2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pusztavacs: Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Hosz  |  2011. 09. 14., 19:58

Szakszervezetünk ünnepi rendezvénysorozata, a ,,20 év 20 program\" keretében egyik alapító csoportunk működési helyén emlékeztünk a két évtizeddel ezelőtti történésekre. Szeptember 14-én, Pusztavacson több alapító tag, illetve régi kedves ismerős is feltűnt szakszervezetünk 20. születésnapján. Mint ismeretes 1991. szeptember 14-én, Budapesten, a HM III. 18. épületében megalakult jogelődünk, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ)...

Az egykori MH Lőszerellátó Központ (MH LEK), a mai MH VEK bázisán emlékeztünk meg két évtizeddel ezelőtti megalakulásunkról. Az eseményen - szakszervezetünk elnökségi tagjai, tisztségviselői és persze a helyi alapító tagok mellett - Nagy Attila ezredes, az MH VEK parancsnoka is részt vett az eseményen.

Az ezredes külön is köszöntötte a megjelenteket. Az MH VEK parancsnoka kiemelte: tartalmas és pozitív kicsengésü a Hosz és a pusztavacsi alakulat közötti kapcsolat, jó a helyi együttmüködés.

A parancsnok miközben a helyi feladatokról – köztük a lőszerszerelő részleg létrejöttéről – beszélt, elmondta azt is, hogy minél több feladata van egy alakulatnak, annál biztosabb, stabilabb a jövője. A parancsnok felhívta a figyelmet, hogy hamarosan az MH VEK is ünnepel, hiszen közeleg a katonai szervezet létrejöttének hatvanadik évfordulója. Nagy ezredes beszéde végén nagyon jó hangulatú beszélgetést kívánt a megjelenteknek.

Miután Mészáros Mária, a logisztikai képviselet vezetője, házigazdánk – akit e napi születésnapja alkalmából külön is köszöntött az elnök - megnyitotta ünnepi rendezvényünket, Czövek János, a Hosz elnöke megemlékezésében elmondta: 20 év nem hosszú, de nem is rövid időszak, viszont egy szakszervezet életében nagyon jelentős. 

Az elmúlt 20 évvel kapcsolatban a Hosz elnöke elmondta: mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi nagyon nehéz helyzetből kimásszunk és további sok szép sikeres esztendőt megéljünk együtt. A Hosz létét a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, ha lehet, akkor a 25 éves, majd a 30 éves évfordulót is szeretnénk megtartani.

Ezt követően Sörös István tartott megemlékezést. A Hosz volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja felelevenítette a két évtizeddel ezelőtti eseményeket. Elmondta a tiszacsegei előzményeket, de megemlítette az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulását, majd a pusztavacsi alapító szervezet létrejöttét és a 20 évvel ezelőtti, HM III-ban történt megalakulást is. A volt szakszervezeti vezető kiemelten is beszélt a két évtizeddel ezelőtti jogszabályi körülményekről, feltételekről. Ekkor tette hozzá azt is, hogy 20 éve tilos volt szakszervezetet alakítani.

Az előadó beszélt a KÉSZ első vezetőiről, az alapítókról, az infrastrukturális körülményekről, az első nehéz évekről, majd arról is szólt, hogy a lelkes elődök mennyit küzdöttek a katonák törvényének megalkotásáért, a Hszt. 1996-os létrejöttéért. Ennek érdekében még Göncz Árpád köztársasági elnöknél is jártak a KÉSZ vezetői – mondta. Sörös István a Katonákért Alapítvány megalakításáról, az első utcai demonstrációk megszervezéséről, a kezdeti időszak költségvetési nehézségeiről, de a nyugdíjpénztár létrejöttéről is beszélt.

Nem szabad elhagyni magunkat, nem szabad abbahagyni semmit, folytatni kell az érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységet, mert érdemes – zárta gondolatait Sörös István.

Ezt követően az egykori helyi KÉSZ alapszervezet vezetője, Kolozsi Sándor elevenítette fel az alapszervezeti élet kezdeti puritánságát, nehézségeit.

Az első nagy nekibuzdulás után sajnos nagyon elaprózódott a szakszervezeti vezetés. Az összekovácsoltság nagyon fontos volt, sok kis rendezvényünk volt, amin igyekeztünk minél jobban érezni magunkat. Az alapszervezetek költségvetéséből éltünk, s mivel itt, Pusztavacson több HM vonalunk volt, ezért tettük át ide egy időben a KÉSZ müködését. Már asszisztenssel is büszkélkedhettünk, de ez már a Hadtápanyag Ellátó Központ történt - tette hozzá alapító tagunk.

A megemlékezés ünnepi ebéddel és kötetlen baráti beszélgetéssel ért véget. 

Boldog születésnapot, Honvédszakszervezet!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.