondta a tiszacsegei előzményeket, de megemlítette az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulását, majd a pusztavacsi alapító szervezet létrejöttét és a 20 évvel ezelőtti, HM III-ban történt megalakulást is. A volt szakszervezeti vezető kiemelten is beszélt a két évtizeddel ezelőtti jogszabályi körülményekről, feltételekről. Ekkor tette hozzá azt is, hogy 20 éve tilos volt szakszervezetet alakítani.

Az előadó beszélt a KÉSZ első vezetőiről, az alapítókról, az infrastrukturális körülményekről, az első nehéz évekről, majd arról is szólt, hogy a lelkes elődök mennyit küzdöttek a katonák törvényének megalkotásáért, a Hszt. 1996-os létrejöttéért. Ennek érdekében még Göncz Árpád köztársasági elnöknél is jártak a KÉSZ vezetői – mondta. Sörös István a Katonákért Alapítvány megalakításáról, az első utcai demonstrációk megszervezéséről, a kezdeti időszak költségvetési nehézségeiről, de a nyugdíjpénztár létrejöttéről is beszélt.

Nem szabad elhagyni magunkat, nem szabad abbahagyni semmit, folytatni kell az érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységet, mert érdemes – zárta gondolatait Sörös István.

Ezt követően az egykori helyi KÉSZ alapszervezet vezetője, Kolozsi Sándor elevenítette fel az alapszervezeti élet kezdeti puritánságát, nehézségeit.

Az első nagy nekibuzdulás után sajnos nagyon elaprózódott a szakszervezeti vezetés. Az összekovácsoltság nagyon fontos volt, sok kis rendezvényünk volt, amin igyekeztünk minél jobban érezni magunkat. Az alapszervezetek költségvetéséből éltünk, s mivel itt, Pusztavacson több HM vonalunk volt, ezért tettük át ide egy időben a KÉSZ müködését. Már asszisztenssel is büszkélkedhettünk, de ez már a Hadtápanyag Ellátó Központ történt - tette hozzá alapító tagunk.

A megemlékezés ünnepi ebéddel és kötetlen baráti beszélgetéssel ért véget. 

Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.