2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pusztavacs: Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Hosz  |  2011. 09. 14., 19:58

Szakszervezetünk ünnepi rendezvénysorozata, a ,,20 év 20 program\" keretében egyik alapító csoportunk működési helyén emlékeztünk a két évtizeddel ezelőtti történésekre. Szeptember 14-én, Pusztavacson több alapító tag, illetve régi kedves ismerős is feltűnt szakszervezetünk 20. születésnapján. Mint ismeretes 1991. szeptember 14-én, Budapesten, a HM III. 18. épületében megalakult jogelődünk, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ)...

Az egykori MH Lőszerellátó Központ (MH LEK), a mai MH VEK bázisán emlékeztünk meg két évtizeddel ezelőtti megalakulásunkról. Az eseményen - szakszervezetünk elnökségi tagjai, tisztségviselői és persze a helyi alapító tagok mellett - Nagy Attila ezredes, az MH VEK parancsnoka is részt vett az eseményen.

Az ezredes külön is köszöntötte a megjelenteket. Az MH VEK parancsnoka kiemelte: tartalmas és pozitív kicsengésü a Hosz és a pusztavacsi alakulat közötti kapcsolat, jó a helyi együttmüködés.

A parancsnok miközben a helyi feladatokról – köztük a lőszerszerelő részleg létrejöttéről – beszélt, elmondta azt is, hogy minél több feladata van egy alakulatnak, annál biztosabb, stabilabb a jövője. A parancsnok felhívta a figyelmet, hogy hamarosan az MH VEK is ünnepel, hiszen közeleg a katonai szervezet létrejöttének hatvanadik évfordulója. Nagy ezredes beszéde végén nagyon jó hangulatú beszélgetést kívánt a megjelenteknek.

Miután Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője, házigazdánk – akit e napi születésnapja alkalmából külön is köszöntött az elnök - megnyitotta ünnepi rendezvényünket, Czövek János, a Hosz elnöke megemlékezésében elmondta: 20 év nem hosszú, de nem is rövid időszak, viszont egy szakszervezet életében nagyon jelentős. 

Az elmúlt 20 évvel kapcsolatban a Hosz elnöke elmondta: mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi nagyon nehéz helyzetből kimásszunk és további sok szép sikeres esztendőt megéljünk együtt. A Hosz létét a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, ha lehet, akkor a 25 éves, majd a 30 éves évfordulót is szeretnénk megtartani.

Ezt követően Sörös István tartott megemlékezést. A Hosz volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja felelevenítette a két évtizeddel ezelőtti eseményeket. Elmondta a tiszacsegei előzményeket, de megemlítette az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulását, majd a pusztavacsi alapító szervezet létrejöttét és a 20 évvel ezelőtti, HM III-ban történt megalakulást is. A volt szakszervezeti vezető kiemelten is beszélt a két évtizeddel ezelőtti jogszabályi körülményekről, feltételekről. Ekkor tette hozzá azt is, hogy 20 éve tilos volt szakszervezetet alakítani.

Az előadó beszélt a KÉSZ első vezetőiről, az alapítókról, az infrastrukturális körülményekről, az első nehéz évekről, majd arról is szólt, hogy a lelkes elődök mennyit küzdöttek a katonák törvényének megalkotásáért, a Hszt. 1996-os létrejöttéért. Ennek érdekében még Göncz Árpád köztársasági elnöknél is jártak a KÉSZ vezetői – mondta. Sörös István a Katonákért Alapítvány megalakításáról, az első utcai demonstrációk megszervezéséről, a kezdeti időszak költségvetési nehézségeiről, de a nyugdíjpénztár létrejöttéről is beszélt.

Nem szabad elhagyni magunkat, nem szabad abbahagyni semmit, folytatni kell az érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységet, mert érdemes – zárta gondolatait Sörös István.

Ezt követően az egykori helyi KÉSZ alapszervezet vezetője, Kolozsi Sándor elevenítette fel az alapszervezeti élet kezdeti puritánságát, nehézségeit.

Az első nagy nekibuzdulás után sajnos nagyon elaprózódott a szakszervezeti vezetés. Az összekovácsoltság nagyon fontos volt, sok kis rendezvényünk volt, amin igyekeztünk minél jobban érezni magunkat. Az alapszervezetek költségvetéséből éltünk, s mivel itt, Pusztavacson több HM vonalunk volt, ezért tettük át ide egy időben a KÉSZ müködését. Már asszisztenssel is büszkélkedhettünk, de ez már a Hadtápanyag Ellátó Központ történt - tette hozzá alapító tagunk.

A megemlékezés ünnepi ebéddel és kötetlen baráti beszélgetéssel ért véget. 

Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.